این کارشناس امور سیاسی روس در ادامه افزود: سازمان القاعده جدید که پس از کشتهشدن "اسامه بنلادن" پای گرفت، تحت عناوین و نامهای مختلف در اکثر کشورهای عربی و شمال آفریقا فعالیت دارد و تلاش میکند که سلطه و حاکمیت سلفی را در سراسر جهان تعمیم دهد.
الکساندر ایگناتنکو درباره دیدگاه و تغییر و تحول اندیشههای القاعده توضیح داد که ایدئولوژی این جماعتها و گروهها بر دستیابی به قدرت و حکومت و ثروت با تکیه بر ایدئولوژی افراطی متمرکز است و در این راه بسیاری از رژیمهای حاکم در بسیاری از کشورها را رد کرده و بر مبارزه مسلحانه تأکید دارند.
از سوی دیگر "نعمة العبادي" مدیر اندیشکده العراقی تأکید می کند که سازمانها و شاخههای القاعده بهطور کلی به دو دسته تقسیم میشوند، یک: بینالمللی که سازمانی تحت فرماندهی منظم و سازمان یافته است و دو: فکری و اعتقادی که گروههای مورد حمایت معنوی و دارای دیدگاههای جهادی هستند.
العبادی در ادامه افزود: کشورهایی که شاهد تغییر و تحولات امنیتی در نتیجه انقلاب های بهار عربی بودند به یکی از میدان های فعالیت این گروهها و جماعتهای مسلح مانند سازمان القاعده تبدیل شدند و در این ارتباط اتهام وارده به دولت عراق مبنی بر ارسال جهادیها مسلح از عراق به سوریه را رد و تأکید کرد که عراق از جمله کشورهایی است که از این سازمان ضربه خورده است، پس چگونه میتواند آنها را به کشور همجوار خود ارسال کند.
وی تأکید کرد که دستیابی به قدرت مهمترین هدف این مجموعههاست و ارتباطی به اعتقادات و باورهای مذهبی آنها ندارد.
العبادی افزود: مهمترین منبع درآمد گروههای جهادی در افغانستان از فروش مواد مخدر به دست میآید.