کد خبر 1283139
تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۴۰۰ - ۰۸:۱۳
کرسنت

شرکت ملی نفت ایران در بخش نخست پرونده کرسنت به جریمه بیش از ۶۰۰ میلیون دلاری محکوم شد؛ و احتمالا در آینده جریمه‌های بیشتری در انتظار ایران خواهد بود. اما داستان این ‌تراژدی چیست؟

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون اخبار ویژه خود نوشت:

سایت الف درباره این پرسش می‌نویسد: قرارداد فروش گاز به شرکت اماراتی کرسنت در سال ۱۳۸۱ و در زمان وزارت زنگنه در دولت اول خاتمی ‌مابین شرکت کرسنت پترولیوم و شرکت ملی نفت ایران منعقد گردید. در همان دولت خاتمی، سازمان بازرسی کل کشور، حسن روحانی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی کشور و حمیدرضا کاتوزیان رئیس کمیسیون انرژی مجلس هشتم به قیمت پایین فروش و دیگران مشکلات این قرارداد اعتراض کردند. همان زمان گفته شد که این قرارداد به‌خاطر پایین بودن قیمت، ۲۰ میلیارد دلار زیان به ایران وارد خواهد کرد و اجرای این قرارداد متوقف شد.

بیشتر بخوانید:

آقای زنگنه! قرار بود «کرسنت» را این‌طور جمع کنید

در این‌باره زاکانی ضمن بررسی‌های گسترده گفت:  سال ۸۷ ما از جانب این قرارداد ۵۶ میلیارد دلار عدم نفع دریافت کردیم؛ در واقع طبق گزارش دستگاه‌های نظارتی کشور از جمله دیوان محاسبات و دستگاه‌های اطلاعاتی در قرارداد کرسنت، ایران ۴۳ میلیارد دلار ضرر کرده است. این گزارش‌ها طی نامه‌ای به رئیس‌جمهور اعلام شده است. 

وی درخصوص نقش دلالان و فساد در این قرارداد گفت که چهار گروه دلال در کرسنت فعال بودند که گروه اول یا فرد اول کسانی هستند که ما به ازای ۴۸ سنت فروش گاز، ۸ سنت دریافت می‌کردند؛ یعنی ۷۰ میلیون ایرانی، ۴۸ سنت دریافت می‌کردند و یک نفر برای دلالی فروش گاز، ۸ سنت دریافت می‌کرده است.

زاکانی تصریح کرد: گروه دوم، یک تا یک و نیم درصد از اصل فروش گاز را دریافت می‌کرده است. گروه سوم نیز مربوط به آقایان عباس یزدان‌پناه یزدی و مهدی‌ هاشمی‌رفسنجانی می‌شود که دلالی ماجرا را از سال ۷۹ تا ۸۱ برعهده داشتند. گروه چهارم هم مربوط به علی ‌ترقی‌جاه می‌شود که دلالی این قرارداد را از سال ۸۳ آغاز کرد.

با توقف اجرای قرارداد، مقامات شرکت اماراتی کرسنت از کشورمان به دادگاه لاهه شکایت کردند تا ایران مجبور به اجرای این قرارداد یا پرداخت خسارت سنگین به این شرکت شود. مقامات ایرانی نیز با توجه به اطلاعات گسترده و شفافی که درباره وجود فساد در انعقاد قرارداد کرسنت داشتند، تلاش‌کردند تا این موضوع را محور تلاش‌های خود برای دفاع از منافع ملی در زمینه این قرارداد در دادگاه لاهه قرار دهند. زیرا اگر در دادگاه‌های بین‌المللی ثابت شود که در یک قرارداد بین‌المللی، فساد یا رشوه‌ای صورت گرفته است، آن قرارداد لغو خواهد شد.

بیشتر بخوانید:

لج‌بازی و سیاسی‌کاری روحانی و زنگنه عامل خسارت سنگین ایران در پرونده کرسنت

در دولت دهم با همکاری دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، وزارت نفت و وزارت اطلاعات کلیه مستندات فساد در قرارداد کرسنت همراه با تایید سازمان‌های بین‌المللی از جمله سازمان مبارزه با فساد انگلستان FSO تهیه و به دیوان لاهه ارائه گردید، به‌طوری که جای هیچ انکاری از فساد باقی نمی‌گذاشت. جلسات داوری قرارداد کرسنت در اردیبهشت‌ماه و خردادماه ۱۳۹۲ در لاهه برگزار شد. جلسات متعدد دادگاه با توجه به مستندات شفاف، به نفع ایران پیش می‌رفت. اما با روی کار آمدن دولت یازدهم و انتخاب مجدد زنگنه به‌عنوان وزیر نفت، تمام معادلات تغییر کرد.

زنگنه هم پس از کسب رای اعتماد مجلس، برخی از نزدیکان خود در دولت اصلاحات را که نقش مهمی ‌در امضای قرارداد کرسنت داشتند و در مراحل عقد این قرارداد در کنار او حضور داشتند را بار دیگر به‌عنوان مدیران ارشد وزارت نفت منصوب کرد.

از آن جمله می‌توان به رکن‌الدین جوادی، مدیرعامل شرکت صادرات گاز ایران در دولت هشتم و اولین مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در دولت یازدهم (تا اواخر خردادماه ۹۵) و معاون فعلی نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت و همچنین علی کاردر، از امضاکنندگان قرارداد مذکور و معاون فعلی سرمایه‌گذاری و تامین منابع مالی شرکت ملی نفت ایران در این دولت (تا اواخر خردادماه ۹۵) و مدیرعامل فعلی این شرکت‌ اشاره کرد.

با توجه به همین وضعیت، مدیران شرکت کرسنت و وکلای آن مدعی شدند که در زمینه فساد در امضای قرارداد کرسنت در ایران دودستگی وجود دارد و این سؤال را مطرح کردند که اگر ایران معتقد است در این قرارداد فسادی رخ داده و مفسدینی وجود دارد پس چرا آنها را در رأس بزرگ‌ترین مناصب صنعت نفت کشورش قرار داده است؟! جالب اینکه زنگنه در همین دوره احتمال محکومیت ایران را تکذیب کرده و گفت: در قرارداد کرسنت هیچ جریمه‌ای نشدیم و قدرتمندانه در حال دفاعیم(!) زنگنه در سال‌های اخیر همواره مدعی شده بود که ایران در این پرونده، محکوم نخواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • مهدی صادقی IR ۰۸:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۸
    7 0
    میشه لطفاً کلا این خبرها رو نزارید چون آدم تا مرز سکته عصبانی میشه! یا حداقل از قوه قضائیه به عنوان مدعی العموم بخواهید زنگنه و همه ی کسانی که دخالت داشته اند رو پای میز محاکمه بکشانند... چون مردم دارند از برخورد با فساد ناامید میشن...
    • IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۸
      4 0
      نه عزیز سر کار هستیم، عده‌ای بردند و خوردند و نابود کردند، عده‌ای هم دادار دودور که می گیریم، میزنیم، می بندیم، چنین و چنان می کنیم و کمی بعد با هم دیزی دو نفره که نه، دورهمی لواسان و مردم بدبخت در حیرت و قافله ای که رفت با خورجین پُر از پول و اشرفی و سکه، بظاهر با هم در تضاد هستند،
    • IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۸
      1 0
      فعلا قوه قضاییه دارد با رافت
  • بشر LU ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۸
    2 0
    تا زمانی که همچین آدم هایی در جامعه راست راست راحت راه میرم، فساد در ایران بدتر خواهد داشت. اگر کسانی که قرارداد ویلتموس رو امضا کردن الان در زندان بود، کسی جرأت نمی کرد جای دیگه همچین غلطی بکنه! تا زمانی که چند تا دونه درشت زندانی نشوند مبارزه با فساد شعاری بیش نیست...
  • IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۸
    0 0
    خُب همه این مطالب درست، مهم این است که کمالوندی گفت من چهل سال سابقه دیپلماتیک دارم! و بیدی نیستم که به این بادها بلرزم! و هی هم انفجار و خرابکاری در نطنز و کرج و اینطرف و اونطرف انجام شد و تحقیر شده کذّاب سرخه ای هم رأس .... خانه انرژی اتمی حرّافی می کرد و حراست هم تنها هنرش این بود که راننده بی تجربه بفرسته مسکو برای دو تا اسکناس خارجی! منتها عناصر دست کج بیشتر و بهتر بچاپند، خون شهریاری و رضایی نژاد و آه پدر احمدی روشن و امثالهم، دودمان این قبیله تزویر را به باد خواهد داد، ان شاء الله
  • IR ۱۱:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۸
    3 0
    چرا رشوه بگیران قرارداد کثیف کرسنت را دستگیر و محاکمه نمی کنند ؟؟؟
    • قربانعلی NL ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۸
      1 0
      محاکمه کنند که بعدش مرخصی سالانه بدن؟! ما خودمون را سرکار گذاشتیم.
  • IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۸
    3 0
    چرا باید خسارت این قراردادها از جیب مردم پرداخت بشه که توجیبشون خالیه چرا خود کسانی که قراداد بستن جریمشو نباید پرداخت کنن اجحاف در حق مردم وبه نفع آقای زنگنه و روحانی تاکی

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس