هرچند طی سال‌های اخیر، از میزان خرید حجاج ایرانی از بازارهای سعودی در ایام حج کاسته شده اما همچنان مانند زائده‌ای بر پیشانی حجاج هم‌وطن خودنمایی می‌کند؛ امسال با وجود حمله آل‌سعود به یمن، باید منتظر ماند دید که آیا حاجیانی که به حج رفته‌اند، با خرید سوغات سعودی کج می‌روند یا نه؟

گروه اجتماعی مشرق- بنا به برخی گزارشات منتشره از سوی خبرگزاری‌ها، کل درآمد حاصل از سفر حجاج و عمره‌گزاران به کشور عربستان در سال جاری حدود 20 میلیارد دلار اعلام شده است. این در حالی است که براساس آمارهای بانک جهانی در سال 2010، عربستان سعودی سالیانه بیش از 30 میلیارد دلار از موسم حج درآمد کسب می‌کند.

عربستان سعودی، کشوری که این روزها زیر سلطه تروریسم عریان و غوطه خوردن در سیاست‌بازی است، از هیچ جنایتی در کشور مظلوم یمن روی گردان نیست و درآمد باد آورده حاصل از نفت و تجارت خود را که به برکت وجود کعبه و حرم امن پیامبر و اهل بیت(ع) در مدینه کسب می‌کند را صرف خرید تسلیحات کرده و بر سر ملت مظلوم یمن فرو می‌ریزد.

شش ماه است که شنیدن اخبار تکان‌دهنده و هولناک از جنایات وهابیون سعودی در تجاوز به خاک و ناموس یمن، قلب هر ایرانی غیرتمند را به درد آورده است. کلیدداران مقدس‌ترین اماکن مسلمانان، امروز به بزرگترین جانیان جهان تبدیل شدند و از مسلمانی تنها نامی به یدک می‌کشند و عامل روسیاهی و شرمساری جامعه اسلامی در دنیا شده‌اند.


کودکان مظلوم یمن، زیر آتش ریال‌های سعودی و دلارهای آمریکایی جان می‌دهند

از طرفی بر هر مسلمانی است که ظالم را یاری نکرده و به داد مظلوم برسد. روایات بی‌شماری از اهل‌بیت علیهم‌السلام در این مورد وارد شده است.

امام صادق (ع) مى‌فرمايد: « وَ مَا مِنْ مُؤْمِنٍ يَخْذُلُ أَخَاهُ وَ هُوَ يَقْدِرُ عَلَى نُصْرَتِهِ إِلَّا خَذَلَهُ اللَّهُ فِى الدُّنْيَا وَ الْآخِرَه؛ [1] «هيچ مؤمنى نيست كه دست از يارى برادرش بردارد، در حالى كه قدرت و توانايى يارى كردن را دارد، الاّ اين‌كه خداوند در دنيا و آخرت دست از يارى او خواهد كشيد

حال سوال اینجاست که آیا کمک اقتصادی و خرید از بازارهای چنین کشوری، یاری کردن ظالم و تنها گزاردن مظلوم نیست؟

آیا زمان لبیک گفتن به بیانات رهبری فرا نرسیده است. ایشان بارها در مورد این هدر دادن وقت و پول به زائران ایرانی خانه خدا تذکر داده‌اند؛ اما تذکر امسال ایشان در دیدار با کارگزاران حج از شدت بیشتری برخوردار بود. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، در بخش پایانی سخنان خود در دیدار با کارگزاران حج فرمودند: «تضرّع، خشوع، خشیت و دعا فرصت خوبی است؛ هیچ جا مثل مسجدالحرام نمی‌شود؛ هیچ جا مثل مسجدالنّبی نمی‌شود؛ این فرصت در اختیار شما است، در اختیار حاجی است. خیلی بی‌سعادتی می‌خواهد که کسانی این را رها کنند بروند در بازار، درِ این دکّان، درِ آن دکّان. حالا فرمودند که جلوی بازارگردی را گرفته‌اند، [امّا] خب گزارش‌هایی که به من می‌رسد، این است که متأسّفانه، بعضی از حجاج ما باز گرفتار این بیچارگی هستند: برو در این بازار، پهلوی این دکّان‌دار، پهلوی آن کاسب - زن یک‌جور، مرد یک‌جور - یک جنس بُنجُلی را به دو برابر قیمت بخر، سوار هواپیما کن بردار بیاور تهران یا فلان شهر دیگر؛ [این‌] غلط است؛ خیلی غلط است. مردم ما باید این را توجّه کنند که کار غلطی است. خرید را همه‌جا می‌شود کرد، بازار را همه‌جا می‌شود رفت، جنس را همه‌جا می‌شود خرید، پول را این‌جوری همه‌جا می‌شود دور ریخت -این پولْ دور ریختن است دیگر؛ همه‌جا می‌شود پول را انسان دور بریزد- برو سراغ آن کاری که جاهای دیگر نمی‌شود کرد و آنجا می‌شود کرد؛ آن، نگاه کردن به کعبه است؛ آن، نماز گزاردن در مسجدالحرام است؛ آن، بوسیدن جای پای پیغمبر است


از طرفی دیگر، خریدهای انبوه ایرانی‌ها از بازارهای عربستان و توصیه‌ها و تأکیدهای مسؤولان، هر سال در موسم حج و حتی عمره به زائران ایرانی برای تلف نکردن زمان خود، به‌ویژه هنگام برپایی نمازها و مراسم عبادی در بازارهای این کشور و بارهای حجیمی که هر سال در فرودگاه ایران و عربستان و در پروازها تأخیر ایجاد می‌کنند، به معضلی بدون راه کار اجرایی تبدیل شده است. البته مسؤولان سازمان حج و زیارت چند سالی است که طرح‌هایی را برای رفع این مشکلات ارائه کرده‌اند.

خرید نکردن زوار ایرانی از کشوری که به خاک و ناموس ملتی بزرگ تعرض می‌کند حداقل اعتراضی است که باید انجام شود

ناگفته نماند که در سال‌های اخیر، خرید ایرانیان از فروشگاه‌های عربستان سعودی کاهش پیدا کرده است. از دلایل پایین آمدن فروش فروشگاه‌های سعودی، به خصوص در مکه، محاسبه هر ریال سعودی به ارزش یک‌هزار تومان است که با این حساب، قیمت اجناس به شدت بالا می‌رود زیرا برخی زائران، فقط پول ایرانی با خود آورده‌اند، در حالی‌که 930 تومان از پول رایج کشورمان در صرافی‌ها معادل یک ریال سعودی عرضه می‌شود، فروشگاه‌ها هر 10 هزار ریال ایرانی را یک ریال سعودی محاسبه می‌کنند.

خرید اجناس الکترونیکی نیز در مقایسه با ارزش آنها در ایران، به هیچ‌وجه مقرون به صرفه نیست و به گفته یکی از زائران تهرانی، برخی آنها حتی یک و نیم برابر بهایشان در ایران در فروشگاه‌های تجهیزات الکترونیکی عرضه می‌شوند.

گوشی‌های موبایل، تبلت‌ها، لپ‌تاپ‌ها، دوربین‌های عکاسی و فیلمبرداری و سایر وسایل رایانه‌ای و الکترونیکی از قیمتی به مراتب بیش از ایران برخوردارند، ضمن اینکه ضمانت‌نامه‌ها نیز در کشور ما فاقد اعتبار است.

البته درست است که شرایط ارزی میان دو کشور به کم شدن خرید اجناس عربستانی در میان ایرانیان، انجامیده ولی سزاوار است که خریدن اجناس تولید داخل، بین ایرانیان آنچنان مایه افتخارشان باشد که هرگز برای خرید، سرمایه کشور را از مرزها خارج نکنند، آن هم در زمان تحریم و آن هم در کشوری که به یک کشور مسلمان دیگر حمله کرده است و زنان و کودکان بی‌گناه را می‌کشد.

امسال با وجود حمله آل‌سعود به یمن، باید منتظر ماند دید که آیا حاجیانی که به حج رفته‌اند، با خرید سوغات سعودی کج می‌روند یا نه؟


[1] المحاسن ؛ ج‏1 ؛ ص99