به گزارش مشرق، «ارنست مونیز» وزیر سابق انرژی آمریکا بار دیگر نسبت به تبعات خروج آمریکا از توافق هستهای هشدار داد و گفت واشنگتن با چنین کاری، خود را در جهان منزوی میکند.
وی در بخشی از مصاحبهای که امروز (شنبه) در پایگاه «بلومبرگ» منتشر شد، در پاسخ به این سوال که آیا اوضاع در مورد برجام آنطور که او امیدوار بوده پیش رفته، گفت: «از این منظر که اطلاعاتی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کرده از پایبندی کامل [ایران] حکایت دارد، بله. این چیزی است که امیدوار بودیم اتفاق بیافتد و افتاده.»
مونیز که در جریان مذاکرات منجر به توافق هستهای نقش پررنگی داشت، افزود: «اما از منظر بسیاری از مباحث سیاسی، به آنجا [که مد نظر داشتیم] نرسیدیم، به خصوص اینکه احتمال دارد [دونالد] ترامپ [رئیسجمهور آمریکا] از توافق خارج شود. این تصمیم بسیار بدی است.»
وزیر سابق انرژی آمریکا افزود: «این کار به طرز مضحکی ایالات متحده را منزوی خواهد کرد، چراکه تا وقتی ایران [به برجام] پایبند باشد، اروپاییها و دیگران به تعامل با ایران ادامه خواهند داد، اما این کشور این توجیه را خواهد داشت که یک یا چند بند [توافق] را از سر باز کند.»
رئیسجمهور آمریکا که طبق قوانین داخلی این کشور باید هر سه ماه یک بار پایبندی ایران به برجام را تائید کند، بر اساس گزارشهای غیررسمی، به دنبال راهی برای متهم کردن ایران به نقض برجام و عدم صدور تائیدیه است.
گفته میشود تلاش برای قرار دادن ایران بر سر دو راهی ارائه دسترسی به پایگاههای نظامی یا خروج از برجام، راه حلی است که به این منظور به ترامپ پیشنهاد شده است.
«نیکی هیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل هفته گذشته پس از حضور در مقر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفت ایران باید به بازرسان آژانس اجازه دهد که از پایگاههای نظامی بازدید کنند.
بر اساس توافق هستهای، آژانس برای دسترسی به هر سایت غیرهستهای، اعم از نظامی یا غیرنظامی، ابتدا باید مدارک و اطلاعاتی که نشان دهد ممکن است در این مکان فعالیت مرتبط با هستهای انجام گیرد را به ایران ارائه کرده و درخواست بازرسی دهد.
در صورت عدم پذیرش این درخواست از سوی ایران، این درخواست به کمیسیون مشترک هشت عضوی نظارت بر برجام، متشکل از ایران، روسیه، چین، فرانسه، آلمان، انگلستان، آمریکا و اتحادیه اروپا میرود و تنها در صورت رأی اکثر اعضا به نفع آژانس، باید دسترسی ارائه شود. این روند تا ۲۴ روز زمان میبرد.