به گزارش مشرق به نقل از مرکز خبر حوزه، متن سؤال و پاسخ معظمله به شرح ذیل است:
سوال :ديده مى شود برخى از فرق اسلامى، فرقه هاى ديگر را تكفير مى كنند، آيا اين كار صحيح است؟
پاسخ: ملاك ايمان و كفر در اختيار كسى نيست كه بتواند آن را الگو قرار دهد و جمعى ديگر را مؤمن و جمعى را كافر قلمداد نمايد، بلكه الگوى آن، سيره پيامبر (ص) است كه در چه شرايطى، مؤمن بودن افراد را مى پذيرفت؟
در عصر رسول خدا، ملاك ايمان، شهادت به سه چيز بود: توحيد، نبوت و معاد. اگر كسى به اين سه مسأله اعتراف مى كرد، او را مسلمان مى شمرد، بنابراين، همه فرق اسلامى كه بر اين سه اصل، ايمان دارند، همگان در حظيره ايمان وارد شده اند. پيامبر(ص) ، اميرمؤمنان را به جنگ خيبريان فرستاد. على(عليه السلام) چند گام به سمت خيبر رفت سپس از آن نقطه صدا زد: يا رسول الله نبرد با خيبريان تا چه حدى است؟ فرمود: «حتى يشهدوا أن لا إله إلاّ الله وأنّ محمّداً رسول الله». ( [1])
البته يك رشته مسائل در اسلام، حالت ضرورى و بديهى پيدا كرده مانند خاتميت پيامبر(ص) و جسمانى بودن معاد، و يا جسم نبودن خدا و محبت و دوستى خاندان رسالت، هرگاه كسى يكى از آنها را منكر شود، از آن نظر كه انكار آنها در نظر منكر، ملازم با انكار يكى از اصول سه گانه است، چنين فردى از حظيره اسلام، بيرون مى رود.
پيامبر گرامى(صلى الله عليه وآله) ، هنگامى كه از مردم، اعتراف به ايمان مى گرفت، هرگز از آنها سؤال نمى كرد كه:
ـ آيا به زيارت قبور انبيا و اوليا مى رويد يا نه؟
ـ آيا به اوليا توسل مى جوييد يا نه؟
و امثال اينها. اينها يك رشته مسائل فقهى و يا كلامى هستند كه در كتاب هاى فقهى مطرح مى شوند. اثبات و نفى آنها، ارتباطى به كفر و ايمان ندارد.
1.صحيح بخارى، ج 2، مناقب على (عليه السلام) ; صحيح مسلم، ج6، باب فضائل على (عليه السلام).
حضرت آیت الله سبحانی در پاسخ به سؤالی ملاکهای ایمان و کفر را تشریح کردهاند.