کد خبر 1081651
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۴۶

چک برگشتی یا چک بلامحل امروزه به بزرگترین مشکل و معضل حوزه معاملات و روابط مالی تبدیل شده است و این موضوع حجم زیادی از پرونده‌های موجود در مراجع قضائی را به خود اختصاص داده است. دیگر این روزها کمتر کسی است که از مشکلاتی که چک برگشتی در معاملات بوجود می‌آورد بی‌خبر باشد! به همین خاطر شناخت هرچند جزئی چک برگشتی برای کلیه افراد در زمینه‌های روابط مالی، شخصی و کاری‌شان ضرورت دارد.

فرض کنیم که شما چک برگشتی در دست دارید. آیا با نحوه طرح دعوای چک برگشتی أشنا هستید؟ آیا می‌دانید چه زمانی می‌توانید نسبت به برگشت زدن چک اقدام کنید؟ چک برگشتی چه زمانی حقوقی می‌شود؟ قانون چه تفاوت‌هایی را برای چک برگشتی حقوقی و کیفری قائل شده است؟

برگشت زدن چک را با شکایت کردن آن یکی ندانید!

شاید شما هم مانند اغلب مردم این تصور اشتباه را می‌کنید که با برگشت زدن چک تمام موارد حقوقی آن به جریان می‌افتد. اما به این صورت نیست. باید بدانید که بعد از برگشت زدن چک، حتما باید شکایت کیفری یا دادخواست حقوقی خود را به مراجع قضایی تقدیم کنید و برای این منظور از زمان دریافت گواهی عدم پرداخت، فقط ۶ ماه برای شکایت چک برگشتی فرصت دارید. پس حتما حواستان به این مدت زمانی باشد!

با این ۴ شرط می‌توانید به راحتی نسبت به برگشت زدن چک اقدام کنید!

اگر روزی چکی در دست داشتید و برای نقد کردن آن به بانک مراجعه کردید ولی نتوانستید پولی دریافت کنید بهتر است بدانید که در این شرایط می‌توانید چک را برگشت بزنید:

۱) نبودن وجه نقد در حساب و یا کافی نبودن آن.

۲) صدور دستور عدم پرداخت وجه چک از طرف صاحب حساب به بانک.

۳) وجود اشتباه یا تنظیم چک به صورت نادرست از قبیل: مطابقت نداشتن امضاء، اختلاف در مطالب چک، قلم خوردگی و … .

۴) صدور چک از حسابی که مسدود است.

چک برگشتی چه زمانی حقوقی می‌شود؟

تصور اکثر افراد این است که چک برگشتی زمانی که حقوقی می‌شود از اعتبار افتاده و غیر قابل پیگیری است. در حالی که این‌گونه نیست. در چک‌های حقوقی فقط صادرکننده قابل تعقیب و مجازات کیفری نیست اما می‌توان تقاضای توقیف اموال و دارایی صادرکننده چک برگشتی را کرد و دادگاه نیز حکم به پرداخت مبلغ چک خواهد داد مگر آنکه با دفاعیات خوانده (صادرکننده) ثابت شود که به طور کلی طلبی وجود ندارد یا آنکه چک بابت ربا صادر شده است یا به هر دلیل دیگر دارنده چک برگشتی (خواهان) استحقاقی ندارد.

در تمام شرایط می‌توان چک برگشتی را در قالب دعوای حقوقی مطرح کرد. اما در موارد زیر به‌دلیل عدم امکان تعقیب کیفری الزاماً می‌بایست دعوا به‌شکل حقوقی مطرح شود:

۱. در صورتی که چک مدت‌دار باشد

۲. هرگاه ثابت شود چک بابت تضمین انجام معامله یا تضمین تعهدی صادر شده باشد.

۳. در صورتی‌که ثابت شود چک سفید امضاء صادر شده باشد

۴. در صورتی که ثابت شود چک بدون تاریخ صادر شده است

۵. هرگاه وصول چک منوط به تحقق شرطی باشد

۶. در صورتی که چک بابت معاملات نامشروع و ربا صادر شده باشد

۷. هرگاه دارنده‌ی چک تا ۶ ماه پس از تاریخِ چک، برای وصول مبلغ آن به بانک مراجعه نکند یا تا ۶ ماه پس از صدور گواهی عدم پرداخت (یعنی همان برگشتی چک) شکایت نکند.

طرح دعوای کیفری چک برگشتی

به منظور شکایت و طرح دعوی کیفری در خصوص چک برگشتی؛ دارنده چک( شخصی که اولین بار چک را به بانک ارائه داده و گواهی عدم پرداخت به نام وی صادر شده است) بایستی ظرف مدت ۶ ماه از تاریخ صدور چک به بانک مراجعه کرده و اقدام به برگشت زدن چک نموده و گواهی عدم پرداخت را دریافت نماید. پس از آن بایستی در یک مهلت ۶ ماهه به دادسرای منطقه مراجعه نمود و طرح دعوی کیفری خود را در خصوص چک برگشتی با تنظیم دادخواست به انجام برساند. به همراه داشتن اصل چک، شناسنامه و کارت ملی در زمان مراجعه به دادگاه الزامی است.

گروه وکلای ره جویان عدالت برای تسریع وصول چک همراه شماست!

 پیشنهاد می­‌کنیم قبل از هر اقدامی برای وصول چک برگشتی، به یک مشاور حقوقی آشنا به چک‌های برگشتی مراجعه کنید تا از قوانین و شرایط اقدام برای وصول آگاه شوید. یکی از روش‌های متداول برای مطالبه وجه چک برگشتی طرح دعوی حقوقی در دادگاه‌های حقوقی یا شورای حل اختلاف می‌باشد. یک مشاور حقوقی باتجربه می‌تواند به شما در تمامی مراحل شکایت راهنمایی کند تا سریع‌تر به نتیجه برسید.

گروه وکلای ره جویان عدالت با همراهی جمعی از وکلای حرفه‌ای و مجرب، خدمات حقوقی تخصصی و مقرون به‌صرفه‌ای را ارائه می‌کند. تیم حقوقی ره جویان عدالت با شناخت و تسلط کامل بر قانون تجارت، مشکلات و نیازهای مربوط به این حوزه را شناسایی کرده و تلاش می‌کند تا علاوه بر بالا بردن سطح دانش حقوقی افراد، مشکلات و چالش‌های سر راه افراد آسیب‌دیده را برطرف کند.

یکی از زمینه‌های تخصصی گروه وکلای ره جویان عدالت (https://rahjooyan.org/) مشاوره‌ های تخصصی آنلاین و تلفنی می‌باشد. از آنجایی که موضوع چک برگشتی یکی از موضوعات مهم در معاملات تجاری می‌باشد شما می‌توانید با برقراری ارتباط با وکلای متخصص ما در زمینه چک‌های برگشتی حقوقی و کیفری مشکلات و معضلات خود را نیز از طریق وکلای حقوقی ما با سرعت و دقت حل و فصل کنید.

**این محتوا تبلیغاتی است**

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • محرم محمدی IR ۱۴:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
    0 0
    سلام من یک فقره چک برگشتی دارم وپس از چهاربارمراجعه به بانک هنوز موجودی ندارد وصاحب چک حساب خودراپرنمیکند میخوام ببینم چه اقدامی باید بکنم وچقدرهزینه دارد تاوصول شود ودرجه زمانی

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس