بیش از یک سال است که حوادث بزرگی در دنیا و به ویژه در پیرامون انقلاب اسلامی در حال رخدادن است. از بیداری اسلامی در خاورمیانه و شمال آفریقا گرفته تا جنبش فراگیر وال استریت در آمریکا، به لرزه درآمدن پایه های اقتصاد سرمایه داری در دنیا، پیشرفت های خیره کننده جمهوری اسلامی ایران به عنوان نبض تپنده بیداری و مذاکرات هسته ای جمهوری اسلامی ایران. اما در کنار تمام این تحولات ردّپای مهم و تأثیرگذاری از جنبش دانشجویی ایران دیده نمی شود.

به گزارش مشرق، جنبش دانشجویی در تحولات یکسال اخیر پیرامون انقلاب اسلامی چه کرده است؟
این سوالی است که بیش از هرچیز فعالان جنبش دانشجویی کشور به ویژه در تشکل های مبرّزی همچون بسیج دانشجویی، جامعه اسلامی دانشجویان، جنبش عدالتخواه دانشجویی، انجمن اسلامی مستقل و دفتر تحکیم وحدت باید برای تاریخ و برای پیشگاه مردم ایران به آن پاسخی مدلل و قانع کننده بدهند.

مطالعه کارنامه برجای مانده از عملکرد این تشکل ها بویژه در یکسال اخیر فقط منوط به چند بیانیه و مصاحبه است. این در حالی است که جستار در لابه لای این بیانیه ها و مصاحبه ها نیز به جز چند مورد، ما را به جای پایی محکم و یا موضعی جریان ساز رهنمون نمی شود.



در واقع، در طول یکسال گذشته تنها اقدام تأثیرگذاری که از جانب برخی چهره های تأثیرگذار جنبش دانشجویی کشور انجام شد بحث حمله به ورودی سفارت انگلیس در تهران بود که با بازتاب های مختلفی مواجه شد و حرف و حدیث پیرامون درست و غلط آن همچنان ادامه دارد.

و دیگر هیچ...


بیانیه ها و مصاحبه هایی که جریان نمی سازند

بیانیه های تشکل ها و مصاحبه های چهره های دانشجویی کشور، به هر دلیلی در جریانات روز کشور مطرح نمی شود و اساساً نیز شاید این همه بیانیه و مصاحبه یکنواخت دیگر چنگی به دل نمی زند و انتظار پرداخته شدن به آنها برای تأثیرگذاری انتظاری تقریباً بیهوده است.

چه اینکه این بیانیه ها و مصاحبه ها اولاً دارای ارزش هایی مثل پیشگامی و یا بدیع بودن نیستند و ثانیاً فقط در همین دو قالب خلاصه شده اند و هیچ نوآوری در جنبش دانشجویی کشور برای تأثیرگذاری بیشتر دیده نمی شود.

نامه سرگشاده به رئیس سازمان صدا و سیما درباره برنامه هفت!، بیانیه برای همدردی با مردم بحرین، بیانیه در محکومیت توهین به ساحت مقدس امام هادی (ع)، بیانیه خطاب به مجلس نهم، بیانیه...، بیانیه... و ...

این در حالی است که باز هم باید تأکید کرد غیر از دیدار ماه رمضان سال گذشته مقام معظم رهبری با فعالان دانشجویی و البته حمله به ورودی سفارت انگلیس توسط تعدادی از چهره های دانشجویی، هیچ ردّ مهمی از جنبش دانشجویی ایران در رخدادهای مهمی مثل اقتصاد داخلی ایران، بیداری اسلامی، مذاکرات هسته ای ایران و 5+1، جنبش وال استریت، حمایت از تولید ملی به عنوان راهبرد سال و از این قبیل دیده نمی شود.

فأین تذهبون...؟!


آنچه رهبرانقلاب از جنبش دانشجویی می خواهد

این در حالی است که آنچه که ما از مبانی جنبش دانشجویی در ساحت انقلاب اسلامی و در آموزه های ولی فقیه می دانیم چیزی غیر از این رخوت و سکون و اقدامات بدون نوآوری است.

مقام معظم رهبری در یکی از سخنرانی های خود در سال 87 و در جمع دانشجویان دانشگاه های شیراز خطاب به دانشجویان فرمودند: " فرياد اين ملت، قيام اين ملت براى ملتهاى ديگر بيداركننده است، هشداردهنده است، كما اينكه بوده تا حالا؛ كما اينكه اين بيدارى به وجود آمده است. خوب، اينها احساس خطر ميكنند. همه‌ى تلاششان را هم گذاشته‌اند، ولى با همه‌ى اينها ملت ايران، شما جوانان، شما دانشجويان ميتوانيد در مقابل همه‌ى اينها بايستيد و بر همه‌ى اينها غلبه پيدا كنيد؛ اما شرائطى دارد. ما امروز از بيست سال قبل، از سى سال قبل خيلى جلوتريم"

معظم له در همین سخنرانی و در بخش دیگری از بیاناتشان فرمودند: " دانشجو بايد تلاش كند. دانشجو و محيط دانشگاه بايد نگاه كلان به هدفهاى انقلاب داشته باشد؛ دنبال آنها برود."

رهبر فرزانه انقلاب در سال 82 و در دیدار با تنی چند از نخبگان دانشجویی نیز فرمودند: "اگر شما جوانان نگاه به قلّه‌هاى آرمانى را كنار بگذاريد، برآيندِ غلطى به‌وجود خواهد آمد. برآيندِ آرمانگرايى شما و چالش مسؤولان با مصلحتها، برآيند معتدل و مطلوبى خواهد شد؛ اما اگر شما هم دنبال مصلحت‌گرايى رفتيد و گرايش مصلحت‌انديشانه - يعنى صددرصد با واقعيتها كنار آمدن - وارد محيط فكرى و روحى دانشجو و جوان شد، آن‌وقت همه چيز به‌هم مى‌ريزد و بعضى آرمانها از ريشه قطع و گم خواهد شد. دانشجويان نبايد آرمان‌گرايى را رها كنند."

نگاهی به رفتارهای یکسال اخیر جنبش دانشجویی ایران و بویژه آنجا که رهبر انقلاب در ملاقات ماه رمضان خود با دانشجویان از عدم چاپ پوستر توسط آنها برای شهدای هسته ای نیز انتقاد می کنند اینطور می گوید که تشکل های دانشجویی کشور به هر دلیلی دچار رخوتی سرد و فعالیت هایی روتین شده اند که امکان تأثیرگذاری را از آنها گرفته است.

این در حالی است که باید بر این نکته تأکید کرد که فعالان جنبش دانشجویی نباید دچار بلایی به نام "هم افزایی منفی" شوند. به این تعبیر که جملگی موافقان بدون حضور منتقدان و فقط با اندک نگاهی به محتوای تعدادی سایت و خبرنامه داخلی درباره تأثیرگذاری خود نظر مثبت بدهند.



چه اینکه تأثیرگذاری را باید در ایجاد موج های خبری و رسانه ای، واکنش مقامات و رسانه های کشورهای متخاصم و دریافت بازخورها و فیدبک های مختلف در داخل و خارج کشور جستجو کرد.

از سوی دیگر، کارنامه جنبش دانشجویی در سایر کشورهای جهان نیز در مقابل فعالان جنبش دانشجویی ایران اسلامی گسترده است.

دانشجویان فعال آمریکایی در حمایت از وال استریت سنگ تمام گذاشته اند. سایت اشغال وال استریت در این زمینه از این گزارش داده است که هر هفته و به ویژه تا مقطع روز جهانی کارگر، تجمعاتی در دانشگاه های مختلف آمریکا در حمایت از وال استریتی ها و تقبیح نظام اقتصادی سرمایه داری برگزار شده است.

دانشجویان در انگلیس، شیلی، اسپانیا و کانادا نیز در اعتراض به سیاست های اقتصادی غلط دولت های وابسته به آمریکا و ریاضت های اقتصادی که آموزش عالی در این کشورها را تحت تأثیر قرار می دهند؛ سنگ تمام گذاشته اند و محمل اصلی اعتراضات بویژه در کانادا، اسپانیا و شیلی که همچنان نیز ادامه دارند بر دوش دانشجویان این کشورها است.



مسئله ای که البته رسانه های جهان نیز به آن اعتراف کرده اند و تعدادی از آنها نیز مجبور به بازکردن یک باکس خبری جداگانه برای پوشش به اعتراضات دانشجویی ضد آمریکایی در این کشورها شده اند.

حقیقت این است که جنبش های دانشجویی این کشورها لااقل در مقطع فعلی تا آن اندازه فعال بوده اند که تبدیل به یکی از اجزای اصلی در بروز چالش برای ابرقدرت های جهانی شده اند.

و این حقیقت در حالی رخ نموده است که نه استکبار جهانی و نه افکار عمومی پیرامون انقلاب اسلامی، لااقل در بحث بیداری اسلامی و یا مذاکرات هسته ای، تحرک چندانی را از جنبش دانشجویی ایران به هر دلیلی، مشاهده نمی کنند.

جنبش دانشجویی ما از این خواب نابهنگام بیدار نشود، کسانی از قشرهای مختلف جامعه هستند که فریادهای "این عمار" و "هل من ناصر" ولی زمانه را لبیک بگویند و زمستان سرانجام تمام خواهد شد. اما جنبش دانشجویی ایران در انتهای این زمستان آیا جوابی در پیشگاه خداوند متعال و ولی زمانه درباره عملکرد خود پیرامون تکلیفش خواهد داشت یا خیر؟!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 11
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    0 0
    کم لطفی میفرماید
  • m ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    0 0
    بیانیه...، بیانیه... و دیگر هیچ....
  • saidi ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    0 0
    با سلام متاسفانه جنبش های انقلابی دانشجویی تا زمانی که کارد به گلو نرسیده باشد حرکت موثری ندارند و این مطلب را بارها مشاهده کرده ایم.اتفاقا الان زمان تاثیرگذاری و حرکت سازنده و نیروسازی و تعمیق باورهاست.و الا در زمان امتحان فرصت چندانی برای توجیه و بصیرت بخشی نیست.آن موقع باید کار کرد.احساس می کنم جنبش های دانشجویی دچار نوعی سرخوردگی و روزمرگی شده اند و البته باید گفت مسئولین امر و تشکلهای دانشجویی بالاخص بسیج دانشجویی در این قضیه مورد سوال هستند.
  • ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    0 0
    جنبش دانشجويي در ايران سال‌هاست كه با كم لطفي آقايان به سمت سكوت و انفعال حركت داده‌شده است. حالا تازه ياد اين جنبش افتاديد!!!
  • دانشجو بیدار است ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    0 0
    انتهای مطلب می نوشتید: به سفارش دوستان شورای عالی امنیت ملی برای اینکه تشکلها یادشون بمونه دیگه رو حرف روسا حرف نزنن، و دیگر مسائلی مث تجمع برای سفارت بحرین تکرار نشه! راست هم میگفتن دوستان، برای بحرین باید تو میدون فلسطین تجمع می کردیم ببینیم چی میشه؟!
  • سیدامیر ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    0 0
    البته وقتی برخی از حضرات شوراهای مرکزی تشکل های مختلف گرفتار و اقتصاد و گرفتن سمت های مختلف می شوند، طبیعی هم هست که این همه ضعف از جنبش دانشجویی به چشم بیاید و صدایی از کسی برنخیزد. من هم از این همه بیانیه تکراری خسته ام.
  • محمد ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    0 0
    حاجی جک می گی؟ وقتی از طرف مسئولین دانشگاه ها اینقدر فشار اقتصادی به دانشجوها وارد میاد، وقتی از طرف وزارت علوم دستور میاد که دیگه برای دانشجوها خوابگاه ساخته نشه ولی در عین حال ظرفیت ها رو فله ای زیاد می کنن و خودشون می خوان که دانشجوها تحت فشار باشن و سرشوت تو لاک خودشون باشه دیگه چی می گین؟ ببخشید می شه بپرسم تا حالا چقدر رسانه ملی میدون به دانشجوها داده؟؟؟ ایا حرف حضرت آقا فقط در مورد دانشجو جماعت صدق می کنه؟
  • ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    0 0
    عزيز سال ٨٤ عليه سياستهاي انگليس و در اعتراض به انفجا گنبد امام هادي اومديم بيرون؛ بچه هاي ناجا همچين با باتوم دستمو شكستن كه هنوز جاش درد ميكنه! ورزشگاه ازادي رو هم كه در حمايت بحرين يادتونه! 
  • ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    0 0
    وقتی نمیانده مجلس میاد به دانشجوها اراذل و اوباش میگه و هیچ کس یقه اش رو نمیگیره ؛ توقع نداشته باشید جنبش دانشجویی حرکتی بکنه. جنبشی که تو استادیوم کتک میخوره، تو قضیه سفارت کتک میخوره و دستگیر میشن، تو فتنه شهید میدن به خاطر بی عرضگی بعضیا، به خاطر یه نامه یا بیانیه فورا احضار میشه به دادگستری و بعد هم جلسه حضوری با ریاست محترم قوه قضاییه و .... . بابا جمعش کن تو هم حالت خوش نیست. به مسئولین تشکل ها فقط به عنوان مدیر آینده نگاه می کنید که همین مشکل سازه.بهش به عنوان دانشجو نگاه کنید، دانشجوی انقلابی. همین بسه. به قول یکی از رفقا : "تشکل دانشجویی باید جای انسان سازی باشه نه صرفا مدیر پروری". ثانیا ما که تو تشکل دانشجویی هستیم میدونیم چرا اوضاع اینجوریه. نشستی کنار گود میگی لنگش کن. خیلی مرد هستی بیا تو گود تا بفهمی چه خبره. ثالثا تفاوت گذاشتن بین دانشجوهای تهران و دیگر شهرها هم از عمده مشکلات رسانه ها هست. این مشکل هم دقیقا از وقتی شروع شدکه تهران شد شهر و تو تلویزیون به بقیه شهرها گفتن شهرستان. هیچ دانشجویی از هیچ دانشجوی دیگه دانشجو تر نیست. ان اکرمکم عند ا... اتقاکم.
  • مصطفی ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    0 0
    بله متاسفانه جنبش دانشجویی دچار رخوت شده. بعد از فتنه 88 روز بروز این جنبش ها بی سروصداتر شدند. شاید نیاز باشد به نیروسازی. تربیت نیروهای فعال، عالم و با بینش و بصیرت. عدم وجود این نوع نیرو در تشکلها حس میشه و نتیجش هم میشه این بی حرکتی
  • سلام ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۸
    0 0
    دانشگاه : برای استاد = منبعی محکم از امکانات مادی و مادی برای دانشجو = شهر فرنگ که دانشجو بی دین میاد ، سکولار میره برای جوان = سکوی پرتاب برای کسب امکانات مادی و مادی پس : دانشگاه = دکّان

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس