موضع رسانه‌های ترکیه در قبال تهدیدات آمریکا علیه ایران

رسانه‌های نزدیک به آکپارتی در ترکیه، به دنبال برجسته‌سازی نقش میانجیگرانه آنکارا هستند.

به گزارش مشرق، به دنبال اعلام آمادگی ترکیه برای میانجیگری بین ایران و آمریکا، این موضوع بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های آنکارا و استانبول پیدا کرد.

چند ساعت قبل از سفر سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان به ترکیه، تحلیلگران این کشور به شکلی گسترده درباره خط تنش بین ایران و آمریکا اظهارنظر کرده واغلب رسانه‌ها و پایگاه‌های خبری این کشور، به توان رزمی و آمادگی دفاعی ایران برای واکنش در برابر هر نوع حمله احتمالی اشاره کردند. با این حال، اغلب روزنامه‌ها، شبکه‌های تلویزیونی و سایت‌های خبری – تحلیلی نزدیک به حزب حاکم ترکیه، در صدد آن برآمدند که نقش میانجیگرانه آنکارا و اردوغان را برجسته کنند.

در ادبیات سیاسی حزب عدالت و توسعه و هواداران اردوغان، برای نامیدن و خطاب او از لفظ «رئیس» استفاده می‌شود. احمد خاقان سردبیر روزنامه حریت و از تحلیلگران نزدیک به رئیس جمهور ترکیه، در بیانی اغراق‌آمیز اعلام کرد: «ظاهراً قرار است بحران منطقه‌ای آمریکا – ایران نیز توسط رئیس حل شود. باز هم شاهد نقش آفرینی رئیس برای عبور منطقه از طوفان حوادث و شرایط سخت هستیم».

همچنین خنده فرات از تحلیلگران مشهور ترکیه مدعی شد که مقامات دولت اردوغان، با یک ابتکار عمل ویژه، طرح خاصی برای تضمین موفقیت مذاکرات بین ایران و آمریکا آماده کرده‌اند.

در مجموع باید گفت: ترکیه به عنوان همسایه غربی ایران تلاش کرده تا برای حفظ ثبات منطقه و بر اساس حسن نیت همسایگی عمل کند اما تحلیلگران آکپارتی، حتی به این موضوع نیز، رنگ و بوی حزبی و جناحی دادند.

کشور ترکیه ,
روزنامه صباح از جراید نزدیک به حزب حاکم ترکیه نیز در گزارشی نوشته: «ترکیه با هر نوع حمله احتمالی به ایران مخالف است و استدلال می‌کند که این امر بی‌ثباتی جدی در منطقه ایجاد خواهد کرد. به همین خاطر، آنکارا خستگی‌ناپذیر برای مدیریت بحران تلاش می‌کند. در حال حاضر فعالیت‌های دیپلماتیک شدیدی در پشت صحنه در جریان است».

نوربانو آراس از خبرنگاران ارشد ترکیه می‌گوید: «نشست استانبول مهم بود و نشان داد، ترکیه که برای ایجاد ثبات در منطقه خود تلاش می‌کند، درگیر حل بحران بین آمریکا و ایران نیز شده است. از این جهت، دیدار بین هاکان فیدان و عباس عراقچی وزرای امور خارجه ترکیه و ایران، مهم است. فیدان به همتای خود اطلاع خواهد داد که ترکیه از نزدیک آخرین تحولات ایران را دنبال می‌کند و امنیت، صلح و ثبات ایران برای ترکیه از اهمیت بالایی برخوردار است. او مخالفت ترکیه با مداخلات نظامی در ایران را تکرار خواهد کرد. فیدان به این نکته نیز اشاره می‌کند که گروه تروریستی پژاک باید از بین برود. وقایع اخیر ثابت می‌کند که خنثی‌سازی کامل پژاک یک ضرورت فوری برای امنیت ایران است».

کشور ترکیه ,
یحیی بستان از تحلیلگران روزنامه ینی شفق نیز می‌نویسد: «در حال حاضر در آنکارا، تحلیل‌ها درباره ایران، حول این محورها است: آمریکا در حال حاضر سیاست بازدارنده‌ای را علیه ایران دنبال می‌کند و چهار خواسته دارد: نابودی اورانیوم غنی‌شده، از بین بردن موشک‌های بالستیک، عدم حضور نیورهای نزدیک به ایران در منطقه، عمدتاً در عراق و سوریه و نهایتاً، عدم تهدید اسرائیل. در این میان، آنکارا پیام‌های خاصی را هم به ایران و هم به آمریکا می‌فرستد. پیام به ایران واضح است: یک: با واشنگتن مذاکره کنید تا از تشدید بحران جلوگیری کنید و مسئله هسته‌ای حل شود. دو: روابط خود را با کشورهای منطقه بهبود بخشید. پیام‌ها به آمریکا در بیانیه‌های وزیر فیدان مستور است و به آمریکا می‌گوید: اینجا را به ونزوئلای دوم تبدیل نکنید و در مذاکره با ایران، اولویت بندی داشته باشید و پرونده‌ها را یکی یکی جلو ببرید. شواهد نشان داده که پیام ترکیه موثر بوده و ترامپ می‌خواهد همه پرونده‌ها را به یک باره با هم روی میز نگذارد».

یحیی بستان در ادامه می‌گوید: «واشنگتن از آنکارا انتظار دارد، ایران را به آمدن پای میز مذاکره تشویق کند. همچنین انتظار دارند ترکیه در صورت حمله احتمالی بی‌طرف بماند. همچنین باید گفت: در طول جنگ دوازده روزه از حریم هوایی سوریه و عراق استفاده شد. در شرایطی که حالا ترکیه در زمین و هوا در سوریه بسیار فعال است، آنها می‌خواهند برایشان مانعی ایجاد نشود».

اشاره به قلدری ترامپ

بسیاری از روزنامه های ترکیه از جمله ملی گازته، ترکیه گازته و نفس، به این اشاره کرده اند که رفتارهای قلدرانه ترامپ در جهان و منطقه، تمام قواعد و حقوق روابط بین الملل را به چالش کشیده است.

برات تمیز، دانشیار روابط بین‌الملل می گوید: «تنشی که حالا بین ایران و آمریکا به اوج رسیده، فقط مربوط به مسائل قبلی نیست. این نمونه روشنی از ادامه رفتارهای جنجالی دونالد ترامپ است که درباره ونزوئلا و گرینلند به اوج رسید و حالا هم به دنبال تداوم فشار است. مسئله اساسی این نیست که آیا ترامپ علیه ایران بلوف می‌زند یا خیر، بلکه این است که رویکرد بدوی ایالات متحده تحت رهبری ترامپ، همه قواعد را به خطر می اندازد».

کشور ترکیه ,

برات تمیز، بر این باور است که ترامپ و رژیم صهیونیستی در ظاهر بر طبل جنگ خواهند کوبید اما در واقع به دنبال آن هستند تا با سوء استفاده از اعتراضات داخلی در ایران، حکومت تهران را وادار به اعطای امتیاز کنند.

روزنامه آیدنلک چاپ آنکارا نیز در تحلیل مفصلی اعلام کرده که تحلیلگران پنتاگون و سیا، به خوبی از قدرت نظامی ایران مطلع هستند و این واقعیت را تشخیص داده اند که هر نوع حمله به خاک ایران، پیامدهای سختی برای نیروهای آمریکا در منطقه به دنبال خواهد آورد.

شایعه منطقه حائل از کجا آمد؟
در بحبوحه فشار مضاعف آمریکا و رژیم صهیونیستی برای ترویج ناآرامی در ایران، بسیاری از رسانه‌های تحت امر هر دو آنها، به منظور دامن زدن به جنگ روانی، مدعی شدند که دولت ترکیه در مرز ایران و در استان وان، منطقه وسیعی را به احداث کمپ آوارگان ایرانی اختصاص داده است!

این شایعه از آن جهت اهمیت داشت که دشمنان ایران می‌خواستند وانمود کنند، از دید ترکیه و دیگر همسایگان، احتمال حمله نظامی گسترده به ایران، یک موضوع قطعی است.

این در حالی است که کل این شایعه، تنها بر اساس یک خبر کوتاه به وجود آمد. خبر این بود: مقامات وزارت امور خارجه ترکیه، این مساله را بررسی کرده در صورت افزایش احتمال حمله آمریکا به ایران، تدابیر مرزی ویژه اتخاذ شود و اگر برخی از شهروندان ایرانی وارد ترکیه شدند، در مرز بمانند. مقامات ترکیه در حال بررسی گزینه ایجاد یک منطقه حائل در سمت ایران برای جلوگیری از هجوم احتمالی پناهندگان در صورت سقوط دولت ایران یا مداخله احتمالی ایالات متحده هستند. آنکارا در حال برنامه‌ریزی برای مواجهه با موج جدیدی از مهاجران در خارج از مرزهای خود است.

منابع امنیتی آنکارا پس از انتشار شایعات، اعلام کردند که در جلسه مقامات وزارت امور خارجه ترکیه و کارشناسان مرزبانی و ژاندارمری، هیچگاه از عبارت «منطقه حائل» استفاده نشده و تنها به بیان این موضوع اکتفا شده است: «امنیت مرز ۵۶۰ کیلومتری با ایران با سیستم‌های مانع فیزیکی پیشرفته از نظر فناوری افزایش یافته است. این اقدامات شامل ۲۰۳ برج الکترواپتیکی، ۴۳ برج آسانسور، یک دیوار بتنی مدولار ۳۸۰ کیلومتری و ۵۵۳ کیلومتر سنگر دفاعی است. همچنین گفته شده که خط مرزی به صورت ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته توسط پهپادها و هواپیماهای شناسایی رصد می‌شود. در صورت بروز هر نوع مشکل احتمالی، ترکیه در مرز ایران از سیاست درهای باز، پیروی نخواهد کرد».

توجه به این متن، نشان دهنده این است که برخلاف ادعاهای واهی، آن چه ترکیه انجام داده، مشابه اقدامی است که هر کشوری در مواجهه با تنش در خانه همسایه نشان می دهد و به عنوان مثال، ایران در سال ۲۰۱۶ میلادی و در شب کودتای نافرجام، برای حفظ امنیت ملی خود، حوادث را به دقت پیگیری و تدابیر امنیت خاص خود را اتخاذ کرده بود و در دوران تحولات مرتبط با تنش و ناآرامی در عراق و افغانستان نیز تدابیر و نقشه راه خاص خود را طراحی کرده بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس