ماهواره خیام

موشک سایوز روسی صبح امروز ماهواره ایرانی خیام را با موفقیت به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین تزریق کرد .

به گزارش مشرق، ماهواره ایرانی خیام از مقر فضایی بایکونور در قزاقستان به فضا پرتاب شد. ماهواره خیام یک ماهواره سنجش از دور است که تمامی فرامین مربوط به کنترل و بهره برداری از این ماهواره از روز اول و بلافاصله پس از پرتاب توسط کارشناسان ایرانی مستقر در پایگاه‌های فضایی متعلق به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در خاک جمهوری اسلام ایران انجام و صادر خواهد شد.

مرکز کنترل عملیات ماهواره، ارسال فرامین و ایستگاه‌های اخذ داده‌های ماهواره‌ای ماهواره خیام تنها در خاک جمهوری اسلامی ایران و تحت مدیریت سازمان فضایی ایران است و مهندسین و محققین ایرانی در آن مستقر هستند.

با توجه به فعالیت‌ها و اهداف صرفاً صلح آمیز و غیرنظامی سازمان فضایی ایران، تصاویر ماهواره خیام برای ارتقا توانایی مدیریت و برنامه ریزی کشور در حوزه‌های مختلف کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست، منابع آبی، معادن و پایش مرزها، مدیریت حوادث غیرمترقبه و … استفاده می‌شود و نیروهای دفاعی کشور برای رفع نیازهای خود مسیرهای اختصاصی و منحصر به فرد خود را به لحاظ فنی و راهبردی پیگیری می‌کنند.

اطلاعات ماهواره خیام رمزگذاری شده است

حسن سالاریه معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در یک گزارش تصویری گفت: ماهواره خیام، یک ماهواره سنجشی با دقت تصویربرداری حدود یک متر است که طیف های مختلف اپتیکال را تصویربرداری می کند.

وی گفت: تصاویر این ماهواره می تواند در حوزه های مختلف سنجشی و پایشی مورد استفاده قرار بگیرد.

به گفته رئیس سازمان فضایی ایران، با توجه به اینکه اطلاعات مربوطه برای فرامین این ماهواره، کدگذاری و رمزگذاری شده طبیعتا کنترل، هدایت و بهره برداری از آن توسط جمهوری اسلامی ایران انجام می شود.

چرا ماهواره ایرانی خیام توسط روسیه پرتاب شد؟

ماهواره سنجشی ایرانی خیام ساعت ۱۰ و ۲۲ دقیقه از ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان پرتاب شد. این ماهواره با همکاری کشور روسیه و توسط ماهواره‌بر سایوز به فضا پرتاب شد.

یکی از سوالاتی که درباره این ماهواره مطرح است این است که چرا ماهواره ایرانی خیام توسط روسیه پرتاب شد؟

ایران در سال گذشته با پرتاب ماهواره کاملا ایرانی «نور ۲» با ماهواره‌بر بومی قاصد، در تزریق ماهواره‌های زیر پنجاه کیلوگرم به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین موفق عمل کرد و سپس در گام بعدی تزریق ماهواره‌های تا ۱۰۰ کیلوگرم به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین تا انتهای سال جاری هدف گذاری شد تا در ادامه کار، به امکان تزریق ماهواره‌های چندصد کیلوگرمی به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین تا پایان دولت سیزدهم برسیم.

ماهواره ایرانی «خیام» به فضا پرتاب شد/اطلاعات ماهواره خیام رمزگذاری شده است/دریافت سیگنال از «خیام» تا ساعت ۱۲ ظهر +فیلم

بنابراین تجربه  موفق ایران در این باره در زمینه ماهواره های زیر پنجاه کیلوگرم به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین بوده است و اکنون ماهواره خیام بیش از ۵۰۰ کیلوگرم وزن دارد.

همچنین بنابر اعلام سازمان فضایی ایرانی به دلیل درصد بسیار بالای موفقیت پرتابگر سایوز، پرتاب ماهواره خیام به کشور روسیه واگذار شده است. لازم به ذکر است با توجه به ضریب اطمینان بالای پرتابگر سایوز در پرتاب و در مدارگذاری ماهواره ها، بسیاری از کشورهای صاحب چرخه کامل فناوری فضایی که خود توانایی پرتاب ماهواره را دارند نیز از پرتابگرهای روسی استفاده می کنند.

دریافت سیگنال از «خیام» تا ساعت ۱۲ ظهر

«سعید صدیقیان» معاون توسعه و برنامه‌ریزی راهبردی سازمان فضایی ایران، درباره این ماهواره گفت: ماهواره خیام حدود ساعت ۱۲ ظهر و زمانی که این ماهواره از آسمان ایران عبور کند، می‌توانیم سیگنال‌های آن را دریافت کنیم.

وی تاکید کرد: فرآیند پرتاب ماهواره خیام به فضا تا کنون موفقیت‌آمیز بوده و کارشناسان و محققان ایرانی منتظر هستند تا سیگنال‌های آن را دریافت کنند.

صدیقیان تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین گام‌هایی که در صنعت فضایی برداشته شده، این است که ما نیازهای استراتژیک کشور را از طریق داده‌های ماهواره‌ای احصا کنیم و به‌موازات آن توسعه ماهواره‌های بومی نیز در دستور کار قرار داشته است.

ماهواره ایرانی «خیام» به فضا پرتاب شد/اطلاعات ماهواره خیام رمزگذاری شده است/دریافت سیگنال از «خیام» تا ساعت ۱۲ ظهر +فیلم

معاون توسعه و برنامه‌ریزی راهبردی سازمان فضایی ایران افزود: ماهواره سنجشی این قابلیت را دارد تا تصاویر مربوط به حوزه‌های مختلف را دریافت کند. ما در قالب یک برنامه توسعه، تامین یک ماهواره سنجشی بومی که قابلیت ارائه تصاویر یک متر در حوزه‌های کشاورزی، کنترل شهری، پایش اراضی و کاربری‌های مختلف داشته باشد را مدنظر قرار داده‌ایم.

وی افزود: در قالب ۲ برنامه توسعه‌ای، افزایش توان داخلی برای ساخت ماهواره‌های سنجشی را دنبال می‌کنیم. برای اولین بار است که با پرتاب ماهواره «خیام» این امکان را داریم که کنترل و بهره‌برداری از آن را از داخل ایران انجام بدهیم. در نهایت نیز باید بتوانیم توانمندی خود را برای پرتاب ماهواره‌ با پرتابگرهای ایرانی بیش از گذشته افزایش دهیم. تمامی دستگاه‌ها برای رسیدن به این هدف در حال تلاش هستند.

 پرتاب ماهواره خیام با ماهواره‌بر سایوز از پایگاه بایکونور در ساعت ۱۰ و ۲۲ دقیقه به وقت تهران انجام شد. مراحل اولیه پرتاب «خیام» با موفقیت سپری شد و هم اکنون در حال انتقال با بلوک انتقال مداری به مدار نهایی خود یعنی مدار ۵۰۰ کیلومتر است.

اولین داده تله متری ماهواره خیام دریافت شد

 پرتاب ماهواره خیام با ماهواره‌بر سایوز از پایگاه بایکونور در ساعت ۱۰ و ۲۲ دقیقه به وقت تهران با موفقیت انجام شد و هم اکنون در حال انتقال با بلوک انتقال مداری به مدار نهایی خود یعنی مدار ۵۰۰ کیلومتر است.

براساس این گزارش، در حدود ساعت ۱۲ ظهر به وقت تهران اولین داده تله متری ماهواره خیام در ایستگاه‌های زمینی این ماهواره در پایگاه‌های فضایی سازمان فضایی ایران (پایگاه فضایی ماهدشت) دریافت شد.

ارتباط با ماهواره خیام چهار بار در طول شبانه روز

مدیرکل بهره برداری و عملیات فضایی سازمان فضایی ایران گفت: ماهواره خیام در ساعت ۱۰ و ۲۲ دقیقه به وقت تهران از پایگاه فضایی پرتاب شد و بعد از یک ساعت این ماهواره از ماهواره‌بر جدا شد و در مدار خود قرار گرفت.

علی رضا نعیمی گفت: ماهواره در مدار دایروی ۵۰۰ کیلومتری از سطح زمین قرار دارد و به طور کلی بعد از یک ساعت و نیم از زمان پرتاب اولین سیگنال داده تله متری ماهواره را در مرکز فضایی ماهدشت دریافت کردیم.

نعیمی افزود: هم اکنون وضعیت ماهواره بسیار خوب و رضایت بخش است و ماهواره در وضعیت مناسبی قرار دارد.

وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه بررسی داده ها هر چند ساعت انجام می‌شود، گفت: ارتباط ما با ماهواره دوبار در ظهر حوالی ساعت ده و نیم و ۱۲ و دو بار در شب در ساعت ۱۰ ونیم و ۱۲ شب برقرار می‌شود چون ماهواره به دور زمین در حال گردش است.

 مدیرکل بهره برداری و عملیات فضایی سازمان فضایی ایران گفت: ماهواره هنوز در شرایط کاربردی قرار ندارد و فعلاً در مدار قرار گرفته است و چهار ماه طول می‌کشد تا فرایند کامل شود و تصاویر را می توانیم در اختیار مردم قرار دهیم.

 تاکید هیأت‌های ایرانی و روس بر اهمیت همکاری در صنعت فضایی

توییتر سفارت روسیه در ایران در توییتی در خصوص پرتاب ماهواره ایرانی خیام به فضا، از تاکید هیات‌های ایرانی و روس بر اهمیت همکاری در صنعت فضایی خبر داد.

توییتر سفارت روسیه در تهران تاکید کرد «ماهواره خیام با هدف رصد و تصویربرداری از سطح زمین با اهداف غیرنظامی است» و در توییتی دیگر افزود: در دیدار هیأت‌های روسی و ایرانی، هر دو طرف اشاره کردند که پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره و قرار گرفتن آن در مدار، نقطه عطف مهمی در تاریخ روابط دوجانبه است که به پیشرفت در همکاری‌ها در صنعت فضایی منتهی می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 36
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۱۰:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    15 1
    اون نوع موتور موشک واقعا قابلیت مانور و دقت ماهواره بر برای قرار دادن ماهواره در مدار را بیشتر میکند و در ایران باید روی شکلهای دیگر موتورها کار بشود
    • DE ۱۴:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      2 16
      این یعنی وابستگی به شرق. تقصیر روحانیه فکر کنم!
    • IR ۱۴:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      11 5
      به جای خیام نام حاج قاسم میگذاشتند تا ترامپ از غصه بمیرد.
    • IR ۱۵:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      6 0
      ان شاءالله
    • IR ۱۹:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      4 0
      هیچ ربطی به جغرافیا نداره که میگی وابستگی به شرق، این یک الگوی مهندسی است که در مغز شکل گرفته و سپس در یک پروژه اجرا میشود. بدترین اتفاق مهندسی اینه که تحریم باشیم و تکنولوژی های دنیا رو نبینیم و یکی مثل شما برگرده بگه تکنولوژی متعلق به جغرافیای خاصی هست.
  • علی IR ۱۰:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    30 2
    کاش ح.ر رو هم باهاش میفرستادن فضا
    • DE ۱۴:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      8 0
      اون خودش الان تو فضاست
    • FR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      5 0
      اون بنده خدا خودش کلا تو فضا سیر میکرد.
    • ایرانی GB ۱۷:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      3 0
      حسن کلید رو بایستی بفرستن به فضا , حیف یک ماهواره نیست که حسن کلید توش جا داده بشه ؟
  • IR ۱۱:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    7 3
    مثل اینکه محمولش فقط برای ایران بود و احتمال زیاد ماهواره عادی نیست
  • IR ۱۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    3 5
    یک سوال فنی اینکه در متن گفته شده ساعت ۱۲ بعد از عبور از آسمان کشورمان سیگنال دریافت میشود معنایش چیست چون بار اول است اینطور است ؟
    • IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      2 0
      ماهواره که در مدار قرار میگیره شروع می‌کنه به چرخیدن دور زمین تو مدار خودش، یعنی بعد از شروع چرخش دور زمین را طی می‌کنه و میرسه بالای ایران عزیز و ....
  • IR ۱۳:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    16 3
    روسیه رو فروختن به ایران . ((هم اکنون در بین اپوزیسیون روسیه ))
    • IR ۱۳:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      2 5
      میدونم مشرق یا سانسور می کنه یا اصلا پخش نمی کنه ولی میگم ... استاد اشتباهی زدی ، ماهواره ما روسیه دزدید یا دو دستی قدیمش کردید
    • IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      3 0
      دقیقا
  • IR ۱۳:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    2 10
    دادن روسیه فرستاده براشون🤣🤣🤣
    • FR ۱۶:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      10 1
      آمریکا جون شما هم که فضانوردهای خودش رو از بایکونور و با همین سایوز میفرسته فضا، نوکرهای آمریکا از جمله ژاپن و فرانسه و انگلیس هم اغلب ماهواره های خودشون رو از همین جا و با سایوز پرتاب میکنند...حالا یه چیز دیگه هم بگم تا اعماق جانت نفوذ کنه، فضانوردان آمریکایی و غیر آمریکایی موظف به یادگیری زبان روسی هستند چون زبان رسمی ایستگاه بین المللی فضایی در حال حاضر روسی می باشد.
    • IR ۱۶:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      2 1
      محض اطلاع انگلیس و کشور های اروپایی
  • IR ۱۳:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    5 1
    خدا نکنه ایرانی ها وارد یک کاری بشن .. اوه اوه تا تهش میرن . آخه چقد بی کله هستید شما . صب پا میشی میبینی دو تا دیگه فرستادن . پسش میشنوی چار تا این شکلی . میخوای بری با فضائی به گفتگو بشینی ؟ لابد دیکشنری فضائی هم دارید. بابا مراقب برخی باشید قلبشون ضعیفه ، میمونه رو دست شون . آخه از یک کشور بدبخت بیچاره با تمدن بعیده اینکارا بکنه . چون برخی واسه خوشبختی رفتن خارجه . انتظار نیست چطوری میشه اینجوری بشه . خلاف انتظارا امروز اینجا آنجا فضا پایین بالا چپ راست چه میکنن عین نخود آش. مگه فضولی این بدرد آدمای نو نوار میخوره که بعضی حاضرن دستشوئی اونجا را بشورن اما تو کشور خودش ...... کشوری که چند هزار سال غمر داره ... غصه در اوج افتخار
  • IR ۱۵:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    9 0
    احسنت به دانشمندان ایرانی، دستمریزاد
  • محمد قزل IR ۱۵:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    11 1
    ایران و روسیه ۲متحد خیلی قوی در برابر ناتو وغربگدایان
  • IR ۱۶:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    2 0
    این طیف های مختلف اپتیکی تصویربرداری به درد باستان شناسی هم میخوره .....از اونجایکه مهارت در این رشته ممکنه به درد پیدا کردن سایت های زیر زمینی چه در ایران چه در اسرائیل چه در امریکا بخوره بهتره برای تربیت باستان شناس برای تفسیر داده های فضای پیشقدم بشیم..... قبل از اینکه از ما جاسوسی بشه ما از اونا جاسوسی کنیم ....مثل حفاظت از یوزپلنگ ها نشه که هم یوزپلنگ را منقرض کردن هم اطلاعات را بردن
  • سینا RU ۱۷:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    4 1
    آفرین به دانشمندان ایران زمین فقط چن تا کشور در دنیا هستند که چرخه کامل پرتاب ماهواره را خودشون انجام میدن آفرین به ایران عزیزم که در اوج تحریم ها اینجوری میدرخشه اونم بدون کمک از هیچ کشوری. باید به افتخار دانشمندان ایران زمین کلاه از سر برداشت و تعظیم کرد
  • مهدی IR ۱۸:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    8 0
    از مشرق نیوز خواهشمندیم که مردم رو توجیه کنه که ماهواره ساخت روسیه است و به سفارش ایران ساخته شده. لطفا بدون سانسور اخبار رو انعکاس بدید.
  • وحید IR ۱۹:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    3 3
    هالک ایرانی، ماهواره ایرانی....😂😂😂
    • IR ۰۲:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
      4 0
      خنده تو نشانه حماقت توست. هالک ایرانی نداریم. فقط یه بچه مدعی بود. اما ماهواره ایرانی داریم. به همین سادگی. اما همینو نفهمیدی! خخخخ
  • DE ۱۹:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    2 0
    چرا با موشک هایی ایرانی پرتاب نشد. چرا روی موشک هایی خودمان کار نمی کنید
    • IR ۲۱:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      3 1
      عجله نکن
  • علی IR ۲۲:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
    1 1
    میگن شانزده تا ماهواره کوچکتر هم باهاش بوده که احتمالا اون شونزده تا هم مال ایران بوده
  • مهدی FR ۰۰:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
    1 1
    مشکل اینه که ایران میخواد از موشکهای اسکاد ماهواره بربسازه نظیرسیمرغ که الحمدالله درمرحله اولش فعلا موفق بوده ودر مرحله دوم هم تا نود درصد موفق بوده اما خیلی طول کشید.ایران باید روی موشکهای باسوخت اکسیژن وهیدروژن ویا اکسیژن نفت سفید کارکنه ماهواره برهای سنگین وزن وغول آسا باتوان بیش ازیک ونیم تن محموله باشد با این گامهای آرامی که برمیداریم شایدتا بیست سال دیگه هم به نقطه خوبی نرسیم.
  • مجتبی‌طلبیان‌مشهدی IR ۰۱:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
    3 0
    تبریک‌به‌ایران‌وروسیه،کورشودهرکهنتواندید
  • IR ۰۰:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۵
    0 0
    شگفت انگیزه
  • مریم IR ۱۶:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۱
    0 0
    بسیار عالی ،تا کور شود هر آنکه نتواند دید

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس