به عنوان مثال منطقه آبگرم محلات یا سرعین برای استقرار درمانگاههای آب درمانی، لجن درمانی و ماساژ درمانی و احداث دهکده سلامت به عنوان ظرفیت های ملموس کشورمان در حوزه گردشگری سلامت است.
توریسم درمانی نوعی از گردشگری است که برای حفظ، بهبود و حصول مجدد سلامت جسمی و ذهنی فرد به مدتی بیشتر از 24 ساعت و کمتر از یک سال صورت می گیرد. یک گردشگر سلامت با مسافرت از محل دائم زندگی خود می تواند از خدمات درمانی مقصد استفاده کند تا سلامت جسمی و روحی اش را به دست آورد.
این نوع گردشگری در کشورهای دیگر رواج پیدا کرده است و طی سالهای اخیر نیز گردشگرهای زیادی از کشورهای منطقه برای بهره مندی از خدمات پزشکی و درمانی به کشورمان سفر می کنند.
توریسم سلامت در ایران تاریخچه بسیار کوتاهی دارد و در سال 82 برای نخستین بار توریسم درمانی در گردشگری ایران از سوی وزارت بهداشت مورد توجه قرار گرفت. هدف نخست وزارت بهداشت اشتغالزایی برای دانش آموختگان پزشکی بود که در ادامه به توریسم درمانی و استفاده بیشتر مردم از طبیعت شهرها برای درمان بیماری هایشان منجر شد.
از سال 83 و پس از ادغام سازمان میراث فرهنگی و سازمان ایرانگردی و جهانگردی، توریسم درمانی به صورت مستقل در ایران ایجاد شد و مورد توجه بیشتری قرار گرفت. گردشگری سلامت و پزشکی در50 کشور جهان شناخته شده و درآمد آن به بیش از100میلیارد دلار می رسد که سهم ایران کمتر از 2 درصد است.
کارشناسان می گویند برگزاری همایش آبهای گرم معدنی میتواند به معرفی ظرفیتهای استان در این حوزه بیش از پیش کمک کند و ایجاد بخش گردشگری سلامت در بیمارستانهای دولتی و استفاده از ظرفیتهای استان ها برای اشتغالزایی و درآمدزایی نیز اقدامی ضروری است.
به عنوان مثال در مناطق مختلف کشور انواع گیاهان دارویی معطر و شفابخش رشد میکند که در درمان و تسکین بسیاری از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد. بسیاری از شهرهای ایران به دلیل شرایط مناسب آب و خاک و اعتدال هوا به عنوان یکی از مهمترین مناطق تولید گل و گیاه و توریسم درمانی می توانند در منطقه و جهان مطرح شوند.
بیش از200 چشمه آب معدنی درکشور شناخته شده است که از جمله آنها می توان به چشمه جوشان آب گرم ، چپقلی ، حکیم ، شفا ، سلیمانی و آب رماتیسم اشاره کرد.
فعالان این حوزه تورهای تلفیقی گردشگری سلامت را از راهکارهای موثر در توسعه توریسم درمانی در ایران دانسته و می گویند: چشمه های آب گرم، باغهای گل، شکارگاه ها، وجودچشم اندازهای طبیعی، کوهها و کوهپایهها و کویر از ظرفیت های طبیعی ایران برای توسعه توریسم درمانی است.
در سالهای اخیر ارزان بودن عمل جراحی زیبایی در کشور آنقدر سفر توریستهای سلامت را به کشور رونق داده است که باید از این رفت وآمدها برای توسعه توریسم سلامت استفاده کرد.
همچنین پیشرفتهای کشور در درمان فوق تخصصی نا باروری، اهداء جنین و فریز و نگهداری جنین هم یکی دیگر از دلایل رشد توریسم درمانی کشور در سال های اخیر است.
از سوی دیگر، تحقق توسعه توریسم سلامت در گرو توسعه زیر ساخت های گردشگری مثل مراکز اقامتی است که در این زمینه کشورمان با عقب ماندگی فراوانی روبرست. در نهایت به نظر می رسد توسعه گردشگری سلامت نیازمند ایجاد یک چرخه مدیریتی است که وجود ان در کشورمان طی سالهای آینده بعید به نظر می رسد.