به گزارش مشرق به نقل از ايرنا، داستان تهران و متکدي هايش روايت تازه اي نيست و هر لحظه و ساعت فصل تازه اي از آن ورق مي خورد و در اين ميان عده اي که هر روز تعدادشان بيشتر مي شود، نهايت سو استفاده را از حس ترحم مردم مي برند.
سواستفاده اي که شمردن روش هايش بسيار سخت شده است و همچون برنامه هاي نرم افزاري رايانه که به ساعت جديد و جديد تر مي شود، روش هاي تکدي گري در پايتخت ايران نيز تازه و تازه تر مي شود.
مدرنيته در خدمت تکدي گري
برداشت شما از تکديگري و فرد متکدي چيست؟ زنان کولي بچه بغل با صورتي نيمه پوشيده که براي شما و خودروتان اسپند دود ميکنند يا پيرمردي که گوشه پيادهروي تنگ و شلوغ پاهايش را دراز کرده و پاچه شلوارش بالا زده تا با ديدن زخم عميق سوختگي پايش، دلتان ريش شود.
تکدي گري اين روزها چهره جديدتري به خود گرفته و از جمله فروش گل و چسب زخم و جوراب که گاهي فروشنده نوجوان، 50 متر دنبالتان ميآيد تا شايد کالايش را بخريد، تازه بقيه پول را هم از او طلب نکنيد! گاهي اوقات هم سرظهر روز تعطيل زنگ خانهتان به صدا در ميآيد که: آقا ببخشيد من خانمم وضع حمل کرده است، اگر پتويي، لباسي چيزي داريد، در خدمت شما هستيم.
اگر بعد از ساعت 23 هم برخي از چهارراههاي کم تردد شهر را در نظر داشته باشيد، هستند زنان جواني که هيچ شباهتي به کوليهاي متکدي ندارند و با سرو وضع مرتب که پوشيده نيست از رانندگان کمک ميخواهند، اگر هم توجهتان را به خود جلب نکنند، شايد آرام ناسزايي هم نثارتان کنند
مراجعه افرادي با چهره هاي موجه که گاه با دختر و پسر، عنوان مي کنند که پول کرايه رفتن تا ترمينال و راه آهن را ندارند يا براي خريد دارو پول کم آورده اند و چشم به کمک شما دارند.
همه اين شيوه ها براي تکدي گري در شهر در حالي صورت مي گيرد که طبق مواد 712 و 713 قانون مجازات اسلامي، تکدي گري جرم محسوب ميشود و افرادي که تکدي گري يا کلاشي را پيشه خود کرده باشند و از اين راه امرار معاش کنند، به حبس از يک تا 3 ماه محکوم خواهند شد و چنانچه با وجود توان مالي گدايي کنند، تمام اموالشان مصادره ميشود.
برخي از کارشناسان معتقدند: اجراي اين قانون محل ترديد است و بعيد ميرسد کسي به خاطر گدايي به حبس محکوم شده باشد، اما اين روزها تشخيص نيازمند واقعي در خيابانها هم بسيار دشوار است و اين دشواري تا آنجاست که هنوز ماموران بهزيستي و شهرداري هم موفق به شناسايي و جمعآوري کامل آنها نشدهاند، به همين دليل و در کنار عواملي مانند کمبود شديد اعتبارات، جمعآوري متکديان با وجود اصرار اعضاي شوراي شهر از سال گذشته تاکنون با موانعي روبهرو بوده است و جز چند طرح ضربتي، شهرداري و بهزيستي نتوانسته شهر را از وجود متکديان پاکسازي کند.
اما تکدي گري آنجا شکل و صورت آسيبزا به خود ميگيرد که در کنار تغيير شکل و ظاهر متکديان، اين افراد از شيوههاي غيرمتعارف تنها براي متاثر کردن افکار مردم براي جمعآوري پول استفاده کنند، يکي از اين شيوه هاي سواستفاده از احساسات ديني و قلبي مردم است.
زنگ هايي که براي گدايي به صدا در مي آيد!
در مدرن شدن شيوه هاي گدايي در تهران گروهي از آنها با ادبياتي که در حد مدرک ليسانس! به بالاست، زنگ واحدهاي مسکوني مرکز و شمال شهر را به صدا درآورده و بسيار محترمانه دقايقي از وقت شهروندان را مي گيرند و قصه اي طولاني از نيازمندي خود تعريف مي کنند.
سپس هم عنوان مي کنند که براي دچار نشدن به اعمال خلاف! مجبور کمکي از مردم بگيرند تا مشکلاشان بر طرف شود.
بيماري دختر خردسال که عکس از او نيز به همراه دارند، بيشترين علت تکدي گري محترمانه گروهي از متکديان است که پس از مواردي چون سرطان خون همسر، بيکاري از کارخانه و دم بخت بودن دختران جوان تهيه جهيزيه براي آنها مطرح مي شود.
عده قليلي از مردم با بي تفاوتي ار کنار اين متکديان گذشته و در را به روي آنها مي بندند اما تعداد زيادي نيز از هزار تومان تا چند برابر آن را به عنوان کمک پرداخت مي کنند.
ديدن چهره هاي متاسف در کنار گوله اشکي که از چشمان گروهي از مردم در رويارويي با اين متکديان جاري مي شود نيز جالب توجه است و اوج حرفه اي گري متکديان در جلب ترحم مردم را مي رساند.
80 درصد متکديان پايتخت، تهراني نيستند
ديدن متکديان با ظواهري متفاوت که از گويش آنها بر مي آيد که دنبال خوشبختي در پايتخت ،آنهم با دست خالي مي گردند، امري عادي براي شهروندان است که به گفته معاون اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران بيش از 80 درصد افرادي که در تهران دست به تکديگري ميزنند، شهرستاني هستند.
'محمد هادي ايازي' به خبرنگار اجتماعي ايرنا مي گويد: افرادي که در تهران دست به تکدي گري ميزنند، اغلب شهرستاني و اتباع خارجي هستند و کمتر شاهديم که خود اهالي پايتخت به تکدي گري روي آورند.
اين مقام مسوول در شهرداري تهران به جمع آوري روزانه متکديان از شهر تهران اشاره مي کند و مي افزايد: با اين اقدام تعداد متکديان کم اما افرادي که پيشتر تکديگري ميکردند به شغلهاي کاذب همچون فال فروشي، گل فروشي و دود کردن اسپند روي مي آورند که مشابه تکدي گري است.
وي با بيان اينکه طبق قانون شهرداري تهران نميتواند افرادي را که داري شغل هستند( حتي کاذب) جمع آوري کند و مراجع ديگر وظيفه جمع آوري آنها را بر عهده دارد اظهار مي دارد:
متکديان را پس از جمعآوري در مراکز شهرداري نکهداري ميکنيم و همچنين متکديان شهرستاني و اتباع خارجي را نيز به محلهاي اصلي زندگيشان ميفرستيم.
دور باطل جمعت آوري متکديان
با آنکه بسياري از مردم و حتي دستگاههاي دولتي شهرداري تهران را مسول جمع آوري ، ساماندهي و حذف آنها از سطح شهر مي دانند اما قانون اين وظيفه را بر عهده دستگاههاي چون نيروي انتظامي، بهزيستي و حتي دستگاه قضايي گذاشته است تا پس از جمع آوري متکديان توسط شهرداري مابقي اقدامات براي ساماندهي اين افراد از سوي اين دستگاهها صورت پذيرد.
مساله اي که پس از گذشت سالها هنوز به جمع بندي نهايي نرسيده و متکديان پس از جمع آوري دوباره در شهر ظهور پيدا مي کنند.
رييس سازمان رفاه و خدمات اجتماعي شهر تهران در اين باره به وجود مافياي تکدي گري در پايتخت اشاره مي کند و مي گويد: تعداد زيادي از متکديان ساعت کار ، محل و موقعيت از پيش تعيين شده براي تکدي گري دارند و در ساعت معيني توسط خودروهاي سواري جمع آوري مي شوند.
'محمد جواد روزبهاني' با بيان اينکه در تمام کشورهاي پيشرفته دنيا کنترل و پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي بر عهده تمامي سازمان هاي مردمي و دولتي است، اظهارمي دارد: در حال حاضر شهرداري تهران در موضوع آسيب هاي اجتماعي تنها مانده است.
وي ادامه مي دهد: به عنوان مثال شخصي که اقدام به تکدي گري مي کند آنقدر باهوش است تا اخبار و رسانه ها را در مورد اقدامات شهرداري براي جمع آوري متکديان دنبال کند به همين دليل شيوه هاي تکدي گري مرتب در حال تغيير و همراه با بکارگيري ترفندهاي جديد است.
به گفته روزبهاني، تکدي گري در چهارراهها و خيابان هاي تهران ، امروز به دستفروشي تبديل شده زيرا آنها مي دانند تکدي گري جرم است اما دستفروشي به دليل خلا قانوني مجازاتي ندارد به همين دليل گدايي با فروش فال، گل، تميز کردن شيشه خودرو ، بادکنک و... همراه مي شود به نحوي که در بسياري از موارد متکدي شهروند را با وجود عدم نياز مجبور به خريد کالا مي کند.
اين مقام مسوول در سازمان رفاه و خدمات اجتماعي مي گويد: اقدامات اين سازمان براي جمع آوري متکديان با توجه به وجود مافياي تکدي گري در تهران با چالش ها و خطراتي همراه بوده است .
وي يادآور مي شود: زماني که خودروهاي ويژه جمع آوري متکديان در معابر شهر تردد مي کنند، متکديان با استفاده از پيامک يکديگر را مطلع مي کنند و در يک چشم بر هم زدن خيابان عاري از متکدي مي شود.
رييس سازمان رفاه و خدمات اجتماعي شهرداري تهران با بيان اينکه شهرداري نقش مادر را در پايتخت ايفا مي کند ،مي افزايد: نيروي انتظامي در حال اجراي طرح انضباط اجتماعي است که در قالب آن اقدام به جمع آوري اراذل و اوباش و معتادان مي کند، آيا نمي توان با همکاري شهرداري طرح جمع آوري متکديان پايتخت را اجرا کرد؟.
به گفته وي، سازمان بهزيستي، نيروي انتظامي، شهرداري و برخي از دستگاههاي مسوول در کاهش و پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي به خصوص در مورد متکديان و معتادان مسووليت سازماني دارند با اين وجود تعامل ميان اين سازمان ها بسيار کمرنگ است در حالي که آسيب هاي اجتماعي پايتخت روز به روز پررنگ تر مي شود.
روزبهاني مي گويد: کودکان خياباني و متکديان کودک پس از جمع آوري تفکيک شده و پسران به مرکز نگهداري ياسر و دختران به مرکز نگهداري نواب منتقل مي شوند ، اما تنها پس از چند ساعت يا چند روز دوباره به خيابان ها بازمي گردند وقتي هم از بهزيستي دليل اين اتفاق را جويا مي شويم، عنوان مي شود که امکانات نداريم و اعتبارات سازماني کم است.
به عقيده کارشناسان، تجربه مسوولان دخيل در جمعآوري متکديان نشان ميدهد که حتي در مواردي که به گدايان تحصيلکرده، شغلي مناسب تحصيلات آنها پيشنهاد شده، آنها از پذيرش آن سر باز زدهاند، چراکه درآمد هفتهاي يک و نيم ميليوني براي يک گدا هرچند که از راه جرميچون تکديگري باشد، بسيار مقرون به صرفهتر از درآمد 300 هزار تومان در ماه است.
نگاهش شبيه خيلي از نگاههايي است که ملتمسانه مي خواهند کمکي به او کني يا مطاعي را به قيمت از او بخري. آنقدر در گوش تو نجوا مي کند و آيه و قسم مي آورد تا شايد با لرزش دلت، بهره اي نصيبش شود. حال تو مانده اي که دست به جيب شوي يا نه و او مطمئن که اگر از تو چي