کد خبر 1247655
تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۴۰۰ - ۲۳:۴۴

نمایندگان استان خوزستان «عدم مدیریت آب» را اصلی‌ترین دلیل بحران آب در این خطه دانستند محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام وارد خوزستان شد

به گزارش مشرق، بحران آب در خوزستان روز گذشته وارد چهارمین روز خود شد؛ شرایط سختی که گرما و پاندمی کرونا آن را سخت‌تر کرده است. با آنکه در روزهای اخیر خروجی سدهای دز و کرخه افزایش یافته و از سوی دیگر نهادهای انقلابی و جهادی به سرعت در حال آبرسانی به روستاهای این استان با تانکر هستند اما بخش قابل توجهی از مشکلات مردم این استان هنوز پابرجاست.

دیروز محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) ‌ برای کمک به حل بحران آب خوزستان وارد این استان شد. وی در بدو ورود خود به خوزستان اظهار داشت: اوضاع تأسف‌برانگیز تنش آبی در استان خوزستان و مشکل آب شرب مردم و دام و همچنین مشکلات زیست‌محیطی، ما را بر آن داشت در جهت کمک به مردم استان با تمام ظرفیت‌ها و با تمام وجود پای کار بیاییم.

وی افزود: این شرایط استان خوزستان ما را موظف کرده است هر ‌چه در توان داشته باشیم و هر کمکی را از دست‌مان بربیاید انجام دهیم. اگرچه گزارش فعالیت نیروهای ستاد در استان مدام به ما می‌رسد، لکن بنده خود را موظف دانستم جهت اطمینان از موضوع خدمات‌رسانی بی‌وقفه سفری به خوزستان داشته باشم و از نزدیک در جریان مسائل قرار گیرم.

رئیس ستاد اجرای فرمان حضرت ‌امام(ره) تصریح کرد: در زمان حاضر آبرسانی به ۴۷۱ روستا از روستاهای تحت تنش آبی در استان خوزستان به ‌عهده ما قرار گرفته است ‌که برخی نیاز به تهیه و نصب مخازن آب جهت تأمین آب آشامیدنی مردم و دام دارد و تا اجرایی‌ شدن این بحث مقرر شد هر میزان تانکر که لازم باشد، اجاره و کار تأمین آب دام روستاییان اجرایی شود.

مخبر با تأکید بر اینکه مردم خوزستان بدانند ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) با تمام وجود پای کار آمده و کنار دیگر نیروهای جهادی جهت گذر از این وضعیت تنش آبی همپای مردم استان است، خاطرنشان کرد: در سفر بنده به استان خوزستان ضمن بررسی آخرین وضعیت تنش آبی در این استان، در جلسات مختلف با شورای اداری استان و دیگر دستگاه‌های خدماتی، درباره کمک‌ها و اقداماتی که از توان ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) برمی‌آید، بحث خواهیم کرد و هیچ تعللی در این باره نخواهیم داشت.

 دیروز اما حسن روحانی در آیین افتتاح طرح‌های ملی وزارت جهاد کشاورزی به موضوع خوزستان پرداخت. رئیس‌جمهور با بیان اینکه به دلیل کاهش ۵۲ درصدی بارش در سال جاری و خشکسالی بی‌سابقه ۵۰ سال اخیر در کشور در شرایط بسیار سختی قرار داریم، گفت: متاسفانه به دلیل خشکسالی و کاهش بارش‌ها مردم عزیز خوزستان و برخی دیگر از استان‌های کشور با مشکل آب مواجهند و هر چقدر به خاطر این مشکلات ناراحت باشند، حق دارند.

روحانی با تاکید بر اینکه لحظه‌ای نیست که دولت به فکر مردم و حل مشکلات آنان نباشد، گفت: با همه توان و تا ساعت آخر در خدمت مردم هستیم و خود را مسؤول در قبال مردم می‌دانیم. وی با قدردانی از زحمات محمود حجتی، وزیر سابق جهاد کشاورزی و نیز تلاش‌های کاظم خاوازی، وزیر فعلی جهاد کشاورزی اضافه کرد: دولت در ۸ سال گذشته تلاش بسیار خوبی در زمینه کشاورزی انجام داده است. در این ایام مردم در بسیاری از استان‌های کشور از جمله در خوزستان دچار مشکلات ناشی از خشکسالی شده‌اند، لذا در جلسه هیات دولت مصوبات بسیار خوبی برای اینکه مشکل را فعلا برای مردم عزیز خوزستان حل کنیم، داشتیم.

رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه مردم حق دارند ناراحت باشند، اظهار داشت: تا وقتی کسی به چشم خود شاهد از بین رفتن محصول کشاورزی یا دام‌هایش نباشد، نمی‌تواند حال امروز مردم خوزستان را درک کند. اتفاقی که این روزها در خوزستان رخ داده، صرفا زیان مالی به مردم نیست، بلکه از لحاظ عاطفی هم مردم را تحت فشار گذاشته است. 

* دستور قالیباف برای برای پیگیری حل بحران آب خوزستان

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست علنی دیروز مجلس گفت: درباره بحران آب در خوزستان در هیأت دولت مصوبات خوبی وضع شد، ان‌شاء‌الله نمایندگان خوزستان و کمیسیون‌های عمران، انرژی و برنامه، بودجه و محاسبات تلاش کنند به سرعت این مصوبات اجرا شود.  

***

سوءمدیریت‌های دولت باعث بحران آب شد

مجتبی یوسفی، نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی روز گذشته، در برنامه‌ای تلویزیونی گفت: این روزها خوزستان به تابلوی تمام بحران‌ها تبدیل شده است. در همین ۴ سال گذشته می‌توان مجموعه‌ای از بحران‌ها را در این استان مشاهده کرد. سال ۹۶ به دلیل سوءمدیریت در حوزه مدیریت منابع آب و انتقال بی‌رویه آب از سرشاخه‌ها، خوزستان با مشکل ریزگردها مواجه شد. بعد از این، در سال‌های ۹۷، ۹۸، ۹۹ ما به خاطر سوءمدیریت با بحران سیل خودساخته وزارت نیرو مواجه بودیم. من استناد می‌کنم به نامه رسمی وزارت اطلاعات در اواخر سال ۹۷ به هیات دولت که در آن آمده بود به دلیل تجمع بیش از اندازه آب پشت سد و بارش فراوان و عدم رهاسازی آب پشت سدها، خطر سیل وجود دارد.  

وی ادامه داد: سال ۹۹ نیز در اهواز، آبادان، خرمشهر، ماهشهر و بندر امام یک متر آب و فاضلاب وارد خانه مردم شد و حالا یک سال پس از این اتفاق ما مجبوریم به کشاورزان بگوییم آبی برای کشت به شما داده نمی‌شود و به دامدار هم بگوییم یک میلیون و ۱۴۹ هزار دام سبک و ۱۳۵ هزار دام سنگین شما نیز باید جلوی چشم‌تان تلف شود. ۷۰۲ روستا درگیر تنش آبی هستند و ۵۳۳ روستا مشکل جدی تامین آب شرب و آب برای دام دارند. آب شرب برخی روستاها به طور کامل فقط با تانکر تامین می‌شود که آن هم کافی نیست. بخش دیگری از روستاها نیز روزانه با قطعی آب مواجهند.  

وی با اشاره به سوءمدیریت‌های دولت در انتقال آب از سرشاخه‌ها گفت: ۲ مرجع برای مدیریت آب در کشور وجود دارد؛ یکی وزارت نیرو و یکی هم سازمان محیط‌زیست اما اجازه بدهید بگویم سازمان بحران محیط‌زیست، چرا که جز سیاسی‌کاری چیز دیگری در این سازمان دیده نمی‌شود. مردم حق دارند سوال کنند این ۵ سدی که در استان باعث سیل در سال ۹۸ شد و اکنون نیز توان تامین آب و برق برای مردم را ندارند، به چه دردی می‌خورند؟ اینها معنایی جز بحران مدیریت ندارد.  

وی با اشاره به عدم تخصیص منابع کافی برای حل مشکلات گفت: چرا پروژه‌های آبرسانی به سرانجام نمی‌رسد؟ پروژه آبرسانی غدیر و دز که مشکل ۲۵ شهر و ۸۰۰ تا ۱۵۰۰ روستا را حل می‌کند، ۱۵ سال روی زمین مانده است. نکته مهم دیگر آنکه اگر نمی‌توانیم حقابه کشاورزان و دامداران را تخصیص دهیم، باید خسارت آنان را پرداخت کنیم. چرا در کشوری که هزاران میلیارد برای پروژه‌های غیرضروری پرداخت می‌شود، ۲۰۰ میلیارد تومان برای حل فوری مشکل آب خوزستان تخصیص داده نمی‌شود؟ وی در پایان با اشاره به راهکارهای حل بحران گفت: باید حقابه مشخص شده تخصیص داده شود، جلوی پروژه‌هایی که اکوسیستم را تغییر می‌دهد گرفته شود و اعتباری مشخص برای حل مشکلات آبی استان تخصیص داده شود.

***

انتقاد از نحوه مدیریت منابع آبی

قاسم ساعدی، نماینده دشت آزادگان در استان خوزستان درباره مشکلات کم‌آبی این استان در گفت‌وگو با «وطن‌امروز» بیان کرد: متاسفانه مدیریت منابع آب در تابستان اخیر در کشور بویژه در خوزستان مناسب نبوده است. خوزستانی که دمای هوای آن به بالای ۵۰ درجه می‌رسد، این روزها با تنش آبی و کم‌آبی شدید مواجه شده است. البته بارش کم باران را باید بپذیریم.  

ساعدی ادامه داد: بیش از ۵ سد در استان خوزستان وجود دارد که هر کدام به عنوان منبع ذخیره آبی است که این روزها مورد استفاده قرار بگیرد. سال ۹۹ از ابتدای فروردین تا اوایل آبان ۴ میلیارد و ۳۵۰ میلیون مترمکعب آب از کرخه آزادسازی شده است. در حقیقت مسؤولان منتظر بودند زمستان ۹۹ این میزان جبران شود و زمستان ترسالی داشته باشیم، در حالی که این تحلیل غلط بود و زمستانی با بارش برف و باران کمی را تجربه کردیم. در نتیجه موجب کم‌آبی در استان شد. با اندک آبی که در استان وجود داشت، وزارت نیرو و سازمان آب و برق استان خوزستان باید حداقل اطلاع‌رسانی مناسبی را درباره این مساله انجام می‌دادند و وزارت جهاد کشاورزی همراه سازمان آب کارگروهی استانی تشکیل می‌دادند و به آموزش کشت‌های جایگزین می‌پرداختند و مردم را اقناع می‌کردند امسال خشکسالی در پیش داریم تا این مساله راحت‌تر توسط مردم پذیرفته شود. متاسفانه این اقدامات از سوی دولت انجام نشد و باعث رنج‌های این روزهای مردم خوزستان شد.  

وی در پایان گفت: مطالبات مردم خوزستان باید پاسخ داده شود. در خوزستان معیشت ۸۰ درصد مردم از طریق کشاورزی تامین می‌شود و عدم تامین آب، به معنای از دست رفتن معیشت مردم است. این نگرانی را مردم وفادار و ولایتمدار خوزستان در چارچوب‌های مسالمت‌آمیز از مدیران استان مطالبه دارند.  

برچسب‌ها