تیم ملی ایران و انگلستان در حالی اولین بازی خود در جام‌جهانی به مصاف هم می‌روند که هر دو تیم عملکرد قابل قبولی در نخستین بازی جام‌جهانی نداشته‌اند.

سرویس ورزش مشرق _ دیدار تیم ملی ایران در جام جهانی مقابل انگلیس، اولین تقابل تاریخ فوتبال این دو کشور خواهد بود. دیدار اول در هر تورنمنتی شرایط خاص خود را دارد و بارها دیده شده که بزرگترین تیم های جهان و مدعیان قهرمانی و مدافعان عنوان قهرمانی هم در اولین نمایش خود در یک تورنمنت مهم مثل جام جهانی متزلزل نشان داده و نتوانسته اند مطابق پیش بینی ها به برتری دست یابند؛ شکست آرژانتین مدعی قهرمانی جهان در اولین بازی جام جهانی ۱۹۹۰ مقابل کامرون، شکست فرانسه مدعی قهرمانی جهان در اولین بازی جام جهانی ۲۰۰۲ مقابل سنگال، باخت تاریخی و سنگین ۵ بر یک اسپانیا مقابل هلند در جام جهانی ۲۰۱۴ و باخت یک بر صفر آلمان در اولین دیدارش در جام جهانی ۲۰۱۸ مقابل مکزیک مثال های روشنی از این موضوع هستند.

 به همین بهانه سراغ تاریخچه نتایج دیدارهای ایران و انگلیس در نخستین مسابقه خود در ادوار گذشته جام‌جهانی رفته‌ایم.

* آمار ۴۰ درصدی برد سه شیرها در نبردهای اول!

انگلیس یکی از تیم‌های با سابقه جام‌جهانی محسوب می‌شود. سه شیرها در ۱۵ دوره از ۲۱ دوره برگزاری جام‌جهانی حضور داشته و یک‌بار هم موفق به قهرمانی و دوبار به مقام چهارمی جام‌جهانی رسیده‌اند ولی نکته قابل توجه شروع نه‌چندان خوب انگلیسی‌ها و ثبت آمار ۴۰ درصد برد، ۴۰ درصد تساوی و ۲۰ درصد باخت این تیم در اولین نمایش های آن ها در جام جهانی است.

آن‌ها در ۱۵ دوره حضور خود در جام‌جهانی، ۶ بار برنده بازی بودند، ۶ بار بازی را با تساوی به پایان رسانده و ۳ مرتبه نیز تن به شکست دادند. سه شیرها حتی در دوره‌ای که توانستند به قهرمانی برسند، نخستین بازی خود را در مسابقات با تساوی برابر اروگوئه به پایان رساندند. این موضوع نشان می‌دهد که انگلیسی‌ها همواره در بازی ابتدایی خود مشکلاتی دارند و متزلزل ظاهر می‌شوند.

به دلیل سطح بسیار بالای لیگ برتر انگلیس، همیشه تیم ملی این کشور دارای ترکیب قدرتمندی بوده ولی این آمار برای تیمی که جزو بهترین تیم‌های جهان است، آمار خوبی به حساب نمی‌آید و می‌تواند انگیزه خوبی برای توقف انگلیس در بازیکنان تیم ملی ایران به وجود آورد.

همچنین این تیم هیچگاه در نخستین دیدار خود با تیم آسیایی روبرو نشده و تنها یک بار در جام‌جهانی ۱۹۸۲ اسپانیا، در آخرین دیدار گروهی خود به مصاف تیم ملی کویت رفتند و موفق شدند این تیم را با یک گل شکست دهند. تیم ملی ایران این فرصت را دارد که به اولین تیم آسیایی تبدیل شود که انگلیس را متوقف می‌کند.

* عملکرد نه چندان قابل دفاع  ایران در بازی‌های نخست!

البته  ایران نیز در بازی ابتدایی خود در جام‌جهانی عملکرد خوبی نداشته و از پنج دوره حضور خود در جام‌جهانی، ۳ بازی با شکست، یک بازی با تساوی و یک بازی با پیروزی تیم ملی ایران به پایان رسیده است ؛ یعنی ۶۰ درصد باخت، ۲۰ درصد برد و ۲۰ درصد مساوی. ایران در سال‌های ۱۹۷۸ ، ۱۹۹۸ و ۲۰۰۶ به ترتیب برابر هلند، یوگوسلاوی و مکزیک بازنده بازی بوده و در سال ۲۰۱۴ برابر نیجریه مساوی و در جام‌جهانی ۲۰۱۸ روسیه مقابل مراکش با پیروزی زمین مسابقه را ترک کرده است.

ایران تاکنون دو بار در دیدارهای نخست خود به مصاف تیم‌های اروپایی رفته که عملکرد قابل قبولی از خود نشان نداده است. شاگردان مهاجرانی در سال ۱۹۷۸ در دیدار نخست برابر هلند که در جام‌جهانی ۱۹۷۴ به مقام نایب قهرمانی رسیده بود، قرار گرفت که این بازی با نتیجه ۳ بر صفر به سود لاله‌های نارنجی به پایان رسید. همچنین در جام‌جهانی ۱۹۹۸ شاگردان جلال طالبی مقابل یوگوسلاوی با یک گل تن به شکست دادند.

انگیزه مضاعف و دلگرمی دو دوره اخیر برای ملی پوشان ایران!

تا پیش از جام‌جهانی ۲۰۱۴ تیم ملی ایران در هیچکدام از بازی‌های نخست خود، رنگی بهتر از شکست به چشم ندیده بود، اما در دو دوره اخیر و با تاکتیک کارلوس کی‌روش و تقویت فاز دفاعی و تکیه بر ضد حمله شرایط تغییر کرد و ایران در جام‌جهانی ۲۰۱۴ برزیل مقابل نیجریه به تساوی دست یافت که البته اگر کمی احتیاط را کنار می گذاشتند و در فاز تهاجمی قوی تر عمل می کردند، برد مقابل نماینده آفریقا دور از دسترس نبود. در ۲۰۱۸ روسیه نیز ایران با تاکید کی روش بر مهم بودن اولین بازی در هر تورنمنتی که تاکید بجایی نیز هست احتیاط در گل نخوردن در دستور کار قرار گرفت و با چاشنی شانس هم در نخوردن گل در دقایق ابتدایی و گل به خودی بازیکن مراکش در دقایق پایانی تنها برد ایران در اولین بازی جام جهانی شکل گرفت.

در هر صورت این مسئله و نیز عملکرد نه چندان خوب تیمهای مطرح در اولین بازی ها می‌تواند بار روانی مثبتی برای یوزهای ایرانی داشته باشد و به آنها انگیزه مضاعف برای رویارویی با گران‌ترین تیم ملی دنیا بدهد. نباید فراموش کنیم که آمار در فوتبال حرف اخر را نمی زنند و شرایط روز بازی تعیین کننده اصلی خواهد بود. قطعا انگلیس هم نمی خواهد بی گدار به آب بزند و با دست کم گرفتن ایران در اولین بازی شانس صعود خود را به خطر بیاندازد و باید دید اسکوچیچ برای استارت در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر چه تدبیری خواهد اندیشید؟!