به گزارش سرویس بورس مشرق، در روز یکشنبه شاخص کل ۲۳ هزار واحد نزول کرد در حالی که شنبه شاخص کل ۴۳ هزار واحد رشد کرده بود. شاخص هموزن نیز روز شنبه ۰.۸ درصد رشد و روز یکشنبه ۰.۵ درصد نزول کرد. دلیل نوسانهای چشمگیر شاخصهای بازار چیست؟
بیشتر بخوانید:
کف بازار بورس کجاست؟
با توجه به روند دیروز تغییرات ارزش معاملات کل، ارزش معاملات خرد، ارزش صفهای خرید و فروش و خالص ورود و خروج پول حقیقی، میتوان دو سناریوی محتمل برای تحولات آتی بورس متصور شد. این دو سناریو با چه ساز و کاری محقق خواهند شد؟
نوسانهای چشمگیر
اتفاق مهم روز شنبه مثبت شدن خالص ورود پول حقیقی به بازار بود. در شرایطی که ارزش معاملات بازار ۱۹ درصد کاهش یافته بود، به واسطه رشد ۸۱ درصدی صفهای خرید شاخص کل ۴۳ هزار واحد رشد کرد.
روز یکشنبه با وجود رشد ۶۴ درصدی ارزش معاملات کل و رشد ۴۹ درصدی ارزش معاملات خرد، صفهای فروش بازار ۱۵ درصد رشد کرد و صفهای خرید ۵۶ درصد کوچکتر شدند تا شاخص کل ۲۳ هزار واحد نزول کند.
اهمیت صفهای بازار
آمارها نشان میدهد که تغییرات شاخص با تغییرات صفهای بازار همجهت است. نکته با اهمیت اینکه عمده خریدها و فروشهای بازار به معاملهگران حقیقی اختصاص دارد، در نتیجه شاخص کل با انتظارات سهامداران حقیقی همجهت است و تابعی از رویکردهای حقوقیهای بازار نیست.
سناریو اول
اگر ارزش معاملات در محدوده ارقام دو روز گذشته باقی بماند بازار تحت تاثیر صفهای فروش با نزول همراه خواهد بود.
سناریو دوم
اگر ارزش معاملات خرد افزایش یابد و نمادهای شاخصساز و بزرگ بازار با تقاضا مواجه باشند شاخص کل صعود خواهد کرد.
ریسک دلار
در بازار دیروز دلار چراغ قرمز مسیر سبز بورس شد، کاهش غافلگیر کننده دلار در بازار برخی از معامله گران را که به امید ارزندگی برخی سهام در صف خرید بودند کم امید کرد. به باور برخی معامله گران کاهش قیمت دلار هیجان خرید را کاهش می دهد و می تواند نگاه به روند بازار را دگرگون کند.
اهمیت انتظارات
اما فارغ از اتفاقات مقطعی بورس با یک چالش جدی روبرو است آمار بالای خروج پول حقیقی از بورس نشان میدهد که اعتماد به بازار از دست رفته است. مداخلات سیاستگذاران نیز بر عدم قطعیتها و نااطمینانیها افزوده است. به نظر میرسد بورس هنوز با بازگشت اعتماد سهامداران فاصله دارد. به نظر میرسد اگر سیاستگذاران در پی حمایت از سهامداران خرد بازار هستند باید به جای مداخله سعی در برگرداندن اعتماد سهامداران و کاهش عدم قطعیتهای بازار داشته باشند. کاهش مقررات محدود کننده، نظارت به جای دخالت و از همه مهم تر تعدیل انتظارات در بورس شاید بیش تر از مثبت زدن های سفارشی شاخص کل به کار بازار آید.
منبع:اقتصادنیوز