کد خبر 295410
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۳:۳۲

کاهش حجم بارندگی ها، اضافه برداشت از آب های زیرزمینی کشور و رعایت نکردن الگوی مصرف از عمده مواردی است که سبب روشن شدن چراغ خطر وضعیت آبی کشور شده است.

به گزارش مشرق، وضعیت بارندگی های کشور به گونه ای بوده که تنها وضعیت آبی هفت استان از میان ۳۱ استان کشور، قرمز نیست و این درحالی است که ۲۴ استان کشور از لحاظ وضعیت منابع آبی در شرایط قرمز قرار دارند زیرا منابع آبی آن ها کاهش محسوس داشته است.

براساس آمارهای موجود بارش ۱۳۶ میلیمتری در سال آبی جاری در مقایسه با دوره مشابه سال آبی گذشته ۲۰ درصد و در مقیاسه با دوره مشابه درازمدت ۱۷درصد کاهش یافته است.این در حالی است که بارش ها در دوره مشابه سال آبی گذشته ۱۷۰ میلیمتر و دوره درازمدت ۴۳ ساله ۱۶۴ میلیمتر ثبت شده بود و در هفته گذشته در کشور به طور متوسط پنج میلیمتر بارش رخ داده است.

براساس این گزارش در پایان هفته گذشته بیشترین افزایش بارندگی در مقایسه با دوره درازمدت به ایستگاه دهلران در ایلام و بیشترین میزان کاهش بارندگی در مقایسه با دوره درازمدت به ایستگاه طرود در سمنان با ۹۰ درصد کاهش اختصاص داشته است.

هفته گذشته در چهار حوضه دریای خزر، خلیج فارس، دریاچه ارومیه و سرخس به ترتیب هفت، دو، پنج و یک میلیمتر بارش رخ داده است.این در حالی است که حجم بارش های چهار حوضه آبریز اصلی کشور از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه ۹۲)تاکنون، ۱۵درصد در مقایسه با دوره مشابه متوسط درازمدت کاهش یافته است.

گفتنی است، حجم بارش ها در چهار حوضه اصلی کشور در مقایسه با سال آبی گذشته ۱۷ درصد کاهش داشته است.براساس این گزارش، حجم بارش های سال آبی جاری در حوضه دریای خزر در مقایسه با دوره مشابه متوسط درازمدت ۹ درصد و در مقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته ۱۶ درصد کاهش یافته است.

همچنین حوضه خلیج فارس با ۱۳ درصد کاهش در مقایسه با دوره درازمدت و کاهش ۹ درصدی بارش در مقایسه با دوره مشابه سال آبی گذشته مواجه است.این در حالی است که بارندگی ها در حوضه دریاچه ارومیه نیز ۳۲ درصد در مقایسه با درازمدت کاهش و ۴۳ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته کاهش یافته است.

در حوضه مرکزی کشور نیز طی سال آبی جاری ۲۱ درصد کاهش حجم بارندگی در قیاس با درازمدت اتفاق افتاده و این میزان در حوضه مرزی شرقی با ۲۴ درصد کاهش در مقایسه با درازمدت و در حوضه سرخس نیز بارش ها ۵۹ درصد کاهش داشته است.حجم بارش حوضه های دریای خزر، خلیج فارس، دریاچه ارومیه، مرکزی، مرزی شرق و سرخس از ابتدای سال آبی جاری تاکنون به ترتیب ۲۰۵، ۲۳۰، ۱۲۰، ۸۱، ۴۷ و ۴۸ میلیمتر اعلام شده است.

حجم آب ورودی به مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه ۹۲) تاکنون، با ۲۷ درصد کاهش در مقایسه با سال آبی گذشته به ۹ میلیارد و ۹۴۰ میلیون مترمکعب رسیده است.

همچنین ذخیره آب موجود در مخازن سدهای کشور هم اکنون ۲۰ میلیارد و ۲۱۰ میلیون مترمکعب به ثبت رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته معادل ۱۲ درصد کاهش نشان می دهد. حجم آب موجود در مخازن سدهای کشور در زمان مشابه سال گذشته حدود ۲۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب گزارش شده بود.

براساس این گزارش میزان حجم آب خروجی از سدهای کشور نیز از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه ۹۲) تاکنون، هشت میلیارد و ۵۸۰ میلیون مترمکعب گزارش شده در حالی که آب خروجی از سدهای کشور در مدت مشابه سال آبی گذشته، به میزان هشت میلیارد و ۶۴۰ میلیون مترمکعب بود.

براساس آمارهای موجود حجم آب خروجی از سدهای کشور در مقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته، یک درصد کاهش نشان می دهد.

هم اکنون ۴۳ درصد از حجم مخازن سدهای کشور پر از آب بوده ضمن آنکه مجموع ظرفیت مخازن سدهای کشور در زمان کنونی ۴۷.۴ میلیارد مترمکعب گزارش شده است.

حجم کنونی آب موجود در مخازن سدهای تهران ۳۶ درصد در مقایسه با دوره مشابه سال آبی گذشته کاهش یافته است.حجم کنونی آب مخازن سدهای تهران ۳۹۴ میلیون مترمکعب گزارش شده که این میزان در مقایسه با زمان مشابه سال آبی گذشته، ۳۶ درصد کاهش نشان می دهد.

براساس این گزارش حجم آب موجود در مخزن سدهای تهران در زمان مشابه سال آبی گذشته ۶۱۷ میلیون مترمکعب ثبت شده بود.همچنین حجم آب ورودی به مخازن سدهای تامین کننده آب استان تهران از ابتدای سال آبی جاری تاکنون ۲۸۰ میلیون مترمکعب گزارش شده است.

میزان آب ورودی به مخزن پنج سد زیرپوشش شرکت آب منطقه ای تهران در زمان مشابه سال آبی گذشته، ۳۴۳ میلیون مترمکعب بوده است.حجم آب ورودی به مخازن سدهای تهران از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه ۹۲) تاکنون، ۱۸ درصد در مقایسه با دوره مشابه سال آبی گذشته کاهش یافته است.

در حال حاضر تنها ۲۱ درصد از حجم مخازن سدهای استان تهران از آب پر شده است.این در حالی است که مصرف آب شهروندان بخصوص تهران افزایش داشته و جمع مصرف آب در تهران از آغاز سالجاری تاکنون به ۹۲۸ میلیون و ۲۲۲ هزار مترمکعب رسیده است.

محمد پرورش مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب تهران نیز گفت: با وجود آنکه هنوز در فصل زمستان به سر می بریم، اما در روزهای گذشته مصرف آب در شهر تهران به سطح مصرف در روزهای گرم تابستان رسیده است.

وی با اشاره به قرار داشتن در آستانه سال جدید و خانه تکانی های شهروندان، افزود: طی روزهای گذشته مصرف آب شهر تهران به دو میلیون و ۹۰۰ هزار مترمکعب رسید که این میزان معادل مصرف روزانه آب در ماه های خرداد و تیر است.

علیرضا نوذری پور معاون مهندسی و توسعه شرکت آب و فاضلاب استان تهران نیز با بیان اینکه امسال حدنصاب مصرف آب در تهران شکسته شده، گفت: اگر هم اکنون دچار مشکلات کم آبی هستیم، در اثر افزایش بی سابقه دما در تابستان گذشته است.وی توضیح داد که در روز سوم مرداد درجه حرارت به ۴۳.۶ رسید که گرم ترین روز سال در استان تهران بود و مصرف آب به سه میلیون و ۴۲۰ مترمکعب که بالاترین میزان خود در تاریخ بود، رسید.

معاون آبفای استان تهران به افت سطح آب در برخی نقاط دشت های تهران و ورامین تا ۱.۵ متر اشاره کرد و گفت: در حالی که سهم سرانه آب تجدیدپذیر در ۳۵ سال گذشته برای هر ایرانی شش هزار و ۸۶۰ مترمکعب در سال بود، اکنون به زیر یکهزار و ۷۰۰ مترمکعب رسیده است.

نوذری پور در خصوص استفاده از منابع زیرزمینی نیز افزود: در حالی که در حالت عادی استفاده آب از منابع زیرزمینی ۲۵ درصد و از منابع سطحی ۷۵ درصد است، در زمان کنونی میزان استفاده از منابع آب زیرزمینی ۴۰ درصد و منابع آب سطحی ۶۰ درصد شده است.

بنابراین با توجه به هشدارهای پی در پی وزارت نیرو مبنی بر صرفه جویی در مصرف آب و شرایط نامناسب بارندگی کشور جا دارد تمام هموطنان نسبت به مصرف بهینه و اصلاح الگوی مصرف آب توجه کنند.


مخاطبان محترم گروه اجتماعی مشرق می توانند اخبار، مقالات و تصاویر اجتماعی خود را به آدرس shoma@mashreghnews.irارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود. در ضمن گروه اجتماعی مشرق در صدد است با پیگیری مشکلات ارسالی شما از طریق کارشناسان و مشاوران مجرب پاسخی برای ابهامات مخاطبان عزیز بیابد.
منبع: ایرنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس