کد خبر 1234
تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۳:۱۵

رييس پژوهشکده فيزيک پلاسما و گداخت هسته‌يي پژوهشگاه علوم و فن‌اوري هسته‌اي گفت: فاز مطالعات و امکان‌سنجي طرح ملي «طراحي و ساخت راکتور و نيروگاه آزمايشي گداخت هسته‌يي» در دست اقدام است و در اين مرحله 50 نفر از کارشناسان نخبه در اين زمينه جذب شدند.

به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، دکتر اصغر صديق‌زاده، صبح شنبه در سخناني در آغاز مراسم اجراي طرح ملي گداخت و شروع فاز علمي اين طرح که با حضور 50 تن از متخصصان استخدام شده در اين زمينه برگزار شد، گفت: در حال حاضر بالاترين منبع انرژي، سوخت‌هاي فسيلي هستند که به دليل آلودگي بالا و محدوديت ذخاير يک منبعي پايدار براي بشريت نيستند و ضرورت دارد منابع ديگر جايگزين شود. ذخاير انرژي به‌شدت کاهش مي‌يابد اما مصرف سير صعودي دارد؛ بنابراين ضرورت سرمايه‌گذاري براي دسترسي به انرژي پاک احساس مي‌شود.
وي گفت: در هم‌جوشي يا گداخت هسته‌يي به جاي واپاشي هسته‌هاي بزرگ و هسته‌هاي کوچک هسته‌هاي بيش‌تري به هم برخورد مي‌کنند و به هسته‌هاي سنگين‌تر تبديل و انرژي توليد مي‌کنند. مزيت هم‌جوشي هسته‌يي که ريسک پايين حوادث و توليد نکردن پسماند و گازهاي گلخانه‌يي است آن را به تنها منبع انرژي در جهان براي آينده تبديل کرده است. کشورهاي پيشرفته به طور انفرادي و جمعي به سرمايه‌گذاري‌هاي عظيمي در اين زمينه پرداخته‌اند و ايران نيز با تعريف طرح ملي گداخت به اين مسير قدم گذاشته است.
صديق‌زاده افزود: ‌از زمان شکل‌گيري سازمان انرژي اتمي، تحقيقات در زمينه‌ي گداخت آغاز شده و در آزمايشگاه مجهزي در زمينه‌ي هم‌جوشي وجود دارد که 5 هزار مترمربع فضا را به خود اختصاص داده است و دستگاه‌هاي تحقيقاتي بزرگ توکامک الوند و دماوند که اولي توسط متخصصان ايراني ساخته شده و دومي از روسيه خريداري شده است، داراي امتياز شباهت زياد به دستگاه طرح بين‌المللي "ايتر" است. دستگاه‌هاي پژوهشي ديگري مثل دستگاه پلاسماي کانوني فيليپوف در اين پژوهشکده وجود دارد که براي مطالعات هم‌جوشي هسته‌يي مورد استفاده قرار مي‌گيرند.
رييس پژوهشکده‌ي فيزيک پلاسما و گداخت هسته‌يي با اشاره به ابلاغ طرح ملي گداخت هسته‌يي گفت: در چند ماه گذشته تحقيقات در پژوهشکده شتاب بيش‌تري گرفته به نحوي که اخيرا موفق به ساخت دو نمونه‌ي ايراني دستگاه‌هاي گداخت هسته‌يي پلاسماي کانوني به روش مدر و فيليپوف و هم‌چنين دستگاه گداخت هسته‌يي به روش محصورسازي الکترواستاتيکي اينرسي شده‌ايم. سيستم‌هاي کنترلي دستگاه توکامک دماوند توسط دانشمندان ايراني ارتقاء يافته و سيستم کنترلي منحصر به‌فرد تطبيقي هوشمند براي مطالعات و کنترل پلاسما در دست اتمام است.
صديق‌زاده با بيان اين که قرار داد طرح ملي "طراحي و ساخت رآکتور و نيروگاه آزمايشي گداخت هسته‌يي" در 20 آذر 88 بين سازمان انرژي اتمي و معاونت علمي و فن‌آوري رياست جمهوري منعقد شد، افزود: در حال حاضر فاز مطالعات و امکان‌سنجي طرح در دست اقدام است و براي انجام اين مرحله اقدام به جذب 50 نفر کارشناس نخبه شد. انتخاب اين کارشناسان از طريق بررسي پيشينه علمي، فني، آزمون و مصاحبه به عمل آمد که اکنون در جمع ما حضور دارند.
او ادامه داد: اين کارشناسان از بين بيش از سه هزار متقاضي انتخاب شدند؛ هم‌چنين براي آشنايي اين همکاران با کليات علمي ـ فني طرح ملي گداخت، کلاس‌هاي آموزشي در نظر گرفته شده است و برنامه‌ي مرتبط با همکاري مراکز دانشگاهي و علمي و فني معتبر کشور به انجام رسيده است.
رييس پژوهشکده‌ فيزيک پلاسما و گداخت هسته‌يي خاطرنشان کرد: براي انتخاب بهترين گزينه‌ي دسترسي به رآکتورهاي گداخت هسته‌يي با عنايت به زيرساخت‌هاي علمي ـ فني پژوهشکده، پژوهشگاه، سازمان و کشور تمام روش‌هاي دسترسي به انرژي گداخت هسته‌يي با محوريت روش‌هاي محصورسازي مغناطيسي و محصورسازي اينرسي مورد بررسي و تحقيق قرار خواهد گرفت.
وي تاکيد کرد: ‌پژوهشکده‌ي گداخت روابط علمي ـ فني گسترده‌اي با نهادهاي علمي کشور به‌خصوص دانشگاه‌ها برقرار کرده است و ده‌ها نفر از اساتيد دانشگاه‌ها به صورت پاره وقت با اين پژوهشکده همکاري مي‌کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس