همزمان با اشتعال جبهه های نبرد در فوعه و کفریای ادلب و زبدانی در جنوب منطقه القلمون، شهر دمشق پایتخت کشور سوریه نیز طی روزهای اخیر صحنه تحولات میدانی ویژه ای بوده است.

گروه بین الملل مشرق- برای مخاطبان گزارش‌های تحولات سوریه، از تازه‌ترین تحولات میدانی جبهه های «القلمون و دمشق» گزارش‌هایی رسیده است که مطالعه آن را به علاقه‌مندان "تحولات در صحنه" سوریه توصیه می‌کنیم؛ با ما همراه باشید.

دور جدید موشک باران محلات مسکونی شهر دمشق

همزمان با اشتعال جبهه های نبرد در "فوعه و کفریای ادلب و زبدانی جنوب منطقه القلمون"، شهر دمشق پایتخت کشور سوریه نیز طی روزهای اخیر صحنه تحولات میدانی ویژه ای بوده است. محلات مسکونی شهر دمشق پایتخت کشور سوریه طی چند روز اخیر هدف حملات مرگبار گروههای تروریستی قرار گرفته است. در این حملات 6 شهروند غیر نظامی به شهادت رسیده و حداقل 50 نفر دیگر بشدت زخمی شده اند.



بنابر این گزارش، در تحقیقات بعمل آمده از سوی کارشناسان نظامی مشخص شد که این حملات موشکی از مبدا مناطقی در غوطه شرقیه و برخی محلات حاشیه شرقی شهر دمشق (جوبر، زملکا،عربین و ...) که در اشغال گروههای تروریستی تکفیری همچون "جیش الاسلام، احرارالشام و جبهه النصره" قرار دارند صورت گرفته است.


حسب اطلاعات منتشره بیش از 50 فروند موشک و خمپاره شلیک شده از سوی تروریستها به محلات "العباسیین، شارع القصاع، الازبکیه، الاماره، شارع بغداد، الزبلطانی، البرامکه، ابورمانه، العدوی، المزه 86، المهاجرین، قلعه قدیمی دمشق اصابت کرده است. گفته می شود که حداقل یک فروند موشک نیز به خیابان نزدیک ساختمان سفارت کشور روسیه در منطقه "حی المزرعه" اصابت کرده که خسارتی ببار نیاورده است.


به دنبال این حملات که تا این لحظه هیچ گروهی مسئولیت آن را بر عهده نگرفته است، ارتش سوریه با گلوله باران و بمباران هوایی مواضع تروریستها در شهرهای "دوما، عربین، زملکا، جوبر" تلفات و خسارات قابل ملاحظه ای به تروریستها وارد آورد. لازم به ذکر است که طی یکسال اخیر تروریستهای گروه جیش الاسلام وابسته به اخوان المسلمین سوریه طی دو مرحله اقدام به موشکباران شدید دمشق کرده بودند که موجب شهادت و جراحت صدها شهروند سوری شده بود.





حفیر الفوقا به آغوش ملت سوریه بازگشت/تسلیم صدها تروریست مسلح به دولت سوریه

منطقه حفیر الفوقا پس از 4 سال درگیری نظامی و ناامنی با تسلیم بیش از 1200 تروریست فعال در آن به دولت سوریه بار دیگر به آرامش رسید. طی ماههای گذشته، مذاکرات میان نمایندگان دولت سوریه و فرماندهان گروههای مسلح تکفیری فعال در این منطقه با میانجی گری بزرگان "حفیر الفوقا" علی الخصوص "ولید الجبه شهردار این منطقه" برای پایان ناامنی ها و اجرای طرح "آشتی ملی" در این شهرک واقع شده در بخش غربی منطقه القلمون (استان ریف دمشق) در جریان بوده است.


مذاکرات در پی ماهها محاصره منطقه از سوی نیروهای ارتش  و دفاع وطنی میان دو طرف به نتیجه رسیده است. آنچه موجب تسریع در به نتیجه رسیدن مذاکرات شد، حادثه ای بود که دو ماه پیش به وقوع پیوست که طی آن گروهی از تروریستهای مسلح عضو ارتش آزاد با کمین در مسیر تردد 20 نفر از نیروهای دفاع وطنی (بسیج مردمی) سوریه گروهی از آنها را به شهادت رسانده و یک نفر اسیر را پس از انتقال به میدان مرکزی شهر با چاقو سر بریده بودند. 


این حمله وحشیانه در حالی اتفاق افتاد که این منطقه تحت برنامه "المصالحه الوطنی" (آشتی ملی) قرار داشته و افراد مسلح متعهد به عدم تعرض به نیروهای نظامی سوریه شده بودند. در پی از حادثه نیروهای مردمی ساکن در سایر بخشهای منطقه القلمون " شهر حفیر فوقا" را به محاصره خود در آورده و ورود و خروج به آن را ممنوع کردند.


همزمان فرمانده ارشد ارتش در منطقه القلمون بطور رسمی به ساکنین و تروریستهای مسلح تکفیری این شهر 72 ساعت مهلت داد تا خود را تسلیم کرده و جنایتکاران حادثه حمله به نیروهای نظامی سوری را تحویل مراجع قضایی بدهند در غیر اینصورت، ارتش شهر را بطور کامل از نقشه جغرافیای منطقه حذف خواهد کرد!


با بالا گرفتن تنشها و اتمام مهلت ارتش به تروریستها، مشایخ و بزرگان شهر به درخواست ساکنین وارد عمل شده و از گروههای مسلح تکفیری خواستند تا نسبت به تحویل کلیه تسلیحات خود به نیروهای ارتش اقدام کرده و برای بازگشت آرامش و امنیت به منطقه همکاری کنند. صبح روز گذشته صدها نفر از افراد مسلح با حضور در یکی از مراکز تعیین شده از سوی دولت سوریه، بطور رسمی کلیه تسلیحات خود را تحویل ارتش سوریه دادند تا برای محاکمه در مراجع قضایی و تعیین وضعیت آنها اقدام گردد.


از سوی دیگر، منابع میدانی ارتش سوریه تاکید کردند که بخش اعظم افراد مسلحی که خود را تسلیم کرده اند بزودی پس از رسیدگی به وضعیت آنها در محاکم قضایی به نیروهای بسیج مردمی (دفاع وطنی) منطقه خواهد پیوست تا در تامین امنیت شهر حفیر فوقا و مناطق اطراف آن ایفای نقش کنند. 


لازم به ذکر است که طرح آشتی ملی پیش از این در برخی محلات حاشیه شمالی و جنوبی شهر دمشق اجرا شده بود که طی آن گروههای تروریستی مسلح با تحویل تسلیحات خود به ارتش سوریه و بیرون راندن عناصر گروههای النصره و داعش، در تامین امنیت منطقه خود سهیم شده و در مقابل دولت سوریه نیز ملزم به بازگشایی نهادها و ادارات خدماتی، بهداشتی و آموزشی در مناطق تحت اجرای این طرح می گردید.


منطقه حفیر فوقا در 35 کیلومتری شمال دمشق و در بخش غربی منطقه مرزی سوریه و لبنان موسوم به القلمون قرار دارد. تعداد ساکنین این شهر تا پیش از بحران تروریستی تکفیری علیه مردم و دولت سوریه، حدود 12 هزار نفر بود که پس از گسترش نا امنی ها در مناطق حاشیه ای آن هزاران نفر دیگر از ساکنین روستاهای مجاور نیز به جمعیت آن اضافه شده و هم اکنون بیش از 20 هزار نفر جمعیت دارد. شغل اکثر ساکنین این منطقه کشاورزی، باغداری و دامپروری می باشد.


قطع آب شهر دمشق توسط تروریستهای تکفیری منطقه "عین الفیجه"

تروریستهای تکفیری مستقر در منطقه "عین الفیجه" برای سومین بار طی ماهها اخیر اقدام به قطع آب شرب شهر دمشق کرده اند. بنابر اعلام رسانه های وابسته به گروههای ترویستی تکفیری، این اقام در انتقال از عملیات نظامی نیروهای ارتش سوریه برای پاکسازی شهز زبدانی در جنوب منطقه القلمون و در همبستگی با تروریستهای تکفیری محاصره شده در محلات مرکزی این شهر" صورت گرفته است.


حدود یک ماه پیش نیز تروریستها اقدام به قطع آب شهر دمشق که از منطقه "وادی بردی" و عین الفیجه سرچشمه می گیرد کرده بودند که پس از مذاکرات با نمایندگان دولت سوریه و میانجی گری مشایخ منطقه، مجددا جریان آب دمشق را وصل کردند. این اقدامات مخالف صریح بندهای توافقنامه مصالحه وطنی منعقد شده میان دولت سوریه و گروههای مسلح تکفیری می باشد که چند ماه پیش با وساطت بزرگان عین فیجه و وادی بردی به امضای طرفین رسیده بود.


گفته می شود تروریستها آب شرب خارج شده از تصفیه خانه شهرک عین فیجه را با فاضلاب شهر مخلوط کرده و سپس با تغییر خطوط انتقال اب از از خط لوله انتقال آب به سمت دمشق، آن را به رودخانه بردی که از میان این شهر می گذرد منتقل کرده اند. بدنبال این اقدام، ارتش سوریه با اعزام نیروهای نظامی به منطقه، با تروریستهای تکفیری در منطقه "البسیمه" واقع در جنوب غربی عین الفیجه بشدت درگیر شده اند. هم اکنون دو طرف در حال گلوله باران مواضع یکدیگر با استفاده از تسلیحات سنگین هستند.


کشف تونل 600 متری در جوبر دمشق

در ادامه عملیات نظامی نیروهای ارتش و دفاع وطنی سوریه در منطقه جوبر واقع در حاشیه شرقی شهر دمشق، روز گذشته یگانهای نظامی یک تونل حفر شده از سوی تروریستها را کشف و منهدم کردند. بنابر گزارش مننابع نزدیک به ارتش سوریه،  این تونل در عمق 17 متری و به طول 600 متر جهت نقل و انتقال نیرو و تسلیحات تروریستها مابین مناطق تحت سیطره آنها مورد استفاده قرار می گرفت.


لازم به ذکر است که از ابتدای بحران تروریستی تکفیری در کشور سوریه، منطقه جوبر یکی از کانونهای اصلی فعالیت و حضور گروههای متعدد تروریستی تکفیری زیر محموعه ارتش آزاد، القاعده و جبهه اسلامی سوریه بوده است. این گروهها صدها تونل در زیر ساختمانها و معابر جوبر حفر کرده و از آنها برای نقل و انتقال نیرو و سلاح، انهدام ساختمانها بر روی نیروهای ارتش سوریه و استراحت و انبار تسلیحات استفاده میکنند.


به گفته منابع نظامی سوری، تعداد این تونلها به حدی زیاد است که جوبر را "شهر 3 طبقه" و شهر تونلها نام نهاده اند.  منطقه جوبر به سبب موقعیت جغرافیایی آن دارای اهمیت راهبردی و استراتژیک می باشد. چرا که منطقه غوطه شرقیه که محل اصلی استقرار 20 هزار تروریست تکفیری خطرناک می باشد را به بافت شهری دمشق پایتخت سوریه متصل کرده و از این نظر به "دروازه شرقی دمشق" نیز اشتهار دارد.



بازگشت اهالی منطقه الحسینیه به منازلشان

ساکنین منطقه الحسینیه واقع در حاشیه جنوبی شهر دمشق پس از گذشت 3 سال از اشغال این منطقه توسط تروریستهای تکفیری القاعده، ارتش آزاد و جبهه اسلامی، با تلاشهای دولت و ارتش سوریه موفق به بازگشت به منازلشان شده اند. به گزارش منابع میدانی از دمشق، این منطقه از ابتدای بحران تروریستی تکفیری علیه دولت و مردم سوریه یکی از کانونهای اصلی فعالیت گروههای تروریستی بوده است.


از ساعات ابتدایی صبح روز گذشته هزاران نفر از اهالی شهرک (اردوگاه) الحسینیه با تجمع در مقابل مرکز دفاع وطنی (بسیج مردمی) این منطقه برای بازگشت به منازلشان در انتظار بودند. منطقه الحسینیه تا پیش از وقوع بحران در سوریه، دارای بیش از 70 هزار نفر جمعیت شامل 45 هزار آواره فلسطینی و 30 هزار شهروند سوری بوده که به دلیل حملات گروههای تروریستی به منطقه ای خالی از سکنه تبدیل شده بود.



این منطقه از اواخر سال 2012 به اشغال تروریستها درآمده و جنایات آنها موجب شد تا هزاران نفر از ساکنین از ترس جان و مال خویش به مناطق اطراف بگریزند. نیروهای ارتش و دفاع وطنی سوریه نیز با محاصره کامل الحسینیه، ورود هرگونه تدارکات، و مواد غذایی و دارو را به داخل آن ممنوع کردند. با گذشت دو سال از عملیات نیروهای سوری، تروریستهای مستقر در منطقه مجبور به مذاکره با دولت شده و پس از خروج عناصر گروههای تکفیری همچون القاعده و جبهه اسلامی، طرح مصالحه در منطقه به مورد اجرا گذاشته شد.