تا چند سال پیش سریال‌ها در لیالی قدر تعطیل می‌شد و مردم، دست‌کم ديگر در این شب‌ها دغدغه پیگیری سریال‌های متعدد سيما را نداشتند اما خلاقیت مدیران رسانه ملي و برنامه‌سازان، گل کرده و تلاش دارند مردم را به جاي پرداختن به قرآن و اعمال خاصه اين شب‌ها، پاي گيرنده‌ها ميخکوب کنند.

سرویس فرهنگی مشرق - "به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک برنامه‌های تلویزیون یک ساعت زودتر تمام می‌شود تا مردم زودتر بخوابند تا بتوانند خود را برای برنامه‌های سحر مهیا کنند" این صداي "حسين پاکدل" گوينده اعلام برنامه شبکه اول سیما در شب اول ماه رمضان در اواخر سال‌های دهه 60 خطاب به مخاطبان رسانه ملي بود؛ اما به فاصله چند سال و در اوایل دهه هفتاد پدیده‌ای به نام "سریال‌های مناسبتی" ظهور کرد. همزمانی عید نوروز با ماه مبارک رمضان در سال 1372 باعث شد "همسایه‌ها" اولین سریال‌های مناسبتی ساخته حسن فتحی از تلویزیون پخش شود. ظاهراً پخش این سریال به مذاق مسؤولان سازمان و البته برنامه‌سازان خوش آمد و هر سال تنور این سریال‌ها داغ‌تر و داغ‌تر شد. کم‌کم با افزایش شبکه‌های تلویزیونی، رقابت بین‌شبکه‌ای در این حوزه نیز کلید خورد. کار به جایی رسید که مثلاً شبکه فلان برای گرفتن زمان مناسب پخش به رقابت و مبارزه با شبکه بهمان پرداخت. 

یکی دو سالی ما شاهد پخش سریال های خارجی در ایام ماه مبارک بودیم. بزرگترها حتماً آن سریال کذایی سوری با بازی زکیه را یادشان می‌آید که در ایام ماه مبارک از سیمای جمهوری اسلامی پخش می‌شد که اتفاقاً انتقادات بسیاری را نیز در پی داشت؛ اما کم‌کم تهیه‌کنندگان و کارگردانان داخلی عنان کار را در دست گرفتند و مردم شاهد سریال‌های مناسبتی وطنی شدند. اینکه محتوای اکثر این سریال‌هاي عموماً کمدي با اندکي چاشني معنويت فارغ از عبادت، چقدر مخاطب را از حس و حال عبادت دور می‌کرد خود قصه پر غصه‌ای است که از آن می‌گذریم.

چند سال که از ساخت و پخش سریال‌های ایرانی در سیما گذشت انتقادات به محتوا و مضامین سریال‌ها بالا گرفت. این انتقادات به حدی بود که مسؤولان و دست‌اندرکاران رسانه ملی یک بار دیگر نبوغ و خلاقیت خود را به کار گرفتند و کم‌کم به فکر این افتادند تا  مضامین دینی را دستمایه سریال‌ها کنند که ای کاش نمی‌کردند. خیلی‌ها حتماً سریال صاحبدلان و ماجرای آن قرآن معجزه‌گری که فقط در اختیار "حاج خلیل" یعنی همان بابابزرگ "دینا" بود را خاطرشان هست و یا سریال "آخرین گناه" و  موضوع چشمان برزخی که پس از عمل جراحی به حمیدرضا پگاه رسید و چشم برزخي او بر اثر يک عمل جراحي باز شد! 

نکته دیگر اینکه تا چند سال پیش سریال ها در ایام شهادت امیرالمؤمنین(ع) و لیالی قدر تعطیل می شد و مردم لااقل در این شبها دغدغه پیگیری سریال های متعدد رسانه ملی را نداشتند؛ اما خلاقیت مدیران سیما و برنامه سازان یک بار دیگر گل کرد و مردم شاهد پخش برخی تله فیلم‌ها و سریال های سه‌قسمتی درام در ایام لیالی قدر بودند.

امسال نیز طبق آخرین خبرها قرار است در ایام ماه مبارک چهار سریال "دودکش"، "مادرانه"، "شاید برای شما اتفاق بیفتد" و "خروس" از شبکه‌های مختلف سیما پخش شود. حالا شما فرض کنید اگر پخش سریال‌ها از ساعت 21 شب هم آغاز شود (هر سریال حداقل 30 دقیقه) مردم باید تا ساعت 23 سریال تماشا کنند.


**یک درخواست از مدیران سیما

مسؤولان صدا و سیما کمتر خود را موظف به پاسخگویی به افکار عمومی و رسانه‌ها مي‌دانند. ما خوب به خاطر داریم که دو سال پیش، پس از انتقادات شدید بسیاری از مردم، رسانه‌ها و برخی مسؤولان به پخش سریال "ساختمان پزشکان"، مسؤولان سازمان نه‌تنها پاسخ قانع‌کننده‌ای به منتقدان ندادند بلکه معاون سازمان در مراسم تقدیر از عوامل این سریال بر ساخت سری دوم ساختمان پزشکان تأکید کرد و همین چند وقت قبل  اين سريال بار ديگر از شبکه‌هاي آي‌فيلم و.. باز پخش شد.

اکنون و به‌رغم اينکه هیچ امیدی به پاسخگویی مدیران رسانه ملی نداریم؛ اما عمیقاً علاقه‌مندیم استدلال‌های این آقایان برای پخش این حجم از سریال‌هاي طنزآلود و رنگارنگ و پرشمار در ماه رمضان را بشنویم. راستی نمی شود این سریال ها را در ماه شعبان که ماه شادی اهل بیت(ع) است پخش کرد، یا اینکه بخشی از این سریال ها را در ماه ربیع الاول و پس از ماه محرم و صفر که ماه حزن و اندوه اهل بیت(ع) است روی آنتن برد.


تلویزیون در دو دهه اخیر چه سریال‌هایی را پخش کرد

*دهه هفتاد و ابداع سریال‌های مناسبتی


دو دهه قبل و در سال 1372 برای اولین بار و به دلیل تقارن ماه مبارک رمضان با عید نوروز شکل جدیدی از سریال سازی تحت عنوان "سریال مناسبنی" ظهور کرد و تا امروز به عنوان یکی از ارکان مهم سیمای جمهوری اسلامی ایران ادامه داشته است.

پدیده مجموعه‌های مناسبتی با سریال "همسایه‌ها" به کارگردانی حسن فتحی کلید زده شد که از شبکه اول سیما به روی آنتن رفت. اثری که البته بنا به دلایل مختلف دیده نشد. یکی از این دلایل پخش سریالی پر مخاطب با همین نام در سال 1380 و به کارگردانی محمد حسین لطیفی بود که باعث شد نام اثر حسن فتحی که در آن روزها کارگردانی جویای نام و جوان بود به کلی از ذهن مردم پاک شود.

این سریال با اینکه اولین فیلم مناسبتی صدا و سیما بود، به عنوان نخستین تجربه کارگردانی فتحی نیز به شمار می‌رفت. یک سال بعد مجید جعفری با سریال "نیمه پنهان ماه" عملا روند مناسبتی سازی را به عرف عادی تلویزیون تبدیل کرد و حتی برخی به اشتباه سریال او را اولین سریال مناسبتی تاریخ سیما می دانند که این اشنباه به دلیل همان تشابه اسمی دو سریال "همسایه ها" بود.

فرهاد توحیدی فیلمنامه این کار رانوشته بود و هنرمندانی نظیر محمود عزیزی، ثریا قاسمی، لادن طباطبایی و اکرم محمدی در آن نقش آفرینی کردند. استفاده از قصه جذاب و بازیگران نام آشنا باعث شد که سریال نیمه پنهان ماه به یکی از پر مخاطب ترین آثار دهه هفتاد تبدیل بشود.  شایان ذکر است که در سال 88 این سریال دوباره از شبکه اول سیما پخش شد.



دو سریال قبلی هر دو مربوط به شبکه اول بود و در سال 74 شبکه دوم سیما هم دست به کار شد و یک سریال خانوادگی برای ایام ماه رمضان آماه کرد.
سریال "بهاران در بهار" به کارگردانی غلامرضا رمضانی ساخته شد و بازیگرانی از جمله رضا بابک، مهرانه مهین ترابی، رضا ایرانمنش، پرستو گلستانی و فرهاد اصلانی در آن به نقش آفرینی پرداختند.

در دهه هفتاد ساخت سریال‌های مناسبتی ماه رمضان تقسیم‌بندی‌های کنونی شبکه‌ای و محتوایی به شکل امروزی که به عنوان مثال ساخت مجموعه‌های طنز به شبکه سوم، مجموعه‌های ارزشی و دارای مفاهیم ماورایی به شبکه اول سیما و... تفویض شده باشد وجود نداشت و مجموعه‌هایی با محتوا و ساختارهای متفاوت از شبکه‌های سیما پخش می‌شدند.

در رمضان 1376 سريال "گردنبند" به کارگردانی هاشم ميرطالبي به مدت 30 شب از تلویزیون پخش شد. موضوع اصلی این سریال مربوط به گردنبند گمشده ای بود که دست به دست می چرخید و هر بار داستانی تازه را رقم میزد.

در سال 1378حسين قاسمي جامي سريال "جزيره اي در خشکي" را با بازي احمد نجفي و ولي الله شيراندامي با فرمول ظالم و مظلوم در فضاي ارباب و رعيتي روستا ساخت تا نظر همه را جلب کند، با اين حال به خاطر وجود همان کليشه ها و نبود نگاه بديع و نو، اين سريال در سطح  پایین ماند و خیلی مورد توجه قرار نگرفت.

"ارمغان بهشت" به کارگرداني زنده ياد محمدرضا فريس آبادي نیز نمونه دیگری از سریال های مناسبتی بود که فضای شادی هم داشت. در این مجموعه  ضمن حفظ فضاي ترکيبي نماهنگ مسابقه با داستان طنز اوستا و شاگرد با بازي جواد انصافي و اميرپارسا، فضايي شاد و سرگرم کننده برای مخاطب به وجود آمد.

و بلاخره مجموعه  "مهماني از بهشت" به کارگرداني عبدالله باکيده پرونده برنامه های رمضانی صداوسیما را در دهه هفتاد بست. این سریال قصه جواني را روايت مي کرد که سعي مي کند در محله شان ارزش هاي اخلاقي را ترويج کند و هر بار با موضوعی جالب روبرو می شد.



*دهه هشتاد؛ اوج رضایت مردم از مناسبتی سازی
روندی که در دهه هفتاد خیلی جدی گرفته نشد، بین سال های 80 تا 90 به صورت مدام و مدون پیگیری شد و در این دوره تمام شبکه های صدا و سیما به غیر از شبکه چهار و شبکه خبر، در مناسبت های مختلف به خصوص ماه مبارک رمضان و عید نوروز تمام تلاش خود را کردند که در پخش سریال های مناسبتی گوی رقابت را از دیگران بربایند.


***سال 1380

شبکه یک سیما مجموعه "چراغ‌های خاموش" را به کارگردانی کاظم بلوچی، نویسندگی علی خودسیانی و تهیه‌کنندگی بلوچی و محمد غلامپور برای ماه رمضان سال 80 تهیه کرد. در این مجموعه اسماعیل شنگله، فرامرز صدیقی، هایده حائری، غزل ارجمند، مهدی سلوکی، رحیم نوروزی، خسرو احمدی، اسدالله منجزی، حسین چنگی، مهدی فقیه، محسن رمضانی، ولی‌الله شیراندامی و ... بازی کردند.

داستان این مجموعه در مورد پسری جوان بود که با ماشین گران قیمت به یک جوان نابینا برخورد می کند و اتفاقات متعددی را رقم می زند. سریال "گمگشته" محصول سال 1380 اولین اثر مناسبتی بود که با کارگردانی رامبد جوان و از شبکه سوم سیما به روی آنتن رفت و حسابی گل کرد.

داستان سریال از این قرار است که دو فرد که به لحاظ ظاهری کاملا شبیه یکدیگرند اما در باطن و رفتار قطب های متضاد هم دارند، روبروی هم قرار می گیرند. دست تقدیر این دو را در موقعیت طرف مقابل قرار می دهد. طبعا این چنین داستانی می تواند لحظات کمیکی نیز داشته باشد که سریال را از یکنواختی نجات دهد.

در این سریال می توان از بازی خوب آتیلا پسیانی یاد کرد و تیتراژ پایانی اش که مجید اخشابی را به تلویزیون معرفی کرد تا بعد از این تمام تیتراژهای سریال های ماه رمضان را به او بدهند.علاوه بر آتیلا پسیانی که در این مجموعه دو نقش را بر عهده داشت، بازیگران دیگری نظیر آتنه فقیه نصیری، پژمان بازغی، حدیث فولادوند و فرامرز صدیقی نیز نقش آفرینی کردند.

در همان سال سریال یادداشت های كودكی به كارگردانی پریسا بخت آور همزمان با گمگشته روانه آنتن شبکه تهران شد. تا برای اولین بار در یک سال دو اثر مناسبتی برای مخاطبان پخش شود. سیروس گرجستانی، احمد قدکچیان، حمیده خیرآبادی و رامین ناصرنصیر از جمله بازیگرانی بودند که در این مجموعه جلوی دوربین ظاهر شدند.


**سال 1381
سال بعد کاظم بلوچی و محسن عظیمی نیا سریال نسیم رویا را برای شبکه یک سیما آماده کردند. نقد های بیشماری به این مجموعه وارد شد و برخی منتقدان معتقد بودند اگر دیالوگ های فیلم نباشند دیگر هیچ چیز برای مخاطب باقی نمی ماند. بهزاد فراهانی، حسن جوهرچی، پرویز فلاحی پور، آناهیتا همتی و شراره رخام از جمله بازیگران این مجموعه بودند.
در سناریو این اثر آمده است: عده‌ای زن و مرد، جدا از هم با نشانی که در دست دارند وارد خانه‌ای قدیمی می‌شوند که بعداً مشخص می‌شود خانه پدری آنهاست و همگی آنها خواهر و برادر هستند و از قدیم با هم مشکلاتی داشته و از هم گریزان بودند.

نو عروس یکی از کارهای مذهبی تلویزیون بود که در این سال و از شبکه دو پخش شد. بیژن میر باقری برای اولین بار در کسوت کارگردان این مجموعه را رهبری کرد  و حمیرا ریاضی، مهرانه مهین ترابی و جهابخش سلطانی از بازیگران اصلی این ثر بودند.


شبکه سه سیما مجموعه‌های "همراز" و "عروج" را برای ماه رمضان سال 81 آماده کرد. 15 روز اول ماه رمضان مجموعه "همراز" و 15 روز دوم "عروج" پخش شد. مجموعه "همراز" به کارگردانی سامان مقدم، نویسندگی سعید رحمانی با حضور ابوالفضل پورعرب و آناهیتا نعمتی ساخته شد. مجموعه "عروج" هم به کارگردانی سیروس مقدم با بازی عبدالرضا اکبری، رامبد شکرآبی، کتایون ریاحی و لادن طباطبایی روی آنتن رفت.

داستان "همراز" درباره دو دزد بود که پول زیادی را می‌دزدند. یکی از آنها پول را در حیاط ساختمان مخروبه‌ای پنهان می‌کند، اما دوستش او را به پلیس لو می‌دهد و به زندان می‌افتد. وقتی که از زندان بیرون می‌آید، به سراغ پولی می‌رود که پنهان کرده بود، اما جای آن ساختمان مخروبه مسجد ساخته شده است. او برای پیدا کردن پول خود را در نقش یک فرد مومن جا می‌زند و به عنوان خادم مسجد مشغول می‌شود.

داستان "عروج" درباره فردی است که اختلاس زیادی می‌کند. او همسر خود را رها می‌کند و به خارج از کشور می‌رود. بعد از چند سال که به ایران می‌آید قاچاقچیان به دنبال او هستند، در حالی که او بیمار می‌شود و به بیمارستان می‌رود. از طرفی دیگر یک خبرنگار به دنبال او می‌گردد تا بتواند گزارشی از اختلاس او در روزنامه چاپ کند.

پرسیا بخت آور در دومین تجربه مناسبتی خود به سراغ سوژه داغ آن روزها یعنی کنکور رفت و سریال "پشت کنکوری ها" را برای شبکه تهران که به تازگی افتتاح شده بود تولید کرد.

مجموعه پشت کنکوری ها داستان چند جوان کم سن و سال است که قصد دارند به دور از هیاهوی خانواده هایشان در یک خانه بزرگ و نسبتا متروکه ساکن شوند و خودشان را برای رویارویی با آزمون کنکور آماده کنند. شایان ذکر است که رضا داوودنژاد، برزو ارجمند، رامين ناصر نصير و علي صادقي از جمله بازیگران این مجموعه طنز بودند که در هر قسمت با معضل و مشکلی جدید روبرو بودند و زمانی برای درس خواندن پیدا نمی کردند.


**سال 1382

سریال "یکی مثل من" از جمله سریال هایی بود که در ماه رمضان از شبکه یک سیما پخش شد اما هیچ وقت آن گونه که باید دیده نشد و زیر سایه سریال های دیگر قرار گرفت.


"رویای ناتمام" عنوان مجموعه ای بود که شبکه دو سیما برای ماه رمضان سال 82 تداریک دید. جواد اردکانی به عنوان کارپردان این اثر 25 قسمتی انتخاب شد و از بازیگرانی چون رضا بابک، عاطفه رضوي، رضا فيض نوروزي، غلامحسين لطفي و پوراندخت مهيمن در سریالش استفاده کرد.

این مجموعه قصه مردي به نام مردودي را روايت مي کند که يکي از مخترعان بزرگ ايراني است . آخرين اختراع وي دستگاهي به نام حافظه خوان است که در مراسمي در معرض نمايش مي گذارد. قصد تصاحب کردن اين دستگاه ، اشخاص مختلفي را وارد داستان مي کند ، که درصدد بهره برداري هاي شخصي از اين دستگاه هستند.

شبکه سوم سیما از ژانر طنز فاصله گرفت و برای رمضان سال 82 یک درام خانوادگی را به کارگردانی اکبر منصور فلاح و با عنوان "فقط به خاطر تو" تدارک دید.

رامتين خداپناهي، خاطره حاتمي، مجيد حاجي زاده، لاله صبوري، شهرزاد عبدالمجيد و شراره رخام از بازیگران اصلی این مجموعه بودند که غیر از لاله صبوری تقریبا همگی آنها تازه کار و کم تجربه بودند.

دلیل مهمی که باعث شد سریال فقط به خاطر تو در ذهن ها ماندگار شود صدای قاسم افشار، خواننده مطرح دهه 80 بود که هنوز هم به عناون یکی از زیباترین موسیقی های تیتراژ شناخته می شود.

شبکه تهران سریال طنز  "رانت خوار کوچک" را در کنداکتور پخش داشت که البته بعد از چند شب پخش این سریال، بنا به دلایل نا مشخص نامش را به "افزونه خوار کوچک" تغییر دادند.

داستان "رانت خوار کوچک" مربوط به کارمند یکی از ادارات دولتی بود که طی ماجراهای پیچیده درگیر مسائل رشوه خواری و باند بازی می شود اما تلاش می کند خودش را از بند این مسائل رها کند.

حسین سهیلی زاده کارگردانی این مجموعه را برعهده داشت و سیروس گرجستانی، آتیلا پسیانی،سیما تیرانداز و محمدرضا هدایتی به عنوان بازیگران اصلی ایفای نقش کزدند. این فیلم آنطور که باید نظر مخاطبان را جلب نکرد و سریال فقط به خاطر تو در این سال بیشتر مورد توجه مردم ایران قرار گرفت.


**سال 1383


"اگه بابام زنده بود" عنوان سریال طنز دیگری بود که در این سال و از شبکه یک سیما روانه آنتن شد. در این مجموعه 25 قسمتی  پرويز فلاحي پور، مهرانه مهين ترابي، سيامک انصاريان، نادر سليماني و اشکان خطيبي نقش آفرینی کردند و همایون اسعدیان نیز بر مسند کارگردانی تکیه زد. 

داستان فیلم در مورد جوانی است که به خاطر یک دزدی کوچک به زندان می افتد و پس از آزادی با مسائل  و مشکلات خاصی روبرو می شود. 

"اگه بابام زنده بود"  به هیچ وجه نتوانست مخاطبانش را راضی نگه دارد. شاید دلیل این امر پخش هم زمان خانه به دوش بود که توقعات را از تلویزیون بالا برد. 


"كمكم كن"  نقطه شروع سریال های ماورایی رمضان بود. 

حمید گودرزی در این سریال نقش جوانی را ایفا می کند که تصادف كرد و به كما رفت، پدرش به این فكر افتاد كه اگر پسرش از كما بیرون بیاید چه اتفاقی ممكن است برایش بیفتد. همان طور كه سقوط سیب روی زمین باعث كشف قانون كشش و جاذبه زمین توسط نیوتن شد، این اتفاق هم منجر به پیدایش گونه ای جدید به نام سریال سازی ماورائی  شد.

سال 83 بود كه قاسم جعفری سریال ماورایی "كمكم كن" را روانه آنتن كرد و با این كار زمینه ساز تولید دیگر سریال های ماورایی در سال های بعد شد. این سریال قصه چند نفر را به تصویر می كشید كه بر اثر حوادثی به كما رفتند، اما دو نفر از آنها به هوش آمدند تا كارهای اشتباه بقیه را جبران كنند.

جعفری كه در سریال های پیشینش فضاهای اكشن (خط قرمز و تب سرد) و عاشقانه (مسافری از هند) را تجربه كرده بود، در سریال كمكم كن به سراغ یك فضای عرفانی رفت و پای عالم برزخ را به دنیای سریال های ماه رمضان باز كرد.


شبکه سه مجموعه "خانه به دوش" را به نویسندگی و کارگردانی رضا عطاران برای ماه رمضان سال 83 تولید کرد. در این مجموعه حمید لولایی، مریم امیرجلالی، علی صادقی، آناهیتا همتی، غلامحسین لطفی‌، بهنوش بختیاری، فلور نظری و ... به ایفای نقش پرداختند.

داستان از این قرار است که آقا ماشاءالله دستفروشی ساده دل است که سعی دارد از راه حلال روزی اش را به دست آورد، اما در امرار معاش خود و خانواده‌اش دچار مشکل است. آقا اصلان، باجناق تازه به دوران رسیده او درصدد است تا با ایجاد دردسری جدید برای آقا ماشاءالله دق دلی چندسال‌اش را خالی کند. به همین دلیل مهمانی مفصلی برای او ترتیب می‌دهد.

طبق بازتاب ها و آرای مردمی به دست آمده، سربال خانه به دوش یکی از موفق ترین مجموعه های مناسبتی در 20 ساله گذشته بوده که در زمان پخشش حسابی میان اقشار مختلف مردم گل کرد.


شبکه تهران مجموعه "رسم عاشقی" را به کارگردانی سعید سلطانی، تهیه‌کنندگی اسماعیل عفیفه و نویسندگی سعید رحمانی برای ماه رمضان سال 83 تهیه کرد. در این مجموعه سروش صحت، لاله اسکندری، محمود عزیزی، مینا جعفرزاده، افسانه پاکرو و فرهاد بشارتی به ایفای نقش پرداختند.
 
این مجموعه روایتگر یک قصه عشق سیاسی است که در آن پیرمردی، دختری به نام طوبی را برای وصلت با ابراهیم خان به تهران می‌برد. در بدو ورود اراذل واوباش قصد جان آنها را می‌کنند، اما جوانی به نام یوسف با اوباش درگیر می‌شود و آنها را فراری می‌دهد. پیرمرد که در آستانه مرگ  است، طوبی را به یوسف می‌سپارد تا از او مواظبت کند. پیرمرد می‌میرد و برای یوسف ماجرایی آغاز می‌شود.


**سال 1384
شبکه یک مجموعه تلویزیونی "مرده متحرک" را ماه رمضان سال 84 پخش کرد. از عوامل این مجموعه می‌توان به رضا کریمی کارگردان، سعید رحمانی فیلمنامه‌نویس و کتایون ریاحی، مجید صالحی، پرویز فلاحی‌پور، اسماعیل خلج، فردوس  کاویانی و رامین ناصر نصیر بازیگران اشاره کرد.
 این مجموعه روایتگر جوانی به نام جلال است که به دلیل بدبیاری‌های مختلف قصد رفتن به ناکجاآباد را دارد، اما طی اتفاقاتی جنازه‌ای پیدا می‌کند که متوجه می‌شود میلیاردها تومان ارزش دارد.

علیرضا افخمی در اقدامی متفاوت "او یک فرشته بود" را به آنتن شبکه دو سیما رساند. سریالی با محوریت خیر و شر که تا حدودی هم برای مخاطب وحشت آفرین بود.

ماجرا از این قرار بود که دختری بر اثر سانحه رانندگی وارد زندگی یک خانواده می شود و با گذر زمان اعتماد ساکنان آن خانه به او افزایش پیدا می کند. در آینده مشخص می شود که آن دختر شیطان است که خود را در کالبد یک انسان ظاهر کرده و قصد فریب دادن آن خانواده را دارد.

حسن جوهر چی، مریم کاویانی و ثریا قاسمی از بازیگران اصلی این فیلم بودند. ضمن این که بهاره افشاری اولین نقش خود را در این فیلم و به عنوان شیطان ایفا کرد.



شبکه سوم مجموعه تلویزیونی "متهم گریخت" را ماه رمضان تهیه کرد. این مجموعه به کارگردانی رضا عطاران و تهیه‌کنندگی ایرج محمدی و مهران مهام ساخته شد. در "متهم گریخت" بازیگرانی چون سیروس گرجستانی، مریم امیرجلالی، سعید آقاخانی، محمود بهرامی، شهربانو موسوی، علی جعفری، ملیکا زارعی، لیدا فتح‌اللهی، خشایار راد و فلور نظری حضور داشتند.

داستان این مجموعه درباره فردی به نام هاشم است که همراه خانواده‌اش در شهرستانی نه چندان دور زندگی ساده ای دارند. وی تا قبل از شدت بیماری در مغازه‌ای اجاره ای به تعمیر اگزوز ماشین مشغول بوده، ولی به علت بیماری پزشکان وی را از انجام کار سنگین منع کرده اند. از طرفی دختر دانشجوی وی در تهران برای وی شغلی پیدا می کند. هاشم نیز به ناچار کارش را تعطیل و به تهران مهاجرت می کند.

در این مجموعه رضا عطاران علاوه بر کارگردانی بازی هم داشت. این اثر تکرار تجربه "خانه به دوش" اوست و از مریم امیرجلالی به عنوان زنی سنتی که همیشه اعتراض می‌کند، استفاده کرده است.
البته این تکرار هیچگاه نتوانست موفقیت خانه به دوش را کسب کند و در حد یک سریال معمولی باقی ماند.

رضا عطاران بعد از پخش سریال "متهم گریخت" در گفتگو با مطبوعات درباره گریم سیروس گرجستانی گفت: دلم می خواست آقای گرجستانی شبیه کارهای دیگرش نباشد. دو سه روز کار کردیم و به نتیجه‌ای نرسیدیم. یا شبیه کارهای قبلی‌اش بود یا شبیه شخصیت دیگری که در سریال من بود. سرانجام، گفتم موها را از ته بزنیم. گرجستانی هم قبول کرد و گفت خودم هم داشتم به این نتیجه می‌رسیدم که موهایم را بتراشم. همان موقع، یاد میخائیل گورباچف افتادم.

"برای آخرین بار" سریال مناسبتی شبکه 5 سیما بود که به کارگردانی اکبر منصور فلاح و تهیه‌کنندگی صدیقه صحت برای ماه رمضان سال 84 آماده شد. در این مجموعه امیر جعفری، یوسف تیموری، جمال اجلالی، سحر زکریا، شهره سلطانی، آرام جعفری، رامتین خداپناهی، مهدی امینی‌خواه، فرزاد حسنی، حسن اسدی، گیتی معینی، مینا جعفرزاده و ناصر گیتی‌جاه به ایفای نقش پرداختند.
 
مجموعه "برای آخرین بار" روایتگر جوانی به نام اسی است که برای عبرت دیگران از سوی صاحب کارش قندی از کار اخراج می‌شود. اسی در خلوت شبانه جلو صاحب کار خود را می گیرد و دست به دامان قندی می‌شود تا دوباره به کار برگردد، ولی با او درگیر می‌شود و قندی بیهوش می شود و اسی به گمان اینکه او مرده، با ماشینش فراری می‌شود.


**سال 1385


محمد حسین لطیفی مجموعه "صاحبدلان" را به آنتن شبکه یک رساند.  ماجرای زندگی دو برادر به نام های خلیل و جلیل را دنبال می کند که در انتخاب مسیر زندگی خود راه‌هایی کاملاً جدا از هم در پیش گرفته اند، اما اتفاقاتی آنها را رو در رو هم قرار می‌دهد.

در این مجموعه حسین محجوب، محمد کاسبی، ثریا قاسمی، مهرانه مهین ترابی، حمید ابراهیمی، برزو ارجمند، پوریا پورسرخ، سیروس گرجستانی و هائده حائری به ایفای نقش پرداختند.باران کوثری برای بازی در این سریال به شهرت دست یافت و راهش برای ورود بدون دردسر به سینما باز شد.
 
ماجرای زندگی دو برادر به نام های خلیل و جلیل را دنبال می کند که در انتخاب مسیر زندگی خود راه‌هایی کاملاً جدا از هم در پیش گرفته اند، اما اتفاقاتی آنها را رو در رو هم قرار می‌دهد.


سریال "آخرین گناه" هم دستپخت شبکه دو سیما برای ایام ضیافت الهی بود. در سریال حسین سهیلی زاده خبری از روح، شیطان و جن نبود؛ ولی چشمی كه می توانست خیلی چیزهای نادیدنی را ببیند، به كارگردان اجازه داد تصویری از عالم غیرمادی را به مخاطبش نشان بدهد.
ویژگی منحصربه فرد این سریال كه در سال 85 پخش شد، بهره گیری كارگردان از جلوه های ویژه متفاوت بود. اگر یادتان باشد یكی از صحنه های معروف سریال وقتی بود كه قهرمان معنای باطنی گناه اطرافیانش را با چشم پیوند زده می دید. مثلا وقتی دو نفر غیبت می كردند او می دید كه گوینده دارد گوشت برادر مرده اش را می خورد.


شبکه سوم مجموعه "زیرزمین" را به کارگردانی علیرضا افخمی، تهیه‌کنندگی بهروز مفیدی و نویسندگی علیرضا بذرافشان برای ماه رمضان سال 85 تهیه کرد. در این مجموعه فتحعلی اویسی، ابوالفضل پورعرب، بهاره رهنما، مهتاج نجومی، سروش صحت، رضا توکلی، مرجانه گلچین، مهران رجبی، صدرالدین حجازی و بهمن دان بازی کردند.

این مجموعه روایتگر زندگی سه شریک است که بر اساس یک نقشه قبلی و کاملاً حرفه ای موفق به کلاهبرداری چند میلیاردی می شوند اما دست تقدیر تمام پولهای آنها را به یک زیرزمین می رساند.

مجموعه تلویزیونی زیرزمین در ماه رمضان سال 85 از نظر میزان بیننده و رضایت رتبه اول را در نظرسنجی مرکز تحقیقات صدا و سیما کسب کرد.

شبکه 5 از سالهای جنجالی خودش فاصله گرفت و در این سال نتوانست مخاطبان خود را راضی کند.  "بوی خوش زندگی"  به کارگردانی و نویسندگی علی شاه‌حاتمی و تهیه‌کنندگی حسین صابری پخش شد. در این مجموعه مجید صالحی، پویا امینی، یوسف مرادیان، مجید حاجیزاده، خشایار راد، رضا ناجی، پوراندخت مهیمن، کاوه سماکباشی، نگار فرهمند، آتوسا گودرزی، عباس بیگدلی و محمدرضا حسین قانع حضور داشتند.

ماجرای این سریال از خانه‌‌ای آغاز می‌شود که چهار شخصیت داستان در آن زندگی می کنند. عمو رستم با بازی رضا ناجی پیرمردی آپاراتچی است که خانه خود را به سه دانشجو به نام های مجتبی، رضا و سیامک اجاره داده است. در مقطعی از داستان سرقت موتور مجتبی باعث می ‌شود همه برای حل مشکل او به فکر بیفتند ...


**سال 1386

"اغماء" هدیه رمضانی شبکه یک به مخاطبانش بود. در این مجموعه امین تارخ، لعیا زنگنه، ایرج نوذری، ناصر ممدوح، عبدالرضا اکبری، حامد کمیلی، لادن طباطبایی، شیرین بینا، نفیسه روشن، سعید داخ، افشین سنگ‌چاپ، فلور نظری، شیوا خنیانگر، غزاله جزایری و کورش سلیمانی بازی می‌کنند و سیروس مقدم نیز بر مسند کارگردانی این اثر تکیه زد.
 
این مجموعه روایتگر زندگی دکتر طه پژوهان فوق تخصص جراحی مغز و اعصاب است. او به دلیل جراحی‌های موفقی که روی رزمندگان داشته به عنوان پنجه طلا مشهور است. تا اینکه همسرش مولود مبتلا به بیماری حادی می‌شود و او بر سر دوراهی قرار می‌گیرد ...

گفته می‌شود بعد از ضبط چند قسمت از مجموعه "اغماء" مدیران شبکه یک تصمیم گرفتند لعیا زنگنه که در این مجموعه نقش متخصص بیهوشی را بازی می‌کند، با حجاب چادر در مجموعه حاضر باشد. همین امر منجر به قهر چند روزه زنگنه از پروژه شد، اما در نهایت او راضی شد چادر سر کند و دوباره سکانس‌های بدون چادر ضبط شود.

حسن فتحی که در ابتدای مطلب او را به عنوان باعث و بانی مناسبتی سازی در تلویزیون معرفی کرده بودیم، در این سال با "میوه ممنوعه" بازگشت بسیار پر قدرتی به جمع مناسبتی سازان داشت.

میوه ممنوعه داستان فردی متدین است به نام حاج یونس (علی نصیریان)، بازرگانی که به اصول دینی اعتقاد دارد و اهل حرام و حلال است اما اتفاقاتی در زندگی‌اش پیش می‌آید که او را درگیر ماجراهایی می‌کند. این مجموعه را شاید بتوان بنا به توصیف کارگردانش حسن فتحی راوی آدم‌های خاکستری دانست. در این مجموعه به غیر از نصیریان، ثریا قاسمی، هانیه توسلی، امیر جعفری، عمار تفتی و طناز طباطبایی ایفای نقش کردند.


"یک وجب خاک" به کارگردانی علی عبدالعلی‌زاده، نویسندگی خشایار الوند و تهیه‌کنندگی بهروز مفید برای ماه رمضان سال 86 تهیه شد. نام این مجموعه در ابتدا "نقشی بر زندگی" بود که با نظر عوامل فیلم تغییر کرد.
در این مجموعه  رضا بابک، مهتاج نجومی، ابوالفضل پورعرب، مهران رجبی، محسن قاضی مرادی، برزو ارجمند، رامتین خداپناهی، آناهیتا همتی، روشنک عجمیان ، یوسف تیموری، داریوش اسدزاده ، مهوش وقاری ، مریم خدارحمی، محمود بهرامی،عباس محبوب، ساقی زینتی، سیدجواد زیتونی و ملیکا ناظری به ایفای نقش پرداختند.

مجموعه "یک وجب خاک" مسیر تحول فردی را به تصویر می کشد. او در اثر برخورد با موانعی دچار تزلزل می شود و اتفاقات جالبی در زندگی اش رخ می دهد.

شبکه تهران مجموعه تلویزیونی "شکرانه" را به کارگردانی سعید سلطانی و تهیه‌کنندگی منصور سهراب‌پور برای ماه رمضان سال 86 آماده کرد. در این مجموعه 14 نفر از هنرمندان تاجیک بازی می‌کردند و نقش اول زن آن را یک بازیگر تاجیک به نام شیفا ایفا می‌کرد. پوریا پورسرخ، عاطفه رضوی، حامد بهداد، حسن جوهرچی و مریم کاویانی از دیگر بازیگران این سریال هستند.
 
داستان این مجموعه درباره جوانی تحصیلکرده به نام حامد است که اعتقاد به کار و تلاش دارد. در میانه راه پرفراز و فرودی که در تأسیس یک کارگاه تولیدی فراوری دارد، در تنگنای اقتصادی کمکی را از پدرش می پذیرد، اما متوجه می‌شود این پول متعلق به فرد دیگری است که پدرش به او مدیون است.
 
تکته قابل توجه درباره شکرانه این است که ترانه آغازین مجموعه تلویزیونی "شکرانه" با شعری از مولوی و صدای دولتمنداز خواننده مشهور تاجیک و ترانه دوم از اهورا ایمان با صدای دکتر محمد اصفهانی ضبط شده بود. کهن دیری هم موسیقی متن این مجموعه را ساخت.


**سال 1387
شبکه اول در سال 87 "روز حسرت" را به کارگردانی سیروس مقدم و تهیه‌کنندگی مهران رسام برای  تهیه کرد. در این مجموعه فرامرز قریبیان، افسانه بایگان، مهراوه شریفی‌نیا، پوریا پورسرخ، رحیم نوروزی و لیندا کیانی بازی کردند.
 
این مجموعه قصه‌ یک وکیل با بازی بایگان را دنبال می‌کند که به همراه همسرش ( قریبیان) و پسرش (پورسرخ) و عروسش (کیانی) زندگی آرامی دارد، اما او یک شب خوابی عجیب می‌بیند که زندگی او و خانواده‌اش را دستخوش تغییر و تحول می‌کند...
قبل از روز حسرت، ساخت مجموعه گل‌های گرمسیری به کارگردانی محمدمهدی عسگرپور برای ماه رمضان کلید خورد. با اینکه بارها از سوی شبکه یک و عوامل اعلام شد "گل‌های گرمسیری" ماه رمضان از شبکه یک روی آنتن می‌رود، اما ناگهان پروژه "روز حسرت" جایگزین آن شد.
 
"مثل هیچکس" به کارگردانی حسن برزیده، تهیه‌کنندگی محمدعلی اسلامی و نویسندگی علی‌اکبر محلوجیان برای ماه رمضان سال 87 به پخش شبکه دو سیما رسید.

در این مجموعه حسین یاری، پرویز پورحسینی، پروانه معصومی، مهران رجبی، اصغر همت، رامین راستاد، جواد عزتی، حمید ابراهیمی، شاهرخ استخری، نفیسه روشن، مرضیه لشگری، ابراهیم برزیده بازی کردند.
داستان «مثل هیچکس» درباره خانواده‌ای است که پدرشان فوت می‌کند و پسر بزرگتر که همه او را داداشی صدا می‌کنند، مسئولیت خانواده را به عهده می‌گیرد.

نام مجموعه مثل هیچکس تا مدت‌ها «داداشی» بود که تغییر کرد و برزیده با ساخت آن نخستین تجربه کارگردانی مجموعه مناسبتی خود را کسب کرد.



شبکه سه باز هم سراغ عطاران رفت و با "بزنگاه" آنتن بعد از افطار را به او سپرد. در این مجموعه عطاران، حمید لولایی، علی صادقی، گیلدا رنجبران، غلامرضا نیکخواه، مرجانه گلچین، محمود بهرامی، سوسن پرور به ایفای نقش می‌پردازند.

مجموعه تلویزیونی "بزنگاه" درباره یکی از نانوایان قدیمی شهر است که پس از فوت او بر سر ارث و میراث میان اعضای خانواده‌اش اختلاف ایجاد می‌شود.

عطاران با کارگردانی مجموعه "بزنگاه" سومین سال بود که کارگردانی مجموعه‌های ماه رمضان را تجربه کرد. فیلمنامه مجموعه "بزنگاه" را محمدرضا آریان همراه سروش صحت می‌نوشت، اما اواسط کار آریان به دلیل اختلاف با عطاران از حضور در پروژه انصراف داد و صحت به تنهایی مشغول نگارش فیلمنامه این مجموعه شد.

شبکه تهران مجموعه "مامور بدرقه" را به کارگردانی سعید سلطانی و تهیه‌کنندگی اسماعیل عفیفه برای ماه رمضان سال 87 تهیه کرد و سیروس گرجستانی، مهرانه مهین‌ترابی، جواد رضویان، بهاره رهنما، محسن تنابنده، فرناز رهنما، کیانوش گرامی، حسین توشه، زهره مجابی، ناصر گیتی‌‌جاه، حسین عابدینی در آن بازی کردند.
 
این مجموعه روایتگر استوار آصف مامور نیروی انتظامی در حال بازنشستگی است که باید افشین را به جرم حمل مواد مخدر تحویل بازداشتگاه بدهد. اما افشین به کمک شوهر خواهرش فرامرز از دست استوار آصف فرار می‌کند.با اینکه مجموعه‌های "شکرانه" و "رسم عاشقی" موفقیتی برای شبکه تهران به بار نیاورد و آمار نظرسنجی‌های صدا و سیما نشاندهنده کمترین مخاطب در میان مجموعه‌های دیگر ماه رمضان بود، اما باز هم مدیران شبکه تهران مجموعه رمضان را به سلطانی سپردند.
 

**سال 1388

"نردبام آسمان" به شبکه یک رسید! محمدحسین لطیفی برای ماه رمضان سال 88 این مجموعه را آماده کرد و  در آن از وحید جلیلوند، برزو ارجمند، حسن پورشیرازی، وحید جلیلوند، ماهچهره خلیلی، شبنم قلی‌خانی، ویشکا آسایش و فرهاد قائمیان بازی گرفت.

نردبام آسمان مجموعه‌ای تاریخی است که زندگی‌ غیاث الدین جمشید کاشانی ریاضیدان برجسته، منجم ،‌کاشف عدد پی  و فیلسوف قرن نهم هجری را در دو مرحله  کودکی تا نوجوانی و بزرگسالی در زمان زمامداری مغول‌ها در ایران روایت می‌کند.

شبکه دو مجموعه تلویزیونی "عبور از پائیز" را به کارگردانی مسعود شاه محمدی و تهیه‌کنندگی رضا جودی برای رمضان سال 88 آماده کرد. در این سریال چنگیز جلیلوند، محمود عزیزی، برزو ارجمند، رامین راستاد، امیر آقایی، مهران رجبی، شیرین بینا، بهناز جعفری، محمود بنفشه‌خواه، فرشید زارعی‌فر، میرطاهر مظلومی و بهار کاتوزی بازی کردند.

داستان درباره مردی ثروتمند است که احساس می‌کند دوران استراحت فرارسیده و می‌خواهد مسئولیت‌هایش را به دخترانش بسپرد.

شبکه جوان(سه) این بار "پنجمین خورشید" را به کارگردانی علیرضا افخمی و تهیه‌کنندگی داود هاشمی برای ماه مبارک رمضان تهیه کرد. در این سریال حمید گودرزی، شبنم قلی‌خانی، مریم کاویانی، انوشیروان ارجمند، مهدی سلوکی، شهرام قائدی، مهوش صبرکن، کامیار محبی، عسگر قدس، حسن نجفی، پندار اکبری، نسیم گرامی‌پور، طوفان مهردادیان، پیروز پیروزیان و ... بازی کردند.

مهدی و همایون دو دوست هستند که در سال 65 در وضعیت بد اقتصادی زندگی می‌کنند. آنها اتفاقی عتیقه‌ای خاص پیدا می‌کنند که قابلیت سفر در زمان را دارد. مهدی همراه عتقیه 23 سال در زمان سفر می‌کند و در سال 1388 در تهران امروز خود را می‌یابد. او که با پدیده‌های جدید و دور از ذهن رو به رو می‌شود دلبسته دختری به نام هما می‌شود و ...
 
افخمی با ساخت این مجموع در سال 88 توانست نظر بسیاری از مخاطبان را جلب کند و جزو سریال‌های پربیننده رمضان بود.

شبکه 5 در این سال هیچ سریال مناسبتی تدارک ندید.


**سال 1389


شبکه یک هیچ گاه بر روی تیم کاری خاص اصرار نداشته و هر بار با افراد جدیدی کار کرده است. "در مسیر زاینده‌رود"  به کارگردانی حسن فتحی و تهیه‌کنندگی اسماعیل عفیفه پروژه ای بود که در ماه مبارک رمضان به روی آنتن رفت.

در این سریال مسعود رایگان، حسین محجوب، مهدی باقربیگی، مهرانه مهین ترابی، اشکان خطیبی، بهنوش طباطبایی، پردیس افکاری، مهرداد ضیایی، هومن برق نورد، افسانه پاکرو، مهدی سلطانی، الهه حسینی، فرخ نعمتی، حمیدرضا آذرنگ، مهران نائل و نیما نادری بازی کردند.

خلاصه داستان از این قرار است که مهران سارنگ فوتبالیست جوان و با آتیه تهرانی که برای عقد قرارداد با یک باشگاه تازه تاسیس به اصفهان سفر کرده، طی تصادف با مسعود مصیب جوان نخبه اصفهانی، با او درگیر می‌شود و این آغاز ماجرایی طولانی است.

شبکه دو  مجموعه "ملکوت" را به کارگردانی محمدرضا آهنج و تهیه‌کنندگی محسن شایانفر پخش کرد. در این سریال بازیگرانی همچون محمدرضا شریفی‌نیا، پروانه معصومی، احمد نجفی، رضا رویگری، علی دهکردی، کوروش تهامی، آهو خردمند، صدرالدین حجازی، نیما شاهرخ‌شاهی و ... بازی کردند.

«ملکوت» زندگی مرد متمولی به نام حاج فتاح را به تصویر می‌کشید که در روزهای اول ماه رمضان تصادف کرده و در بیمارستان بستری شده است.

- در ابتدا قرار بود مجموعه «سی‌امین روز» به کارگردانی پرویز شیخ طادی ماه رمضان پخش شود، اما بعد از مدتی سریال «ملکوت» جایگزین شد.

- این سریال هم با وجود بهره بردن از بازیگران خوب اما ضعف‌های عمده‌ای در فیلمنامه داشت و همین مسئله باعث شد مخاطبان علاقه‌ای به دیدن این مجموعه نداشته باشند.


"جراحت" به کارگردانی محمدمهدی عسگرپور و تهیه‌کنندگی محمدرضا شفیعی برای رمضان سال 89 از شبکه سه نمایش داده شد.. در این مجموعه امین تارخ، ثریا قاسمی، علی عمرانی، آتنه فقیه نصیری، مهوش صبرکن، محمد عمرانی، رامین راستاد، لیلا بلوکات، هستی مهدوی فر، یاسر جعفری و ... بازی کردند.
 
داستان این مجموعه درباره دو برادر بود که فرزندانشان قرار بود با یکدیگر ازدواج کنند، اما درگیر مشکلات بسیاری شدند و نهایتا به شدت با هم دشمن شدند.  عسگرپور با ساخت "جراحت" دومین تجربه سریال‌سازی را بعد از "گل‌های گرمسیری" کسب کرد. البته او در دومین تجربه سریال‌سازی موفق‌تر عمل کرد.
 
مجموعه "جراحت" با 74 درصد بیننده در در سال 89 به عنوان پر بیننده ترین سریال ماه مبارک رمضان شناخته شد.


شبکه 5 هم  مجموعه "نون و ریحون" را به کارگردانی فرزاد موتمن، تهیه‌کنندگی محمود رضوی و نویسندگی طلا معتضدی برای رمضان سال 89 تهیه کرد. در این سریال برزو و انوشیروان ارجمند، علی قربانزاده، امیرحسین رستمی، رضا داوودنژاد، مهران رنجبر، شبنم قلی‌خانی، بیتا سحرخیز، ملیکا شریفی‌نیا، گلاره عباسی، داریوش کاردان، فرهاد آییش، سعید پیردوست، فرامرز روشنایی و... به ایفای نقش پرداخته‌اند.
 
داستان "نون و ریحون" درباره پنج دوست است  که با هم از کودکی در یک محل بزرگ شده‌اند. دوستی  آنها در طول سال‌ها با افت‌وخیزهای فراوانی همراه بوده است. تا اینکه بر اثر فوت بستگان یکی از آنها، یک حمام به یکی از آن‌ها به ارث می‌رسد .دوستان  تصمیم می‌گیرند حمام را به یک سفره‌خانه سنتی تبدیل کنند. تبدیل یک حمام قدیمی به سفره‌خانه سنتی ماجراهای بسیاری را برای آنها  به وجود می‌آورد تا آنجا که تصمیم می‌گیرند دیگر ازدواج نکنند.




*دهه نود؛آیا مناسبتی سازی از مد خواهد افتاد؟

هر طلوعی، لاجرم غروبی هم دارد. اگر دهه هشتاد ایام تاخت و تاز سریال های مناسبتی بود، دهه نود تبدیل  به دوره رکود سیما در این حوزه شد. البته در این برهه هنوز هم رقابت میان شبکه ها وجود دارد اما در مجموع کیفیت آثار مناسبتی در دو سال اخیر حتی از سریال های معمولی تلویزیون هم پایین تر بوده است.


**سال 1390

شبکه یک مجموعه تلویزیونی "سقوط یک فرشته" را به کارگردانی بهرام بهرامیان و تهیه‌کنندگی رامین عباسی‌زاده برای رمضان امسال آماده می‌کند. در این مجموعه مسعود رایگان، فریبا کوثری، مهرداد صدیقیان، خاطره اسدی، هدی زین العابدین، شبنم مقدمی و ... بازی می‌کنند. داستان این مجموعه ماورایی است.
 
نام این مجموعه در ابتدا "اگر فردا بیاید" بود، اما بعد از مدتی "سقوط یک فرشته" جایگزین شد.

ماه رمضان سال 92 نوبت پرویز شیخ طادی بود تا به جرگه مناسبتی سازان بپیوندد. "سی امین روز" با مضمون اجتماعی و طنز برای شبکه دو سیما در 25 قسمت آماده شد و فتحعلی اویسی، میرطاهر مظلومی، محسن فاضی مرادی، فلور نظری، یوسف صیادی و ارژنگ امیرفضلی ایفای نقش کردند.

مجموعه «سی‌امین روز» روایتگر مردی به نام سیاوش است که سهواً باعث قتل برادر دوستش می‌شود. از آنجا که بسیار به رقابت پایبند است قتل را به گردن می‌گیرد.


شبکه سه مجموعه "پنج کیلومتر تا بهشت" را به کارگردانی علیرضا افخمی و تهیه‌کنندگی داود هاشمی روانه آنتن سیما کرد. در این سریال داریوش فرهنگ، مهدی سلوکی، شهرام قائدی، پردیس افکاری، رضا توکلی، شهنام شهابی، شبنم قلی‌خانی، نفیسه روشن، حسین سلیمانی و ... بازی می‌کنند.
 
داستان این مجموعه درباره دختر و پسری است که قصد ازدواج دارند، اما پسر طی یک صانحه در بیابان های حوالی بهشت زهرا  به کما می رود. روح پسر جوان بعد از این اتفاق از کالبد خارج شده و در میان آشنایان و اقوامش سرگردان می شود.
 
"پنج کیلومتر تا بهشت" نخستین مجموعه‌ رمضانی تلویزیون بود که برایش مراسم افتتاحیه با حضور مسئولان گرفته شد.


شبکه تهران برای ماه رمضان امسال مجموعه تلویزیونی "سه دونگ سه دونگ " را  به کارگردانی شاهد احمد لو  آماده کرده است. در این مجموعه سیروس گرجستانی، مرجانه گلچین، محمد کاسبی، جواد عزتی و اشکان اشتیاق بازی کردند..
 


**سال 1391


شبكه 1 سيما سال گذشته سريال "راز پنهان" ساخته فلورا سام را به روي آنتن برد.
در اين سريال بازيگراني چون داريوش ارجمند، پروانه معصومي، محمود عزيزي، الهام حميدي، كامران تفتي و لادن طباطبايي و سعدي پورصميمي به ايفاي نقش مي‌پردازند.

"راز پنهان" داستان دو دوست قديمي است كه پس از سال ها بر اثر اتفاقي دوباره با يكديگر مواجه مي شوند آن دو به ياد خاطرات خوش كودكي قصد دارند دوستي خود را  ادامه دهند اما طولي نمي‌كشد كه بروز حواشي رابطه آن دو را دستخوش تغيير مي‌كند.


سريال "چمدان" ساخته خسرو ملكان از شبكه 2 سیما پخش شد.  در اين سريال كه در رقابت با سريال "روياي گنجشك ها" ساخته راما قويدل براي پخش از شبكه 2 انتخاب شد بازيگراني چون فتحعلي اويسي،‌ ميرطاهر مظلومي، حسن قاضي مرادي، فلور نظري و يوسف صيادي و ارژنگ اميرفضلي به ايفاي نقش مي‌پردازند.

"چمدان" روايتگر داستان چمداني است كه دست به دست مي‌چرخد و ماجراهاي جالبی را پشت سر مي‌گذارد.

سال قبل "خداحافظ بچه" به كارگرداني منوچهر هادي از شبكه جوان سيما پخش شد.  این سریال روايتگر داستان زوجي خوشبخت است كه در آ‌رزوي تولد فرزند به سر مي‌برند و در اين ميان وقوع اتفاقي غيرمنتظره زندگي آرام اين زوج را به هم مي‌ريزد اين دو با انجام آزمايش در مي‌يابند مشكل ناباروري دارند و به همين دليل تصميم مي‌گيرند سرپرستي كودكي را برعهده بگيرند.

در خداحافظ بچه، بازيگراني چون آ‌تيلا پسياني، بهاره رهنما، شهرام حقيقت دوست، مهراوه شريفي نيا، بهنوش بختياري، ناصر گيتي جاه و شهين تسليمي به ايفاي نقش پرداختند.

گرچه داستان و محتوای این فیلم هیچ ارتباطی به ماه مبارک رمضان نداشت اما اقبال مردمی به آن نسبت به بقیه سریال های مناسبتی بیشتر بود.

شبکه 5 سیما برای سال 91 هیچ سریالی را تدارک ندید و مجموعه روتین شاید برای شما هم اتفاق بیوفتد را در 30 روز ماه رمضان با موضوعات مذهبی در کنداکتور جا داد.


*آمار اقبال مردمی به سریال های ماه رمضان
آمارهای مرکز نظرسنجی سیما  و برخی سایت های پربازدید خبری طی دهه گذشته مشاهدات خوبی را ارائه می دهد. در واقع بالا و پایین شدن اعداد نظرسنجی ها کد هایی برای ساخت سریال به مدیران می دهد. البته بعید می دانیم مدیران محترم از این آمارها استفاده خاصی بکنند.

سال ۸۱ حداقل بیننده  ۴۰ درصد (سریال عروج) و حداکثر بیننده  ۷۳ درصد (پشت کنکوری ها)

سال ۸۲  حداقل بیننده  ۶۳ درصد (رویای ناتمام) و حداکثر بیننده ۷۹ درصد (فقط به خاطر تو)

سال ۸۳  حداقل بیننده ۳۹ درصد (اگه بابام زنده بود) و حداکثر بیننده  ۸۹ درصد (خانه به دوش)

سال ۸۴ حداقل بیننده  ۴۷ درصد (مرده متحرک) و حداکثر بیننده  ۸۵ درصد (متهم گریخت)

سال ۸۵ حداقل بیننده  ۳۹ درصد  (زیرزمین) و حد اکثر بیننده  ۷۰ درصد (صاحبدلان)

سال ۸۶ حداقل بیننده  - درصد (یک وجب خاک) و حداکثر بیننده ۷۹ درصد (میوه ممنوعه)

سال ۸۷ حداقل بیننده ۲۵ درصد (شکرانه) و حداکثر بیننده ۸۶ درصد (بزنگاه)

سال ۸۸ حداقل بیننده ۴۰ درصد (یک وجب خاک) و حداکثر بیننده ۷۳ درصد (پنجمین خورشید)

سال ۸۹ حداقل بیننده  ۵۸ درصد (در مسیر زاینده رود) و حداکثر بیننده ۷۳ درصد (جراحت)

سال ۹۰ حداقل بیننده ۳۵ درصد (پنج کیلومتر تا بهشت) و حداکثر بیننده ۴۳ درصد ( تکیه بر باد)


*نگاهی به پرکارترین بازیگران

در سریال‌های مناسبتی بعضی از بازیگران هستند که به عنوان سرجهازی سریال‌ها هر سال حضور دارند. در این بین اما حضور بازیگرانی همچون علی صادقی، سیروس گرجستانی، پوریا پورسرخ، مهران رجبی و مریم‌ امیرجلالی بیشتر از بقیه مورد استفاده قرار گرفته و گویی جزء قرارداد حضور در این ماه هستند. بماند که مدیران شبکه برای این‌که این رقابت و جدیت را دست​کم نگیرند به سراغ تیم‌های بازیگری جدید و تاپ می‌روند اما ماه رمضان برای یک عده با این ترکیب بازیگران کمدي‌پرداز مزه می‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 95
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • سعید ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    جناب نویسنده‌ی فهیم; آخر عزیز من مگه مردم رو مجبور کردن سریال نگاه کنن، هر کسی که نمیخواد میتونه تلوزیون رو خاموش کنه و به قرآن و ذکر بپردازه یا میتونه از شبکه‌ی قرآن استفاده کنه این یکماه هم که مردم میخوان سریال خوب از تلوزیون ببینن شما ناراحتی؟
  • ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    در جواب مشرق و سرویس فرهنگیش باید گفت : مشکل فکرهای بسته این است که دهانشان پیوسته باز است این حرف شما یعنی اینکه مثلا در ماه رمضان چرا مغازه ها خوراکیهای لذیذ می فروشند هرکس بخواهد روزه میگیرد و هرکس بخواهد وقتش را برای عبادت تنظیم میکند و به سرگرمیش هم می رسد. من موندم چرا شما با زندگی کردن مردم مشکل دارید؟!!!!!!
  • ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    پارسال سريال شبكه تهران سه دونگ سه دونگ بود نه تكيه بر باد جالبه اونوفت آمارتونو چطوري بدست آوردين؟!
  • عباس ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    سلام آقا سعید. با قسمت زیادی از نظر شما موافقم فقط امیدوارم بقول شما سریال خوب و آموزنده پخش بشه نه یه مشت روح سرگردان. البته همونطور که اشاره کردید ماه مبارک رمضان ماه عبادته اما رسانه ملی فرصت نمیده اذان تموم بشه فورا شروع میکنه به پخش رگباری سریال های گوناگون از شبکه های مختلف. بعضی از ما هم متاسفانه فرصت گرانبهای این ماه عزیز رو از دست میدیم و مشغول فیلم و سریال دیدن میشیم. ایکاش مسئولان صداوسیما بعد از اذان برنامه هایی بذارن که به تشریح عبادات این ماه بپردازه. فقط اگه یه مورد فضیلت هزار رکعت نماز ماه رمضان رو درست برای مردم تشریح کنن فکر می کنم خیلی ها قید سریالها رو بزنن
  • مجید اردبیلی ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    من ضمن مخالفت با سریال های ماه رمضان و جام فوتسال ماه رمضان، پیشنهاد میکنم: 1- جام فوتسال، هرسال در یک ماه شمسی ،مثلا شهریور یا بهمن برگزار شود 2- سریالها هم اینطور برنامه ریزی شوند: سریالهای بهاری- سریالهای تابستانی- سریالهای پاییزی- سریالهای زمستانی اگر عرضه دارید اجرا کنید جناب صدا و سیما و وزارت ورزش!!!
  • مجید اردبیلی ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    من ضمن مخالفت با سریال های ماه رمضان و جام فوتسال ماه رمضان، پیشنهاد میکنم: 1- جام فوتسال، هرسال در یک ماه شمسی ،مثلا شهریور یا بهمن برگزار شود 2- سریالها هم اینطور برنامه ریزی شوند: سریالهای بهاری- سریالهای تابستانی- سریالهای پاییزی- سریالهای زمستانی اگر عرضه دارید اجرا کنید جناب صدا و سیما و وزارت ورزش!!!
  • مجید اردبیلی ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    هشدار به صدا سیما: وقتی صدا و سیما به خاطر پخش زنده فوتبال اذان را پخش نمیکند و فقط وقت اذان را زیرنویس میکند .... کودکان ما اینچنین تربیت میشوند که نماز را مهم نمیشمارند و ماه رمضان را ماه سریال میشناسند. آیت الله قرائتی حق دارد آن رنج نامه را در مورد قرآن گریزی جامعه منتشر کند!!! لطفا به داد فرهنگ جامعه برسانید. صدا سیما که باید دانشگاه انسان سازی شود به هالیوود و ویران سازی جامعه تبدیل شده است.
  • مجید اردبیلی ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    خب! چرا صدا سیما این خوراکیهای خوشمزه را نگه میدارد و در ماه رمضان پخش میکند؟!! این خوراکیهای خوشمزه را چرا در سایر ماهها عرضه نمیکند آیا این سیاست صدا و سیما به غیر از همسویی با شیطان چیز دیگری هست؟!!
  • مجید اردبیلی ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    همسویی صدا و سیما با شیطان واضح است. سریالهای خوب و جذاب را نگه میدارد ماه رمضان پخش میکند تا مردم را از مسجد و عبادت بازدارد. خب! چرا صدا سیما این خوراکیهای خوشمزه را نگه میدارد و در ماه رمضان پخش میکند؟!! این خوراکیهای خوشمزه را چرا در سایر ماهها عرضه نمیکند سایت عزیز مشرق! لطفا این موضوع را بطور جد پیگیری کنید لطفا! حتما به نتایج خوبی میرسید اجرکم عندالله
  • ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    صدا و سیما فقط یه چیزو خیلی خوب بلده اونم اینه که دائما زندگی سرمایه دارهای این مملکت را فیلم کنه و بعد نشون بقیه قشر جامعه بده. این جور فیلمها تو ماه رمضان خیلی بیشتر میشه .صدا و سیمای اسلامی مردم را خیلی خوب به زندگی لیبرالی و خالی از دین تشویق می کنه
  • ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    اردبیل هوا خنکه مجید جان چاییده بیکاری هم عالمی داره
  • ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    ببخشيد ها.. وقتي تنها شبکه هاي سيما تلويزيون هاي داراي مجوز پخش در کشور هستند چرا بايد همه در حساس‌ترين روزهاي سال اغذيه فروشي کنند؟ حرف شما وقتي درست است که هزاران کانال آزاد باشد و همه چي هم نشان دهد ولي وقتي محدود مي‌شود حق ندارد مسائل داراي منافات با عبادت پخش کند. مثل اين است که ما جلوي همه مغازه‌ها را بگيريم و فقط غذافروشي‌ها را باز بگذاريم. معلوم است غرض و مرضي داريم ديگه.
  • مجید اردبیلی ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    مخالفین میتوانند دلیل مخالفت خود را اعلام کنند؟منطقی!
  • ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    اصلا این هرکی فکرش بستست دهنش بازه رو عشقه.شدیدا موافقم.
  • مجید اردبیلی ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    پس پرت و بلاهای بالا به حساب داغی هوای تهران بگذارم؟ ونظر و کامنت جنابعالی را به حساب شغل شریفتان!!؟ ما که بیکاریم!!!
  • leila ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    بيشتر اين سريال ها براي عنوان كردن يك نكته ي آموزشي، صدتا نكته ي منفي رو ارائه مي دن و در آخر كفه ي بدآموزيشون سنگين تر از پيام هاي اخلاقي و مذهبيشونه. مخصوصا اين كه اغلبشون دين رو يك جورهايي به مسخره گرفتن كه البته ناشي از نشناختن اين دين پاكه. به جرأت مي تونم بگم تنها سريالي كه جنبه هاي مثبتش بيش از منفي بوده، سريال گمگشته بود والبته جذابترين اين سريالها درمسير زاينده رود (ازنظرمن)
  • ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    خب چه ربطی داره که اگه اذان پخش نشه کودک نمازو مهم ندونه؟شما صدای اذان به گوشت نرسه با علم به اینکه وقته نمازه نمیری نماز؟خب بزن اونیکی کانال اذان گوش کن بعد برو نماز. مطلب بعد اینکه اون مطلب آقای قرائتی جای خود اما قرآن گریزی و به طور کلی دین گریزی که اان تو جامعه داره روز به روز بیشتر میشه دلایل دیگه ای داره که یکیش طرز تفکر شما و احتمالا امثال شماست که اتفاقا در پست و مقامی مربوط به این مسایل هم هستن و تاثیر گذارن که نتیجش شده این. چقدر خوب بود همه به این جمله که برای ساختن جامعه و فرهنگ یک کشور بهتر که همه از خودشون شروع کنن اعتقاد داشتن. با احترام
  • EBI ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    اخه مگه زوره تلویزیون نگاه نکنید ، ماهواره هم نگاه نکنید ، هیچ اتفاقی نمی افته ، مطالعه کنید و خیلی کارهای دیگه
  • ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    نخیرسریال سه دونگ سه دونگ برای سال 90 بود.خرجش ی سرچ ساده اینترنتیه ناشناس
  • علی ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    آخه این چه نوع تفکر بچه گانه ای جناب سعید! باید مدیریت و زمینه سازی برای استفاده حداکثری از این ماه و کلا از زمان و زندگی باشه نه برای سرگرم سازی غفلت زایی! این چه حرفیه که هرکی خواست ببینه و هرکی نخواست نبینه! اگر این استدلال صحیح باشه پس ما بریم تمام مراکز فساد و فحشا رو احیا کنیم و هرکی خواست بره و هرکی نخواست نره، به دین و ایمان مردم هم هیچ خدشه ای وارد نمی شه!
  • مهران ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    لطفا به زمان اذان هم توجه داشته باشید , همه ایران که تهران نیست! شرق ایران تا نیم ساعت زودتر اذان پخش میشه و مردم نمازشونو میخونن, مردم غرب ایران هم نیم ساعت بعد از تهران اذان میشه , حالا چرا باید همه شبکه ها موقع اذان تهران اذان پخش کنن و ما که مدتی قبل نمازمون رو خوندیم بازم باید اذان گوش کنیم؟!
  • ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    این تنتیجه افکار ایشون نیست نتیجه تربیت دولت سازندگی و ........ هست که امثال شما رو بار اورده که فک میکنین دین مال دولته و دشمن شما!! بابا یه خورده انصاف
  • ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    وقتی که شهید آوینی گفت کار صدا و سیما با کرام الکاتبین است...... همین روزها رو میدید!!!!!!!
  • hani ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    کسی که بخواد قران بخونه و راز و نیاز کنه تلویزیون که هیچ تانک هم نمیتونه جلوش رو بگیره اینها همه بهانه است کسی که بخواد تلویزیون ببینه میبینه و نخواد نمیبینه
  • فرید ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    اگر سریالهای ماه رمضان موضوعا متناسب با خود این ماه باشه (یعنی با مضمون دینی) چه اشکالی داره بلکه موثر هم هست.... باقی سریالهای طنز و موضوعات دیگه هم تو ماههای دیگه میتونه پخش بشه، چرا همه دعوا میکنید...!!!
  • فرید ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    اگر سریالهای ماه رمضان موضوعا متناسب با خود این ماه باشه (یعنی با مضمون دینی) چه اشکالی داره بلکه موثر هم هست.... باقی سریالهای طنز و موضوعات دیگه هم تو ماههای دیگه میتونه پخش بشه، چرا همه دعوا میکنید...!!!
  • ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    ببین دوست عزیز حرف شما درسته اما خوب پیش میاد، ادم دوست داره بره تلویزیون ببینه، ولی خوب اگر موضوعات این سریالها متناسب با ماه رمضان باشه بهتره و موثر هم هست... اینطوری بهتره
  • ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    ببین دوست عزیز حرف شما درسته اما خوب پیش میاد، ادم دوست داره بره تلویزیون ببینه، ولی خوب اگر موضوعات این سریالها متناسب با ماه رمضان باشه بهتره و موثر هم هست... اینطوری بهتره
  • محمد ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    مثل اینکه شما فکر می کنی همه آیت ا... بهجت هستند که تانک نمی تونه تکونشون بده ؟!!!
  • مسلمان ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    میخوام بدونم آیا مردم در ماه رمضان فقط باید گریه و زاری کنند و به عبادت بپردازند یعنی بدون هیچ سرگرمی نه سریال نه سینما و نه ورزش ... پس بحث سرگرمی چی میشه ؟ با این کاراتون دوست دارید مردم برن از صبح تا شب سریال های ماهواره رو ببینند.
  • ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    من خودم خيلي دوست دارم وقتم رو با خوندن قرآن در ماه مبارک سپري کنم اما وقتي هر جا افطاري ميري سريال پخش ميکنه و مردم و خانواده خودت مي‌خوان بشينند پاي سريال تا تموم بشه قطعا به قرآن خوندنت تا آخر شب هم نميرسي
  • صالح ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    واقعا برای سطح دیدت مشرق متأسفم اصلاً تحلیل درستی نبود...شما فکر می کنید تمام مردم مثل شما فکر می کنند از این مردم بپرس حتی مذهبی ها اگر بالای 90 در صد نگفتن سریال باشه اونم از نوع طنز عطاران و آقا خانی
  • ۱۶:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    خسته نباشید. مقاله با ارزشی است. اما ای کاش در مورد وقایع پشت ماجرای این سریال ها هم تحقیق می کردید و اینکه تهیه ککنده ها برای بدست آوردن این سریال ها چه رشوه های به مدایران می دهند
  • حسن ۱۶:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    بابا خوشا به حال شما که فکرتون بازه. ولی نظر ماهم با نویسنده موافقه. هرچند واقعا برنامه های قرآنی تلویزیون رو هم نباید نادیده گرفت. میدونید چند نفر جزء خوانی حرم حضرت معصومه رو زنده ازشبکه 3 نگاه میکنن؟
  • من ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    من مشکلی ندارم سریال باشه، اما این که کلا" ماه رمضون رو ماه بخوربخور و فیلم و ... نشون میدن، کاملا مخالفم
  • ۱۶:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    عزیز من، این نویسنده بنده خدا هم نگفت که کلا فیلم نذارن! میگه کیفیت ها پایینه و محتوا هم مناسب ایام نیست. شما مخالف این هستید؟ ضمن اینکه غیر سریال برنامه های دیگه ای هم میشه اجرا کرد که کلا سیما قیدش رو زده!
  • ۱۷:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    قربون این سیاست گذاری فرهنگی ات سعید جون همین جوری فکر کردی الن رسیدیم به اینجا
  • پوریا کوششیان ۱۷:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    اغما در سال 1385 پخش میشد نه در 86
  • ۱۸:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    اقا سعید تلویزیون جز لا ینفک زندگی مردمه !امتحانش مجانیه دو روز تلویزیون خانه تان را خاموش کن!!!
  • مصطفی ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    مشکل اصلی مردمی هستند که این همه وقت رو صرف تعقیب سریال های بی محتوا و آبکی صدا و سیما می کنند. باز اگر صدا و سیما یک چیز درست و حسابی نشون می داد یه چیزی ولی استقبال از روح و جن بازی سریال های بی ارزش مثل او یک فرشته بود باعث تاسفه.
  • ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    جالبه که خروس برای نوروز ساخته شده بوده، حالا میخوان ماه رمضان پخش کنن! معلومه که خیلی مناسبتی کار میکنن آقایون!!
  • ۱۸:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    بحث اینجا درباره وظیفه صداوسیماست نه مردم
  • ۱۸:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    مشرق جان ساختمان پزشکان که سریال موفقی بود و هنوز که هنوزه کل شبکه های استانی دارن پخشش می کنن. چرا به محتوای جلف اکثر این سریال ها و کلا سریال های ایرانی اشاره نمیکنی؟ سریال های طنز همیشه خوب بودن چون مردم از غم فرارین.تشکر.
  • ali ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    1ساعت زودتر تموم میشه!!!!به درکککککککککککککککک...برنامه های ماهواره نگاه میکنیم...مردم هر وقت دوست داشته باشن عبادت میکنن شما نمیخواد برای مردم تعیین تکلیف کنید.....................
  • امیر ۱۹:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    زودتر بخوابند!!!!!!!!!!!!؟مگه ما بچه 2ساله ایم که زود خوابمون کنید!!!!!!!!!!!!!
  • نیما ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    مشکل مالی دارین بعد میگید برای اینکه مردم عبادت کنن!!!!!!!!!!!تازه شنیدیم یکی از کارگردانای خوب تلویزیون( که حالا اسمشو نمیارم)به خاطر مشکلات مالی چند ساعت گرو گرفتن!!!!!واقعا برای صدا وسیما متاسفممممممممممممممممممم
  • ۲۱:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    علی آقا اگر فقط حق انتخاب راه درست داشته باشی و آزادی عمل داشته باشی کار درستت ارزشی نداره .
  • محمدامین ۲۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۲
    0 0
    چرا بعضی از ادما وقتی یه حرفی بر خلاف نظرشون میشنون گوینده رو محکوم به فکر بسته میکنن
  • میترا ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    اقا مجید از صراط پریدی تو این سایت ؟؟؟ اینجا خواننده هاش فرق دارن !
  • علی ۰۰:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    یعنی همه ی مردم ماانقدرعارف وسالک هستن! درضمن اینکه گفتی "اینها همه بهانه است کسی که بخواد تلویزیون ببینه میبینه و نخواد نمیبینه " پاک کردن صورت مسئله است، مثلا به این صداوسیمامتعلق به جمهوری اسلامیه....صداوسیمارو با بی بی سی و....اشتباه گرفتی...!!! صدا وسیما بایداسلامی باشه نه اینکه بخاطرمزخرفاتی که پخش میکنه مسلمونهامجبورشن این چندتاشبکه روهم نبینن! تذکردادن وظیفه ی ماست..... یادت نره: صداوسیمای جمهوری اسلامی....
  • علی ۰۰:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    دستت دردنکنه.....!میخای مثل انسانهای بدوی زندگی کنیم؟اینجوری راضی میشی؟؟ درضمن شبکه های ماهواره ادعای اسلامیت ندارن...!! حداقل یه صداوسیمای خودمونو بذار نگه داریم تاازدست نرفته....شماهم اگه راست میگی خودت دوروز من وتو و بی بی سی و....رونگاه نکن، بشین مطالعه کن و....اگه تونستی ماهم میتونیم!!!!
  • توحید ۰۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    تو بعضی سالا هم سریال طنز بوده و هم سریال های دینی.بهتره که هردوش باشه. درضمن بدون توهین و انگ زدن نظر بنوییسد
  • حامد ۰۴:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    شماها خیال کردید که مردم میشینند هر 4 سریال ماه مبارک رمضان رو پشت سر هم می بینند؟ من و خانوادم که هر سال یک سریالو، نهایت دو سریالو بیشتر نمی بینیم. فقط در مورد زمان پخشش جای بحثه و بهتره که سریالهارو یکی دو ساعت بعد از اذان شروع به پخش کنن که مردم به مسجد و مراسم قرآن بعد از نماز هم برسند.
  • محمد ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    دلیل مخالفت شما چیه آقا مجید اردبیلی؟ دلیل پیشنهادتون چی بود و از چه لحاظ پیشنهاد دادین؟
  • نیما ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    شما کل روز رو که روزه هستی و هر لحظه روزتون عبادتیه پیش خدا به شرط اینکه با نگاه و ... باطل نکنیدش،‌فرصت دارید تا حسابی عبادت کنید. شب برای استراحت و رسیدن به خودو خانوادست. افراطی گری تو مسائل دینی آفته باعث میشه خیلیها دلسرد بشن برو خودت رو درست کن آق مجید
  • ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    آقا ی کلام بگو مردم برن از بی فریحی بمیرن ا اسلام زنده شه
  • مخمودشرتوني ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    ما درلبنان هم روزه مي كيرم هم شبكه أي فيلم مي بينم خيلي فيلم هاي شبكه ايفيلم خوبه ممنون ايران هستيم
  • زهیر ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    ولی خب وقت گیره خیلی جوری که ادم چشم باز میکنه مبیینه ماه تموم شد و فقط چهاذتا سریال عایدیش بود!!!!!!!
  • ميثم ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    فكر كنم دوستان مشرق حواسشون سر جاش نيست! اصلا چه معني داره؟ اين همه ما كامنت مي ذاريم يكيشو منتشر نمي كنيد اونوقت اين آقاي مجيد اردبيلي 10 تا كامنت ازش منتشر مي كنيد؟؟؟
  • حمید ۲۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    فقط سریال طنز جواب میده مثل متهم گریخت و خانه به دوش و غیره
  • سبحان ۲۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    لطفا اجازه بدید مردم خودشون انتخاب کنند.صدا و سیما برنامه و فیلم تولید میکند و مردم انتخاب میکنند که وقت خود را چگونه صرف کنند. چرا فکر میکنید شما بیشتر از مردم میفهمید؟ لطفا به شعور مردم احترام بگذارید.
  • ۲۱:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۳
    0 0
    راست ميگه ديگه، ما كلي فسفر مي سوزونيم براي شما كامنت ميزاريم اون موقع شما كامنت مارو هويجم حساب نمي كنيد، دوستان خواهشا بيشتر به كامنت مردم توجه كنن
  • حامد ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    دوست عزیز نظر شما کاملا اشتباه است ، ماه رمضان ، ماه قرآن و عبادت بیشتر است نه ماه خنده و شوخی!و صدا وسیمای به اصطلاح اسلامی ما هم بایداین فضا را آماده کند نه اینکه بساط خنده را فراهم کند.
  • علی ۰۲:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    دوست ناشناس فرمودید: "اگر فقط حق انتخاب راه درست داشته باشی و آزادی عمل داشته باشی کار درستت ارزشی نداره" ولی در واقعیت به هیچ وجه چنین نیست و ما بین گزینه حق(گزینه ی با روش درست و نیست درست) و گزینه های باطل مختاریم ... به حداقل رساندن زمینه های گناه و فساد به هیچ وجه به اون معنا نیست ...
  • ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    آقای علی شما سریال نگاه نکن و برو عبادت کن . تو که نمیتونی برای مردم تصمیم بگیری . تو و بقیه رو با هم داخل یک قبر نمیگذارند .برای همه که نمیتونی تعیین تکلیف کنی -فحشا با تلویزیون جمهوری اسلامی ایران خیلی فرق داره
  • دا ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    با مجید موافقم چرا اوج سریالا باید در ماه رمضان باشه وما این وقت پر ارزش رمضانو پا سریال بگذرونیم
  • ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    میترا تو چرا خلاف نظر مجید رو اصرار داری؟؟؟
  • ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    هزار لایک
  • حیران ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    میشه خوراکی خوش مزه و باب میل بچه رو بیاری خونه و بچه نره طرفش ؟؟؟ ماهواره بیاری /راه دشمنو تو خونت باز کنی و به بچی بگی نگاه نکن یا مثبتشو نگاه کن / تکلیف غریزه بچه و بزرگترها این وسط چی میشه؟/ اوردن ماهواره تو خونه طبق فتوای بعضی ایات عظام حرامه / همین دشمنی که تو خونه راه دادین فردا صاحب افکار شما و بچه هاتون میشه /
  • تاب ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    سریالهای اموزنده جواب میده به شرط انکه هنوز لقمه از گلو پایین نرفته پخش نشه و وقت دعا مسجد مناجات براشون بمونه
  • حسین ۱۷:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    چرا فقط منحصر به ماه رمضان می کنید؟ بیاید یه بررسی بکنید این همه سریال و فوتبال و غیره که به زور تو مغز ملت می کنند چقدر مفیده؟ آخه رواج تب فوتبال با نشون دادن بازی های کشورهای مختلف چه فایده ای برای کشور داره؟ یه بررسی کنید ببینید چندتا کشور مثل ایران تمام بازی های جام جهانی فوتبال 2010 رو خریدن؟ جالبه خودمون هم نبودیم! یه بررسی در مورد محتوی این سریال های نفتی تلویزیون بکنید ببینید چقدر حرف آموزنده رو در قالب سرگرمی ارائه می دن؟ هیچی ... همش غفلت. مقایسه کنید با سریال های ژاپنی-چینی که چطوری داره فرهنگ کار و تلاش را ترویج می کنه.
  • ۱۹:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    دقیقا
  • مرتضی ۱۹:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    بانظرعلی آقاموافقم سعیدجون
  • مرتضی ۱۹:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    دوست عزیزم خوب گوش کن: 1طرزصحبت کردنت بامشرق اصلادرست نبود 2خوراکی های لذیذتوتمام سال پخش میشه وماه رمضان هم ازاین قائده مستثنی نیست امامشرق میگه چراپخش اینگونه سریال هاروکه فقط توماه رمضونه توماه شعبان نیندازیم؟؟؟؟اگه توتمام سال بودکه مامشکلی نداشتیم پس قیاست مع الفارقه چراکه خوراکی لذیذتوتمام ساله ولی چنین سریال هایی فقط تورمضان!!! 3بایدفبول کنیم که عده ای هستندکه دوست دارندبه مراسمات برسند ولی سریال آنهاراجذب میکنند!!!پس تویه موقعیتی گیرمیکنیم که نمیشه به راحتی بگیم هرکی میخوادبره عبادت کنه!!!!!! یاعلی!!! 3
  • مرتضی ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    پاسخ ناشناس اول: ببین جانم خیلی مختصربت بگم:((اگه فقط مشخص شدن زمان مهم بودخداوندقرائت اذان روبراهردفعه نمازمستحب موکدنمیکرد))
  • ۱۹:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    مشکل اینجاست که هیچ جیزمون به هیچ جیزمون نمیاد آقای نویسنده تو ماهای دیگه هم صدا و سیما رو دیدیم برای مثال هنگام اذان ظهر تمام شبکه ها از نیم ساعت قبل از اذان تا نیم ساعت بعدش یک روحانی باید باشه صحبت کنه اصلا پرا همه شبکه ها باید اذان به افق تهران پخش کنن؟ 5شنبه شبها تمامی شبکه ها از دم دعای کمیل میذارن یا برنامه هیجانی دیروز اممروز فردا یا فیلمهای کشور دوست چین امثال شماها هم که فقط بلدید نسبت با هر چیزی که برای این ملت خوشایند باشه مخالفت کنید فلان فیلم فمنیستیه فلان مجموعه طرفدار سرمایه داریه فلان سریال ضدجنبش وال استریته.... بعدش افکار خودتونو تعمیم میدید به قاطبه مردم الان دیگه مثل قدیم نیست که تا صدا و سیما تعطیلش کنه مردم بخوابند الان امثال جم تی وی و من وتو آماده هرگونه خدمت گذاری هستند دیگه وقتشه به اطرافتون یه نگاهی بندادید
  • مرتضی ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    نیماجان عزیزنمیخوام به مردم عزیزمون بی احترامی بشه ولی طوری میگی استراحت انگارمردم ازسحرتاافطارمشغول عبادت اند!!!مگه عبادت رمضان فقط روزه گرفتنه؟؟؟مگه نمیدونی حداقل یک ختم قرآن مستحب موکده؟؟؟؟
  • مرتضی ۱۹:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    لطفاادب رارعایت کن وازبه سخره گرفتن موستان بپرهیز
  • مرتضی ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    ابی جون مگه به این راحتیه که ماکل عمرمون روبذاریم توکتاب و...یعنی سرگرمی نمیخواهیم؟؟؟ درموردنکته ای که دررابطه باماهواره گفتی یعنی ماهواره باشدومانبینیم خلاف سخن شهیدمطهری(ره)است که میفرمایداینکه انسان خودرادرمعرض گناه قراردهدتاتقوایش قوی شودبی عقلی است!!!بایدسبب گناه(ماهواره)رودورکرد
  • مرتضی ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    آقاعلی واقعادرست میگه!!!! ببخشیداینومیگم ولی فکرکنم یاشماآیت الله بهجت(ره)هستی ویااصلاازعبادت سردرنمیاری وگرنه میفهمیدی اینابهون نیست وسمت سریال نرفتن کارراحتی نیست!!!!!!!!!!!
  • شیعه ۲۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    چراتندمیری مسلمون؟؟؟!!!!!ماکه نگفتیم تفریح نباشه!!!نگفتیم سرگرمی وورزش نباشه!!!چراشلوغش میکنی؟؟؟!!!!حرف مااینه که سریال هاجنبه ی مذهبی هم داشته باشند!!!یعنی گره زدن دین بااین مسایل اجتماعی ناممکنه؟؟؟یعنی سرگرم کننده نیست؟؟؟
  • مرتضی ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    ساختمان پزشکان جذاب وپرطرفداربودولی آیاهرجذابیتی خوبه؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • مدافع اسلام ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    آقاچراسلامووسط میکشی؟؟؟چرادین روزیرسوال میبری؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟یه طورمیگی انگاردین باتفریح مخالفه!!!یه طورمیگی انگارحرف مشرق حرف اسلامه
  • ۲۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    اصلا چرا همه شبکه باید اذان پخش کنند اونم به افق تهران؟ مگه همه ایران به افق تهران نماز میخونن؟
  • محمد ۲۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    دیگه هیچ کار نکنیم دیگه؟!
  • ۲۳:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۴
    0 0
    مجید جان تو اگر ماه رمضان همش در حال عبادتی و تومسجدی پس از کجا میدونی تلویزیون همش سریال های قشنگ قشنگ میذاره تبلیغ خوراکیهای خوشمزه میکنه نکنه خودت هم بلا.... استغفرالله
  • احسان ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۵
    0 0
    واقعا ممنمون از مطلب مفيدي كه درج كرديد. توصداوسيمايي كه برنامه هاي مذهبي وفرهنگيش رو وسط روز پخش مي كنه كه همه سركارن ودر عوض سريال هاي بي محتواش رو شب پخش مي كنه انتظاري بيشتر از اين نيست.
  • ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۵
    0 0
    کسی مخالف سریال دیدن مردم نیست ولی کاش یه سریالایی پخش کنند که یه مناسبتی با ماه رمضون داشته باشه و مردم یه جوری درس بگیرن! نه که یه مشت چرت و پرت و سریال طنز که سی شب نیگا کنی آخرشم هیچی...
  • یک کلام ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۵
    0 0
    صدا و سیما به عنوان دستیار شیطان در ماهی که خداوند علیم دست شیاطین رابسته است با تمام قوا وارد عرصه شده. اندکی صبر سحر نزدیک است.
  • ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۵
    0 0
    واقعا...
  • ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۵
    0 0
    نمی دونم الان به چی منفی دادن دوستان؟!
  • ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    0 0
    به این سریالای قشنگ، طنز خنده بازار رو هم اضافه کنید!!! اونم هر شب!!!
  • محمد ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    0 0
    سلام عليكم ! دوستان عزيز جداي از وظيفه ي صدا و سيما در تبيين جايگاه عبادت در ماه مبارك رمضان و تناسب داشتن آن با شرايط محيطي مخاطبان و اينكه وظيفه اش را درست ايففا ميكند يا خير وظيفه اي هم به عهده ي ماست خداوند كريم در قرآن حكيم سوره ي التحريم آيه ي 6 ميفرمايد : ای کسانی که ايمان آورده ايد ، خود و خانواده خود را از آتشی که هيزم آن مردم و سنگها هستند نگه داريد . مومن به خدا و آخرت بايد داراي اراده اي قوي باشد تا فرصت تذكر و عبادت را به غفلت تبديل نكند و در اين مسير ياد قيامت و گذر سريع عمر مي تواند كمك كننده به ما باشد . سوره ي انبيا آيه ي يك : اقْتَرَبَ لِلنَّاسِ حِسَابُهُمْ وَهُمْ فِي غَفْلَةٍ مَّعْرِضُونَ روز حساب مردم نزديک شد و آنان همچنان ، به غفلت رويگردانند . انشاءاله متذكر باشيم . امام باقر علیه السلام فرمود: هیچ قطره ای نزد خداوند عزوجل دوست داشتنی تر از قطره ی اشک‏هایی که در تاریکی شب و از خوف خدا با اخلاص کامل ریخته می شود نیست.کافی ج 2 ص 663 ح 3 اميدوارم از لحظات گرانبهاي ماه مبارك رمضان كمال استفاده را ببريد و محتاج دعاي خالصانه ي شما دوستان هستم . ومن الله التوفيق .
  • لیلا ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۹
    0 0
    من یه چندسالیه ماه رمضان فقط برنامه های قرآنی سیمارو نگاه میکنم قبلا با دیدن سریالا در طول روز مدام به این فکر میکردم که در قسمت بعدی چی میخاد بشه ولی الان دیگه خیالم راحته با آرامش به عبادت مشغول میشم یریالام باشه برا کسایی که دوسشون دارن !
  • علی ۰۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
    0 0
    اقامه تماز و استفاده از محضر قرآن به ترتیب 1-منازل 2-مسجدمحل 3-مسجد جامع 4-مصلی امکان پذیر است چرا بجای اصرار بر شیوه های گذشته به اصل ارتباط با خدا تاکید نمیشود .باید از دوستان صدا وسیما که با مهارت از هر فرصتی برای تبیین مسائل در حوزه های گوناگون استفاذه میکنند تشکر کرد .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس