کد خبر 1285414
تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۴۰۰ - ۰۷:۳۵

ناپلئون بناپارت فرانسوی درکنار تمام جنگ‌آوری‌ها و کشورگشایی‌های خود قانونی تحت‌عنوان خدمت سربازی برای مردان به وجود آورد که حتی خودش هم فکر نمی‌کرد تا سال‌ها جوانان مجبور به گذراندن چنین دوره‌ای باشند

به گزارش مشرق، درحال‌حاضر در اغلب کشورهای جهان مفهومی به‌عنوان خدمت سربازی وجود ندارد و در برخی کشورها هم خدمت سربازی به‌صورت محدود صورت می‌گیرد که تنها نیاز به ۲۰ درصد مشمولان است. در کشورهای محدودی از جمله ایران، سربازی به‌صورت یک قانونی اجباری به اجرا درمی‌آید و ازلحاظ طول مدت خدمت سربازی ایران نیز با ۲۴ ماه خدمت سربازی، در میان کشورهایی که خدمت سربازی سربازی را دارند، بیشترین طول زمان را دارد.

تاریخچه لغو قانون خدمت سربازی در جهان به سال ۱۹۲۲ برمی‌گردد که کشور ایرلند به‌عنوان اولین کشور این قانون را لغو و ارتش داوطلبانه را جایگزین آن کرد، سپس کشورهایی نظیر ژاپن در سال ۱۹۵۰، انگلستان در ۱۹۶۳، لوکزامبورگ در ۱۹۶۷، استرالیا در ۱۹۷۲، آمریکا در ۱۹۷۳ و بلژیک و شیلی در ۱۹۹۲ نسبت به لغو این قانون اقدام کردند و درنهایت با پیوستن سایر کشورها به جمع آنان، تقریبا مفهوم خدمت سربازی در جهان بی‌معنی و ارتش داوطلبانه جایگزین آن شد؛ بنابراین با مقایسه خدمت سربازی در ایران نسبت به کشورهایی که آن را دارند، هم از لحاظ نحوه خدمت کردن و هم طول مدت آن، متوجه تفاوت‌های زیادی می‌شویم. به‌عنوان‌مثال سربازی در ترکیه تنها برای مردان بین ۲۰ تا ۴۰ سال اجباری است و در سال ۲۰۰۳، پس از روی کار آمدن رجب طیب‌اردوغان طول مدت خدمت سربازی برای افراد با تحصیلات قبل از دانشگاه به ۱۵ ماه و برای افراد با مدارک دانشگاهی به ۱۲ ماه کاهش یافت.

در کره‌جنوبی- که همیشه درحال آماده‌باش برای جنگ احتمالی با کره‌شمالی است- افراد بین ۱۸ تا ۲۱ ماه ملزم به طی دوره خدمت سربازی خود هستند یا می‌توانند به‌جای آن ۵۴۴ ساعت طی سه‌سال برای دولت آن کشور خدمات اجتماعی ارائه دهند.

در دانمارک افراد تنها به ارائه ۶ ماه خدمات اجتماعی در قالب خدمت سربازی خود می‌پردازند. در چین برخلاف باور همگان قانون خدمت سربازی وجود دارد، ولی تاکنون در این کشور به مرحله اجرا نرسیده است.

در روسیه نیز اشخاص بین ۱۸ تا ۲۷ سال باید ۱۲ ماه به خدمت سربازی بپردازند و این درحالی است که افراد دارای مدارک دانشگاهی از خدمت سربازی معاف هستند که همین اتفاق باعث شده تعداد مشمولان سربازی در این کشور بسیار کم باشد.

سوئیس با حضور ۲۲۰ هزار نیروی احتیاط، بزرگ‌ترین ارتش شبه‌نظامی در جهان را داراست که افراد بین ۱۸ تا ۲۱ هفته آموزش‌های مقدماتی نظامی و سه هفته آموزش‌های پیشرفته نظامی می‌بینند یا می‌توانند برای دولت ۳۹۰ روز به فعالیت‌های اجتماعی مشغول شوند.

منبع: روزنامه فرهیختگان