به گزارش مشرق بهع نقل از ايسنا، منوچهر متکي عصر سهشنبه در يک نشست خبري در حاشيه بازديد از نمايشگاه مطبوعات، در پاسخ به سوالي درباره روابط چين و ژاپن با ايران بهخصوص در حوزههاي نفت و گاز اظهار کرد: در حوزههاي نفت و گاز جمهوري اسلامي ايران زمينههاي فعاليت زيادي دارد و شرکتهاي مختلف داخلي و خارجي براي اجراي پروژههاي مختلف در اين زمينه از دير زمان تاکنون فعال هستند.
او ادامه داد: توانمنديهاي شرکتهاي ايراني براي اجراي پروژههاي مربوط به حوزههاي نفت و گاز در سطح بالا و استانداردهاي لازم قرار دارد و اگر در زمينهاي شرکتهاي داخلي توانمندي انجام پروژه را داشته باشند و ما خودکفا باشيم نيازي به خارجيها براي اجراي آن پروژهها نخواهيم داشت. با اين حال چين و ژاپن از شرکاي مهم ما هستند و ما با آنها روابط گسترده تاريخي و ديرينه داريم و در زمينههايي که لازم باشد با آنها همکاري خواهيم کرد.
گاهي آب و هواي آمريکا در افراد تغييراتي ايجاد ميکند
متکي درباره اظهارات وزير خارجه پاکستان که اخيرا در رسانههاي غربي منتشر شده است، گفت: رسانهها مطالبي را به نقل از وزير خارجه پاکستان نوشتند و از دوستان پاکستاني خود خواستيم که متن دقيق اين اظهارات را براي ما بفرستند. اگر اين اظهارات هماني باشد که در رسانهها منتشر شده است بايد گفت که گاهي آب و هواي آمريکا روي افرادي که به اين کشور ميروند تغييراتي ايجاد ميکند. البته بايد صبر کرد تا متن دقيق اين اظهارات به دست ما برسد و بعد از آن اظهارنظر کنيم. درباره سخنان فيدل کاسترو هم برخي رسانههاي صهيونيستي مطالبي نوشته بودند که وقتي وزير خارجه کوبا را ديدم متن کامل اين اظهارات را به من داد که با آن چه در رسانهها منتشر شده بود فرق داشت.
وزير امور خارجه کشورمان در پاسخ به پرسش يکي از خبرنگاران افغانستان در مورد اشتراکات ميان مردم ايران و افغانستان خاطرنشان کرد: ما و افغانستان دو کشوري هستيم که براي هميشه در کنار هم زندگي کرده و ميکنيم. ما بيشترين اشتراکات و پيوندهاي فرهنگي و آداب و سنن را داشته و در يک حوزه تمدني قرار داريم؛ در عين حال دو ملت و کشوري هستيم که داراي منافع و نگرانيهاي مشترکيم.
وي ادامه داد: ايران در 32 سال گذشته که کشور همسايه و برادر افغانستان در فراز و نشيب تحولات داخلي و خارجي قرار داشته، همواره در کنار مردم افغانستان و اراده آنها براي تعيين سرنوشتشان بوده است.
وزير امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: صريحترين و روشنترين و صميمانهترين مواضع در مورد استقلال افغانستان، آباداني و پيشرفت اين کشور و تصميمسازي در تعيين سرنوشت توسط ملت افغانستان از سوي ايران بيان شده است، اين مواضع، مواضع قطعي و هميشگي ما است.
او ضمن تاکيد بر ضرورت به دست گرفتن امور در افغانستان از سوي دولت و مردم اين کشور افزود: اميدواريم ملت افغانستان به اهداف مورد نظر خود که همانا خروج نيروهاي خارجي و به دست گرفتن سرنوشت افغانستان توسط ملت خود است، دست يابد. مطمئنا دولت، ملت و رسانههاي دو کشور و سازمانهاي مردمنهاد که به منافع اصيل و واقعي ملتهايشان ميانديشيند، در اين مسير از خواست و اراده دو ملت حمايت ميکنند.
انتشار اسناد در ويکي ليکس کاملا مشکوک به نظر ميرسد
در ادامه متکي در پاسخ به پرسش ديگري در مورد انتشار گزارش ويکي ليکس و برخي اتهامات عليه ايران و تلاش براي تخريب سفير ايران در افغانستان، گفت: حرکت مشابهي چندي پيش در مورد افغانستان رخ داد و برخي اسناد در مورد ايران در آستانه انتخابات افغانستان منتشر شد. اين موضوع هنوز به طور کامل مشخص نيست، اقدام اخيري که از سوي موسساتي انجام شد و اسنادي که مشخص نيست چگونه است و بخشي که به ويژه در مورد اقدامات آمريکا در عراق است بسيار کمرنگ مطرح شده و اثري از اقدامات غيرانساني که در عراق انجام شده در آن مشاهده نميشود، درست در آستانه تشکيل دولت عراق منتشر شده و اين موضوع کاملا مشکوک به نظر ميرسد.
رييس دستگاه ديپلماسي کشورمان گفت: اميدواريم محققان، مورخان، پژوهشگران و سياستمداران زبده در اين عرصه چرايي و چگونگي اين اقدام و پشت پردههاي آن را براي افکار عمومي منطقه و جهانيان روشن کنند. جهانيان اقدام انجام شده را اقدامي مشکوک و با برنامهريزيهاي خاصي تفسير ميکنند.
اگر تغييري در رويکرد انگليس ببينيم پاسخ متقابل ميدهيم
در ادامه يکي ديگر از خبرنگاران از روابط ميان ايران و انگليس پرسيد که وزير امور خارجه کشورمان در اين رابطه اظهار کرد: روابط ايران و انگليس فراز و نشيبهاي فراواني داشته است و در اين کارنامه اين روابط انتقادات و اشکالات زيادي به عملکرد دولتهاي انگليس در 30 سال گذشته وجود داشته است. پس از دولت قبلي که در انتخابات گذشته شکست خورده يعني دولت حزب کارگري و روي کار آمدن محافظهکاران در اين کشور، اعلام کردند در نظر دارند تغييري در سياستهاي خود ايجاد کنند.
او ادامه داد: وزير خارجه انگليس در نيويورک در ملاقاتي که با من داشت اعلام کرد که در تلاش هستند تحرکات و تغييراتي در روابط و سياستهايشان نسبت به ايران ايجاد کنند، قاعدتا اگر جلوههاي عملي چنين تغيير رويکردي را ببينيم در چارچوب روابطمان با اروپا پاسخ متقابل خودشان را دريافت خواهند کرد.
تامين نکردن سوخت هواپيماهاي ايراني هيچ ارتباطي با تحريمها ندارد
وي در پاسخ به پرسش ديگري در مورد تامين سوخت براي هواپيماهاي کشورمان و ايجاد مشکلاتي براي هواپيماها در برخي فرودگاههاي کشورهاي اروپايي گفت: تامين سوخت براي هواپيماهاي مسافربري در برخي از فرودگاههاي اروپا و مسائل ايجاد شده در اين رابطه هيچ ارتباطي با بحث تحريمها ندارد. اقدامي ايذايي و تضييع حقوق مسافراني است که با هواپيما سفر ميکنند.
رييس دستگاه ديپلماسي کشورمان گفت: ما هشدارهاي لازم را داديم در صورتي که روند جاري در برخي از پايتختهاي اروپايي اصلاح نشود با عمل متقابل از سوي ايران مواجه خواهند شد.
خبرنگار ديگري از روابط ميان ايران و اردن پرسيد که وزير امور خارجه کشورمان پاسخ داد: روابط ايران و پادشاهي اردن روابط خوبي است. ما موضوع خاصي در روابطمان به عنوان نکته منفي نداريم. از فرصتهايي که براي ديدار و گفتوگو پيش ميآيد در سفرهاي متقابل وزيران خارجه و ساير وزيران استفاده ميکنيم. اخيرا رييسجمهور کشورمان پيش از سفر به لبنان با ملک عبدالله ـ پادشاه اردن ـ گفتوگوي تلفني داشته است و از وي براي سفر به تهران دعوت کرده که اين دعوت پذيرفته شده است. ما روابط بسيار خوبي با پادشاهي اردن داريم و دو کشور مهم در منطقه مهم يعني خاورميانه قرار دارند.
سفر احمدينژاد به لبنان سفري موثر، بهموقع و سازنده بود
يکي ديگر از خبرنگاران در مورد سفر رييسجمهور به لبنان و تاثيرات آن در روابط دو کشور پرسيد که متکي پاسخ داد: تفاسير مختلف در عرصههاي بينالمللي و از سوي چهرههاي سياسي و شخصيتهاي مختلف لبناني و ايراني بيان شد. سفر وي به لبنان پس از پنج سال سفري موثر، بهموقع، سازنده و در جهت تحکيم ثبات و آرامش و همگرايي و وحدت ملي در لبنان بود. تبليغات گستردهاي را دشمنان ملت لبنان و منطقه از مدتها پيش در دستور کار خود قرار داده بودند؛ اما اين سفر همانگونه که از زبان رييسجمهور و نخستوزير لبنان و رهبران همهي احزاب سياسي اين کشور بدون استثنا اعلام شد سفري تاثيرگذار و مثبت و در جهت نزديکي هر چه بيشتر جريانهاي مختلف سياسي در لبنان و تحکيم ثبات و آرامش و امنيت ملي در لبنان بود.
او خاطرنشان کرد: در حوزه روابط دو جانبه با امضاي 17 سند، ايران و لبنان دور جديدي از روابط پرنشاط اقتصادي را آغاز کردند و حضور شرکتهاي قوي و موفق ايراني در عرصه لبنان و زمينههاي تجارت ميان دو کشور و حوزههاي ديگري در بخش اقتصادي گوياي اين است که ما چشمانداز روشني از آينده همکاريهاي اقتصادي دو جانبه را خواهيم داشت.
وزير خارجه کشورمان گفت: همطراز کردن همکاريهاي اقتصادي در سطح روابط سياسي خوب دو کشور يکي از اهداف اصلي اين سفر بود. حمايت همه جانبه ايران از مقاومت يکپارچه ملت لبنان در مقابله با هرگونه تهديد و تجاوز خارجي آرمان بلند ديگر اين سفر براي ملت لبنان بود.
يکي ديگر از خبرنگاران در مورد موضوع مقاومت در فلسطين پرسيد که متکي با بيان اين که مقاومت ملتهاي منطقه در برابر دشمنان به ويژه دشمن و تهديد ديرينه منطقه يعني رژيم صهيونيستي سنگينتر و قويتر از گذشته شده است، گفت: مقاومت لبنان درس به ياد ماندني در جنگ 33 روزه به تجاوز وحشيانه رژيم صهيونيستي داد؛ اما اين حرکت روح مقاومت را ميان همه ملتهاي مسلمان منطقه در برابر هرگونه تجاوز ديگري و هر جزيي از پيکره جهان اسلام و به ويژه در منطقه خاورميانه روشن و آشکارا پاسخ داد و نشان داد که مقاومت، مقاومتي جانانه و پاسخها، پاسخهايي دندانشکن خواهد بود.
نزديکي ملتهاي منطقه به هم با هر تهديدي بيشتر و بيشتر ميشود
وي گفت: نزديکي ملتهاي منطقه با هرگونه تهديد به هم بيشتر و بيشتر ميشود همانطور که افزايش تماسها اعم از ديپلماسي تلفني تا رفت و آمدهايي که در دستور کار قرار دارد ميتواند تقويت همگرايي را در منطقه نشان دهد.
ايران در بالاترين سطح در اجلاس باکو شرکت ميکند
خبرنگار ديگري به موضوع برگزاري نشست سران خزر در باکو اشاره کرد و پرسيد آيا مواضع کشورهاي ساحلي در مورد رژيم حقوقي درياي خزر به يکديگر نزديک شده است؟ که متکي پاسخ داد: پس از نشست دوم سران کشورهاي درياي خزر در تهران که سند اصلي و پايهاي اين همکاريها به امضاي ايران رسيد، اجلاس سران در باکو 27 آبان برگزار خواهد شد. اين اجلاس از اهميت ويژهاي در تقويت همکاريهاي کشورهاي ساحلي درياي خزر برخوردار است و ايران در بالاترين سطح در اين اجلاس شرکت ميکند. نشست نمايندگان ويژه درياي خزر در باکو برگزار شد، دو نشست ديگر قبل از اجلاس سران در باکو و تهران برگزار خواهد شد. روز پيش از اجلاس سران، نشست وزيران خارجه برگزار خواهد شد و مجموعه مباحثي که در نشستهاي مقدماتي مطرح ميشود در نشست سران به تاييد و نظر نهايي سران خواهد رسيد.
او خاطرنشان کرد: روند يک ساله گذشته در گفتوگوهاي پنج کشور روند تقويت همگرايي بوده و ما اميدواريم مناسبات ميان پنج کشور به ويژه در محور مشترکي که با هم در زمينه درياي خزر دارند و آن همکاري در ابعاد مختلف امور اين درياست، قويتر و منسجمتر و مواضعي يکسانتر را در نشست باکو دست يابند.
ايران آمادگياش را براي کمک به حل مساله قرهباغ اعلام کرد
وزير امور خارجه کشورمان در پاسخ به پرسش ديگري در مورد روابط ايران و ارمنستان، اين روابط را در سطح بسيار بالايي ارزيابي کرد.
وي به سفر نخستوزير ارمنستان به تهران اشاره کرد و گفت: امروز چند سند در حضور معاون اول رييسجمهور و نخستوزير ارمنستان توسط وزيران مختلف دو طرف به امضا رسيد که نشانگر اراده دو کشور براي ارتقاي همکاريهاي ميان دو کشور است.
رييس دستگاه ديپلماسي کشورمان افزود: در گفتوگوهايي که با يکديگر داشتهايم، ايران آمادگي خود را براي کمک به حل مساله قرهباغ ميان آذربايجان و ارمنستان به طرف ارمنستاني اعلام کرد.
هنوز حکمي درباره باغ قلهک صادر و اعلام نشده است
او همچنين در پاسخ به پرسش ديگري در زمينه آخرين پيگيريهاي وزارت امور خارجه در مورد باغ قلهک گفت: در مورد بخشي از مستقلاتي که در اختيار سفارت بريتانيا در تهران است، اعلام کردهايم توسط افرادي حقيقي شکايتي به مرجع قضايي انجام شده است؛ اين شکايت بايد مراحل نهايي خود را طي کند پس از اعلام نظر مراجع قضايي، وزارت امور خارجه اين موضوع را در دستور پيگيري قرار ميدهد. براي ما هنوز حکمي در اين زمينه صادر و اعلام نشده است.
ديگر امکان مديريت پنهان و تصميمگيريهاي پشت پرده در مناسبات جهاني وجود ندارد
خبرنگار ديگري در زمينه حقوق بشر در آمريکا پرسيد که متکي پاسخ داد: تحولات عظيم و گستردهاي امروز در مناسبات جهاني و افکار عمومي جهان در حال پديدار شدن است. امروز همه قواعد، مقررات و نظامهاي نظم کهن در حال فروپاشي است. امروز همه مفاهيم در حال بازتعريف است. همه مفاهيم با مصاديق واقعي خود مورد ارزيابي و سنجش قرار ميگيرد. امروز به برکت وجود رسانهها و گسترش سريع تکنولوژي و ارتباطات ديگر امکان مديريت پنهان و تصميمگيريهاي پشت پرده در مناسبات جهاني وجود ندارد. امروز کساني نميتوانند تعاريف خود را در موضوعاتي چون دموکراسي، حقوق بشر و نظم نوين به جهانيان تحميل کنند. امروز ملتها در سايه ارتقاي آگاهيها از يک سو و دريافت اطلاعات توسط رسانهها از سوي ديگر خودشان به تحليل ميرسيدند و نظريهپردازي ميکنند. دوران تصميمسازي براي ديگران بدون نقش دادن به آنها سپري شده است.
او با اشاره به اظهارت رييسجمهور کشورمان در مجمع عمومي سازمان ملل افزود: احمدينژاد ضمن نقد چنين روندي در مناسبات جهاني، دهه پيشروي را به عنوان دهه مشارکت در مديريت جهاني توسط همه کشورها و ملتها بيان کرد. ما معتقديم کساني که از 1948 پس از اعلاميه جهاني حقوق بشر در رقابتهاي سياسيشان با قطبهاي مخالف به عنوان ابزار از حقوق بشر استفاده ميکردند امروز به بنبست رسيدهاند. امروز کارنامه سياه عملکردهايشان از زندانهاي ابوغريب در خاورميانه، کشتار بيش از يک ميليون نفر از مردم عراق و افغانستان و مجروحهاي فراوان در اين منطقه، سکوت مرگبار در برابر جنايات رژيم صهيونيستي در ترورهاي آشکار و روشن مانند ترور المحبوح در امارات که نشانگر اقدامات مبتني بر جاسوسي و تروريستي رژيم صهيونيستي در اين منطقه است و ديگر جنايات آنها از جمله حمله به کشتي آزادي، چهره واقعي آن را نشان ميدهد.
وزير خارجه ادامه داد: آنها ديگر نميتوانند دم از حقوق بشر بزنند. معتقدم نظم کهن در حال فروپاشي است و نظامي نوين اين بار بر اساس خواست ملتها مبتني بر عدالتخواهي و مهرورزي و حقوق واقعي انسانها و ملتها در حال شکلگيري است.
متکي در پايان گفت: معتقديم شعارهاي انقلاب اسلامي، شعارهاي برآمده از خواست همه ملتها است به همين دليل مسوولان ايران به ميانه مردم هر کشوري که ميروند نوعي احساس خويشاوندي و نگاه مشترک در ميان مردم و ملت ايران به وجود ميآيد.
اين نشست مطبوعاتي با استقبال گسترده خبرنگاران خارجي روبهرو بود.
وزير خارجه کشورمان در پاسخ به سوالي درباره مذاکرات ايران با گروه 1+5 گفت: مذاکرات ايران با گروه 1+5 با تبادل نظر طرفها پيرامون تاريخ و محل مذاکرات و محتواي آن در دستور کار قرار دارد و اميدوارم توافق و تفاهم در اين زمينه حاصل شود.