ايجاد نظام يكپارچه ملّی محيط زيست، مديريت هماهنگ و نظام‌مند منابع حياتي، جرم‌انگاری تخريب محيط زيست، تهيه اطلس زيست‌بوم كشور، تقويت ديپلماسی محيط زيست، گسترش اقتصاد سبز و نهادينه سازی فرهنگ و اخلاق زيست محيطی از جمله محورهای ابلاغیه رهبر معظم انقلاب اسلامی است.

به گزارش مشرق، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجرای بند یک اصل 110 قانون اساسی، در نامه‌ای به روسای قوا، سیاستهای کلی محیط زیست را ابلاغ کردند.

ايجاد نظام يكپارچه ملّي محيط زيست، مديريت هماهنگ و نظام‌مند منابع حياتي، جرم‌انگاري تخريب محيط زيست، تهيه اطلس زيست‌بوم كشور، تقويت ديپلماسي محيط زيست، گسترش اقتصاد سبز و نهادينه سازي فرهنگ و اخلاق زيست محيطي از جمله محورهای ابلاغیه رهبر معظم انقلاب اسلامی است.

متن سیاستهای کلی محیط زیست که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده، به این شرح است:
بسم‌ الله‌ الرّحمن ‌الرّحيم

سياست‌هاي كلي محيط زيست
 
1ـ مديريت جامع، هماهنگ و نظام‌مند منابع حياتي(از قبيل هوا، آب، خاك و تنوع زيستي) مبتني بر توان و پايداري زيست‌بوم بويژه با افزايش ظرفيت‌ها و توانمندي‌هاي حقوقي و ساختاري مناسب همراه با رويكرد مشاركت مردمي.
2ـ ايجاد نظام يكپارچه ملّي محيط زيست.
3ـ اصلاح شرايط زيستي به منظور برخوردار ساختن جامعه از محيط زيست سالم و رعايت عدالت و حقوق بين نسلي.
4ـ پيشگيري و ممانعت از انتشار انواع آلودگي‌هاي غيرمجاز و جرم‌انگاري تخريب محيط زيست و مجازات مؤثر و بازدارنده آلوده كنندگان و تخريب كنندگان محيط زيست و الزام آنان به جبران خسارت.
5ـ پايش مستمر و كنترل منابع و عوامل آلاينده هوا، آب، خاك، آلودگي‌هاي صوتي، امواج و اشعه‌هاي مخرب و تغييرات نامساعد اقليم و الزام به رعايت استانداردها و شاخص‌هاي زيست محيطي در قوانين و مقررات، برنامه‌هاي توسعه و آمايش سرزمين.
6ـ تهيه اطلس زيست‌بوم كشور و حفاظت، احياء، بهسازي و توسعه منابع طبيعي تجديد پذير (مانند دريا، درياچه، رودخانه، مخزن سدها، تالاب، آبخوان زيرزميني، جنگل، خاك، مرتع و تنوع زيستي بويژه حيات وحش) و اعمال محدوديت قانونمند در بهره‌برداري از اين منابع متناسب با توان اكولوژيك (ظرفيت قابل تحمل و توان بازسازي) آنها بر اساس معيارها و شاخص‌هاي پايداري، مديريّت اكوسيستم‌هاي حساس و ارزشمند (از قبيل پارك‌هاي ملّي و آثار طبيعي ملّي) و حفاظت از منابع ژنتيك و ارتقاء آنها تا سطح استانداردهاي بين‌المللي.
7ـ مديريّت تغييرات اقليم و مقابله با تهديدات زيست محيطي نظير بيابان‌زايي، گرد و غبار بويژه ريزگردها، خشكسالي و عوامل سرايت دهنده ميكروبي و راديواكتيو و توسعه آينده‌نگري و شناخت پديده‌هاي نوظهور زيست محيطي و مديريّت آن.
8 ـ گسترش اقتصاد سبز با تأكيد بر:
1ـ8 ـ صنعتِ كم كربن، استفاده از انرژي‌هاي پاك، محصولات كشاورزي سالم و ارگانيك و مديريّت پسماندها و پساب‌ها با بهره‌گيري از ظرفيّت‌ها و توانمندي‌هاي اقتصادي، اجتماعي، طبيعي و زيست محيطي.
2ـ8 ـ اصلاح الگوي توليد در بخش‌هاي مختلف اقتصادي و اجتماعي و بهينه‌سازي الگوي مصرف آب، منابع، غذا، مواد و انرژي بويژه ترويج مواد سوختي سازگار با محيط زيست.
3ـ8 ـ توسعه حمل و نقل عمومي سبز و غيرفسيلي از جمله برقي و افزايش حمل و نقل همگاني بويژه در كلان شهر‌ها.
9ـ تعادل بخشي و حفاظت كيفي آب‌هاي زيرزميني از طريق اجراي عمليات آبخيزداري، آبخوان‌داري، مديريّت عوامل كاهش بهره‌برداري از آب‌هاي زيرزميني و تبخير وكنترل ورود آلاينده‌ها.
10ـ استقرار نظام حسابرسي زيست محيطي در كشور با لحاظ ارزش‌ها و هزينه‌هاي زيست محيطي (تخريب، آلودگي و احياء) در حساب‌هاي ملّي.
11ـ حمايت و تشويق سرمايه‌گذاري‌ها و فناوري‌هاي سازگار با محيط زيست با استفاده از ابزارهاي مناسب از جمله عوارض و ماليات سبز.
12ـ تدوين منشور اخلاق محيط زيست و ترويج و نهادينه سازي فرهنگ و اخلاق زيست محيطي مبتني بر ارزش‌ها و الگوهاي سازنده ايراني ـ اسلامي.
13ـ ارتقاء مطالعات و تحقيقات علمي و بهره‌مندي از فناوري‌هاي نوآورانه زيست محيطي و تجارب سازنده بومي در زمينه حفظ تعادل زيست بوم‌ها و پيشگيري از آلودگي و تخريب محيط زيست.
14ـ گسترش سطح آگاهي، دانش و بينش زيست محيطي جامعه و تقويت فرهنگ و معارف دينيِ مشاركت و مسؤوليت‌پذيري اجتماعي بويژه امر به معروف و نهي از منكر براي حفظ محيط زيست در تمام سطوح و اقشار جامعه.
15ـ تقويت ديپلماسي محيط زيست با:
1ـ15ـ تلاش براي ايجاد و تقويت نهادهاي منطقه‌اي براي مقابله با گرد و غبار و آلودگي‌هاي آبي.
2ـ15ـ توسعه مناسبات و جلب مشاركت و همكاري‌هاي هدفمند و تأثيرگذار دوجانبه، چندجانبه، منطقه‌اي و بين‌المللي در زمينه محيط زيست.
3ـ15ـ بهره‌گيري مؤثر از فرصت‌ها و مشوق‌هاي بين‌المللي در حركت به سوي اقتصاد كم كربن و تسهيل انتقال و توسعه فناوري‌ها و نوآوري‌هاي مرتبط.
منبع: دفتر مقام معظم رهبری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 20
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • باستانشناس ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    امیدوارم که برای صیانت از میراث فرهنگی ایران دستوری مانند این ابلاغ شود.لبیک یا امام.
  • حسین ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    من فکر نمیکردم ایشان انقدر رو مسائل زیست محیطی‌ مسلط باشند. برنامه‌های سازمانهای زیست محیطی‌ اروپایی را هم نگاه کنی‌ میبینی‌ دستورر کار و نقشه اجراییشون بسیار شبیه به این موارد هست که رهبر بزرگوار انقلاب ذکر فرمودند(با توجه به موقعییت و تفاوت‌های جغرافیایی) . البته مسئولین سازمانهای زیست محیطی‌ در ایران باید خجالت بکشند که انقدر کم کاری کردند که رهبر انقلاب باید وارد عمل بشن. چرا آقا هیچوقت نمیان سیاستهای صنایع دفاعی را با این جزئیات ریز ابلاغ کنند ؟ چون عزیزان در صنایع دفاعی کارشون را به نحو احسن انجام میدن ولی‌ میبینیم وضعیت زیست محیطی‌ را و کم کاری بعضی‌ مسئولین را که فکر می‌کنم همین باعث شده ایشان مستقیماً وارد عمل بشن.
  • ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    افرین بر مردم و رهبری عزیز
  • ۱۷:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    برای پیشرفت و رشد جامعه باید کار فرهنگی کنیم
  • ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    وضع محیط زیست بسیار خراب شده. مدیران میانی توجه مناسبی ندارند. و مدیران پاسخگو هم بیشتر سیاسی هستند. فکر کنم اقای محمدزاده مقداری خوب بود اما باقی مدیران کار زیادی نکرند
  • ثاقب ۱۷:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    چرا باید کار به جایی بکشه که رهبری تذکر بدهد. چرا کم کاری. مگر اقایان و خانمهای محیط زیست و سازمانهای متربط حقوق نمیگیرند.
  • یک ارتشی ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    مردم در آینده نزدیک از لذت و بهره مسافرت محروم میشوند آن هم به خاطر بی توجهی و کم فکری خودشون است. بروید شمال ببنید مردم چه بر سر زمینها و باغها اورده اند.
  • یزدی ۱۸:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    به خدا دارم دیوونه میشم. رفتم دماوند تا فیروزکوه و اب سرد و اطراف باغی و زمینی نیست که تبدیل به ویلا و تفرجگاه و ساختمان نشده باشه. من نمیدانم چه فرهنگی داریم ما ملت. خوب میخواهید بروید آب و هوا عوض کنید بروید چرا محیط زیست را نابود میکنید
  • ۱۸:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    وضع محیط زیست بسیار خراب شده. مدیران میانی توجه مناسبی ندارند. و مدیران پاسخگو هم بیشتر سیاسی هستند. فکر کنم اقای محمدزاده مقداری خوب بود اما باقی مدیران کار زیادی نکرند
  • فریادشیران ۱۸:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    وضع محیط زیست بسیار خراب شده. مدیران میانی توجه مناسبی ندارند. و مدیران پاسخگو هم بیشتر سیاسی هستند. فکر کنم اقای محمدزاده مقداری خوب بود اما باقی مدیران کار زیادی نکرند
  • ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    آفرین. اما باید فرهنگ سازی میشد و این وظیفه سازمان محیط زیست است
  • ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    برکت را هم برده اند این ملت البته منظورم سرمایه دارهاست
  • سید اکبر کولر ساز ۱۸:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    مشکل اصلی قشر مدعی پولدار جامعه هستند که فقط به فکر خوشگذارنی خودشون و درآمد بیشتر هستند
  • ۱۸:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    برادر ارتشی عزیز فقط شمال نیست بیا کرج ببین چه خبره. زمین خوارها چه میکنند
  • ناشناس آذری ۱۸:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    جرم انگاری هم که بشه بعضی ها با پول یا رابطه یا مکاتبه، اسناد و مدارک رو از بین می برند و یا از مجازات به راحتی فرار می کنند و فقط یک عده بدبخت بیچاره ی روستایی مجازات میشن. عدالت باید مطابق مفاد قانون اساسی برای همه رعایت و اجرا بشه نه اینکه ملاحظات سیاسی و باند بازی و از میدان به در کردن رقیب مطرح مد نظر قرار بگیره.
  • یک ایرانی ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    من هم موافقم. اما باید یک کار اساسی کرد مشکل اصلی قشر سرمایه دار و قشر مدیران میانی هستند. سرمایه دار پول میدهد و مدیر میانی پول میگرد و محیط زیست تبدیل به ویلا و کارخانه و مغازه و اپارتمان و .. میشود
  • سید اکبر کولر ساز ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    مشکل اصلی قشر مدعی پولدار جامعه هستند که فقط به فکر خوشگذارنی خودشون و درآمد بیشتر هستند
  • ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    باسلام احتراما تا دیر نشده دستوردهید تاترتیبی اتخاذ گردد جنگل ها طبق ابعاد مشخص به بومیان اجاره داده شود تا درختان کهنه بریده شده ودو نهال تاره جای آن کاشته شود وماکزیمم رشد نوع درختان در هر منطقه مشخص شده وبجای هر درخت دو نهال کاشته شود واگر درست انجام شود موجران خود از جنگل ها ومنابع طبیعی نگهداری خواهند کرد طبق درسی به نام اقتصاد منابع که در رشته اقتصاد گرایش نظری تدریس می شود
  • حسن ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    از فردا دوباره سران سه قوه به همراه مسئولان محیط زیست و شهرداری تهران و ... شروع میکنند بر اهمیت محیط زیست سخن گفتن و ادعای اقدامات عالی در گذشته در این مورد و ... . بعد از چند روز، دوباره محیط زیست همان روند تخریبی اش را پی می‌گیرد. تمام باغ‌های اول جاده چالوس بعد از پل جانبازان تبدیل به کافه رستوران شده و داره میشه اما هیچ کس از مسئولین اجرایی دولتی، شهرداری و قوه قضاییه نیست که جلویشان را بگیرد. آپارتمانهای بعد از پارک چیتگر داره تهران را خفه می کنه اما شهرداری فعالانه در آن مشارکت می کنه و حتی دریاچه ایجاد میکنه و .... خداوکیلی بیاییم در مسیر رهنمودهای آقا حرکت کنیم.
  • ۲۳:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۶
    0 0
    ماشاءالله به امام خامنه ای بسیار عالی و به موقع

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس