کد خبر 1085891
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۲۳:۱۰
قوانین بورس

عامل دیگری که ممکن است منجر به شکست بازار سهام شود، عدم بازدهی مناسب شرکت‌های بورسی در بحث پرداخت سود نقدی به سرمایه‌گذاران است.

به گزارش مشرق، «امیرمحمد اکبریان» در یادداشت روزنامه «جوان» نوشت:

آنچه اخیراً به طور مکرر در صدر اخبار اقتصادی قرار گرفته، افزایش شاخص بورس اوراق بهادار تهران است که در پایه‌ای‌ترین تعریف، می‌شود آن را نشانه‌ای از افزایش حجم معاملات اقتصادی دانست. در این بین بالطبع نظرات موافق و مخالف بسیاری وجود دارد که عده‌ای این رشد شاخص را بیشتر یک حباب گذرا دانسته‌اند تا نمودی از سیاست‌های مناسب اقتصادی و عده‌ای دیگر برخلاف این دیدگاه، این رونق را ریشه‌ای و زمینه‌ساز رونقی بزرگ‌تر در دوران تحریم می‌دانند. در هر حال آنچه به قطع غیرقابل انکار است نقش بورس در رشد و رونق اقتصادی است، لذا در این نوشته سعی بر آن است که مسئله بورس با دیدی تحلیلی بر پایه نظریات علمی تشریح شود. آنچه مسلم است اینکه به علت افزایش شناخت عامه جامعه نسبت به ارزش جایگزینی، نقدینگی موجود در صنایع افزایش پیدا کرده که در تعبیر عام اصطلاحاً گفته می‌شود که به دست آوردن مالکیت یک شرکت در بازار سرمایه راحت‌تر است تا ورود شخص به بازار تولید که در نوشته‌های گذشته به بحث موانع تولید و راهکارهای رفع آن اشاره شده است.

بیشتر بخوانید:

رشد ۴۱ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز

باید توجه داشت که رشد بورس به علت افزایش نقدینگی به طور قطع پرشدت، اما مقطعی خواهد بود و آنچه می‌تواند دوره رونق را طولانی‌تر کند شفاف‌سازی فضای بورس است، چراکه شرط لازم برای خرید سهام براساس تحلیل‌های بنیادی است و پرواضح است که تحلیل بنیادی مناسب موجب سودآوری خریدار و به موازات آن تشویق به حرکت بخش راکد سرمایه‌های جامعه به طرف بازارهای بورسی خواهد شد که این موضوع نتیجه‌ای نخواهد داشت مگر تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی. چنانچه ورود نقدینگی به بورس به طور مداوم افزایش پیدا کند در بلندمدت سرمایه شرکت‌ها افزایش پیدا خواهد کرد، علاوه بر این ورود شرکت‌های کوچک به بازار سهام نیز اتفاق خواهد افتاد. در این بین باید به این نکته توجه داشت که بحث تورم، اصل سودآوری سرمایه‌گذاری در بورس را تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ بنابراین ثبات بازار در این حالت مهم‌ترین اصل است، لذا چنانچه معضل تورم حل نشود، سرمایه‌های موجود به جای بخش‌های مولد اقتصادی با نگاه سوداگرایانه به سمت بخش‌های غیرمولد اقتصاد حرکت می‌کند که در نهایت باعث ایجاد سود برای بخش خاصی از جامعه و کاهش قدرت خرید سایر بخش‌ها می‌شود.

توجه و کنترل مناسب سود بانکی نیز از آن جهت که تورم موجود را پوشش نمی‌دهد باعث ایجاد جریان‌های نقدینگی که در گذشته به صورت سپرده‌های بانکی عملاً راکد بودند به سمت بازار سرمایه و بخش تولید هدایت شده است و حفظ این توجه می‌تواند امید به ثبات جریان‌های سرمایه‌های راکد در بازار سهام را به وجود بیاورد.

ناگفته نماند که در این میان، همه مسئولیت‌ها به عهده دولت نیست و معامله‌گران نیز باید از هرگونه حرکت شتابزده و تحت تأثیر جو روانی خودداری کنند. خرید و فروش هیجانی می‌تواند آسیب شدید ناشی از بی‌ثباتی اقتصادی را ایجاد کند. البته در این میان نباید از بحث رشد نقدینگی توسط بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غافل شد، چراکه حجم نقدینگی و توان خلق پول بانک‌ها تا حد زیادی به حجم سپرده‌ها بستگی دارد و کاهش ناشیانه سود بانکی ممکن است منجر به عدم امکان تأمین مازاد نقدینگی شود. در این هنگام تنها چاره باقی مانده افزایش ناگهانی نرخ بهره و آسیب به بازار سرمایه از طریق کاهش سرمایه‌گذاری خواهد بود. طبعاً با محدود شدن ورود نقدینگی، میزان تقاضای معاملات کاهش خواهد یافت و این موضوع باعث افزایش عرضه سهام می‌شود و شاهد شکست بازار خواهیم بود.

عامل دیگری که ممکن است منجر به شکست بازار سهام شود، عدم بازدهی مناسب شرکت‌های بورسی در بحث پرداخت سود نقدی به سرمایه‌گذاران است و در صورتی که این بازدهی به نسبت قیمت‌ها سودآوری نداشته باشد، رشد حاصله حباب‌گونه و ناشی از جریان‌های سوداگری است که در نهایت منجر به شکست خواهد شد. در انتها باید توجه داشت که بازار سهام یک پدیده اقتصادی است و اقتصاد وابسته به همه بخش‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... است، لذا مدیریت صحیح بازار سرمایه که خود بایسته تحریک اقتصاد و بسترساز رشد اقتصادی است باید بر بستری از سیاست‌های مناسب اجرایی اقتصادی و غیراقتصادی قرار گیرد و به طور قطع پیشرفت در بازار سرمایه به پیشرفت در اقتصاد منجر خواهد شد و پیشرفت اقتصاد خود زمینه‌ساز توسعه است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 5
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۰۱:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    0 3
    بورس اجتماعیست از شرکتهای غالبا زیان ده و با ضرر انباشته کلان که با مدیریت فشل هیچ عایدی برای اقتصاد ندارند شرکتهای هزار میلیاردی که ارزش قلابی آنها با این قماربازیها به دهها هزار رسیده و این سناریو کار کسانیست که هفت سال در اقتصاد و در سیاست آب در هاون کوبیدند و سیب و گلابی گندیده را غالبمان کردند بترسیم از روزیکه حرفه ایها از بورس پاپس بکشند
    • خُرده سهامدار IR ۲۲:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
      2 0
      عزیز،حالا فشل یا کَچِل هر روز صبح که یک لیوان شیر فرزندمان نوش جان میکند از همین شرکتها است، خیلی هم مَردی میخواهد که با ضرر خود را سرپا نگهداشته اند، درثانی اکثر ضرر هم نمیدهند اگر همه ضرر میدادند که تا حالا ورشکست بودند ثالثا این شرکتهای بورسی همگی سهامی عام هستند و از سرمایه های کوچک امثال ما درست شده یک سری به سایت بورس tsetmc بزنید و نیز codal آگاهیتان در مورد شرکتها و سهامداران خُردی که با پولهای پانصد تومان و اینها شرکتها را سرپا نگهداشته اند اضافه میشود صورتهای مالی آنها هم وجود دارد، اینها وظیفه رسانه است که آطلاع رسانی کنند و مردم را از واقعیات بورس آگاه نمایند
  • پ IR ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    0 0
    اقا ما غلط کردیم 30 درصد گفتیم گفتیم بانک برامون بفروشه
  • شاهین IR ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    0 0
    یعنی خاک بر سر بورس وکارگزاری ها آقا اگر نفروختین لطفاً دیگر نفروشید واگر هم فروش رفته چرا پول مردم را بلوکه کردید این بدترین واشتباهترین کار در حق این مردم بدبخت است 3/70به بانک تجارت حضوری وکالت دادم تا این لحظه تک ریالی واریز نشده چرا آخه مگه ما چه گناه کردیم ایرانی هستیم بابا گرفتاریم هیچکس جوابگو نیست چرا.
  • IR ۰۱:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
    1 0
    (این مطلبی که مینویسم وظیفه مسولان و رسانه ها است که برای عموم آگاه سازی کنند حالا یک نفر هم که مینویسد منتشر نمیکنید! ) ارزش هرچیزی به عرضه و تقاضا است مگر طلا چه مصرفی بیشتر از آهن دارد که اینقدر قیمتی است. یا یک پیراهن مارک چه فرقی با یک پیراهن معمولی دارد. ضمنا ارزش یک شرکت تولیدی فعال را مثل ارزش یک پیراهن یا حتی طلا هم نمیتوان سنجید، در این مورد شرکت و صنعت " ارزش جایگزینی" مطرح است اگر همین ارزش واقعی املاک و ماشین آلات و منابع و نیروی کار انسانی و غیره را هم که حساب کنی باز سالها طول میکشد تا یک شرکت به همینجا که هست برسد شاید برای کشوری که تحریم است بسادگی امکانپذیر هم نباشد مثلا شخصی که میرود در نوبت قرعه کشی خودرو میخرد به این فکر میکند که کارخانه اش ضرر انباشته دارد یا ندارد! بالاخره در این شرایط کمبود ارزی دارد محصولی را ارائه مینماید، پس ارزشگذاری سهام شرکت هم به این سادگی نیست.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس