در حالیکه هنوز هیچ تصمیمی از سوی شورای حکام برای صدور اجازه ورود بازرسان به تاسیسات هسته ای تهران و نظارت بر اجرای توافق ژنو اتخاذ نشده است، تیم های مختلف و گسترده ای از بازرسان در تهران حضور یافته و اجازه دسترسسی انها به تاسیسات هسته ای حساس از جمله نطنز و فوردو نیز داده شده است. پرسش اینست که بازرسان با چه مجوز بین المللی وارد تهران شده اند؟

گروه سیاسی مشرق - طبق برنامه زمانی اعلام شده توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی، قرار است نشست فوق العاده شورای حکام در روز جمعه این هفته در وین تشکیل شود تا در مورد امکان ورود بازرسان آژانس به روند نظارت بر اجرای توافق هسته ای ژنو میان ایران و غرب اظهار نظر نماید.

بر اساس دستورالعمل تشریحی پادمان که در سایت این سازمان ارائه شده است، آژانس در شرایط عادی تنها در صورتی می تواند به راستی آزمائی از فعالیت های هسته ای یک کشور بپردازد که در این خصوص موافقتنامه نظارت هسته ای موسوم به «پادمان» یا safeguard با کشور مذکور منعقد کرده باشد. حتی برای مواردی همانند تصمیمات و ارجاعات شورای امنیت برای نظارت بر فعالیت یک کشور هم باید شورای حکام چنین تصمیمی را حتی به صورت سمبولیک تنفیذ کند.

چرا بازرسان قبل از تصمیم شورای حکام، وارد ایران شده‌اند؟ // اماده انتشار

توافق 24 نوامبر 2013 ژنو، یک سند سیاسی خارج از اختیارات و اسناد آژانس بین المللی انرژی اتمی است که چون آژانس هم یک طرف امضا کننده آن نیست، در میان منابع و مستندات تجویز بازرسی ها و پادمان های آژانس قرار نمی گیرد. از این رو، مداخله این سازمان در توافق مذکور حتی اگرچه فقط راستی آزمائی از تعهدات تهران (و نه غرب) بوده باشد، وقتی بر اسناد و قوانین آژانس متکی خواهد بود که در این رابطه تصمیمی معتبر بر اساس مقررات داخلی این سازمان آن هم در چارچوب اختیارات شورای حکام اتخاذ شود.

به همین منظور، دبیرکل آژانس گزارشی را در 30 دیماه تنظیم و به اعضای این شورا تحویل داده است تا مقدمات اتخاذ تصمیم در نشست فوق العاده روز جمعه فراهم شود.

چرا بازرسان قبل از تصمیم شورای حکام، وارد ایران شده‌اند؟ // اماده انتشار

نکته اینجاست که هنوز این شورا تشکیل نشده است و هنوز هیچ تصمیمی که مجوز ورود بازرسان به نظارت بر اجرای توافق ژنو را بدهد، محقق نشده است. اما بازرسان حتی قبل از روز 30 دیماه هم در تهران حضور داشته و در تاسیسات هسته ای کشور همانند نطنز و فوردو نیز حاضر شده اند.

سئوال اینجاست که قبل از اتخاذ تصمیم شورا، چه مبنا و مجوز بین المللی برای قبول ورود بازرسان آژانس به ایران و تاسیسات هسته ای وجود داشته است. با توجه به اینکه بازرسان اقدامات راستی آزمائی را از روز 30 دیماه آغاز کرده اند، مبنای توجیه اقدامات آنها کدام سند آژانس است؟

آیا اقدامات قبلی و به عمل آمده - بدون مجوز شورای حکام که ممکن است بعداً در روز جمعه صاد شود-، قانونی بوده است؟ فارغ از اینکه آژانس در گزارش جدید خود چه رویکردی را در قبال ایران و سیاست هسته ای کشور اتخاذ کرده است، چرا مقامات دیپلماسی و صنعت هسته ای کشور اجازه داده اند بازرسان به تاسیسات نطنز و فوردو وارد شوند؟

چرا بازرسان قبل از تصمیم شورای حکام، وارد ایران شده‌اند؟ // اماده انتشار

البته در مورد نتیجه تصمیم نشست فوق العاده شورا حکام، پیش بینی تصویب ورود بازرسان به تهران و حتی تامین سازوکارهای لازم برای حضور حجم گسترده ای از بازرسان با ساعات کاری بالا و حتی فعالیت در ساعات و روزهای تعطیل تاسیسات هسته ای هم چندان دشوار نیست؛ اما وقتی بازرسان بدون مجوز قبل آژانس وارد تهران شده اند، معنای آن عملاً اینست که مجوز مذکور فرمالیته و ظاهری است. چراکه آنها کار اصلی خود را خیلی قبل تر از این حرفها انجام داده اند.

آن وقت سئوال اینست که چه چیزی باعت شده تا اقدام شورای حکام که بر مبنای اساسنامه حتماً باید به عمل آید تا بازرسان بتوانند در این مورد غیرعادی و غیرمعمول وارد کار بازرسی شوند، به صورت پیش پیش و قبلی، مفروض گرفته شود؟ چه نهادی این مجوز قبلی را صادر کرده است؟ آیا این روندها و ترتیبات، با شرایط قانونی بازرسیهای آژانس مطابقت دارد؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 13
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • ناشناس ۰۱:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۳
    0 0
    جای بسی تاسف است این بازرسی های بی رویه و خارج از عرف در نهایت به ضرر کشور و منافع ملی تمام میشود.
  • ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۳
    0 0
    ما كه همه چيو از دست داديم ديگه امروز و فردا نداره اجازه و بي اجازه نداره اين فكرارو بايد اون روزي كه ذوق و شوقتون گوش فلك رو كر ميكرد ميكردين
  • طاها ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۳
    0 0
    بد5 تا شهید دادنو 8 سال خون دل خوردن همین خوبه دولت اعتداله اگه اصلاحات بود چه میکرد لابد میگفت: ..... ولش کن
  • ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۳
    0 0
    شما اگر یکی از نزدیکان نزدیکت به خاطر دارو جلوی چشمت پر پر می شد و ذره ذره مرگش را دیده بودی جور دیگری صحبت می کردید
  • میثم ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۳
    0 0
    تو هم اگر یکی از عزیزانت برای سرفرازی این انقلاب و استقلال این کشور وازادی این ملت وخود باوری وخود اتکایی این نظام و کوتاه کردن دست کثیف بیگانگان از منافع ملی این اب وخاک در مبارزه جانانه خون سرخ خود را نثار می کرد اینگونه احساسی از این اقدام بد دولت حمایت نمی کردی .
  • میرزاعباس ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۳
    0 0
    این بخش از اقدامات مربوط است به ان بخش از توافقاتیکه محرمانه است وحتی مجلس هم نباید اطلاع داشته باشد دیگر چه رسد به شما
  • ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۳
    0 0
    دوست من مشکل اینجاست که راه حلش این نیست! مطمئن باشید اگر این امتیازات در مذاکرات دولت قبلی داده میشد امتیازاتی(البته اگر گرفته باشیم!) به مراتب بیشتر از این کسب میشد!
  • پاسخ به ناشناس ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۳
    0 0
    اره، به خاطر اینکه اون موقع احساساتی میشدم و نمیتونستم تصمیم درست بگیرم و موضوع رو به شکل کلی تری نگاه کنم.
  • مشدی ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۳
    0 0
    دلیل اصلی نبود دارو عدم حمایت کافی وسرمایه گزاری در ساخت دارو های جدید و احتکار و تحریم داخلیست.
  • احمد ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۳
    0 0
    ما تو اون هشت سال جنگ سخت و این ده سال جنگ اقتصادی بدتر از اینو دیدیم. اما بحمد الله هنوز یه ذره غیرت و عزت برامون مونده. میدونیم خوش رقصی برای دشمن علاوه بر ذلت باعث عقب افتادگی و مشکلات بیشتر نسل های بعدمونه...
  • ۰۵:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۴
    0 0
    عزیزم خونه قمر خانومه اینجا. اینجا دیگه مملکت نیست! هر کی میخواد میا هر کی میخواد میره یکی زود میاد یکی دیر میره. از هاشمی بپرسین جواب همه اینا رو داره!
  • ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۴
    0 0
    این دولت دولت کارگزاران و اصلاحاته و یکی از دیگری بدتر.
  • ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۵
    0 0
    عجب صحنه های تاسف باری!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس