کد خبر 1799406
تاریخ انتشار: ۱۰ فروردین ۱۴۰۵ - ۱۶:۰۰

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی ابرار معاصر تهران نوشت:

اعمال کنترل ایران بر تنگه هرمز و متعاقب آن، افزایش قیمت نفت و گاز، بر اقتصاد جهانی اثر گذاشته است؛ بااین‌حال اثرپذیری کشورهای مختلف به یک میزان نیست و تفاوت‌هایی در این میان وجود دارد. پیشنهاد می‌شود مناسبات ایران با کشورهای فرامنطقه‌ای با درک نوع و میزان آسیب‌پذیری آن‌ها نسبت به محدودیت در تنگه هرمز بازتنظیم شود.

برنده اصلی؛ روسیه

افزایش قیمت نفت و صدور مجوز موقت یک‌ماهه توسط امریکا برای خرید بخشی از نفت روسیه که در دریا معلق است، به تحکیم جایگاه مسکو در بازار نفت کمک کرده و برنامه امریکا برای اخلال در روابط روسیه با هند در حوزه انرژی را به چالش کشیده است. به‌لحاظ درآمدی نیز، به ادعای زلنسکی، این امر می‌تواند حدود ۱۰ میلیارد دلار درآمد برای روسیه داشته باشد.

بازندگان برجسته

۱) کشورهای واردکننده خالص انرژی در شرق آسیا:

عمده کشورهای شرق آسیا و اقیانوسیه به‌سبب وابستگی بالا به واردات انرژی و ساختار صادراتی حساس به هزینه تولید، نسبت به افزایش قیمت نفت و گاز از سایر کشورهای جهان، آسیب‌پذیرترند. با شروع جنگ، قیمت گاز مایع در بازار کره و ژاپن، حدود ۵۰ درصد افزایش یافته است. جدای از افزایش قیمت، این کشورها، به‌صورت جدی به نفت خلیج‌فارس وابستگی دارند. ۹۵ درصد از نفت وارداتی ژاپن به تنگه هرمز وابسته است و درنتیجه اختلالی که به وجود آمده، ژاپن ناچار شده است ۸۰ میلیون بشکه نفت از ذخایر راهبردی خود را آزاد کند. تایوان به‌عنوان کارخانه اصلی تولید تراشه‌های پیشرفته، یک‌سوم هلیوم موردنیاز برای تولید نیمه‌هادی‌های پیشرفته را از قطر وارد می‌کند و پیدایش اختلالاتی در اقتصاد دیجیتال کاملاً مورد انتظار است. کامبوج و ویتنام نیز با ۶۸ و ۵۰ درصد، رکورددار افزایش قیمت بنزین در جهان هستند.

۲) هند:

بستن تنگه هرمز باعث بروز بدترین بحران گازی هند در دهه‌های اخیر شده و دولت برای محافظت از خانوارها در برابر هرگونه کمبود گاز، گاز صنایع را کاهش داده است. همچنین کاهش ۳۰درصدی عرضه گاز طبیعی مایع به هند، تولید کود شیمیایی در این قدرت بزرگِ کشاورزی را کاهش داده است. لازم به ذکر است که هند برخلاف ژاپن و کره، ذخایر نفت زیادی ندارد و این ذخایر تنها برای ۲۰ روز کافی است.

۳) اتحادیه اروپا:

از آغاز جنگ رمضان تاکنون، اروپا افزایش ۵۵ درصدی قیمت گازوئیل و افزایش حدود ۶۰ درصدی قیمت گاز را تجربه کرده است. این امر برای این اتحادیه که به‌تدریج در حال مدیریت شوک انرژی ناشی از جنگ روسیه بود یک چالش جدی محسوب می‌شود و استمرار انقباض رشد اقتصادی کشورهای آن را در پی ‌دارد.

۴) آمریکا:

هرچند امریکا از سال ۲۰۲۲ به صادرکننده خالص نفت تبدیل شد، اما با توجه به اینکه قیمت نفت به‌صورت جهانی تعیین می‌شود، قیمت سوخت (اعم از بنزین و سوخت دیزل) و در نتیجه هزینه حمل همه کالاها به‌صورت چشمگیر افزایش یافته است و انتظار می‌رود در ماه‌های آینده قیمت محصولات کشاورزی نیز به‌شدت افزایش یابد. این امر سیاست پولی واشینگتن و برنامه دولت ترامپ برای بازصنعتی‌سازی اقتصادی و نیز قدرت خرید مصرف‌کننده‌ها ‌را به‌شدت تحت تاثیر قرار داده است.

۵) چین:

چین در مقایسه با کشورهای یادشده در شرق آسیا، در بازه زمانی زیر سه ماه، آسیب‌پذیری کمتری نشان می‌دهد. دلایل کاهش حساسیت نسبی عبارت‌اند از: تنوع منابع انرژی (سهم حدود ۵۰ درصدی زغال‌سنگ و حدود ۲۵درصدی انرژی‌های تجدیدپذیر)، موجودی‌های استراتژیک قابل‌توجه (انبارسازی و خرید انبوه در دوره‌های قبل)، تنوع منابع وارداتی و استمرار واردات نفت از ایران و از بندر ینبع در عربستان. با این‌حال اختلالات طولانی‌مدت یا قیمت‌های بسیار بالا می‌تواند رشد تولید داخلی و بخش‌های صادرات‌محور چین را هدف قرار دهد.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

برچسب‌ها