تجام

یک اندیشکده آمریکایی معتقد است شراکت راهبردی ۲۵ ساله میان ایران و چین پیامدهای امنیتی گسترده‌ای را در خاورمیانه و سطح جهان به همراه خواهد داشت.

سرویس جنگ نرم مشرق - اندیشکده پروژه امنیت آمریکا در گزارشی به ارزیابی تبعات و پیامدهای توافق راهبردی ایران و چین برای آمریکا پرداخت و عنوان کرد: در حال حاضر، ایران و چین در حل کار روی یک توافق رسمی ۲۵ ساله هستند که هدف آن، افزایش چشمگیر همکاری اقتصادی و نظامی بین دو کشور است. این شراکت پیامدهای امنیتی گسترده‌ای را در خاورمیانه و سطح جهان به همراه خواهد داشت.


مخاطبان گرامی، محتوا و ادعاهای مطرح‌شده در این گزارش، صرفاً جهت تحلیل و بررسی رویکردها و دیدگاه‌های اندیشکده‌های غربی منتشر شده است و ادعاها و القائات احتمالی این مطالب هرگز مورد تأیید مشرق نیست.


مزایای توافق راهبردی برای ایران و چین

این اندیشکده آمریکایی می‌نویسد: رئوس برنامه‌های شراکت دو کشور در یک سند پیش‌نویس ۱۸ صفحه‌ای، بیان شده و انتظار می‌رود که طبق آن، چین رقمی حدود ۴۰۰ میلیارد دلار در اقتصاد ایران سرمایه‌گذاری کند. این کار از طریق بهبود زیرساخت‌هایی مانند فرودگاه‌ها، مترو، راه‌آهن، بخش بانکی و بنادر و در مجموع بیش از ۱۰۰ پروژه، انجام خواهد گرفت. همچنین این سند به برنامه‌هایی برای پروژه‌های مشترک در خارج از ایران، به خصوص در سوریه و عراق نیز اشاره دارد. در مقابل، پیش‌بینی می‌شود که چین مقادیر قابل توجهی نفت از ایران دریافت کند. همچنین، توافق مذکور خواستار همکاری نظامی بیشتر بین دو کشور است. این همکاری شامل رزمایش‌های مشترک، اشتراک‌گذاری اطلاعات، همکاری تحقیقاتی، هماهنگی در توسعه سلاح و آموزش مشترک خواهد بود.

چین از طریق این توافق نه تنها به منبع قابل اعتمادی از نفت دست خواهد یافت، بلکه جایگاه خود در خاورمیانه را نیز بطور قابل ملاحظه‌ای تقویت خواهد کرد. به همین دلیل، این شراکت می‌تواند موازنه قدرت در منطقه را دچار تغییر کند. ایران مدت‌هاست که از اهمیت شراکت ایران و چین دفاع می‌کند، چرا که معتقد است توافق بین دو کشور عملاً می‌تواند قدرت آمریکا در منطقه را خنثی کند. اما چین تا این مقطع، چندان تمایلی برای تعهد کامل نشان نمی‌داد که احتمالاً به دلیل واکنش آمریکا و پیامدهای آن بود. حالا، با ادامه تنش‌ها بین آمریکا و چین، به نظر می‌رسد که دیگر انگیزه قدرتمندی برای نادیده گرفتن این شراکت وجود ندارد.

واکنش ایرانی‌ها

این اندیشکده آمریکایی بر این باور است: از نظر ایران، بزرگ‌ترین منفعت این توافق، بزرگ‌ترین نقطه‌ضعف آن نیز هست. از آنجایی که ایران تقریباً با انزوای کامل بین‌المللی دست‌وپنجه نرم می‌کند، توافق با چین برای اقتصاد آن به مثابه یک شریان حیاتی خواهد بود. گرچه، وضعیت اقتصادی وخیم ایران باعث شده در مذاکرات، مزیت کمتری نسبت به چین داشته باشد. به همین دلیل، واکنش ایرانی‌ها به توافق به شدت متفاوت بوده است. با اینکه برخی از این توافق به عنوان بهترین راه برای پیشبرد مسائل کشور دفاع کرده‌اند، شاهد واکنش‌های منفی نیز بوده است.

پیامدها برای آمریکا

با اینکه جزئیات توافق نهایی نشده و در نتیجه، می‌تواند دچار تغییر شود، اما هرگونه قراردادی بین ایران و چین می‌تواند پیامدهایی برای آمریکا به همراه داشته باشد. آمریکا بلافاصله پس از خروج از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، با راه‌اندازی کارزار اقتصادی فشار حداکثری، شروع به وضع مجدد تحریم‌ها علیه ایران کرد. هدف این تحریم‌ها، وادار کردن ایران به بازگشت به میز مذاکره برای رسیدن به توافقی جدید بود. توافقی که طیف گسترده‌تری از نگرانی‌ها، از جمله موشک‌های بالستیک و اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران در منطقه را حل‌وفصل کند.

شراکت استراتژیک بین ایران و چین، احتمال توافق در آینده را بطور چشمگیری کاهش خواهد داد. چین با سرمایه‌گذاری در ایران و ایجاد بازاری برای نفت این کشور می‌تواند به ایران در دور زدن بخش عمده‌ای از تحریم‌ها کمک کند. اگر نتوان تأثیر تحریم‌ها را به عنوان مزیت مورد استفاده قرار داد، ممکن است وادار کردن رهبران ایران به هرگونه توافق هسته‌ای برای آمریکا غیرممکن شود، چه رسد به توافقی که جدی‌تر و سختگیرانه‌تر باشد.

به علاوه، در مذاکراتی که به توافق برجام منجر شد، احتمالاً نفوذ چین در آوردن ایران به پای میز مذاکره عاملی کلیدی بود. با ارسال این پیام که ایران بازار جایگزینی برای مقابله با تحریم‌های آمریکا و اروپا نخواهد یافت، چین و روسیه ارزشمند شدند. چین به دلیل سابقه تاریخی همکاری با ایران، توانست نقش میانجی را نیز در پیشبرد گفتگوهای دیپلماتیک ایفا کند. حالا با اتحاد مستحکم‌تر با ایران، احتمال اندکی وجود دارد که چین به نمایندگی از آمریکا، از نفوذ خود برای واداشتن ایران به توافق هسته‌ای جدید استفاده کند.

شراکت راهبردی ایران و چین ابزار تحریمی آمریکا را بی‌اثر خواهد کرد

اندیشکده پروژه امنیت آمریکا در پایان خاطرنشان کرد: پیش از نهایی شدن این شراکت، باید پیش‌نویس آن به مجلس ایران تقدیم شود و توسط رهبران چین نیز به امضا برسد. اگر توافق بطور کامل محقق شود، ادامه بکارگیری تحریم‌ها به عنوان اصلی‌ترین ابزار سیاست خارجی علیه ایران احتمالاً به پیشبرد مؤثر اهداف آمریکا در منطقه منجر نخواهد شد. در مقابل، آمریکا باید با تهیه یک استراتژی متنوع‌تر به جای اتکای صِرف به اقدامات اقتصادی، نحوه دستیابی به اهداف کلیدی خود را مورد ارزیابی مجدد قرار دهد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 27
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 8
  • IR ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    9 8
    احتمال اینکه چین در ازای امیتاز از امریکا این معاهده را ملغی کند چقدر است و میتوان به موازات این معاهده با سایر کشورها معاهدات بزرگ بست ؟
    • GB ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
      8 7
      سیاست آمریکا به سمت فشار بر چین رفته چون پیش بینی ها حاکی از اونه که تا سی سال دیگه چین تبدیل به اقتصاد اول دنیا میشه و آمریکا مهد لیبرالیسم نمیخواد یک کمونیسم اول دنیا بشه لذا چین ترسیده و سمت توافق راهبردی با ایران اومده تا قدرت سیاسی کسب کنه و عمق راهبردی در مرکز دنیا درست کنه لذا اگر بیاد جلو بعیده که گول آمریکا رو بخوره و با امتیازاتی دست از توافق بکشه به علاوه زیرساخت هایی در ایران ایجاد میکنه که سود دهی اونا در ۲۵ سال خواهد بود و دست کشیدن از قرارداد راهبردی یعنی دست کشیدن از اون زیساخت ها
  • IR ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    54 1
    خداکنه با رعایت تمامی جوانب امینتی اقتصادی و .... توافق خوبی با چین بسته بشه
  • محمد IR ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    25 5
    خاک بر سر دولت روحانی. از موضع قدرت و عزت پایین مان کشیدند و بدون دلیل جلوی آمریکا ضعف نشان دادند. ضعف نشان دادن به دشمن هزینه های گزافی داشت از جمله عزیزمان سردار سلیمانی.
  • IR ۰۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    6 5
    ایران تهدیدی برای اسراییله البته به وسیله حزب الله و سوریه غزه ولی اسراییل سعی داره بازوهای ایران را فلج کنه.اول لبنان بعد عراق و بعد سوریه و غزه.اخر هم قبل از اینکه ایران اقدامی بکنه یک فتنه داخلی بپا میکنن تا خود پیکر هم فلج بشه،این از نقشه اسراییل.ما توی عراق ضربه خوردیم هم بخاطر ترور سردار وهم دولت کاظمی.توی لبنان هم که فعلا ضربه خوردیم.غزه هم که نگاهش به حزب الله بود که الان مشغول برطرف کردن مشکلات داخلیشه.می مونه خود ایران که اوضاع اقتصادی بدی داره و سعی داره با رابطه با چین درستش کنه ولی اینها نمیذارند و فضای داخل را متشنج می کنن.تنها راه برای ما اینه که حکومت عراق را که مثل یک پازل اشتباه چیده شده خراب کنیم و از اول بسازیم چون مسیر ما به سوریه از عراقه.الکاظمی نمیذاره طرح اخراج امریکا رقم بخوره پس قبل از اینکه ما را از داخل اشفته کنن باید بازی را شروع کنیم.اهرم فشار بر امریکا از توی عراق و خلیج فارسه. الکاظمی همون صدام با ظاهر فریبندست چون با دستگیری نیروهای حشد این را نشون داد.توی منطقه ی شلوغ باید شلوغ باشی و شلوغ کنی.جالبه که توی امریکا برایان هوک تیلرسون و..عوض میشند ولی کشور ما گویا همیشه کارش درسته و با اینکه توی این هفت سال سیاست خارجی شکست خوردیم اما ظریف و رفقاش سر جاشونن.اگه تغییر از داخل شروع نشه باید منتظر اشفتگی باشیم.شاید رهبر امید داره که حداقل داخل بهم نخوره اما ظواهر نشون میده که داخل کشور در مرز انفجاره.حکومت داری توی این هفت سال خیلی ضعیف بوده.قضیه نادرشاه نشه که فتوحات کرد اما کشورش از داخل ترکید.روحانی داره وقت میخره و مطمئنا هیچ گشایش اقتصادی نداریم چون ریلگذاری اشتباه بوده
    • IR ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
      13 4
      حوصله توضیح ندارم اما اینو آویزه ی گوشت کن. حدا اقل تو این 40 سال باید فهمیده باشی. شتر در خواب بیند پنبه دانه.
  • IR ۰۳:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    8 5
    این توافق سرآغاز تنهائی آمریکا پس از رورگوئی و زورگیری هایش که در سراسر جهان طی حداقل هفتاد سال گذشته ردی از خود بجا گذارده خواهد بود . بیش از پنجاه کودتا در کشورهای مختلف تا بد عهدی از جمله با شوروی و روسیه و تحریم علیه کشورهای مختلف مانند ایران چین روسیه ونزوئلا سوریه و لبنان و حمایت از اسرائیل در مقابل با مسلمانان و حنلات نظامی و ویرانی کشورها از قبیل لیبی عراق و افغانستان و باج خواهی از اروپا بابت ناتو و آسیای جنوب شرق مثل ژاپن و کره و بسیار دلائل دیگر که بنوعی مورد آزار قرار دادن مردم و کشورهای دنیا بعنوان تنها ابر قدرت جهان . محسوب میشوند و همه چیز و بهترین و بیشترین برای آمریکا در ازا کاغذی بی پشتوانه بعنوان دلار که دیر یا زود مانند دومینو منتظر افتادن اولی هست فرو خواهد پاشید و در گردابی از تفرعن و خودخواهی و زورگوئی گرفتار خواهد شد . امیدواریم برای همیشه چنین رابطه های غیر انسانی و نا معقول بساطش در روابط بین الملل جایش را به پیمان های بر اساس خرد و مردم دوستی و صلح و محبت و مراودات و تجارت هم بر پایه اصول انسانی و دوستی بین المللی صورت گیرد تا طرحی نو در افتد و همه ملت ها در رضایت و ارتباط سالم از زندگی خوب و منصفانه ای برخوردار شوند . هر چند باید مراقب شیاطین در کمین بر سر راه ها هم بود تا گزندی وارد نسازند و منحرفمان نکنند و یاس و نفرت جایگزین دستاوردهای خوب نشوند .
  • CA ۰۳:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    14 40
    بابا ببند دهنتو مشرق، شما که آخرش مجبورید با آمریکا ببندید ، پس این همه هزینه تحمیل نکنید به کشور خواهشا
    • IR ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
      18 9
      خودت دهنتو ببند
    • IR ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
      7 2
      برجام نافرجام نشان داد که هزینه سازش با امریکا از مقاومت بیشتر است.
    • IR ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
      6 5
      03:50 میبینم که خیییلی ناراحت شدی یانکی؟ برو اون پاس آمریکاییتو بزار در کوزه آبشو بخور یا بهتر از اون، جای دستمال توالت که کمیابه استفاده کن!!! خخخخخ
  • FI ۰۳:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    11 21
    واقعا چی میگید؟! چین برای عربستان مخفیانه راکتور هسته ای ساخته؟! بعد شریک راهبردی ما میشه؟! چه تحلیلی از دنیا دارید؟!
    • IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
      6 4
      عربستان پول بما هم بده براش میسازیم . قبلا هم گفته شده
    • IR ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
      4 3
      "تحلیل اندیشکده امریکایی"
  • ابوعلى IR ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    13 2
    با اين مديرهاى بى عرضه اى كه ما داريم و مضافاً اوضاع و احوال رقت بارى كه بر مملكت حاكمه ، بعيد ميدونم چين بدون گرفتن امتيازات اساسى و استعمارى حاضر به عقد قرارداد سرمايه گذارى در ايران بشه مگه اينكه …
    • IR ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
      4 18
      بی ادبی هست اما لطفا واق واق نکنید.
  • CA ۰۵:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    3 3
    قرارداد، تفاهم نامه، شراکت راهبردی،توافق راهبردی، سند همکاری و...انواع و اقسام عبارات
  • IR ۰۵:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    28 5
    امیدوارم که این توافق حاصل شود، البته بصورت متوازن، آنوقت غربی ها هستند که باید هر روز التماس کنند برای توافقی مثل برجام بی خاصیت و نامردی هایی که41 سال در حق ملت ایران اجرا کردند میوه تلخش را بچشند، این همه سال زجر به ملت ایران وحالا که رو به سمت شرق کردیم دم از لگد مال شدن استقلال ما می‌زنند امان از این همه دورویی وخباثت
  • US ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    33 6
    آخیــــــــــــ طفلکی. می گیم مهناز جون و باران جون و بهداد جون و بقیه ی جونا براتون شمع روشن کنن کمی از آلامتون تسکین پیدا کنه :/
  • IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    7 22
    برای شماها خوب میشه ولی مردم بیشتر در بدبختی فرو می رند
  • ایرانی IR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    6 11
    بالاخره مجلس قرار هست ولو به ظاهر نگاهی به مفاد قرارداد بین ایران و چین بیندازد
  • کارشناس IR ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    9 9
    نه شرقی نه غربی فقط چین!
    • IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
      4 4
      شما کارشناس بی بی سی هستی؟ :)
  • مهدی IR ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    2 1
    اینو هم باید گفت احتمال اینکه چینبخواد بعدا قربانی کنه برای رسیدن به توافق دور از ذهن نیست ایران باید اولویتش منافع ملی باشه
  • US ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    3 10
    پس نتیجه می گیریم ..منافع ارجح هست بر دین ومذهب واخرت ومبارزه با ظالمین حرف هست برای فریب ....موقعی که نژادپرستی که امریکا اتفاق افتاد کل امریکا واروپا وجهان بهم ریخت درحالی که چین بدترین حالت شکنجه ویک میلیون مسلمان ازار میده خبری ایران نیست ..موقعی که ارمنستان توی مساجد قره باغ احشام نگهداری می کرد خبری نبود ..ارمنستان برای حیات از ایران انژری مفت دریافت می کند ..
    • IR ۱۶:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
      4 4
      اون داعشی ها رو می گی مسلمان؟! همین که آمریکا نگرانشون شده نشون میده چیکاره ان! :))))))))
  • مهشید DE ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    2 3
    اخ جان همین را میخواهیم باید هر چه زودتر این قرارداد امضا و. به امید خدا انگلیسی را باید اچمز کرد به همراه اربابش انگلیس کار شکنی خواهند کرد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس