به گزارش مشرق به نقل از مهر، شمارش معکوس براي اجراي قانون هدفمندي يارانهها با محوريت اصلاح قيمتها آغاز شده است تا اقتصاد ايران دوره جديدي از فعاليت خود را آغاز کند؛ دورهاي که از آن به عنوان انجام اصلاحات ساختاري در اقتصاد کشور ياد ميشود.
يکي از مهمترين محورهاي اين قانون آزادسازي قيمت و مديريت يارانه بنزين است که هم اکنون جمع بندي نهايي براي مکانيزم جديد عرضه و قيمت اين فرآورده پرطرفدار نفتي همزمان با اجراي قانون هدفمندي يارانه ها در سطح کلان دولت در حال شکل گيري است.
بر اين اساس، گام اول براي آزاد سازي يارانه بنزين از روز جاري (يکم آبان ماه) همزمان با آغاز صدور خطوط ويژه اعتباري براي رانندگان حمل و نقل عمومي توسط شبکه بانکي در سراسر کشور آغاز شده است.
دولت قصد دارد با هدف جبران اضافه هزينه تحميل شده به رانندگان ناوگان حمل و نقل عمومي، از آثار رواني و افزايش ناگهاني کرايه ها با راه اندازي اين خطوط ويژه اعتباري جلوگيري کند.
با اجراي کامل اين پروژه، اعتبار ويژه اي به کارت هوشمند سوخت رانندگان تاکسي، وانت بار، آژانس و موتورسيکلتهاي عمومي واريز مي شود که با اجراي قانون هدفمندي يارانه ها و آزاد سازي مرحله اول قيمت بنزين، رانندگان مجاز و ساماندهي شده از بنزين يارانه اي براي ارائه خدمات حمل بار و مسافر برخوردار مي شوند.
همچنين يکي از مزيتهاي اين طرح اختصاص يارانه مستقيم سوخت به ناوگان حمل و نقل عمومي است که با ايجاد اين خطوط اعتباري زمينه براي تک نرخي شدن قيمت بنزين در سطح کشور فراهم مي شود.
در همين حال، دولت روزهاي آينده جزئيات بيشتري از ميزان تسهيلات خطوط ويژه اعتباري و نحوه برداشت اين مبالغ توسط رانندگان ناوگان حمل و نقل عمومي اعلام مي کند.
توافق مجلس و دولت براي عرضه بنزين تک نرخي
در ماههاي اخير نحوه عرضه بنزين به عنوان استراتژيک ترين کالاي مصرفي کشور در زمان اجراي قانون هدفمندي يارانه ها يکي از مسائلي بوده که منجر به مذاکرات و بررسيهاي گسترده در سطح دولت و مجلس شده است.
با توجه به فساد آور بودن عرضه بنزين دو نرخي در سالهاي پس از اجراي سهميه بندي، دو طرف اخيرا براي عرضه بنزين تک نرخي به يک توافق نسبي دست يافته اند.
اما همزمان با توافق دولت و خانه ملت براي عرضه بنزين به صورت تک نرخي، هنوز جمع بندي نهايي درباره قيمت اين فرآورده نفتي بهدست نيامده است.
اين در حالي است که از ابتداي سالجاري تاکنون همزمان با کاهش سهميه ماهانه بنزين خودروها به 60 ليتر، استقبال از عرضه بنزين نيمه يارانه اي ( 400 توماني) در سطح جايگاههاي کشور افزايش يافته است.
در هفت ماه نخست امسال متوسط فروش بنزين آزاد با رشدي چهار برابري به حدود 12 ميليون ليتر در روز رسيده و از اين رو جامعه مصرف به نوعي با خريد بنزين نيمه يارانه اي عادت کرده است.
با توجه به استقبال از عرضه بنزين نيمه يارانه اي در ماههاي اخير، نرخ 400 توماني يکي از گزينه هاي محتمل دولت براي تعيين قيمت بنزين تک نرخي همزمان با اجراي قانون هدفمندي يارانه ها است.
از سوي ديگر تاکنون هيچ گونه توافق و تصميم گيري نهايي در سطح دولت براي تعيين قيمت بنزين نشده است و حتي اين احتمال وجود دارد بهاي بنزين تک نرخي کمتر از 400 تومان به ازاي هر ليتر باشد.
حفظ سهميه بنزين نيمه يارانه اي شخصي ها
يکي ديگر از توافقهاي انجام گرفته در سطح دولت ادامه عرضه بنزين با کارت هوشمند سوخت در جايگاهها همزمان با حذف سهميه سوخت يارانه اي خودروها و تک نرخي شدن قيمت اين فرآورده نفتي است.
از سوي ديگر از ابتداي خرداد ماه امسال خودروهاي شخصي از سهميه ماهانه 500 ليتر بنزين نيمه يارانه اي (400 توماني) برخوردار شده اند که با تعيين و تکليف قيمت تک نرخي بنزين در دولت اين سهميه همچون ماههاي گذشته به قوت خود باقي مي ماند.
يکي از نگراني هاي جامعه مصرف وضعيت بنزين يارانه اي ذخيره سازي شده در کارتهاي هوشمند سوخت خودروها پس از اجراي قانون هدفمندي يارانه ها است.
در شرايط فعلي بدون احتساب سهميه بنزين آبان خودروها، نزديک به يک ميليارد ليتر بنزين يارانه اي در کارت هوشمند خودروهاي شخصي ذخيره سازي شده است.
بر اساس اعلام مسئولان ذخيره کارتهاي هوشمند، با آزاد سازي قيمت بنزين نمي سوزد و با عرضه بنزين تک نرخي (با قيمت نيمه يارانه اي) بنزين ذخيره کارتهاي هوشمند کماکان با بهاي يارانه اي گذشته عرضه خواهد شد.
پيش بيني مي شود هفته جاري جزئيات جديدي توسط مسئولان دولت از سرنوشت نحوه عرضه و قيمت بنزين همزمان با اجراي قانون هدفمندي يارانه ها اعلام شود.
با توافق مجلس و دولت براي عرضه بنزين تک نرخي همزمان با اجراي قانون هدفمندي يارانه ها، مرحله نخست آزادسازي يارانه اين فرآورده نفتي از امروز يکم آبان ماه در سراسر کشور آغاز شده است.