کد خبر 575952
تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۰۶:۴۳

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تاکید کرد: الواح هخامنشی آماده انتقال به ایران است و درباره نحوه بسته‌بندی و ارسال آن در حال گفت‌وگو هستیم.

به گزارش مشرق، لوح‌های هخامنشی پس از ٨١‌ سال دوری، به ایران باز‌می‌گردند. داستان مهاجرت هشت دهه‌ای لوح‌ها و کتیبه‌های ایرانی دوره هخامنشی، از‌ سال ١٣١٤ آغاز شد؛ یعنی دو ‌سال پس از پیدا شدن در تخت جمشید.‌ سال ١٣١٢ بود که حدود ٣٠‌هزار کتیبه و لوح در تخت جمشید پیدا شد. دو ‌سال بعد، دولت ایران با ارسال این الواح و کتیبه‌ها برای بررسی و تحقیق موافقت کرد. لوح‌ها پس از شماره‌بندی کامل در ٥٠ صندوق قرار گرفته و راهی شیکاگو شدند. بررسی‌ها نشان داد، زبان الواح ارسال‌شده ایلامی است و لوح‌های مورد بررسی متعلق به سال‌های ١٣ تا ٢٨ حکومت دوره داریوش بزرگ است. بررسی‌های بیشتر حکایت از این داشت که الواح کشف شده به امور مالی ایالت فارس تعلق دارد.
١٣‌ سال بعد، پیگیری‌ها برای بازگرداندن لوح‌های هخامنشی آغاز شد. دولت وقت ایران از ‌سال ١٣٢٧ تا‌ سال ١٣٣١، برای بازگرداندن لوح‌ها تلاش کرد و در نهایت ١٧٩ لوح به ایران بازگشت.

تلاش‌ها برای بازگرداندن محموله بزرگ کتیبه‌ها و لوح‌های هخامنشی ادامه پیدا کرد؛ ‌سال ١٣٥٠ در جریان پیگیری‌ها چند ‌هزار خرده لوح به ایران بازگشت. پس از این اتفاق، برنامه استرداد لوح‌ها متوقف شد اما خبرها حاکی از این بود که مطالعات بر روی الواح ادامه داشته است.

پیگیری‌ها برای بازگردان الواح هخامنشی بار دیگر در دولت اصلاحات آغاز شد و ‌سال ١٣٨٣، ٣٠٠ لوح دیگر به موزه ملی ایران ارسال شد. داستان استرداد الواح هخامنشی به ایران ادامه داشت تا این‌که در ‌سال ١٣٨٥ وکلای ٩ نفر از اتباع ایالات متحده آمریکا با وارد کردن اتهام واهی حمایت ایران از تروریسم، در یکی از دادگاه‌های ایالت شیکاگو طرح دعوی کردند و در غیاب ایران به‌عنوان طرف دعوی موفق به اخذ حکم محکومیت ایران و پرداخت غرامت به شاکیان پرونده شدند. وکلای پرونده برای غرامت روی حراج اموال فرهنگی تاریخی ایران که در ایالات متحده بود، دست گذاشتند.

پس از این اتفاق و صدور این حکم در غیاب نمایندگان ایران، رایزنی‌های سازمان میراث فرهنگی، با وزارت خارجه و مرکز حقوقی ریاست‌ جمهوری برای پیگیری پرونده آغاز شد. توماس کورکوران، وکیل آمریکایی ایران برای دفاع از اموال فرهنگی، تاریخی کشور شد.

در ادامه راه بهمن‌ماه ‌سال ١٣٨٧ بیش از ٥٠٠ نفر از اساتید دانشگاه‌های بزرگ دنیا و بسیاری از دانشمندان ایران‌شناس و باستان‌شناس از سراسر جهان نامه اعتراض‌آمیزی را خطاب به رئیس‌جمهوری آمریکا درباره اقدام غیرقانونی دانشگاه شیکاگو نسبت به عدم بازگرداندن الواح هخامنشی به ایران و جلوگیری از مصادره این الواح امضا کردند.

اعتراض‌ها به اقدام‌های غیرفرهنگی علیه میراث تاریخی ایران ادامه داشت تا این‌که فروردین ‌سال ٩٠ دادگاه آمریکا به نفع ایران حکم داد و موزه ملی کشور برای تشکیل کمیته فنی با هدف پیگیری و بازگرداندن الواح هخامنشی از آمریکا ماموریت یافت. این ماموریت بی‌نتیجه ماند تا این‌که دیروز محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی کشور در نشست خبری خود به مناسبت روز جهانی موزه‌ها اعلام کرد: «قرار است الواح هخامنشی از موزه شیکاگو مسترد شوند. این الواح آماده انتقال به کشور است و درحال حاضر در مورد نحوه بسته‌بندی و ارسال آنها در حال گفت‌و‌گو هستیم.»

 این خبر پایانی خوش برای مهاجرت هشت دهه‌ای شد. الواح هخامنشی که قرن‌ها در خاک ایران زندگی کرده و به مهاجرت اجباری تن داده بودند، پس از ٨٠‌ سال به کشور بازمی‌گردند. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 4
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۳۰
    1 0
    امیدوارم مثل شیردال نشه!
  • ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۳۰
    1 0
    ایول
  • ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۳۰
    4 0
    ببینید تقلبی نندازن بهتون
  • ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۱
    0 3
    اشتباه مطلق شده در ایران نمیتوانند این الواح را نگهداری بکنند و یا بدنیا نشان بدهند. خوب این الواح در فرانسه یا آمریکا یا انگلیس باشد فرق نمیکند چون آنها در موزه هایشان آنها را بعنوان نشانه تمدن ایران به جهانیان معرفی میکنند و مثل کشورهای مسلمان منطقه جنگ این مال من بود او مال من بود را ندارند. باز هم دستشان درد نکند که 81 سال قبل این الواح را پیدا کرده و نابود کرده اند مثل حالا که در ایران اتفاق میافتد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس