کشتار شبانه؛ چرا؟
آن چه خوانديد توصيفي از نحوه کشتار مرغ ها در شب است. شايد براي شما نيز جالب باشد بدانيد که در تمام جهان مرغ ها را شبانه ذبح مي کنند. علت اين امر آن است که گيرانداختن مرغ ها در مرغداري ها در طول روز، کار دشواري است زيرا با سروصدا و جنب و جوش زياد، به خود آسيب وارد مي کنند و ممکن است در اين حادثه، بال هاي آن ها نيز بشکند.
اما هنگامي که خورشيد غروب مي کند، مرغ ها نيز آرام مي گيرند و مي توان به سادگي و بدون حادثه آن ها را جمع آوري کرد.
جذابيت کسب اطلاع درباره شيوه کشتار صنعتي مرغ ها باعث شد در آخرين ساعات شب براي تهيه گزارش به يکي از تازه تاسيس ترين کشتارگاه هاي طيور مراجعه کنيم.
ساعت ۲۲:۳۰ جاده متروک خارج شهر
حدود ۱۰کيلومتر در يکي از مسيرهاي فرعي پيش مي رويم و ساعت ۲۲:۵۲ وارد کشتارگاه صنعتي مي شويم. قبل از هر چيز خودروهايي که سبدهاي حامل مرغ را بار زده اند و براي تخليه بار در انتظارند توجهم را جلب مي کند. «تمام اين خودروها مجوز و کد بهداشتي اداره کل دام پزشکي دارند. همچنين مرغ هايي که توسط آن ها به اين کشتارگاه آورده شده است داراي گواهي سلامت و مجوز کشتار است.»
سلامت مرغ ها در مرغداري ها توسط همکاران دام پزشک تاييد و سپس با دستور اداره کل دام پزشکي، مجوز کشتار صادر مي شود.
کم کم سبدهاي حاوي مرغ اين خودروها را به طور جداگانه و مجزا تخليه مي کنند به طوري که تداخلي ميان آن ها به وجود نيايد. علت اين امر را که جويا مي شوم اين پاسخ را مي شنوم که مراحل کشتار براي هر محموله جدا از ساير محموله ها انجام مي شود تا به دليل تفاوت هايي که ميان گله هاي مرغ داري ها وجود دارد، تداخلي به وجود نيايد.
شست وشوي کامل خودروها و سبدها
در همين حال شست وشوي خودروها و سبدها که با فشار زياد آب انجام مي شود توجهم را جلب مي کند. مهندسی که به عنوان کارشناس نظارت شبکه دام پزشکي در اين کشتارگاه فعاليت مي کند، مي گويد: به دليل بوي بدي که در اين خودروها ايجاد مي شود و جلوگيري از بروز مشکلات بعدي، بايد اتاق بار و سبدهاي اين خودروها به طور کامل شست و شو و مجوز خروج خودرو توسط کارشناس تاييد شود.
نقاله مرگ
حالا گروه اول براي آغاز مراحل کشتار آماده اند! مرغ ها را از سبد خارج مي کنند و به صورت واژگون روي نقاله قرار مي دهند. پس از شست وشو حال نوبت به مرحله شوک الکتريکي مي رسد. براي جلوگيري از سختي کار در مرحله ذبح مرغ ها، دستگاهي براي دادن شوک الکتريکي با ولتاژي حدود ۵۰ولت در مسير نقاله قرار داده شده است.
وقتي مرغ ها از اين مرحله خارج مي شوند، شوک زده اند و کمي گيج به نظر مي رسند! در ادامه مسير، ۲مرد را مي بينم که سخت ترين کار، يعني ذبح شرعي مرغ ها را بر عهده دارند. از اين قسمت به بعد جويي از خون داخل دستگاه جاري مي شود که به صورت مکانيزه و با کمک جريان آب به کانالي که در زير پا ديده مي شود انتقال مي يابد. زماني که خون به طور کامل از بدن مرغ ها خارج مي شود، نوبت آن مي رسد که وارد مخزن آب گرم با دمايي ۶۰درجه شوند.
پرکني به شيوه مدرن
در اين مرحله مرغ ها کاملا خيس و براي کندن پرها آماده شده اند. کمي جلوتر ماشين پرکني قرار دارد که با کمک شلاق هاي چرخان لاستيکي به سادگي پرهاي مرغ را مي کند. در ادامه مسير، افرادي ايستاده اند که مرغ هاي پرکنده را بررسي و در صورت باقي ماندن پر، آن را با دست جدا مي کنند.
سرها و پاها نيز جدا شده و زمان آن رسيده است که مرغ ها را براي شست وشوي کامل آماده کنند اما قبل از آن ضايعات و مواد قابل مصرف داخل بدن مرغ ها نيز خارج مي شود دام پزشکي که در انتهاي مسير اين قسمت حضور دارد دوباره داخل بدن مرغ ها را بررسي مي کند تا درصد خطا را به صفر برساند.
همچنين در اين مرحله مرغ هايي که در مراحل قبل آسيب ديده باشند و يا مشکلي در وضعيت آن ها مشاهده شود از روي نقاله برداشته و از محموله خارج مي شود.در ادامه، مرغ ها از روي نقاله به درون وان هاي شست وشو هدايت مي شوند تا علاوه بر تميز شدن، خنک هم شوند. آب اين چيلرها نيز به کمک يک دستگاه آب سردکن خنک مي شود.
دماي آب اين وان ها که به آن ها چيلر مي گويند نيز توسط دام پزشکان مورد آزمايش و بررسي قرار مي گيرد.
ورود به اتاق خنک کننده
مرحله بعدي کار، قرار دادن مجدد مرغ ها روي نقاله است. اين نقاله مرغ را وارد اتاقي مي کند که براي آب گيري و خنک کردن آن ها آماده شده است.
نکته جالب اين است که اين اتاق نيز مانند بخش هاي قبل از ساير اتاق ها جدا شده است تا از ورود آلودگي به آن جلوگيري شود. طول حرکت نقاله در اين اتاق ۶۴۰متر است.
سايزبندي و سپس بسته بندي
وقتي که مرغ ها از اتاق خنک کننده خارج مي شوند، زمان آن مي رسد که براي بسته بندي آماده شوند، اما قبل از آن براساس وزن تقسيم مي شوند. مرغ هاي درشت تر جدا مي شوند تا براي مصارف خاص مانند استفاده در رستوران ها و کترينگ ها قطعه بندي شوند.
اين مرغ ها توسط ۲ نيروي فعال در اين قسمت که حداقل بايد تا ساعت ۹ صبح فردا در اين محل بايستند، تفکيک و به واحد قطعه بندي ارسال مي شوند. البته هنوز امکان تقسيم بندي مکانيزه در کشور فراهم نشده است. کم کم مرغ ها وارد واحد بسته بندي مي شوند و در مسير قرار مي گيرند.
پاکت هاي از قبل تاييد شده
پاکت هاي پلاستيکي که نام و مشخصات درج شده روي آن ها، از قبل توسط اداره دام پزشکي تاييد شده است توسط اپراتور دستگاهي مخصوص، تاريخ توليد و مصرف مي خورد. سپس مرغ ها توسط کارگران واحد بسته بندي در پاکت ها قرار مي گيرند و سر پاکت ها بسته مي شود.
مرحله بعد قرار دادن مرغ هاي بسته بندي شده در جعبه ها و انتقال آن هاست. برخي از محموله ها که قرار است به شهرستان ها فرستاده شود در داخل خودروهاي حمل که به سيستم خنک کننده مجهزند قرار مي گيرد.
ساير جعبه ها نيز تا زمان حمل به سردخانه اي که دماي ۲ درجه سانتي گراد دارد انتقال مي يابد. البته آن دسته از محموله ها که بيش از نياز بازار است براي انجماد به سالن ديگري ارسال مي شود. در اولين مرحله انجماد، دما به منفي ۴۶ درجه سانتي گراد مي رسد و پس از انجماد کامل دما به منفي ۲۰ درجه افزايش مي يابد.
کنترل دماي اين سردخانه ها نيز به عهده دام پزشکان فعال در کشتارگاه است.
واحد بسته بندي پاي مرغ
پاي مرغ يکي از مواد خوراکي است که به خارج از کشور صادر مي شود. در واحدي از کشتارگاه، پاي مرغ بسته بندي و به سردخانه منتقل مي شود. اين اتفاق براي جگر مرغ ها نيز مي افتد.
واحدي به عنوان بازيافت در کشتارگاه وجود دارد که در آن از ضايعاتي مانند سر مرغ ها و مواد اضافي داخل بدن آن ها، کود مرغ توليد و از آن به عنوان خوراک دام در دامداري ها استفاده مي شود. همچنين واحد ديگري در انتهاي کشتارگاه وجود دارد که عمليات تصفيه آب حاوي خون در آن البته تحت نظارت دام پزشک انجام مي شود.
گفت وگو با ناظر شرعي
روحاني جواني که به لباس فرم کشتارگاه ملبس است، مي گويد: رو به قبله بودن در زمان بريدن سرها، گفتن بسم ا...، بريده شدن هر ۴ رگ، ولتاژ مناسب دستگاه شوک و قرار نگرفتن مرغ مرده روي نقاله در ابتداي کار، از مواردي است که در کشتارگاه هاي طيور توسط ناظر شرعي بررسي مي شود.