کد خبر 115359
تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۵:۳۳

یک روزنامه مصری امروز در گزارشی با عنوان "تاریخ پر از بحران روابط مصر و عربستان سعودی" به بررسی مهمترین چالشهای این روابط از زمان ریاست جمهوری "جمال عبدالناصر" در مصر تاکنون پرداخته است.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، روزنامه الوفد مصر امروز در گزارشی به بررسی چالشهای موجود در روابط چند دهه اخیر مصر و عربستان پرداخته و این روابط را پر از تهدید، قطعی تماسها و حتی رسوایی دانسته است.

این روزنامه در این باره نوشت: بحران اخیر پس از آن شروع شد که عربستان سعودی تصمیم گرفت پس از تظاهرات در برابر ساختمان کنسولگری، سفیرش را از قاهره فرابخواند و اعضای هیئت کنسولی را نیز از مصر خارج کند.

البته خشم مردم مصر و تظاهرات در برابر کنسولگری عربستان در ریاض پس از آن آغاز شد که مقامات امنیتی سعودی "احمد الجیزاوی" (وکیل مصری) را به اتهام قاچاق مواد مخدر بازداشت کردند، در حالی که برخی معتقدند وی به علت برخی مسائل سیاسی بازداشت شده است.

الوفد تاکید کرد: البته این نخستین بحران در سریال چالشهای موجود در روابط مصر و عربستان نیست. که در برخی موارد اشخاص عادی و یا حتی شخص رئیس جمهور دخیل بوده اند؛

تنش میان جمال عبدالناصر و ملک سعود

نخستین بحران در روابط دو کشور پس از جمهوری شدن مصر رخ داد، که طی آن میان "جمال عبدالناصر" رئیس جمهور وقت مصر و  "ملک سعود بن عبدالعزیز" پادشاه وقت عربستان درباره جنگ یمن اختلاف ایجاد شد. مصر در این جنگ یکی از طرفهای درگیر بود، اما عربستان سعودی از حامیان حاکمان یمنی بشمارمی رفت.

این یکی از طولانی ترین بحرانهای میان مصر و عربستان بود که در اواخر زندگی جمال عبدالناصر (1970) و دوران پادشاهی "ملک فیصل بن عبدالعزیز" ادامه داشت.

رهبری تحریم مصر پس از پیمان کمپ دیوید

پس از گذشت مدتی از بهبود روابط قاهره و ریاض و حمایت عربستان سعودی در کنار جنگ اکتبر (علیه رژیم صهیونیستی)، مسئله سفر "انور سادات" به قدس و امضای پیمان کمپ دیوید همچون بمبی در روابط دو کشور منفجر شد.

 
حسنی مبارک، انورسادات، جمال عبدالناصر، ملک عبدالله

پس از این پیمان عربستان و عراق رهبری جبهه اعراب علیه مصر را برعهده داشتند و این مسئله با تعلیق عضویت مصر در اتحادیه عرب و قطع روابط سیاسی، نظامی و اقتصادی بسیار از کشورهای جهان عرب با قاهره همراه شد.

توقف صادرات نفت به مصر

در ادامه تلاشهای ریاض برای تحریم مصر پس از امضای پیمان کمپ دیوید، مقامات سعودی از توقف صادرات نفت به مصر خبر دادند. همچنین دولت عربستان تمامی سرمایه های موجود خود در بانک مرکزی مصر که به دو میلیارد دلار می رسید را از این کشور خارج کرد.

بحران در روابط دو کشور تا زمان ترور انورسادات ادامه داشت و با آغاز ریاست جمهوری "حسنی مبارک" روابط دو کشور به تدریجا بالاترین سطح ارتقا یافت.

بحران شلاق زدن پزشکان

20 سال پیش مقامات سعودی یک پزشک مصری را به علت نبود شواهد کافی در اتهام وارد نمودن به یک معلم عربستانی، شلاق زدند. این نحوه برخورد با پزشکان مصری چندین بار تکرار شد و مردم مصر خواستار واکنش دولت "حسنی مبارک" در قبال آن شدند که وی البته هیچ واکنشی علیه ریاض نشان نداد.

بحران رسوایی اخلاقی بازرگان سعودی

در سال 1996 برخی رسانه های مصری دست به افشاگری درباره روابط غیر اخلاقی یکی از بازرگانان سعودی به نام "عبدالعزیز الابراهیمی" با برخی هنرمندان مصری منتشر کردند که به نقل محافل سیاستمداران عرب تبدیل شد.

آخرین بحران

 الوفد در پایان می نویسد: "بحران فعلی شاید در مقایسه با موارد گذشته چندان بزرگ نباشد اما اهانت به کرامت مصریها مسئله ای است که مردم این کشور هرگز پس از انقلاب در قبال آن ساکت نمی نشینند. این در حالی است که مقامات سعودی در تلاش هستند با فشار بر مصر پس از انقلاب، این موضوع را مطرح کنند که انقلابیون مشکل این کشور هستند.

 

عربستان سعودی از زمان پیروزی انقلاب مصر تاکنون آن را به رسمیت نشناخته، بلکه بارها حتی با اعلام آمادگی برای کمک مالی خواستار آزادی حسنی مبارک از زندان شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس