جنگ نیابتی کرونا

ویروس کرونا احتمالاً موجب برقراری آرامش در برخی از جنگ‌های نیابتی گوناگون در منطقه خواهد شد. با این حال، پیامدهای سیاسی، نظامی و اقتصادی کرونا همانند خودِ ویروس مبهم و اسرارآمیز هستند.

سرویس جهان مشرق - مؤسسه واشنگتن در یادداشتی به قلم دیوید پولاک از اعضا و مدیران ارشد این اندیشکده آمریکایی نوشت: اگرچه تبعات منطقه‌ای همه‌گیری بیماری کرونا در مجموع مبهم و نامشخص است، اما برخی روندها کم‌کم مشخص می‌شوند. این روندها از احتیاط در میان برخی حامیان نیابتی گرفته تا بالا گرفتن تنش در میان برخی دیگر و افول مالی قریب‌الوقوع در میان همه آنها را شامل می‌شوند.


مخاطبان گرامی، محتوا و ادعاهای مطرح‌شده در این گزارش، صرفاً جهت تحلیل و بررسی رویکردها و دیدگاه‌های اندیشکده‌های غربی منتشر شده است و ادعاها و القائات احتمالی این مطالب هرگز مورد تأیید مشرق نیست.


بحران بهداشتی و اقتصادی ناشی از ویروس کرونا هنوز نبردِ تحتِ حمایت خارجی‌ها در لیبی یا حملات پراکنده داعش و شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران در عراق را متوقف نساخته و حتی از شدت و حدت آنها نکاسته است. اما حداقل در حال حاضر، دو مورد از جنگ‌های نیابتی بزرگ در منطقه بطور کلی در حال فروکش هستند: نبرد در استان ادلب سوریه فروکش کرده و جبهه‌های فعال در یمن نیز از گستره‌شان کاسته شده است و حامیان خارجی، به ویژه عربستان، آشکارا به دنبال آتش‌بس هستند. اینها برخی روندهای منطقه‌ای مبهم یا حتی متناقض هستند که از بحران ویروس کرونا متأثر شده‌اند.

نویسنده این گزارش معتقد است: بی‌شک، در این بحبوحه اوج‌گیری ویروس کرونا و افول اقتصادی، هنوز برای رسیدن به هرگونه جمع‌بندی قطعی و مسلم هنوز خیلی زود است. ویروس کرونا ممکن است به برخی تغییرات چشمگیر در منطقه دامن بزند ــ این تغییرات احتمالاً نه از مسائل پزشکی مستقیم، بلکه از اثرات اقتصادی ثانویه ناگوار و سرریز سیاسی احتمالی آنها نشأت خواهند گرفت. شاید هم این دوران بدون هرگونه تغییر اساسی در حوزه مسائل نظامی یا سیاست بین‌المللی پشت سر گذاشته شوند، درست همانگونه که در جریان همه‌گیری جهانی «آنفلوانزای اسپانیایی» طی سال‌های ۱۹۱۸ تا ۱۹۲۳ مشاهده شد. با این وجود، اشاره به چند روند جدید احتمالی خالی از لطف نیست.

احتیاط بیشتر حامیان عوامل نیابتی

اولاً اینکه، ویروس کرونا احتمالاً موجب خواهد شد تا حامیان کلیدی رویکرد نسبتاً محتاطانه‌ای در قبال «عوامل نیابتی» مسلح خود در منطقه اتخاذ کنند. در سوریه، آمریکا قبلاً از حضور و حمایت خود از مخالفان و نیروی دموکراتیک سوریه به شدت کاسته است. در عین حال، روسیه، ترکیه، و ایران به سراغ مجموعه‌ای از توافقات، البته توافقاتی شکننده، رفته‌اند تا حوزه نفوذ خود را بدون هرگونه منازعه نظامی تمام و عیار مشخص سازند. در یمن نیز عربستان به دنبال راه خروج بود حتی قبل از آنکه ویروس کرونا دنیا درنوردد. در عراق، الگوی حملات محدود، سطح پایین، و مبتنی بر جنگ‌وگریز به خوبی جاافتاده بود، آنهم قبل از آنکه ویروس کرونا گسترش یابد.

در مرز لبنان، حزب‌الله و لبنان پیشاپیش چرخه آشنایی از اقدامات تحریک‌آمیز و تلافی‌جویانه پراکنده را به اجرا گذاشته‌اند و با این وجود متقابلاً مانع تشدید منازعه شده‌اند. ویروس کرونا چنین تکاپویی را نه خیلی افزایش داده و نه از میزان آن چندان کاسته است.

این اندیشکده آمریکایی در ادامه آورده است: بنابراین، در اکثر موارد، ویروس کرونا صرفاً یک مؤلفه احتیاطی یا انحرافی دیگر به این شرایط افزوده است. حامیان نیابتی اکنون به گونه‌ای قابل فهم درگیر واکنش به بحران ویروس کرونا در داخل کشورهای خود هستند  و شاید بیشتر نگران ظرفیت‌های اقتصادی میان‌مدت خود جهت تأمین مالی رویارویی‌های نظامی پرگیرودارتر هستند. آنها حتی اگر عوامل نیابتی محلی خود را بطور کامل تحت کنترل نداشته باشند و حتی اگر به حمایت از عملیات‌های ایذایی محدود ادامه دهند، به احتمال زیاد ترجیح می‌دهند در حین مقابله با کرونا از یک جنگ بزرگ دیگر اجتناب ورزند.

ثانیاً، این تأثیرات حتی در مورد یک حامی مشخص شکل یکنواختی ندارند. برای مثال، همانگونه که سونر کاگاپتای و دنیز یوکسل از همکاران من خاطرنشان کرده‌اند، ترکیه بر میزان حمایت خود از عوامل نیابتی خود در طرابلس در جنگ داخلی جاری در لیبی افزوده است، زیرا در آنجا کمتر در معرض مخاطرات مستقیم بهداشتی، اقتصادی، یا رزمی قرار دارد. همزمان، این کشور حمایت از عوامل نیابتی خود در ادلب را کاهش داده است، زیرا ریسک‌های فوق‌الذکر در آنجا بسیار پررنگ‌تر هستند.

افزایش فعالیت داعش در پی خلأ ایجاد شده

ثالثاً، برخی از گروه‌های جهادی فعال در منطقه را می‌توان از رویکرد احتیاطی ذکرشده مستثنا دانست. داعش در حال حاضر عامل نیابتی هیچکس نیست، اما کاهش حضور دیگران بواسطه ویروس کرونا موجب ایجاد یک خلأ شده و داعش به وضوح از این خلأ بهره‌برداری می‌کند. در عراق و سوریه، حملات داعش در ماه مارس به بالاترین سطح خود طی ماه‌های اخیر رسیدند. مبارزان جوان داعش که به زندگی زیرزمینی عادت دارند، هیچ مسئولیتی در قبال مناطق غیرنظامی ندارند، در برابر ابتلا به ویروس نسبتاً قرنطینه (و احتمالاً مصون‌تر) هستند، و به لحاظ ایدئولوژیکی چندان نگران بیماری نیستند، به این خیزش مجدد دامن می‌زنند. با این وجود، اگر ویروس کرونا به سراغ آنها برود، عدم دسترسی به مراقبت‌های پزشکی می‌تواند از فعالیت‌های آنها به ناگاه بکاهد.

رابعاً، تأثیرات بلندمدت ویروس کرونا، همانگونه که قبلاً ذکر شد، شاید بیشتر ماهیت اقتصادی داشته باشند تا پزشکی. افول قیمت نفت و کسادی فراگیرتر شاید اولویت‌ها و منابع حامیان را از عوامل نیابتی منطقه‌ای دور سازند و فعالیت‌های آنها را چندپاره و غیرقابل پیش‌بینی کنند. با این حال، اگر خسارات اقتصادی ویروس کرونا در ادامه به ناامنی عملیاتی و بی‌ثباتی سیاسیِ بیش از پیش در کشورهای منطقه دامن بزند، در آن صورت «عوامل نیابتی» غیردولتی شاید خودشان از قابلیت مانور بیشتری برخوردار شوند ــ و از جمله به دنبال حامیان جدید در داخل یا خارج از منطقه بروند.

این گزارش در پایان اینگونه نتیجه‌گیری می‌کند که در حال حاضر، ویروس کرونا احتمالاً موجب برقراری آرامش در برخی از جنگ‌های نیابتی گوناگون در منطقه در پی موجی از عملیات‌های جهادی و عملیات‌های دیگر خواهد شد. با این حال، پیامدهای میان‌مدت ناگزیر همچنان از مقیاس و جهت‌گیری مبهمی برخوردارند. از این لحاظ، پیامدهای کامل سیاسی، نظامی، و اقتصادی کرونا همانند خودِ ویروس مبهم و اسرارآمیز هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 24
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • F35 US ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
    56 55
    جنگ هاي نيابتي مال دوران ويتنام بود و مختص جنگ هاي عصر حجري زميني ، عصر حاضر عصر جنگنده هاي پيشرفته F35 و يوفو هاي فوق پيشرفته منطقه 52اِ ، عصر جنگ الكترونيك و ربات هاي سنگين و قدرتمند بوستون دايناميكس ، الان ديگه دوران جنگتون با عراق نيست ، تا بخوايد به خودتون بياييد و بيينيد چي به چيه خودتون رو در يك زمين بزرگ كشاورزي شخم خورده و آماده ميبينيد و بايد ديگه مشغول كشاورزي بشيد .
    • IR ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
      42 29
      وای چقدر خفنید شما فقط چرا با این امکانات حریف غزه و انصار الله و... نمیشید
    • عبدالباسط IR ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
      27 27
      اف ۳۵ لایتنینگ و اف ۲۲ رپتور که همین هفته پیش هر دوشون سقوط کردند و ربات هم نمیتونم از کجا آوردی!
    • IR ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
      29 38
      12:19 آقا این حیوونکی رو ول کنین جوابشو ندین، بیچاره احتمالأ تو تيمارستان گاهی وقتها گوشی پرستاری کسی رو کش میره یه چرتی مینویسه. از طرز نو‌شتتش معلومه که فقط میخواد بهش جواب بدن هرچند که فحش باشه، انگار تو سلولش تو تيمارستان خیلی تنهاست کلاغها رو که از پشت پنجره رد میشن F-35 میبینه!! خخخخخخ
    • IR ۱۳:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
      22 33
      فعلا که ایران مهم ترین پایگاه امریکا تو عراقو شخم زد ترامپم نتونست غلطی بکنه.... از قدیم گفتن سگی که پارس میکنه نمیگیره اقا پسر...خخخخ
    • BE ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
      20 14
      سربازهای شما سایه یه پاسدار رو ببینن خودشون رو خراب میکنن ، بعد جنابعالی نشستی توی مستراح داری تهدید میکنی ؟ پا شو بابا جمعش کن بینیم اسکل الدوله ، چپ نگاه کنید همین یه خورده آبروی نداشتتون هم به باد میره
    • IR ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
      17 18
      شما که اینقدر پرحرفی می کنید، سوال اساسی اینجاست که چرا این F35 ها و ربات های هالیوودی شما جرات حمله به ایران رو ندارند؟ چرا F35 های شما بعد از حمله به عین الاسد، تا مرز ایران اومدند و بعدش نتوانستند وارد ایران شوند؟ چرا پدافند های هوایی شما در عین الاسد هیچ کدام کار نکردند؟ بعد از قضیه ی پهپاد آمریکایی که میخواستید به ایران حمله کنید، چرا بعد از دریافت پیام نیروهای مسلح ایران از طریق سفارت سوئیس، مثل موش رفتید تو لونه های خودتون و هیچ کاری نکردید؟ چرا آمریکا که در مورد نفتکش های ایران این همه هارت و پورت می کرد، بعد از پیام فرمانده ی کل نیروهای مسلح ایران، دمش رو گذاشت روی کولش و رفت؟ چرا ناو های آمریکا در خلیج فارس، فاصله ی قانونی خودشون با شناور های نظامی ایران رو به 100 متر کاهش دادند (ناوهایی که هیچ شناور نظامی رو تا فاصله ی چند کیلومتری خودشون تحمل نمی کردند)...اگر در مورد جواب این سوالات خوب تحقیق کنی، میبینی که فرمانده های نظامی آمریکا برخلاف شما و امثال شما ، خوب می دونند که ارتش آمریکا، هالیوودی بیش نیست و فقط تو فیلم ها ی علمی-تخیلی برنده است. چون خوب می دونند که در صورت حمله به ایران، مثل آرامکو جوری میزنیمتون که نفهمید از کجا خوردید.
    • ff26 FI ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
      7 5
      بجز آنهایی که اف ۳۵ (همیشه معیوب و دارای اشکال) گفتید؟ جنگهای سایبری و بیولوژیک هم هستند!که بسیار خطرناک سرنوشت ساز هستند در جنگهای آینده. مثلأ اگر این کووید ۱۹ حمله بیولوژیکی باشد باید قبول کرد که در حال حاضر جهان در مقابلش زانو زده و چنان ضرری زده به اقتصاد غربی ها و کشورهای پیشرفته صنعتی جهان که هنوز جرأت نکرده اند نتایجش را به مردم کشور خود اعلام کنند؟!
    • IR ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
      9 18
      عزیز شناخت توازجنگ و درگیری به اندازه بازی های رایانه ای است. پس لطف کن همون جانظربده.
    • بهزاد IR ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
      8 9
      همین شمایی که داری این حرف رو میزنی ، به وقتش از ترس خودت رو خیس می کنی ، مجبوری پوشک ببندی.... مرد جنگ نیستی ، حرف زیادی نزن
    • وطن پرست DE ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
      2 3
      اتفاقا جنگ ویتنام غیر نیابتی بود. بیسواد می شه بگی امریکا به نیابت از کدوم ابرقدرت وارد جنگ ویتنام شد؟ البته من می دونم شماها تویه البانی وظیفه دارید با پست های بی منطق ولی جنجالی جنگ روانی ایجاد کنید. من خودم استاد جنگ روانی هستم و تدریس می کنم. ای کاش خبرگزاری مشرق حداقل حرف های منو می شنید تا می دیدی چطوری در عرض یک نصفه روز تمام شما پیر پاتال های البانیایی رو خنثی می کردم.
    • GB ۲۲:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
      0 9
      تو همون بیشرفی نبودی که می‌گفت هیلپکوپتر های آمریکایی و نیروهای دلتا آماده عملیات علیه نفتکش های ایرانی هستن؟ای زارت
    • IR ۰۳:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
      0 5
      ای نادان
  • IR ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
    23 4
    والا لااقل در مورد اردوغان، کرونا هم باعث ترک تازی اش نشده
  • IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
    5 32
    آدم تعجب میکنه این یانکیها اینقدر اندیشکده و پروفسور دارن چطور اجازه میدن لابی صهیونیستها کشورشون رو کنترل کنه
  • DE ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
    12 12
    این اندیشکده واشینگتن همان اندیشکده صهیونیستها و لابی های اسرائیل در واشینگتن نیست ؟ که برای سیاست خارجی امریکا در خاورمیانه به دولت امریکا مشورت میدهند ؟ اگر اون باشه که خدا رهم کنه . لاقل یه توضیح بنویسید .
    • IR ۲۲:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
      1 3
      همه اندیشکده های آمریکایی و استرالیایی تحت مدیریت و نظارت یا با حمایت کامل مالی صهیونیست‌ها اداره میشه. بعضیاشونو که کاملا لابی صهیونیست‌هان. فقط کافیه نگاهی به اسپانسرا و خانواده های بزرگی که حامی مالی بخش ها و پروژه های مختلف این اتاق های فکر هستن انداخت. موسسه واشنگتن که خیلی تأثیرگذاره. مخصوصا در رابطه با سیاست های کاخ در غرب آسیا
  • IR ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
    9 23
    والا تو فیلم های هالیوودتون آره همینه که میگی. ولی تو همین عصر بقول خودت F35 یه مشت پابرهنه ی یمنی با پهباد و موشک دست ساز کاری میکنن که یوفوهای فوق پیشرفته منطقه I52 و جنگ الکترونیک و ربات های سنگین بولتون دایناسورت هم نه کاری ازشون برمیاد نه میتونن معادله ای رو تغییر بدن. حالا عین الاسد رو نمیگم که داغت تازه نشه فعلا همین یمن رو که زاییدی بزرگ کن!
  • سید IR ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
    7 29
    یا خدا این اف 35 بیچاره این قدر از ایران سوخته که توهم زده خخخخ الهم اشفع کل مریض .... فکر کنم اون اف 22 و اف 35 سقوط کرده از فامیلاش بودن خخخ ، اف 35 اواره منافق تسلیت تسلیت
  • DE ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
    3 19
    انستیتوی واشینگتن یک مؤسسه صهیونیستی ست و کارش فقط و فقط توطئه بر علیه ایران است و بعد از انقلاب ۵۷ بدست یک صهیونیست تأسیس شده و افراد حرفه ای و حرومزاده های اسرائیل پرست در آن مشغول بکار هستند از جمله نویسنده این مقاله . اونوقت شما نظرات این کفتارها رو چاپ میکنید ؟
    • IR ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
      4 3
      اینطوری حداقل میشه فهمید تو فکر کثیفشون چی میگذره.
  • نیما DE ۱۷:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
    0 15
    ببخشید عکس روی خبر زیاد مناسب نیست به نظر من.
  • وطن پرست DE ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
    1 2
    ظاهرا فقط تو ایران نیست که تحلیل های متعصبانه نوشته می شه. تحلیل گر اصلا توجه نداره به رویا رویی که در یکی دو ماه قبل بین هر دو جبهه رخ داد و در تمامی موارد جبهه غربی شکست خورد. اتفاقا ارامش موجود در فضا نه بخاطر درگیری کشورهای منطقه با کرونا که بدلیل شکست های پشت سر هم طرف های غربی هست چرا که طرف های غربی بدلیل ناتوانی در مقابله با کرونا دنبال ایجاد حاشیه سازی هستند اما توانش رو ندارند. کشورهای حوزه مقاومت هم اولویت اصلیشون خدمات رفاهی هست و جنگ رو در نوع دفاع دنبال می کنند. حالا که طرف مقابل به لاک تدافعی رفته جبهه مقاومت هم از این فرصت استفاده کرده و هم توانایی های خودش رو داره ارتقاع می ده و همزمان هم به دنبال گسترش رفاه عمومی هست. البته هرچی از این نوع تحلیل ها منتشر بشه بهتره چون باعث خطا محاسباتی غربی ها می شه.
  • سید IR ۰۱:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
    0 0
    زنده باد ابر قدرت جهان اسلام جمهوری اسلامی ایران

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس