به گزارش گروه خواندنی های مشرق به نقل از ایسنا، دكتر رضا ملك زاده روز سهشنبه در يك نشست خبري، افزود: احتمال ابتلا به سرطان معده در افراد ترياكي سه برابر، سرطان مري 2،5 برابر، سرطان ريه سه برابر و سرطان حنجره و مثانه بيش از دو برابر است.
وي در ادامه گفت: اين پژوهش طي هفت سال گذشته با همكاري حدود 160 محقق در استان گلستان انجام شد چرا كه اين استان به ويژه منطقه شرق آن مانند گنبد كاووس و آق قلا بيشترين ميزان ابتلا به سرطان مري را در دنيا دارند و اين پرسش مطرح بود كه چرا اين سرطان در استان گلستان شيوع زيادي دارد. اين در حاليست كه به فاصله چندين متري از اين استان ميزان ابتلا به سرطان مري بسيار كاهش مييابد.
ملك زاده افزود: در اين پژوهش هفت عامل مهم موثر در ابتلاي ساكنان استان گلستان به سرطان مري شناسايي شد. مردم اين منطقه در گذشته بسيار فقير بودند و سبزي و ميوه مصرف نميكردند علاوه بر آن نيز استعمال زياد سيگار و پايين بودن سطح بهداشت دهان و دندان در ابتلاي آنان به سرطان مري موثر بوده است البته مصرف ترياك و چاي داغ به طور ويژه در ابتلا ساكنان استان گلستان به سرطان مري تاثير داشتهاست.
رييس مركز تحقيقات بيماريهاي گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي تهران در ادامه گفت: طي هفت سال حدود 50 هزار نفر از مردم اين منطقه را مطالعه كرديم كه 17 درصد آنها به طور مستمر ترياك مصرف كرده بودند. وضعيت حدود 8700نفر از آنان را پيگيري كرديم. اين افراد روزانه 0،6 گرم ترياك را به طور متوسط 12،5 سال استفاده ميكردند و از سن 39 سالگي به بعد مصرف ترياك را آغاز كرده بودند. ملكزاده افزود: وضعيت اين افراد را با كساني كه ترياك مصرف نميكردند مقايسه كرديم و بر اساس نتايج به دست آمده مصرف اين ماده طي اين مدت دو برابر طول عمر مردان و 2،5 برابر طول عمر زنان را كاهش ميدهد.
مصرف ترياك هيچ تاثيري بر حفظ سلامت افراد ندارد
وي با بيان اينكه مصرف ترياك هيچ تاثيري بر حفظ سلامت افراد ندارد، اظهار كرد: افرادي كه ترياك ميكشند بيشتربه ديابت، فشار خون، سكتههاي قلبي و عروقي، مغزي، سرطانهاي معده، ريه، مري، مثانه، دهان و نارساييهاي كليوي و كبدي مبتلا ميشوند اين در حاليست كه به غلط برخي بيماران و حتي برخي كادر بهداشتي گمان ميكنند كه مصرف ترياك ممكن است تاثيرات مفيدي بر سلامت افراد داشته باشد.
ملك زاده تاكيد كرد: عوارض مصرف ترياك براي سلامتي به مراتب بيشتر از استعمال سيگار است به گونهاي كه مصرف ترياك احتمال ابتلا به سرطان معده سه برابرميكند اين در حالي است كه سيگار احتمال دچار شدن به اين بيماري را دو برابر ميكند.
وي با اشاره به تاثير مشتقات ترياك بر بدن انسان اظهار كرد: برخي از مشتقات ترياك مانند مورفين و متادون براي مصارف پزشكي به كار ميروند به عنوان نمونه براي افرادي كه با سكته قلبي به مراكز درماني مراجعه ميكنند مورفين تجويز ميشود تا درد آنها كاهش يابد و احساس آرامش كنند. بنابراين نميتوان منكر تاثيرات مثبت برخي از مشتقات دارويي ترياك شد. البته مصرف ترياك به اشكالي مانند شيره، سوخته و هروئين عوارض مشابه ترياك را براي فرد به دنبال دارد.
رييس مركز تحقيقات گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي تهران با بيان اينكه در حال مطالعه در زمينه تاثير نيترات خاك بر ابتلا به سرطان مري هستيم اظهار كرد: در منطقه گلستان خاك آتشفشاني وجود دارد. نيترات اين خاك بالاست و ممكن است وارد آب شود. البته مطالعه تاثير نيترات بر ابتلا به سرطان مشكل است و هنوز نتايج آن مشخص نشده است.
ملك زاده در پايان درباره تاثير مصرف ترياك بر لاغري گفت: استعمال اين ماده فرد را كمي بي اشتها ميكند ولي در مجموع طول عمر را كاهش ميدهد.
رييس مركز تحقيقات گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: براساس نتايج يك مطالعه ايراني مصرف ترياك بدون در نظر گرفتن اثرات مصرف همزمان سيگار و ساير عوامل خطر ، احتمال مرگ و مير را در مقايسه با افرادي كه ترياك مصرف نميكنند، دو برابر بيشتر ميكند و اين افزايش خطر مرگ و مير در زنان معتاد، بيشتر از مردان و تا 150 درصد است.