وقتی بازرسان سازمان ملل در حال بازرسی از مراکز نظامی عراق بودند، مهندسان سیا در مقام تکنیسین‌های سازمان ملل بیکار نبودند و تجهیزات جاسوسی را در پایگاه‌های عراق، نصب می‌کردند. اطلاعات بدست آمده از بازرسی‌ها بقدری دقیق بود که تمام موشک‌های آمریکا به اهداف شناسایی‌شده اصابت کرد و عملیات با موفقیت انجام شد.

گروه گزارش ویژه مشرق-  کشورهای 5+1 به ویژه ایالات متحده آمریکا مدتی است بر لزوم پذیرش بازرسی از مراکز نظامی توسط ایران تأکید دارند. آنها می‌گویند اگر ایران تردیدی در پایبندی خود به مفاد NPT (معاهده منع اشاعه هسته‌ای) ندارد، اجازه دهد از مراکز مشکوک بازرسی کنیم. می‌گویند طبق پروتکل! گویی اگر ظلم را به قانون تبدیل کنی، دیگر ظلم نیست. بیش از همه کری و فابیوس پا در یک کفش کرده‌اند که الا و بلا می‌خواهیم بازدید ایران را پس دهیم و به ایران سفر کنیم و با پیشرفت‌های چشمگیر ایران در مسائل نظامی و تحقیقات هسته‌ای این کشور آشنا شویم؛ احتمالا لباس‌های مخصوص این بازدید را هم از هم‌اکنون سفارش داده‌اند!

خدا خیرشان دهد که اینقدر ما را عزت کرده‌اند! اما بد نیست پیش از پذیرش پیشنهادشان، ببینیم قبلاً بازدید چه کسانی را پس داده‌اند؟ ببینیم آیا بازرسی از مراکز نظامی و امنیتی موجب تجلیل از رشد کشورهای به قول خودشان جهان سومی شد یا دنبال چیز دیگری بودند؟ تاریخ را ورق زدیم و به یک مورد جالب در همین یکی دو دهه پیش برخوردیم: بازرسی از مراکز نظامی عراق توسط بازرسان سازمان ملل.

در این گزارش و گزارش‌های بعدی مشرق، سابقه این سازمان‌های بین‌المللی در بازرسی و مصاحبه با دانشمندان و سرانجام این دید و بازدیدها را بیشتر بررسی خواهیم کرد.


بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف موشکی: سرنوشت پرونده عراق
فابیوس: «فرانسه با توافق هسته ای بدون دسترسی به مراکز نظامی موافقت نخواهد کرد»

قطعنامه‌های شورای امنیت در جنگ خلیج فارس

داستان از آنجا شروع شد که عراق در 1990 میلادی به کویت حمله کرد و قدرت‌های جهانی که نسبت به حمله عراق به ایران واکنش خاصی نشان نداده بودند، ناگهان نگران حاکمیت ملی کویتی‌ها شوند و تحریم‌هایی را علیه کشور مهاجم تصویب کردند. تحریم‌های شورای امنیت، تقریباً ممنوعیت کامل هر گونه اقدام مالی و تجاری در ارتباط با کشور عراق است. قطع‌نامه 661 که در 6 آگوست 1990 یعنی تنها 4 روز پس از حمله عراق به کویت تصویب شد، با اشاره به اینکه پرونده عراق به فصل هفت منشور سازمان ملل انتقال یافته است، همه دولت‌ها را موظف می‌کند تا از موارد زیر جلوگیری کنند:

  • واردات هر گونه محصولی به کشورشان که از تاریخ تصویب قطعنامه به بعد، در عراق یا کویت ساخته شده باشد.
  • فعالیت‌های شهروندانشان چه در قلمرو خاکی و آبی و چه در کشتی‌های تحت پرچم آن کشور، در صورتی که حتی به صورت غیرمستقیم در راستای صادرات محصولاتِ ساخته‌شده در عراق یا کویت باشد یا بخواهند پولی را بابت محصولی به عراق برسانند
  • هرگونه محموله آبی یا زمینی  مرتبط با اسلحه و تجهیزات  نظامی که می‌خواهد به عراق یا کویت برود، چه در کشورشان تولید شده باشد و چه تنها از آن بگذرد، به جز محموله‌های صرفاً پزشکی، بشردوستانه و غذایی. همچنین هر گونه اقدامی از شهروندان‌شان که در راستای چنین امری باشد، باید جلوگیری شود.
  • هرگونه جابجایی سرمایه مالی به عراق، چه توسط ارگان‌های دولتی و چه توسط شهروندان‌شان، و چه اینکه صرفاً از قلمرو آنها بگذرد، به جز مواردی که صرفاً مرتبط با مسائل پزشکی، بشردوستانه یا اغذیه باشد.
علاوه بر اینها، دولت آمریکا نیز به صورت یکجانبه تحریم‌هایی را علیه عراق اعلام کرد که در اینجا قابل پیگیری است. هر چند ممکن است در فرصت‌های بعدی به صورت یک گزارش جداگانه به آن بپردازیم.


بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف موشکی: سرنوشت پرونده عراق
اشغال کویت توسط ارتش عراق، یکی دو روز بیشتر طول نکشید اما جریانی را کلید زد که 13 سال حکومت صدام را تحت فشار منتهی به سقوط قرار داد

سال 1991 یعنی چند ماه پس از اشغال کویت، بر اثر حمله آمریکا به عراق و فشار کشورها و سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی ارتش عراق از کویت عقب‌نشینی کرد اما شورای امنیت به بهانه استفاده از این حربه برای خلع سلاح عراق، تحریم‌ها را برنداشت، ضمن اینکه تعامل با دولت عراق در زمینه فناوری های مرتبط با مسائل نظامی و هسته‌ای را نیز به لیست تحریم‌ها افزود.

در 3 آوریل 1991 میلادی، قطعنامه 687 سازمان ملل با یک رأی مخالف (کوبا) و دو رأی ممتنع (اکوادور و یمن) در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شد که از عراق می‌خواست تا تمام سلاح‌های بیولوژیک و شیمیایی و تمام موشک‌های بالستیک و فعالیت‌های هسته‌ای خود را از بین ببرد و طی 15 روز، تمام پایگاه‌های مرتبط با فعالیت‌های یادشده را به صورت فهرست، ارائه دهد.


تأسیسات نظامی عراق که در حین یا پس از بازرسی‌ها منهدم شدند

بازرسی‌های ناتمام از مراکز نظامی و سیاسی عراق

طبق قطعنامه 687، کمیته ویژه‌ای توسط شورای امنیت ایجاد شد تا مفاد قطعنامه را پیگیری کرده و بازرسی از مراکز نظامی در عراق را انجام دهد. ضمن اینکه مقرر شد تا آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و دبیر کل سازمان ملل، گزارشی را طی 15 روز در مورد چگونگی پیشرفت مفاد قطعنامه ارائه کنند.

تحریم‌های شدید علیه عراق توسط سازمان ملل و آمریکا در کنار امکان اشغال مجدد این کشور توسط نیروهای ناتو موجب شد عراق قانع شود بازرسان سازمان ملل را راه دهد، گر چه در ابتدا برخی از مراکز مشکوک را یک «مرغداری» ساده معرفی کرده بود. کمیسیون ویژه سازمان ملل با نام اختصاری UNSCOM از سال 1991 تا 1999 فعال بود و ریاست آن را رالف ایکئوس (تا 1997) و ریچارد باتلر (تا 1999) بر عهده داشتند.

بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف موشکی: سرنوشت پرونده بازرسی‌های عراق +تصاویر و فیلم
رالف ایکئوس - ریچارد باتلر

این کمیته اعلام کرد که دریافته خانم رحاب رشید طه دانشمند میکروبیولوژی در انگلیس، سازنده تسلیحات میکروبی برای عراق در دهه 1980 بوده است و از عراق خواست تمامی تسلیحات میکروبی و تأسیسات مرتبط با آن را نابود سازد. عراق کمال همکاری را در این زمینه انجام داد.

بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف موشکی: سرنوشت پرونده عراق
رحاب رشید طه متهم شد که در آزمایشگاه «حَکَم» سرگرم ساخت بمب شمیایی و بیولوژیک بوده است. آزمایشگاهش را در 1996 میلادی منفجر کردند

دسترسی‌های کمیسیون یادشده، بسیار بالا بود. آنها حق داشتند به هر پایگاه و تأسیساتی وارد شوند، چه روی زمین و چه زیر زمین، هر‌گونه اطلاعاتی را بپرسند، دریافت کنند، بیازمایند، کپی کنند یا ضبط نمایند، از هر چیزی که بخواهند نمونه‌برداری کنند و نمونه‌ها را با خود ببرند، و ... . از همان ابتدا یک هواپیمای شناسایی آمریکایی در اختیار آنها قرار گرفت که تصاویر آن به آمریکا و اسرائیل فرستاده می‌شد. این امر موجب اعتراض دولت صدام شد.

بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف حمله؛ سرنوشت پرونده بازرسی‌ها از عراق +تصاویر و فیلم

قطع نامه 699 شورای امنیت در همان سال 1991 به تصویب رسید و مقرر داشت تمام مخارج بازرسی‌های کمیسیون ویژه سازمان ملل باید از جیب دولت عراق جبران شود. عراق در ژوئن 1992 حاضر شد گزارشی از برنامه کامل فعالیت‌های نظامی بیولوژیک و هسته‌ای خود را در اختیار بازرسان قرار دهد، اما بعدها گفته شد گزارش‌های صدام ناقص بوده است.

بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف حمله؛ سرنوشت پرونده بازرسی‌ها از عراق +تصاویر و فیلم

پس از چندی اعلام شد عراق چندین تن Growth media از شرکت انگلیسی Oxoid وارد کرده است؛ ماده‌ای که برای رشد موجودات میکروسکوپی استفاده می‌شود (از جمله میکروب‌ها). رحاب رشید طه نیز پذیرفت که 19000 لیتر سم botulism و 8000 لیتر anthrax و 2000 لیتر aflatoxins تولید کرده است که باعث بیماری‌هایی چون سرطان معده می‌شود. آنها این سموم را بر حیوانات آزمایش کرده بودند و گفته شد در زمان حمله عراق به کویت، چند صد موشک را به بمب‌های میکروبی مجهز کرده‌اند. بازرسان آژانس، آزمایشگاه طه در «حَکَم» عراق را در مه 1996 میلادی منفجر کردند.

بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف حمله؛ سرنوشت پرونده بازرسی‌ها از عراق +تصاویر و فیلم ////آماده انتشار/////


منازعه بر سر میزان دسترسی بازرسان و نوع استفاده از اطلاعات به جایی رسید که دو طرف مجبور به توافق بر سر مدالیته‌ای برای انجام بازرسی‌ها شدند. طبق این مدالیته، برخی مواضع غیرنظامی که برای دولت عراق «حساس» است (که بیشتر منظور آنها کاخ صدام و دفتر حزب بعث بود) صرفاً توسط چهارنفر از بازرسان قابل دسترسی خواهد بود.

بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف موشکی: سرنوشت پرونده عراق
ریچارد باتلر رئیس کمیسیون بین المللی ای بود که مواد لازم برای عملیات روباه صحرا را فراهم ساخت


عملیات نظامی آمریکا با نام روباه صحرا


وقتی بازرسان سازمان ملل در حال بازرسی از مراکز نظامی عراق بودند، مهندسان سیا در مقام تکنیسین‌های سازمان ملل بیکار نبودند و تجهیزات جاسوسی را در پایگاه‌های عراق، نصب می‌کردند. این را گزارش واشنگتن پست یک ماه پس از بمباران عراق، فاش کرد. اسکات ریتر که خود از بازرسان سازمان ملل بود، با افشای این اسناد سهم مهمی در پایان دادن به کار کمیسیون در دسامبر 1999 داشت، گر چه باتلر تلاش کرد از خود دفاع کند.

ریتر با نقل ماجرای پایان بازرسی‌ها، عامل آن را بهانه‌جویی بازرسان براساس نقشه‌ای از پیش طراحی شده دانست نه نتیجه ممانعت مأموران عراقی از بازرسی مراکز نظامی و سیاسی. این در حالی است که ادعای بیرون‌راندن بازرسان توسط مأموران عراقی بارها و بارها توسط مسؤولان آمریکایی تکرار شد، حتی توسط کالین پاول در سخنرانی معروفش در شورای امنیت آمریکا برای توجیه لزوم حمله به عراق در سال 2003 میلادی. خودِ باتلر بعدها گفت به توصیه سفیر آمریکا، مأموریت بازرسان را پایان داده تا در اثر حمله‌های هوایی نیروی نظامی آمریکا و انگلیس، صدمه نبینند.

بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف حمله؛ سرنوشت پرونده بازرسی‌ها از عراق +تصاویر و فیلم
بازرسان آژانس و سازمان ملل در حال بازرسی از مراکز نظامی عراق

جمله آخر قطعنامه 687 که در سال 1991 برای تشکیل کمیسیون بازرسی تصویب شده بود، بسیار کلیدی بود: «شورای امنیت تصمیم دارد در صورت نیاز، گام‌های بیشتری برای اجرایی‌شدنِ این قطعنامه و حفظ صلح و امنیت در منطقه بردارد.» این بدان معنا است که هر گاه عراق از مفاد این قطعنامه عدول کند، اهرم‌های فشار بیشتری علیه او اِعمال خواهد شد. آمریکا با استفاده از همین قسمت از قطعنامه، در سال  1998 میلادی عملیات بمباران «روباه صحرا» را در خاک عراق صورت داد. در آن زمان سیاست دولت کلینتون مبنی بر «مهار دوگانه» عراق انجام می‌شد، یعنی فشار سیاسی و حقوقی از طرف سازمان ملل و تهدید نظامی و حمله به مراکز عراق توسط ارتش آمریکا. همین جا اشاره کنیم که پس از حمله نظامی روباه صحرا، یعنی در 31 اکتبر 1998 با امضای قانون «آزادسازی عراق» توسط کلینتون، تلاش‌های موازی دیگری از طریق کمک‌های مالی به مخالفان داخلی صدام آغاز شد.

بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف موشکی: سرنوشت پرونده عراق
با وجود ادعاهای مکرر مقامات، حضور آمریکا در عراق پایانی ندارد: 1990، 1998، 2003، 2015، ...

نیمه دسامبر 1998، وقتی جلسات شورای امنیت برای شنیدن گزارش البرادعی رئیس آژانس انرژی اتمی و همچنین گزارش کمیسیون بازرسی سازمان ملل تشکیل شد، حملات آمریکا و انگلیس نیز علیه مراکز مشخص در عراق آغاز شده بود. نماینده عراق با اعتراض به این وضعیت گفت:«پیش از اینکه شورا به جمع‌بندی در مورد عراق برسد، آمریکا و بریتانیا موشک‌های خود را علیه عراق رها کردند.» او گفت بهانه آنها که در مذاکرات غیررسمی اعضای شورا پیش از برگزاری جلسه بیان کرده بودند، گزارش باتلر بوده است درحالی که باتلر در گزارش خود تنها به ایجاد محدودیت توسط دولت عراق در 5 مورد از 300 مورد بازرسی اشاره کرد. وی ادامه داد «غوغای شکل گرفته پیرامون سلاح کشتار جمعی عراق، جز یک دورغ بزرگ، چیزی نیست.»

عملیات روباه صحرا

گزارش البرادعی مثبت بود اما باتلر با تأسف از «محدودیت‌ها، عدم افشا و پنهان کاری» دولت عراق سخن گفت، با اینکه خود اذعان کرد دولت عراق، حتی اجازه بازرسی از مراکز مشکوک و دارای استفاده دوگانه (نظامی و غیرنظامی) را به آنها داده و تغییرات لازم را برای حصول اطمینان آنها انجام داده است.

بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف حمله؛ سرنوشت پرونده بازرسی‌ها از عراق +تصاویر و فیلم
البرادعی در گزارش خود تأیید کرده بود عراق اجازه بازرسی از مراکز مورد نظر را داده است

نماینده انگلیس در پاسخ به اظهارات نماینده عراق گفت: «اهداف این عملیات، صرفاً کاهش سطح توانایی عراق برای ساختن اسلحه کشتار جمعی و کاهش تهدیدهای ناشی از آن نسبت به همسایگان عراق است. اهداف عملیاتی انتخاب شده‌اند.». معلوم بود اطلاعات مرتبط با این اهداف عملیاتی از کجا آمده است! مشابه همین اظهارات را مادلین آلبرایت وزیر خارجه آمریکا نیز در مورد اهداف عملیات نظامی روباه صحرا بیان کرد. منظور او این بود که بعداً نیز شاید انجام چنین عملیاتی ضروری باشد، چون توانایی نظامی عراق نابود نشده است: «ما در مورد توانایی خود بسیار صادق هستیم. ما فقط سطح توانایی صدام را در بکارگیری سلاح‌های کشتار جمعی کاهش داده‌ایم و این سلاح‌ها همچنان تهدیدی برای آینده هستند... تهدیدی برای قرن 21.»

بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف موشکی: سرنوشت پرونده عراق
اسکات ریتر از بازرسان سازمان ملل نقش مهمی در تهیه مدارک علیه خرابکاری‌های باتلر داشت

عملیات «روباه صحرا» که از فوریه 1998، حرف و حدیث‌هایش شروع شده بود، تا 19 دسامبر ادامه یافت و طی آن کاخ صدام، بسیاری از مراکز اطلاعاتی عراق، سایت‌های تحقیق و توسعه موشکی، سامانه‌های دفاع هوایی، انبار سلاح و مهمات، سربازخانه‌ها و دفاتر ستادی نیروهای نظامی هدف بمباران هواپیماها و شلیک موشک‌ها قرار گرفت. 97 هدفِ شناسایی شده مورد حمله قرار گرفتند. ویلیام کوهن وزیر دفاع، عملیات را یک موفقیت و بیل کلینتون آن را یک پیروزی توصیف کرد.

بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف حمله؛ سرنوشت پرونده بازرسی‌ها از عراق +تصاویر و فیلم
اطلاعات بدست آمده از بازرسی‌ها بقدری دقیق بود که تمام موشک‌ها به هدف خورد. وزیر دفاع وقت آمریکا از عملیات با عنوان یک "پیروزی" یاد کرد

ویلیلام آرکین تحلیلگر امنیتی ارتش آمریکا در ژانویه 1999 در واشنگتن پست نوشت حمله روباه صحرا، علاوه بر سلاح های کشتار جمعی عراق، حکومت صدام و مراکز سیاسی را هدف گرفته بود. وی فاش ساخت از حدود 100 حمله هوایی و موشکی، «تنها 13 مورد، تأسیسات شیمیایی و بیولوژیک یا موشک های بالستیک را هدف گرفتند و سه مورد نیز پایگاه های گارد جمهوری بود که احتمالاً در حمله به کویت نقش داشته اند.»

سرنوشت کمیسیون بازرسی پس از حمله آمریکا

پس از حملات آمریکا، کمیسیون متهم شد دسترسی به مدارک خود را برای عوامل آمریکایی فراهم ساخته است. عملاً فعالیت‌های کمیسیون به حالت تعلیق درآمده بود و در سی ژوئن، باتلر بر اثر فشار روسیه، چین و فرانسه از ریاست آن استعفا داد. تا اینکه در دسامبر 1999 یعنی یک سال پس از عملیات روباه صحرا، شورای امنیت تصمیم گرفت سازوکار جدیدی را برای نظارت بر فعالیت‌های نظامی عراق ایجاد کند از این رو با تصویب قطعنامه 1284، «کمیسیون رصد، راستی‌آزمایی و بازرسی سازمان ملل» را تأسیس کرد. این کمیته نیز بعدها به همکاری با آمریکا در جنگ 2003 میلادی متهم شد. یکی از گزارش‌های کلیدی این کمیسیون را در دسامبر 2002 میلادی (سه ماه پیش از حمله آمریکا به عراق) در اینجا می‌توانید ببینید.

بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف موشکی: سرنوشت پرونده عراق
بر اثر اتهامات وارده در مورد نفوذ عوامل جاسوسی آمریکا، شورای امنیت در قطعنامه 1284 به کار کمیسیون بازرسی سازمان ملل پایان داد

روسیه، فرانسه و چین به این قطعنامه رأی ممتنع دادند زیرا آن را مقدمه قیمومیت بر عراق می‌دانستند. امتناع آنها مانع از تصویب قطعنامه نشد، اما دولت عراق با بهره‌گیری از انتقاد آنان، از پذیرش قطعنامه سر باز زد.

در یکی دو سال آخر فعالیت کمیسیون، اتهامات علیه آن و رئیسش باتلر آن چنان بالا گرفته بود که کارمندان کمک‌های انسان‌دوستانه سازمان ملل (که در عراق هم فعال بودند) به بازرسان لقب UN-SCUM یعنی «تفاله سازمان ملل» داده بودند. بازرسان نیز البته تلافی می‌کردند.

جمع بندی: آیا ایران، عراق خواهد شد؟

آنچه خواندید، سرنوشت عراق بود. عراق هم مانند ایران تحریم شد و به دلیل فشارهای وارده، به ناچار با نظارت شورای امنیت بر فعالیت‌های نظامی خود موافقت کرد. بازرسان را راه داد و لیست پایگاه‌های خود را در اختیار آنان قرار داد. اما در نهایت با حمله به همان پایگاه‌ها مواجه شد و مشخص شد اطلاعاتی که شورای امنیت از آن می‌خواست، برای رفع نگرانی‌های منطقی آنها نبود بلکه نوعی عملیات شناسایی برای شناخت اهداف عملیات نظامی در سال 1998 بود.

البته این تنها یکی از احتمالاتی است که ممکن است در مورد ایران نیز رخ دهد که گر چه به دلیل قطعیت تاریخی آن و همچنین وقوع آن در گذشته بسیار نزدیک و همسایه ما، باید جدی گرفته شود، اما پرونده هسته‌ای ایران تفاوت‌هایی با پرونده سلاح کشتار جمعی عراق دارد که شاید سرنوشت دیگری برای بازرسی از مراکز نظامی ایران رقم بزند:
  • تفاوت میان نوع فعالیت‌های اصطلاحاً مشکوک: کشورهای غربی اگر اراده سیاسی داشته باشند، ممکن است از کاه، کوه بسازند. منظور ما این است که حتی اگر فعالیت‌های ایران کاملاً بی‌خطر باشد، آنها باز هم اگر صلاح بدانند یا زیر فشار اسرائیل قرار بگیرند، یک موشک ساده را بهانه‌ای برای حمله به ایران قرار می‌دهند اما به هر حال، برنامه نظامی ایران با عراق متفاوت است. بازرسی‌های سازمان ملل در دهه 1990 میلادی نشان داد فعالیت‌هایی توسط صدام در جهت تولید تسلیحات شیمیایی و بیولوژیک انجام شده بود (هر چند هنوز در این مورد نمی‌توان به صورت قطعی سخن گفت، حتی گزارش دولفر در 2004 با مستندات شفاهی خود از مأموران اطلاعاتی ادعا کرد عراق تمام فعالیت‌های غیرقانونی خود را در ابتدای دهه 1990 میلادی متوقف کرده بود) اما در ایران، نهایتاً موشک‌های قاره پیما خواهند یافت؛ که البته این نیز ارتباطی با برنامه‌ هسته‌ای صلح‌آمیز نخواهد داشت که موضوع بازرسی‌ بازرسان آژانس یا جاسوسان سازمان سیا قرار بگیرد.
بنابر این اگر ما مخالف بازرسی از مراکز نظامی ایران باشیم، به این معنا نیست که معتقدیم عراق هم نباید اجازه بازرسی می‌داد. ما قطعاً موافق بازرسی از فعالیت‌های غیرقانونی صدام حسین بوده‌ایم چرا که خود نیز در جنگ تحمیلی از اقدامات تجاوزکارانه‌ای چون حملات شیمیایی کم آسیب ندیدیم و اگر چنین فشاری در دهه 1990 بر صدام وارد نمی‌شد، شاید جنگ دیگری را با صدامِ مجهز به سلاح‌های بیولوژیک در پیش داشتیم.
  • تفاوت قدرت نظامی ایران و عراق: آمریکا در بمباران مراکز نظامی عراق، منتظر واکنش مهمی نبود، اما داستان ایران متفاوت است. ارتش جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و هزاران موشک در مرزهای ایران آماده پرتاب به سمت اهداف تعیین شده هستند و نمی‌شود به راحتی با دم این شیر بازی کرد. بحثی نیست که قدرت نظامی و توان تجهیزات آمریکا از ایران بیشتر است اما این دلیل نمی‌شود واکنش ایران به حمله احتمالی برای آمریکا و متحدانش دردسرساز و در شرایطی مهلک نباشد. این علاوه بر دستاورهای نظامی ایران، به تجربیات موفق ایران در مدیریت هوشمند نظامی و هدفگذاری های مؤثر از نوع جنگ نامتقارن بر می‌گردد.

بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف موشکی: سرنوشت پرونده عراق
مشروعیت مردمی حکومتی که در انتخابات ریاست جمهوری اش کسی جز صدام جرأت نامزدی نداشت، خیلی با ایران کنونی متفاوت است!

  • تفاوت مشروعیت مردمی حکومت ایران و عراق: هدف نهایی آمریکا براندازی رژیم صدام بود و این را از اوایل دهه 1990 میلادی صراحتاً می‌گفتند. در مورد ایران هم مدت‌ها است می‌گویند اما تفاوت ایران با عراق در این است که مردمسالاری در آن با عراقی که در انتخابات ریاست جمهوری‌اش تنها یک گزینه یعنی صدام حسین نامزد می‌شد، قابل مقایسه نیست. همین میزان از مشروعیت مردمی در ایران که نظام سیاسی اجازه می‌دهد روندهای مهم فرهنگی، اقتصادی و سیاسی کشور توسط انتخاب‌های مردم در سال 68، 76، 84 و 92 شمسی تغییر کند، ضامن مهمی برای مقابله مردم با هرگونه دخالت خارجی است.
  • تفاوت واکنش افکار عمومی جهانی: مشروعیت مردمی نظام ایران موجب می‌شود حمله به چنین کشوری، حتی به صورت یک عملیات مقطعی با مخالفت افکار عمومی جهانی و برخی قدرت‌های برتر مانند روسیه و چین واقع شود. گر چه به دلیل تبلیغات رسانه‌ای نمی‌توان بر اولی و به دلیل تجربه جنگ تحمیلی نمی‌توان بر دومی حساب صددرصد باز کرد، اما به هر حال هزینه‌ای که آمریکا و متحدانش بر اثر حمله احتمالی به ایران (که در حال تعامل و مذاکره با نهادها و قدرت‌های بین المللی است) از اعتبار خود در افکار عمومی جهان می‌دهند، چندین برابر عملیات نظامی علیه عراق خواهد بود.
  • تفاوت میان بازرسی توسط آژانس انرژی اتمی و شورای امنیت: بازرسی از مراکز نظامی یک کشور توسط مأموران سازمان ملل طبق قطعنامه های شورای امنیت ذیل فصل هفت انجام می‌شود، فصلی که مرتبط با اقدامات قهرآمیز علیه دول متخلف از منشور است اما بازرسی پیشنهادشده توسط 5+1 توسط مأموران آژانس انرژی اتمی صورت می‌گیرد؛ و صد البته ضرب‌المثل سگ زرد برادر شغال است را نیز در گوشه ذهن داریم. البته طبق قانون، اگر آژانس به نتیجه منفی در بازرسی‌های خود برسد، می‌تواند پرونده یک کشور را به شورای امنیت بفرستد، اما به هر حال، یک قدم از عملیات نظامی فاصله دارد.
  • تفاوت در میزان سنجیدگی سیاست خارجی ایران و عراق: عراق نشان داده بود کشوری عصیانگر در منطقه خاورمیانه است که نمی‌توان اقدامات آن را پیش بینی کرد. سیاست خارجی عراق، دستخوش عدم استفاده مؤثر دیکتاتور از مشاوران کارآزموده و عدم برنامه‌ریزی بلندمدت و حرکت مستمر بود اما داستان ایران متفاوت است. حکومت ایران به ویژه در مقاطعی نشان داده است بسیار سنجیده و محتاط عمل می‌کند و اگر خواهان تغییری در معادلات قدرت در خاورمیانه و حتی جهان است، این تغییر را از طرق معقول مانند ترویج فرهنگی، فعالیت سیاسی و تعاملات اقتصادی صورت می‌دهد نه اینکه مانند عراق، قرارداد خود با ایران بر سر اروندرود را پاره کند و یا برای جبران شکست از ایران، ناگهان کویت را اشغال کند! سیاست خارجی برتر ایران، هم امکان گشودن گره‌ها در روابط با قدرت‌های جهانی را بیشتر می‌کند، هم آنها را تشویق می‌کند مشکلات خود را از طرق معقول با ایران حل و فصل کنند و هزینه‌های عملیات نظامی را برای خود نخرند.
  • تفاوت در پیوند کشور با منافع قدرت‌های جهانی: به نظر نمی‌رسد آمریکا بتواند بدون همراهی شورای امنیت و قدرت‌های جهانی اقدام به حمله به ایران کند، زیرا ایران به دلایل مختلف به ویژه اشراف بر خلیج فارس و دریای خزر، اشراف بر منابع نفتی و گازی، بازار کالاهای چینی و تلاش روسیه برای دستیابی آسان به خلیج فارس، بسیاری از قدرت‌های جهانی دارای منافعی در آن هستند.
بازرسی از مراکز نظامی یا شناسایی اهداف موشکی: سرنوشت پرونده عراق
نه از قدرت نظامی دشمن هراسی به دل راه دهیم، نه به استقبال جنگ برویم

اگر فکر می‌کنیم این تفاوت‌ها مانع حمله آمریکا علیه ایران می‌شود، یکی از مستلزمات آن، پایان بازرسی‌های شورای امنیت علاوه بر لغو تحریم‌ها پش از توافق نهایی هسته‌ای است. حالا مگر شورای امنیت از ایران بازرسی می‌کند؟ قضیه این است که اصل 29 منشور به شورا اجازه می‌دهد تا در صورت صلاحدید، کمیته‌هایی را به عنوان زیرمجموعه خود تأسیس کند. آنچه از این کمیته‌ها به جمهوری اسلامی ایران مرتبط است، کمیته نظارت بر اِعمال تحریم‌ها علیه ایران طبق قطع‌نامه 1737 در سال 2006 میلادی است.به گزارش مشرق، این کمیسیون تا کنون نیز فعال است و بر اجرای قطعنامه‌های 1747 مصوب 2007، 1803 مصوب 2008 و 1929 مصوب 2010 میلادی نیز نظارت می‌کند. شورای امنیت در سال 2010 میلادی همزمان با اعمال تحریم‌های بیشتر، کمیته‌ای از متخصصان نیز تشکیل داد تا به کمیته نظارت بر اعمال تحریم علیه ایران کمک کند.

گزارشی از جلسات رسمی و غیررسمی این کمیته‌ها و همچنین نقشه راه آنها که هر دو سه ‌سال یک بار توسط خودشان مورد بازبینی قرار می گیرد، در «مجله سازمان ملل» به چاپ می رسد. علاوه بر این، طبق قطعنامه 1737 شورای امنیت، رئیس کمیته نظارت بر اِعمال تحریم‌ها علیه ایران موظف است دست‌کم هر 90 روز گزارشی از وضعیت اِعمال تحریم‌ها و اقدامات کمیته را به شورای امنیت ارائه دهد. هم‌اکنون ریاست کمیته با رومان مارچِسی از اسپانیا است و قائم‌مقام وی از کشور چاد است که دوره مدیریت آنها تا پایان 2015 خواهد بود.

باید بین بد و بدتر یکی را انتخاب کنیم. اما «بد» چیست و «بدتر» کدام است؟

در گزارش‌های بعدی موارد دیگری از تجربه بازرسی‌ها را بررسی خواهیم کرد.


منابع:

http://www.defense.gov/specials/desert_fox
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/inatl/longterm/iraq/analysis.htm
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4996218
http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Special_Commission
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/inatl/longterm/iraq/stories/end122098.htm
http://www.un.org/Depts/unmovic/new/documents/baghdad_press_briefings/december/UNMOVIC%20IAEA%20press%20statement%2015%20Dec%2002.pdf
www.youtube.com/watch?v=gbmfFz-zEPs

لینک جهت مطالعه بیشتر

https://www.cia.gov/library/reports/general-reports-1/iraq_wmd_2004/index.html
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/inatl/longterm/iraq/mmedia/mmtp121698.htm
http://www.un.org/Depts/unscom
https://www.iaea.org/OurWork/SV/Invo




نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 59
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 9
  • حبیب ۰۱:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    ساده لوحان بخوانند این مطلب رو دیدن در عراق جواب داده میخوان به لطف بعضی ها در ایران هم پیاده کنن زهی خیال باطل
  • ۰۱:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    یه پوکه هم نشونشون ندید
  • ۰۲:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    مشرق خوبی؟ ! دمت گرم از تحولات میدانی سوریه چه خبر
  • parisa ۰۳:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    tashakor
  • ۰۳:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    البته شرایط عراق به مراتب آبرومندانه تر از ایران بود چون اولا عراق یک کشور متجاوز بود و واقعا به کشورهای همسایه اش حمله نظامی کرده بود و از سلاح های کشتار جمعی هم استفاده کرده بود. در حالی که ایران به صرف احتمال اینکه شاید در آینده بخواهد چنین سلاحی بسازد از هم اکنون مجازات را می پذیرد! ثانیا: طرف حساب عراق سازمان ملل بود. یعنی مهمترین نهاد حقوقی شناخته شده بین المللی.حال آنکه طرف حساب ایران یک گروه فاقد هویت حقوقی به نام 5+1 است که صرفا برای ایران و به عنوان مذاکره با ایران معنا دارد و در هیچ قراداد یا سند حقوقی بین المللی تعریف نشده است! ثالثا: تحریمهای عراق هم دقیقا مندرج در قطعنامه های سازمان ملل بود. حال آنکه هیچ یک از قطعنامه های تصویب شده علیه ایران حاوی تحریمهای تجاری و بانکی و نفتی نیست و این تحریمها صرفا مصوب کنگره آمریکا و اتحادیه اروپایی است. لهذا حتی به فرض لعو همه قطعنامه ها تفییری در تحریمها حاصل نمی شود. چنانچه به طور مشابه روسیه هم الان زیر تحریم است با آنکه اصلا حق وتو داردو اصلا نمی شود علیه او قطعنامه ای تصویب کرد!! رابعا: عراق کشوری با تاریخ انقلاب اسلامی و شعار نه شرقی و نه غربی و سالها ایستادن در مقابل شیطان بزرگ نبود! اما ایران با وجود همه این ادعای گذشته اش اینچنین بازرسی هایی را قبول می کند! خامسا: تکنولوژی عراق بومی نبود و همه با کمک غیر مستقیم از پاکستان و بلوک شرق به دست آمد حال آنکه صنایع هسته ای ایران واقعا بومی بود. سادسا: برنامه هسته ای عراق رسما براسی ساختن بمب اتم بود و صدام هم علنا به آن افتخار و ادعا می کرد. اما رهبر ایران رسما ساختن هرسلاح کشتار جمعی را حرام می داند. سابعا: عراق دارای زرداخانه سلاححهای شیمیایی و میکروبی اهدایی همین کشاورهای غربی بود و همین مساله بهانه ای برای بازرسی ها بود. حال آنکه احدی در دنیا نگران جیزی به نام سلاح شیمیایی یا میکروبی ایران نیست! با وجود اینکه ایران تاسیسات شیمیایی و بیولوژیک پیشرفته ای دارد. پس نتیجه اینکه ، اتفاقی که برای عراق افتاد از هر جهت آبرومندانه از خفتی بود که قرار است ایران پایش را امضا کند و شاید هم امضا کرده و قرار است مردمش را مطلع کند!!
  • حسین ۰۴:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    در مورد قدرت نظامی من مخالف هستم ایران یک سری راه برای مقابله داره که توانایی مقابله با ارتش امریکا رو به راحتی داره ایران به راحتی میتونه نیروی امریکا رو در منطقه فلج کنه
  • ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    مشرق منتشر کن. دلالان مذاکره میخوان برای منجی سازی کذایی از خودشون و گرفتن کرسی بیشتر در مجلس هر جور شده توافقی ذلت بار رو امضا کنند که هیچ تحریمی برداشته نخواهد شد و تمامی امنیت کشور به خطر خواهد افتاد
  • ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    موقع اجازه بازرسی از مراکز نظامی شد برن دفتر روحانی و ظریف رو بازرسی کنند هیچ نظامی اجزاه نداره جاسوس های آمریکا رو راه بده.
  • ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    انشاا... که مسولین مذاکره کننده به فکر باشن و هوشمندانه عمل کنن طوریکه کشور به خطر نیفته
  • ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    این حرفها رو باید به اونهایی گفت که چشمهاشون رو بستن و دارن مذاکره میکنند مثلا نمیدونن که دارن امنیت ایران رو به خطر میندازن مطمئنا هر اتفاقی برای کشور و ملت و اقتصاد کشور و امنیت کشور اگر به خطر بیفته همه تقصیر روحانی و اون تدبیرهای نداشتشه
  • ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    براي من سوال است اگر مثلا خط قرمز روي 50 است چرا ما از اول مي رويم سر 50 مي ايستيم و سپس در جريان مذاكرات به نقطه 80 مي رسيم ولي انها در ابتدا روي 10 مي ايستند و در جريان مذاكره به 20 مي رسند چرا اينقدر ناشيانه عمل مي شود در ضمن پذيرش پروتكل الحاقي خطاي عظيم تاريخي و استراتژيك است
  • sadeghi ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    خیلی ممنون.بسیارمهم وعالی
  • مهدی ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    زمانی برای گول زدن خود!!! نمی دانم مقاله را چه کسی نوشته ولی به صورت رندانه ای خواسته است که بازرسی جاسوسان از مراکز نظامی ایران را توجیه کند. بازی با دم شیر! و تفاوت در مشروعیت و.....! عزیز من ما هم تعصب ایران را داریم و نمی خواهیم قدرت و از جان گذشتگی نیروهای مسلح و مردم وطن دوست ایران را زیر سئوال ببریم ولی بهتر است خود را به کوچه علی چپ هم نزنیم. می دانیم که دادن کوچکترین اطلاعات نظامی به دشمن می تواند باعث هدر رفتن زحمت تمام جان برکفان نیروهای مسلح شود پس چرا بیهوده توجیه می کنید؟؟. تعصب داریم اما نمیگذاریم که ما را کور کند هیچ توجیهی برای راه دادن حرامزاده های جاسوس به مراکز نظامی کشور وجود ندارد و چنین کاری مثل تاج گزاردن شاه سلطان حسین بر سر اشرف افغان است. راستی چرا از گزارش جاسوس بزرگ آلمان در عراق هانس بلیکس چیزی ننوشته اید؟
  • علی رسولی ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    با سلام- تفاوتهای عمده ای بين كشور ما و عراق در اين قضايا وجود دارد ، از جمله اينكه رژيم صدام در سال 59 به قصد سرنگونی جمهوری اسلامی و به نيابت از آمريكا و اسرائيل و اروپا به كشور ايران حمله كرد و هشت سال اين جنگ طول كشيد. حساسيتهای آمريكاييها نسبت به رژيم صدام تنها وقتی ايجاد شد كه به كويت حمله كرد ، مثل زمانهای قديم كه يك وزير سالها در خدمت يك پادشاه كار می كرد و مورد اعتماد او هم بود اما ناگهان پادشاه به وزير بدگمان می شد كه قصد دارد جای او را بگيرد و وزير را به دست جلاد به قتل می رساند (نمونه اش قتل تيمورتاش فاسد و ظالم توسط عوامل رضاشاه).قضيه آمريكا و رژيم صدام هم مثل همان شاه و وزير است.هردو ظالم ، جنايتكار و فاسد كه ناگهان منافع يكديگر را در خطر می بينند. اما در مورد جمهوری اسلامی كاملاً متفاوت است.انقلاب اسلامی ما از همان اول با سياستهای مفسدانه آمريكا و جهان غرب مخالف بود و آنها هم از همان اول پس از پيروزی انقلاب قصد و نيت جدی در سرنگونی و ريشه كنی انقلاب و نظام جمهوری اسلامی داشته اند و تا اكنون هم هيچ تغييری در نيت آنان ايجاد نشده ، شايد آنچه اكنون ديده می شود اين است كه آمريكا و اسرائيل خيلی مصمم تر و جدی تر شده اند و برای سرنگونی نظام جمهوری اسلامی ديگر صبر و حوصله ندارند و صدای فريادهايشان روز به روز بلندتر می شود ، مثل سرداری در زمان قديم كه به دروازه يك قلعه رسيده و تلاشهای خود را برای حمله و تسخير و تسليم شدن قلعه شديد و شديدتر می كند و بلاخره فرمان حمله نهايی را می دهد. از آمريكايی ها بعيد نيست كه به جنون رسيده و در يك لحظه فرمان حمله ای بزرگ و وسيع به كشورمان را بدهند و اين بحث های انرژی اتمی و تحريم و مذاكره و ... برای سرگرم كردن و وقت گذرانی و فريب ما باشد. ما همين اكنون بايد آنقدر آماده باشيم كه اگر ناگهان از چند مرز آبی و زمينی و هوايی مورد حمله ای بزرگ و غافلگيركننده قرار گرفتيم چگونه دفاع كنيم.
  • ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    وای
  • مسعود ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    امریکا وانگلیس دشمن ما هستند به دشمن اعثماد نکنیم
  • شاهین زمانی ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    عالی بود منظتر ادامه تحلیل هستیم خدا حفظتان کند
  • امیر ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    اگر عراق بمب اتم درست میکرد الان به دست داعش افتاده بود و داعش هم بر علیه ایران استفاده میکرد
  • ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    یعنی اگه بخوان به مراکز نظامی ما حمله کنند اطلاعات کم دارند؟ شما مردم را ساده لوح فرض کردید یا می خواهید به دولت فشار بیاورید با چهار تا کلمه احساسی ؟!!!! دقیقا مثل سدها است الان به هر سدی بروید تابلو زدن عکسبرداری ممنوع نگهبانها هم نمی گذارن عکس بگیرید یکبار به ایشان گفتم توی سایت گوگل ارث بروید ... ضمن اینکه راههای جاسوسی خیلی زیاد است ماهواره های جاسوسی حتی پلاک خودروها را هم می خوانند !!!
  • محمود ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    سیاست وحقه بازی روباید از این امریکائیها وانگلیسیها یاد گرفت جنگ روباید مثل اونها انجام داد نه ماکه جنگ مون هشت سال طول کشید
  • وحید ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    بزارید بگردند تا نزد افکار عمومی به خاطر تهمت هایی که زدند شرمنده بشوند ههههه
  • ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    سلام حرف مهدی درست است نویسنده قصد دارد تا ذهن مخاطبان را برای بازرسی از مراکز نظامی اماده کند و احتمالا این امر توسط دیگر مطبوعات و رسانه ها نیز پیگیری شود اما این کار بازدید از مراکز نظامی خیانتی به ایران است غیر قابل بخشش اگر زوایای این کار الان هم مشخص نشود قطعا تاریخ درباره ان قضاوت سختی خواهد کرد انها به دنبال تجزیه ایران هستند و بازدید ها شروعی است برای این کار
  • ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    همه گزارش خبری تون رو خوندم خوب بود ولی توی نتیجه گیری تون تنها واژه ای که نظرم رو جلب کرد این بود : " مشروعیت مردمی نظام ایران موجب می‌شود حمله به چنین کشوری، حتی به صورت یک عملیات مقطعی با مخالفت افکار عمومی جهانی و برخی قدرت‌های برتر مانند روسیه و چین واقع شود. گر چه به دلیل تبلیغات رسانه‌ای نمی‌توان بر اولی و به دلیل تجربه جنگ تحمیلی نمی‌توان بر دومی حساب صددرصد باز کرد، " بنظرم برای حفظ مردممون روی هیچ کس نباید حسابی باز کنیم . این تنها گزینه ما باید باشد: رفع نگرانی های پوچ جاهلان جهانی ، روی پای خود ایستادن و به خود تکیه کردن یه ضرب المثل عربی هست که میگه وقتی میخوای بلند بشی دستت رو فقط به زانوی خودت تکیه بده و یا علی بگو یعنی هیچ انتظاری از کسی نداشته باش
  • ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    آفرین آفرین
  • ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    اکثریت مردم در تنگنای معیشت هستند - خزعبلات نبافید
  • حسین ب ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    بخاطر اینکه اولا بلیکس سوئدی بود و دوما ایکاش تمام بازرسان مثل این بابا طرفدار ایران بودن.
  • صاعقه ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    بس کنید انقدر هی میگید معیشت معیشت .دیروز آمار دادن مصرف بنزین بعد از گرونی بیشتر شده.یعنی مردم ما الان فقیرن؟؟؟؟؟ چرا خودتونو گول میزنید. این اقتصاد بدمون ناشی از سیاست های غلط دولته نه تحریما.باورکنید این توافق بخاطر حریص بودن بعضی هاءه.داریم توافق میکنیم برای شکم.این وسط هسته ای و عزت و شرف ایران به فنا میره. ما دوست نداریم توافقی با آمریکا داشته باشیم. توجه کردید این توافق بیشتر فتنه ای هارو شاد میکنه نه مردم شریف ایرانو.
  • ناشناس ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    اگر اطلاعات لازم رو دارند و ابزار جاسوسی هم دارند چرا اصرار به بازدید از مراکز نظامی و مصاحبه با دانشمندان ما دارند ؟!!
  • ناشناس ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    80 درصد مشکلات اقتصادی مربوط به سوء مدیریت و فقط 20 درصد مربوط به تحریمها میشود پس با لغو تحریمها هم اوضاع کشور گل و بلبل نخواهد شد .
  • مسعود ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    بازرسی از مراکز نظامی یعنی برنامه ریزی برای حمله به ایران
  • عباس مطهری نیا زنجان ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    تحت ولایت امر مسلمین جهان حضرت امام خامنه ای باید در برابر زورگویان و دشمنان دین و میهن عزیزمان تا آخرین قطره خون ایستادگی کنیم. بازرسان آژانس فقط از مراکز هسته ای باید بازرسی کنند و ضمناً در همان محدوده هم اگر مرتکب نصب دستگاه های جاسوسی و رهگیری و غیره شوند پس از اثبات جرم، بدون درنگ و در اسرع وقت و بدون جنجال و هیاهو سریعاً اعدام شوند تا درس عبرتی باشد برای سازمانهای جاسوسی غربی و آمریکایی.
  • hamid ۱۳:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    اینکه هدف امریکا و نماینده رژیم صهیونیسمی جناب اقای فابیوس اصرار بربازدید از مراکز نظامی و بازجویی از دانشمندان هسته ای و بیشتر را دارند دقیقا همین است که مکان ها و افراد را شناسایی کنند تا بعدا بتوانند نسبت به نابودی انان اقدام عملی و جدی انجام دهند نه مسئولین ما ونه کل احاد جامعه ایرانی هرگز اجازه این چنین کاری به نیرنگ بازان و فریب دهندگان این گروه های خارجی و اژانس اتمی نخواهند داد ضمنا بنده از مسئولین درخواست دارم مواظب توریست ها که مدتی و اخیرا به ایران می ایند باشند گاهی دیده می شود بصورت تکی و گاهی ده نفره در خیابان ها و اماکن دیگر ایران ازادانه در حال رفت امد هستند بدانید و مطمئن باشید در شرایط کنونی حتما عوامل جاسوس در بین انان وجود دارند که ممکن است با جاسوسان داخلی و فریب خوردگان در زمانی ومکانی با هم مواجه شوند واطلاعات مهم ایران بین انان رد و بدل شود امریکایی ها و اروپاییان برای بدست اوردن اطلاعات مهم ما از هر شیوه ای استفاده می کنند اگر در توافق هسته ای حاصل نشد راه های دیگری را عملی می کنند پس هوشیار باشید و دشمن را دست کم نگیرید اینکه در مذاکرات دنبال وقت کشی هستند یک واقعیت محض است ولی به دنبال هدفی هستند ما باید علاوه بر اینکه توان نظامی و دفاعی خود را لحظه به لحظه باید افزایش دهیم مواظب نیرنگ های دشمن هم باید باشیم از تحریم ها هراسی به دل راه ندهید ما نان و اب می خوریم ولی نه اطلاعات به دشمن می دهیم ونه زیر بار حرف مفت و زور می رویم راه و روش ما راه وروش حسین (ع) است .
  • حمید ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    یناشناس محترم زیر بار حرف مفت و زور رفتن و ذلت و خواری رفتن بهتر است یا مقاومت در برابر زور گویان و ایستادگی ، ما عزت و شرف و ناموس و دینمان را فدای معیشتمان نخواهیم کرد ما همه ایرانی هستیم و مسلمان حتی اقلیت های مذهبی ما هم این ننگ را هرگز نخواهند پذیرفت که همه چیز را فدای شکم و زیر شکم کنند ما راست قامتان تاریخیم طی حداقل طی 500 سال گذشته که همه تاریخ امریکا هم نمی شود ما به هیچ کشوری و مردمی تجاوز و تعدی نداشته ایم وامروز این امریکای جهانخوار و رژیم خونخوار صهیونیسمی وچند کشور اروپایی و شیوخ چند کشور خلیج فارس با این همه ننگ ورسوایی و جنایات حالا مدعی حقوق مردم دنیا و خودشان شده اند راستی مردم ازاده جهان کجا هستند تا توی دهان ان رسوا شدگان و جنایتکاران بزنند و انان را سر جایشان بنشانند .
  • ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    گوگل ارث منبع اطلاعاتی اونم برای مراکز نظامی ؟ اونم تو عمق زمین ؟ فیلم زیاد دیدی
  • مرتضیsk ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    از کاسبانِ مذاکره هستی شما ؟
  • ۱۸:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    حالا دیگر برای همه بیسوادها روشن شده است که پروتکل الحاقی یعنی فرار دادن خنجر زهرآلود دشمن بر قلب خویش آنهم با اراده و دست خویش. حال خدا کند با سوات ها هم بفهمند.
  • ۱۹:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    آره. آنهایی که سوار ماشین های چند صد میلیونی ظریف را داشتند تشویق می کردند از شدت گرسنگی در حال مرگ بودند!!
  • امیر ۱۹:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    شتر در خواب بیند پنبه دانه**گهی لپ لپ خورد گه دانه دانه...
  • ۲۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    بخاطر اینکه اولا بلیکس سوئدی بود و دوما ایکاش تمام بازرسان مثل این بابا طرفدار ایران بودن{{{ خفه شوم ساده لوابله
  • ۲۰:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    اسکات ریتر که خود از بازرسان سازمان ملل بود، با افشای این اسناد سهم مهمی در پایان دادن به کار کمیسیون در دسامبر 1999 داشت، }} بهمین دلیل دولت جنایتکار و تروریست آمریکا مدتها اسکات ریتر را زیر نظر داشت و بالاخره با جعل و پاپوش اسکات ریتر را به زندان انداخت تا از مقالات افشا کننده او جلوگیری کند. خاک بر سر اپوزیسیون مزدور و ستون پنجم پادوی ایران در خدمت "سیستم بین الملل" بقول یکی از پادو ها ......
  • ۲۰:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    مذاکره باید معقول باشه نه اینکه ما سر خم کنیم هر چی اونا گفتن بپذیریم
  • ۲۰:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    مملکت دو دستی داریم از بین میبریم این مذاکره بخوره تو سرمون که به این راحتی وا دادیم
  • مهرداد ۲۲:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    عینکتو عوض کن دوست من.
  • حسین ۲۳:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
    0 0
    سلام طبق فرمايش حضرت آقا اصلا نبايد اجازه بازرسی از مراكز نظامي به هيچ بازرسی داده شود.
  • ۰۲:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    عزيزم خودت خوب ميداني كه ارتش داره و ديگر كشورها اگر يكي دارند ما دو تا داريم !
  • افشین تهران ۰۳:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    افرین بر شما.ایا مردم ایران باید این خفت را که قرنها بر پیشانیشان خواهد ماند را فقط بابت گروهی خاص که در خوشخیالی و خوراندن جام زهر ید طولایی دارند و برای تکیه بر قدرت و اینکه بگویند ما کردیم باید این بهارا بدهند؟؟؟حال اینکه چه کردند را ممکن هست با انواع تبلیغات بپوشانند تبلیغاتی همانند خبر کردن پیامکی افرادی خاص برای پیشواز بعد از لوزان!!که معلوم نیست و نبود اینهمه شادی برای چه بود و چرا ما از ورود حضرات باخبر نمیشویم ولی انها در فرودگاه اماده به یراق هستند!!؟؟؟در هر صورت صلاح این کشور را رهبری هوشمند ان و نمایندگان محترم بهتر میدانند و فصل الخطاب فرمایشات رهبریست و همه ملت دست به دست خواهند داد تا علی تنها نماند.تحریم قابل تحمل است و البته من کارگر با جیب پر و وام قرض الپسنده شعار نمیدهم اما نبود امنیت و از همه بدتر نداشتن عزت و اقتدار و استقلال برای این ملت همچون زهر است و تحمل پذیر نیست.برای اینجانب مثل روز روشن هستکه این ارازل جهانی تحت هیچ شرایطی دست از بهانه گیری بر نمیدارند و تا زمانیکه لابی صهیونیست وجود دارد این بهانه گیریها بدلایل مختلف خواهد بود پس بهتر نیست که ضمن مذاکره و شناساندن اینها به همه مردم دنیا بر مواضع منطقی خود پایدار باشیم و باج ندهیم؟؟بازرسی از کاخ صدام ایا وجه فنی دارد یا بواسطه تحقیر یک دولت و ملت بوده است؟؟البته صدام لایق بدتر از اینها بود اما ما چرا؟لابد در اینده این بی شرمها جسارت را تا بازرسی از بیت محترم رهبری خواستار خواهند شد و ما باید تحمل کنیم؟؟راه این ملت خودکفایی و استقلال و نگاه به درون هستکه رهبری فرمودند والا از این مستکبران و دوستان شیطان ابی گرم نمیشود و ما باید در عرصه قدرت چه اقتصادی و چه صنعتی و چه نظامی به جایی برسیم که تحریم را با تحریم پاسخ دهیم و اگر لازم شد کشورهایی را که در تحریمهای حداقل یکجانبه امریکا و اروپا شرکت میکنند را تحریم و اجازه ورود و خروج صادرات و وردات از تنگه هرمز و خلیج فارس را ندهیم و اگر قرار نیست که ما نفت بفروشیم پس دیگران هم نفروشندتا دیگر در روند مذاکرات اخلال بوجود نیاورند که البته اینکار قبلا هم در مقاطعی در دفاع مقدس و بصورت محدود در جنگ نفتکشها تجربه شده اما اینک مستلزم قدرتی بیشتر و جانفشانی مردان و زنان ایرانی تحت شرایط سخت هست.هموطنان عزیز حق دادنی نیست بلکه گرفتنیست و انهم گرفتن حق از این وحوش پر مدعا کاری بسیار سخت است و البته دادن باجهای مکرر و پذیرفتن خفت راهی دیگر است که این ملت همیشه زنده و با غیرت بعید میدانم انرا برگزینند.یا علی ع ادرکنی.
  • افشین تهران ۰۳:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    کسی مردم رو ساده لوح فرض نکرده عزیز جان و مثل شما ساده لوحان کم پیدا میشه.اگه اینها اطلاعات مراکز نظامی ما رو دارن دیگه چه اصراری به بازرسی هست؟؟؟شما یک سایت موشکی یا پدافندی و یا تولید سلاح رو با سد مقایسه میکنی!!!!!!ممکن هستکه ماهوارهای جاسوسی بتونن از بیرون یک سایت عکسبرداری کنن اما داخل اون چی؟؟ایا با عکسبرداری میشه اندازه و قدرت پایداری اون سازه رو بفهمند؟؟میشه عمقش رو بدست بیارن ؟؟میشه فعالیتش رو بفهمن؟؟تا با این اطلاعات سلاحی برای تخریبش تهیه کنن؟؟ایا تا حالا فکر نکردیکه نمونه برداری از سایت نظامی چه اطلاعات محرمانه ای رو به انها میده؟؟اونا هنوز دنبال این هستن که موشکهای ایران از بدنه و کلاهک فولادی استفاده میکنن و یا الیاژی از المینیوم یا فلز دیگه ای تا بتونن وزن و برد موشکها رو در بیارن و اینکار براحتی از نمونه برداری استخراج میشه!این یک مثال ساده بود تا شما عمق قضیه رو درک کنی .حالا ساده لوح مردم هستن یا امثال شما که همه چی رو عامیانه بررسی میکنی؟؟بد نیست که پیرامون همین مسئله به مناظره ها و بحثهای کارشناسی خبرگان رجوع کنید و بعد اظهار نظر کنید.
  • افشین تهران ۰۳:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    مردم در تنگنا هستند شما چطور؟؟؟تنگنای معیشت سختر هست یا تنگنای امنیت؟؟دوستداری شکمت سیر باشه و لباس مارک دار بپوشی و ال ای دی تری دی داشته باشی اما امنیت نداشته باشی؟عزت نداشته باشی؟اقتدار نداشته باشی؟استقلال ناموس وطن دین مذهب و .....همه اینها فدای رفاه !!!مردم میتونن توقع کم داشته باشن ومسئولین سوئ مدیریت نکنن و رانت اقازاده پروری رو براندازن و مدتی تحمل کنن تا روی پای خودشان بیستند و باج و امنیت را ندن.خزعبل گویی درست رفتار شما طلبکاران همیشگیست که میخواین فعالیت عربی داشته باشید و زندگی و امکانات اروپایی.
  • افشین تهران ۰۳:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    کسی منکر سخت بودن زندگی نیست اما نه انقدر که بعضیها بزرگش میکنن.سی سال پیش تو کوچه ما فقط دونفر ماشین داشتن و الان سر جای پارک چاقو کشی کردن!!!!اگه مردم ندارن پس اینهمه ترافیک در جاده ها اونم برای دو سه روز تعطیلی چیه؟بی پول که سفر نمیره.البته من حق مردم ایران را بهترین زندگی ممکن میدونم اما با حلوا حلوا دهن شیرین نمیشه.قرار نیست که مردم کشورهای دیگه این کشور رو اباد کنن و بزارنش برای ما.
  • افشین تهران ۰۳:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    مثبت دادم اما این اعدام چی بود که گفتی برادر؟؟همین الان سه تا جاسوس امریکایی گرفتن ببین چه قرشمال بازی راه انداختن این رسانه های غربی و گنگره مزدور امریکا انوقت بازرس اژانس رو اعدام کنیم؟؟
  • افشین تهران ۰۴:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    ابتدا باید بگم که این مردک فابیوس عامل وارد شدن خونهای الوده به ایران بود که متاسفانه در دادگاه فرانسه تبرئه شد!!!!!و دشمنی او با ایران و ایرانی قدیمی هست و بواسطه نوکری اسراییل.میبینید که بعد از هر سنگ اندازی در مذاکرات این بدبخت برای دم تکان دادن به اسراییل میره و برای لیس زدن کاسه اعراب مرتجع به ان کشورها سفر میکنه پس اگه بر بازرسی پا فشاری داره یعنی اینکه نقشه ای در سر ش هست تا دوباره از بعضیها دستخوش بگیره و اما عزیزانی که امنیت را با معیشت که مطمئن هستم دارند معامله میکنن واقعا تا حالا به این طرز تفکرشون فکر کردن چرا که اگر کسی امنیت رو فدای رفاه کنه پس دیگر موازین هم در زندگی خصوصیش فدای این پدیده تازه فرهنگ شده میشه.عاقل را اشاره ای.اما تا جاییکه یادم هست قرار بود چرخ سانتریفوژها بچرخه و چرخ زندگی مردم هم بچرخه اما مثل اینکه چرخ سانتریفوژها باید بنام معیشت مردم فدای چرخیدن چرخ کاسبان واردات بشه و عرصه از کاسبان تحریم !!!!!که البته بدلیل دلخوری دیگه با دولت همکاری نمیکنن و فروش تفت هم بخاطر این به پایین ترین سطح رسیده گرفته بشه و به کاسبان واردات سپرده بشه!!!قبلا هم گفتم اگر کسانی فکر میکنن که با این توافق معیشت انها تغییر خواهد کرد و این توافق پایان تحریمها و بهانه گیریهاست باید در کمال احترام بگم که خیلی ساده هستید.اگر قراره در اینده با این توافق ما امنیت نداشته باشیم و باز شیاطین بدستور لابی صهیونیست بهانه دیگری را بپا کنن پس بهتره مثل یک ایرانی با غیرت از داشته ها مون دفاع کنیم.و اگر مسئولین نمیتونن کشور رو در این حالت تحریم اداره کنن به اهلش بسپارن تا اداره بشه و اگر میتونن دوش به دوش ملت و رهبری پای حقوقشون باستند و از ان دفاع کنن.در هر صورت فصل الخطاب فرامین امام خامنه ای رهبری هوشمند و مقتدر ایران هست و ما اجازه نمیدیم که کسانی دوباره جام زهر در دست بگیرن و راه رفته قبل رو تکرار کنن.چرا که بواقع این ملت اهل کوفه نیستن و علی تنها نمیماند.مردم فرق دلسوزان کشور و متمایلین به غرب رو میفهمند و در لحظات حساس نشان دادن که پای انقلاب و ولایت میمانند و همچنان طبق دستور رهبری تا زمانیکه ایشان بفرمایند ما از دیپلماتهای مذاکره کننده کشور حمایت میکنیم هر چند که از این کوتاه امدنها خسته و نا امید شدیم.امروز کسانی برای ما تکلیف معین میکنن که خودشان انواع نسلهای سلاح هسته ای رو انبار کردن و شیطان ارشدشان ان را مورد استفاده انهم در بین مردم عادی قرار داده.ایا این درسی هستکه ما از عاشورا و امام حسین ع گرفته ایم؟؟؟ایا باید در عاشورای بعدی دوباره سینه بزنیم و یا حسین مظلوم سر بدهیم؟؟ایا امام حسین ع و اهل بیت ایشان و دیگر فرزندان پیامبر ص بما درس معامله معیشت با حق را داده اند ؟ما یا مسلمانیم و یا نیستیم و اگر هستیم باید از گرفتن حقمان طفره نریم.
  • ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    دیر اومدی داداش میخوای زود هم بری چیزی خبری نیست اسم فک و فامیلت را هم می نوشتی شاید بیشتر میدادن !!
  • مهدي ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    مشرق جان اين روزها خيلي بد شدي فقط چشم بسته انتخاب ميكني و كامنت ماها را تا چشمت ميبيند خذف ميكني ....
  • حسین ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    35 سال پیش هم با امریکا وکشورهای غربی رابطه داشتیم معیشت مردم هم تعریفی نداشت من از پدرم شنیدم ک بخاطر خوشه گندم وگرسنگی سرهمدیگرو با چوب وسنگ می شکستند!!!
  • حسین ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    لطفا نگویید معیشت!بگوییدتجمل گرایی!تو کشورما کسی از گرسنگی نمرده باوجودتحریمها وجنگ هشت ساله!محاصره شعب ابی طالب خرما را دهان ب دهان میچرخاندن!ناشکرنباشیدزوال میاد!!!
  • حسین ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    اره حسن جون داره اون کشوری که ارتش نداره وتسلیم امریکا شده ژاپن والمانه!!!کمی اطلاعاتت را بیشتر کن!!!
  • عباس ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    کلنا عباسک یا م ه د ی فقط دارم خودم از تمام جهات آماده میکنم برا امام زمان نه کسی دیگه
  • یاسین ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۱
    0 0
    مشرق نیوز اکر واقعا رسالت خبری داری ؛ یه گزارش تهیه کنید از زمانی که دولت احمدی نژاد اجازه بازرسی از تاسیسات نظامی رو به غربی ها داد اگر احمدی نژاد اجازه بده مشکلی نداره اما این دولت اجحازه بده میشه خیانت ؟ خائن شماها هستید که خون مردم رو میمکید عوضی های بی دین
  • افشین تهران ۰۴:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۴
    0 0
    مثل اینکه تاریخها رو اشتباه گرفتی و فرق تعهد را با همکاری داوطلبانه نمیدونی.دوبار بازرسی از پارچین در زمان دبیری شورای امنیت اقای روحانی بوده پسر جان.اول تحقیق کن بعد اراجیف سر هم کن.بعدشم انجام عملی داوطلبانه با دادن تعهد فرق داره .حالا فهمیدم منظور بعضیها از سواد چیه.هرچه چاله میدونی تر و بی تربیت تر میشه با سواد تر.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس