کد خبر 1117477
تاریخ انتشار: ۲۲ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۴:۵۲
گزارش| آیا اتحادیه اروپا ترکیه را تحریم می کند؟

پادرمیانی دبیرکل ناتو بین آنکارا و آتن جواب نگرفت و تلاش برای به نتیجه رساندن مذاکرات فنی موسوم به جداسازی نظامی، به جایی نرسید.

به گزارش مشرق، این روزها اغلب روزنامه های چاپ آنکارا، با تیترهایی همچون «دیگ مدیترانه در حال جوش» و «طوفان در مدیترانه»، تنش بین ترکیه و اروپا در شرق مدیترانه را توصیف می کنند.

در چنین شرایطی، تنش لفظی بین امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به اوج رسیده و حتی پادرمیانی استولتنبرگ دبیرکل ناتو نیز جواب نگرفت و تلاش برای به نتیجه رساندن مذاکرات فنی موسوم به جداسازی نظامی، به جایی نرسید.  

در همین حال، یونان نیز به دنبال آن است تا بازارگرمی کرده و زمینه اعمال تحریم اقتصادی علیه ترکیه را فراهم کند. حال سوال اینجاست: آیا واقعاً، همچنان که پیشتر، ژوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز گفته بود، ممکن است اتحادیه اروپا، ترکیه را تحریم کند یا نه؟

کشور ترکیه ,

ترکیه در شرایطی به سمت تحلیل این موضوع مهم و حساس رفته که بدون تحریم اقتصادی اروپا نیز، حال و روز اقتصادی خوشی ندارد و دلار آمریکا، رفته رفته به نرخ عجیب 7 و نیم لیره می رسد.

چرا که کرونا، دو سرچشمه ارزی تجارت و توریسم را خشکانده و دولت اردوغان برای تامین هزینه های جاری کشور با مشکلات بسیاری روبرو شده و بخشی از کسری بودجه را از محل آب کردن ذخایر ارزی، جبران کرده است.

چه کسی بی طرف نیست؟

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و وزیر امور خارجه کابینه او یعنی مولود چاووش اوغلو، در چند روز اخیر، بارها در مورد ضرورت بی طرفی اتحادیه صحبت کرده اند.

کشور ترکیه ,

اردوغان در گفتگو با چارلز میشل مقامام عالی اتحادیه اروپا، خواهان بیطرفی اتحادیه شد. اما شواهد نشان می دهد که اتحادیه، به شکل تمام قد از یونان و قبرس حمایت می کند.

شاید به همین خاطر است که دیروز مولود چاووش اوغلو عصبانی شده و اعلام کرد: همه چیز آشکار است. شما بی طرف نیستید. تا زمانی که رویکرد بی طرفانه نداشته باشید نمی توانیم به نتیجه برسیم.

اولین نشانه امید برای ترکیه

تلاش های میچوتاکیس نخست وزیر یونان و ماکرون رئیس جمهور فرانسه، نتیجه سریعی به دنیال نیاورد و ظاهراً در نشست اخیر سران 7 کشور جنوب اروپا موسوم به «Med7»، در مورد اعمال تحریم بر ترکیه، بین کشورهای اروپایی شکاف و اختلاف نظر افتاده است. ایتالیا، اسپانیا، بلغارستان و مالت، چهار کشوری هستند که زیر بار تحریم ترکیه نرفته و به نفع آنکارا نظر داده اند.

اینجاست که یکی از دستاوردها و نتایج دیپلماسی کرونایی ترکیه آشکار می شود. چرا که در دوران اوج شیوع کرونا، ترکیه چندین محموله عظیم ملزومات بهداشتی به اسپانیا و ایتالیا فرستاد و با بلغارستان و مالت نیز روابط خوب و رو به بهبود داشته است.

البته این مواضع و تصمیمات، همگی مربوط به نتایج نشست کشورهای جنوب اروپا است و باید دید 2 هفته دیگر و در نشست شورای اتحادیه اروپا، مساله ترکیه و شرق مدیترانه به چه شکلی مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.

در حال حاضر، کشورهای اروپایی، ترکیه را به انجام اقدامات یکجانبه در شرق مدیترانه متهم کرده و معتقدند که اگر ترکیه به همین روال پیش برود، باید خود را برای تحریم آماده کند.

گزینه های ترکیه

نورالدین تاشار از روزنامه نگاران ترک در گفتگو با بخش ترکی اسپوتنیک در این مورد گفته است: احتمال اعمال تحریم اتحادیه اروپا علیه ترکیه، ضعیف است.

برای اعمال تحریم، همه اعضای اتحادیه باید  همفکر باشند. اما فعلاً شاهد این هستیم که 4 کشور ایتالیا، اسپانیا، بلغارستان و مالت،  به نفع ترکیه تصمیم گرفته اند. اما در هر حال، اگر اروپایی­ ها ترکیه را غافلگیر کرده و دست به چنین اقدامی بزنند، ترکیه در 3 حوزه می تواند مقابله کند:

1.فی الفور به تمام توافقات خود با اتحادیه اروپا در مورد کنترل مهاجرین پایان دهد.

2.نیروی نظامی بیشتری به شرق مدیترانه اعزام کند.

3.در سواحل قبرس، اقدامات گسترده تری برای اکتشاف و حفاری گاز انجام دهد.

ممکن است ترکیه پس از  این اقدامات، با توجه به انتخابات داخلی بخش ترک نشین قبرس، رفته رفته قدم در مسیر دیپلماسی شناسایی بگذارد و برای به رسمیت شناخته شدن قبرس ترک از سوی کشورهای جهان، اقدامات مختلفی انجام دهد.

راه دراز اروپا و ترکیه

تحلیلگران سیاسی بر این باورند که اعمال تحریم اقتصادی جدی و هزینه بردار از سوی اتحادیه اروپا بر ترکیه، دست کم در شرایط فعلی، فقط در حد یک سناریوی تهدیدگرانه است و چندان جدی به نظر نمی رسد.

اما مشکل اینجاست که در هر صورت، بخشی از مشکلات سیاسی موجود در شرق مدیترانه، ارتباط روشنی با گفتگوی سیاسی مقامات آنکارا و اتحادیه نیز پیدا می کند. به این معنی که بین ترکیه و اتحادیه، مشکلات و معضلات انبوهی از انواع و اقسام اختلاف نظر حقوقی، سیاسی و جغرافیایی وجود دارند که بر روی هم تلنبار شده  و لاینحل باقی مانده اند.

در چند سال اخیر، رجب طیب اردوغان، تقریباً به صورت مداوم؛ در برابر آمریکا و روسیه با سکوت و مماشات برخورد کرده اما در برابر سران کشورهای اروپایی، صدای خود را بالا برده و به تندی با آنان صحبت کرده است.

از این منظر شاید بتوان گفت، مشی سیاسی شخصی اردوغان و چند و چون تعامل و ادبیات سیاسی او، به خودی خود مساله است و شاید اگر او با نرمی و اعتدال بیشتری نزدیک شود، امیدی برای حفظ پل های دیپلماتیک بماند.

اما در مقابل این نظریه، گروهی از ملی گرایان ترک قرار دارند که خیلی جدی، از مواضع تند اردوغان حمایت کرده و بر این باورند که باید با غربیها با زبانی از موضع قدرت برخورد کرد تا جلوتر نیایند. 

در شرایط فعلی باید گفت، دو هفته پیشرو برای تیم دیپلماسی و دفاعی ترکیه، یک بازه زمانی مهم و حساس است و باید بتوانند در این مدت، با استفاده از ابزارها وظرفیت های مختلف، یا رضایت سران اتحادیه اروپا را کسب کنند و یا دست کم، همراهی و رفاقت 4 کشور اروپایی ایتالیا، اسپانیا، مالت و بلغارستان را حفظ کنند.

چرا که شواهد نشان می دهد، حصول نتیجه قاطعانه  در این مدت کوتاه در مذاکره با یونان، قدری خوشبینانه است. یونانی ها قبلاً در مذاکره با مصر نیز نشان داده اند که در شرق مدیترانه، زیاده خواه و حساس هستند و  به سادگی از مواضع خود کوتاه نمی آیند و در  عین حال، ترکیه نیز نشان داده که این حوزه، در سیاست خارحی،  دیپلماسی انرژی و دکترین دفاعی حزب عدالت و توسعه، به یک کانون و نقظه مهم و تاریخی تبدیل شده و  بعید است در میان مدت، شاهد پایان کامل اختلافات موجود باشیم.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 13
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 10
  • IR ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۲
    2 0
    این همه پیش روی ترکیه در مقابل اروپا دو دلیل داره، اول این که برای ترامپ دعوای ترکیه با اعراب و اروپا مهم نیست و دومین مسئله این است که روسیه هوای ترکیه را دارد و دنبال ماهی گیری از اختلاف ترکیه و اروپاست، البته اگه بایدن رای بیاره ترکیه باید در لیبی و مدیترانه شرقی عقب نشینی کنه چون دموکرات ها به ترکیه مثل اعراب نگاه می کنند به عنوان یک زیر دست نه متحد
  • IR ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۲
    23 0
    فرانسه دقيقا به خاطر قدرتنمايي تركيه در افريقا و مخصوصا ليبي كه همه نقشه هاي حفتر و حاميانش رو به هم ريخت و تو سوريه نزاشت كريدور تروريستي تشكيل بشه كه فرانسه در طرف مقابل تركيه بود و تو همشون نتونست كاري بكنه از موضوع يونان داره استفاده ميكنه تا به تركيه فشار بياره ولي كشورهاي اروپايي با تركيه همفكر هستن مخصوصا ايتاليا و اسپانيا و كمي آلمان كه كاملا مخالف سياستهاس فرانسه هستن و نميزارن فرانسه كاري بكنه و فرانسه و يونان هم كه توان مقابله با تركيه رو ندارن.
  • IR ۱۷:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۲
    12 12
    خردوغانه احمق هنوز هیچی درباره گاز اکتشافیشون معلوم نیس اومده برای قراردادهای گازی با ایران شروط تعیین کرده. اینا اگه قدرتشو میداشتن ایران رو میبلعیدن
    • IR ۱۸:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۲
      8 1
      اونایی که باید بدونن میدونن در مورد اکتشاف ترکیه. اگر ایران میتونست گاز رو قطع می کرد چون نمیتونه مجبوره کنار بیاد. ترکیه داره واردات گاز از ایران و روسیه رو کاهش میده و رفته سراغ ال پی جی. حالا این مشتری رو هم از دست بدید ببینیم به کی میخواهید بفروشید.
    • IR ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۲
      7 6
      خردوغان كارشو بلد نبود تركيه الان نمي تونست بدون مفت خوري پول نفت و گاز بشه يكي از قدرتهاي اقتصادي دنيا.
  • IR ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۲
    5 0
    بلغارستان نیست. اون پرتغاله.
  • ایران IR ۲۰:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۲
    5 16
    والا دشمن درجه یک ایران همین ترکیه جنایتکاره منتها زورش به ایران نمیرسه وگرنه بدون هیچ درنگی به ایران حمله میکرد الانم که سالهاست از در تهاجم فرهنگی داره بنیان خانواده ایرانی رو از طریق شبکه های ماهواره ای ازهم میپاشه چونکه خودشون خونواده براشون معنی نداره و عین حیوانات جنگل زندگی میکنند
    • IR ۲۲:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۲
      2 0
      باسلام.دشمن درجه یک اول خود شیطونه! بعدشم فعلا دوستان انسانیش هم امریکا و اسرائیل و غربی ها هستن..!
    • IR ۲۲:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۲
      9 0
      نه اینکه فک و فامیلتون کم نگاه میکنن به این سریالها!!!! بعد شبکه خانگی هم سریالهاشو به سفارش ترکیه میسازه. مثل سریال مانکن!!! قبلا سریالهای آرژانتینی و مکزیکی و آمریکایی هم ترکیه میساخت که ایران همه میدیدن؟؟؟؟؟ فیلمهای خصوصی بازیگرا و سیاستمدارهارو ترکیه میساخت که همتون میدیدید؟؟؟؟
    • IR ۲۳:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۲
      11 0
      آره راست میگی خیلی اهل خانواده هستید منتها فقط تو مقام خودتون تا پاتونو از اون موقعیت بیرون میذارید اون روی خودتونو نشون میدید.
  • ش. AE ۲۲:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۲
    8 1
    فکر میکنید ترکیه مثل ما هست ؟؟؟؟ تحریم فقط اسمش بیاد مرزها رو روی پناهندها باز می‌کنه مگه مثل دولت کزایی ما هست که هر چی بگن بگه رو چشمم
  • IR ۲۳:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۲
    10 2
    غرب از ترکها میترسه والا راحت تحریم میکردند اونها میدونند که ترکیه را تحریم بکنند کارشون زاره
  • علی خدایی IR ۲۳:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۲
    1 16
    ترکیه داره به همه جا دست درازی میکند و جالبه هوس نو عثثمانی کرده و تمامی حرف های کارشناسان روزنامه نگاران خبرنگاران را ببنید میگویند هم در صحنه هستیم خواهیم بود و هم در فلان فلان جا ها به طور مثال در سوریه میبینیم تروریست ها را حمایت میدهد بر علیه دولت و کشور قانونی سوریه باید استان های ادلب عفرین و شهرک های جرابلس الباب عزیز را از وجود تروریست ها پاکسازی بشود ترکیه خاک سوریه را آشغال کرده نباید رو داده بشه سو استفاده میکند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس