کد خبر 661634
تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۶:۱۵

پیروز مجتهدزاده استاد دانشگاه و کارشناس مسائل ژئوپولیتیکی که در ایام مذاکرات هسته‌ای از حامیان برجام و بود، اکنون این توافقنامه را به "زهرمار" تشبیه می‌کند و از عملکرد بسیار ضعیف تیم مذاکره کننده سخن به میان آورده است.

به گزارش مشرق، پیروز مجتهدزاده استاد دانشگاه و کارشناس مسائل ژئوپولیتیکی که در ایام مذاکرات هسته‌ای از حامیان برجام و بود، اکنون این توافقنامه را به "زهرمار" تشبیه می‌کند و از عملکرد بسیار ضعیف تیم مذاکره کننده سخن به میان آورده است.

این کارشناس مسائل ژئوپولیتیکی میگوید همه چیز برجام افتضاح بوده و همه این آوازه ها از سیاست خیانت کارانه تسامح و تساهل است که 20 سال از زمان کمال خرازی تا به امروز بر روابط خارجی ما حاکم بوده است.

مشروح گفتوگو با مجتهدزاده در ادامه می‌خوانید:

 

سوال: 27 دی ماه سال 94 روز آغاز اجرای تعهدات طرف غربی در برجام بود. در این 10 ماهی که از برجام گذشته است، این توافق در چه وضعیتی است؟

مجتهدزاده:گمان نمی کنم کسی در ایران باشد که بتواند به این سوال پاسخ بدهد. حتی رئیس جمهور و وزیر امور خارجه هم نمی توانند به این سوال پاسخ دهند. مطالبی که ما در داخل کشور از طرف دولت می شنویم این است که برجام در جریان است و ما چیزی به آمریکایی ها ندادیم و آنها همه چیز به ما دادند و می دهند و... اما در غرب به ویژه در ایالات متحده آمریکا صحبت از شاخ و شانه کشیدن و چنگ و دندان تیز کردن است و می خواهند همین مقداری که جواب سلام ما را داده اند، این را هم پس بگیرند. در این میان دیگر اعضای 1+5 به ویژه اتحادیه اروپا هم سکوت مطلق اختیار کردند زیرا در حقیقت آنها در برجام کاره ای نبوده و نیستند.و جرات بیان حرفی جز خواسته های امریکا را ندارند و وضع چین و روسیه هم چندان بهتر نیست.

سوال: در حال حاضر محوریت اصلی در برجام با آمریکا است؟

مجتهدزاده: همیشه اینطور بوده است. آقایان سران دولت دائما از این می گویند که آمریکا نمی تواند به صورت یکطرفه برجام را لغو بکند زیرا اروپا و چین و روسیه درگیر آن هستند. آقایان در حالی این را می گویند که ایالات متحده در این 10-15 سال گذشته هر کاری دلش خواسته علیه ما انجام بدهد، انجام داد و1+5  هم آن را تائید کردند. حالا چطور ما این تصور را داریم که 1+5 جلوی آمریکا می ایستد؟ عجیب است!. معلوم نیست این افراد با این نگاه خودشان را به چه چیزی دلگرم می کنند؟. ما هر چه می گوییم و هر چه راهنمایی کنیم فایده ندارد.

آقای رئیس جمهور! اگر آمریکا بخواهد برجام را لغو کند، از دست اروپا و سازمان ملل متحد هیچ کاری برنخواهد آمد. ولی من به عنوان یک ایرانی عرض می کنم اگر آمریکا این برجام را لغو کند من بسیار خوشحال می شوم زیرا حداقل سایر مطالبات آتی شان از ایران را دیگر انجام نخواهیم داد.و بازخواهیم گشت به سرمنزل اول که محمود احمدی نژاد با درایت تمام اعلام کرد یعنی تلاش برای غنی سازی 20 درصد تا آقایان امریکا و اسرائیل مجدد به دنبال ما اول تهدید نظامی کنند و بعدا بخواهند که مذاکرات را دوباره آغاز کنیم.

از حرف رئیس جمهوری و ظریف متحیرم

سوال: در حال حاضر در اجرای برجام، آمریکا بدعهدی کرده است ولی با این حال ایران باید به تعهدات خود پایبند باشد و از آن تخطی نکند؟

متاسفانه در حال حاضر وضع این گونه است. شما به بحث ها و گفت وگوهای داخل ایالات متحده آمریکا را توجه کنید. کسانی که از برجام دفاع می کنند استدلال می کنند که برجام خیلی به نفع ما امریکائی ها (و اسرائیلی ها) است و ما با آن جلوی خطر هسته ای ایران را برای همیشه به طور کلی گرفتیم و ایران در این زمینه به طور کلی خنثی شده است و دیگر برای ما تهدید نیست. بعد می گویند ایران هنوز تعهدات بسیاری دارد که باید انجام شود. آنها با این استدلال به منتقدین می گویند که به دنبال لغو چه چیزی هستید؟ از این بهتر مگر می شود؟

ما باید نگاهمان این باشد که بین آنها چه می گذرد و از خوش خیالی ها به واقعیت ها برسیم . من از این حرف آقای رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایشان که گفتند آمریکا نمی تواند برجام را لغو کند زیرا دیگران درگیر آن هستند و در سازمان ملل برجام ثبت شده است، همچنان متحیر هستم. چه فراوان مواردی که اینها قوانین سازمان ملل را علیه ما شکستند و روسیه و چین هم در تمام موارد علیه ما اقدام کردند. چه تحریمی دسته جمعی غربی علیه ما تدارک دیده شد  که روسیه و چین توانستند مانع آن شوند؟ جز ان که خود روس ها و چینی ها هم بعد از چند روز به اصطلاح مقاومت به آنها پیوسته و علیه ما رای دادند؟

سوال: قرار بود برجام فشارها را بردارد و گشایش ایجاد کند. چه شده که این توافق، تبدیل به اهرم فشاری بر روی ایران شده است؟ کجای کار اشتباه بوده که به اینجا رسیدیدم؟

مجتهدزاده:(خنده) حدود 2 سال پیش من ضمن اینکه با تمام وجود از مذاکرات ایران و غرب در مساله هسته ای دفاع می کردم. اما وقتی که وارد مذاکره شدیم و به طرف این برجام نافرجام پیش می رفتیم هشدار می دادم که اگر این گونه پیش رویم در انتها ایالات متحده آمریکا از ما طلبکار هم خواهد شد؛ که شد. یعنی با توجه به تمام تعهداتی که مورد بحث قرار گرفت از جمله آزاد کردن دارایی بلوکه شده و... گفتم که نه تنها دارایی ما را آزاد نخواهند کرد بلکه ایالات متحده از ما طلبکار نقدی هم خواهد شد. شما وقتی مذاکره می کنید باید که با واقعیت کارکنید؛ باید برای هر تعهدی از دو طرف تضمینی هم پیش بینی کنید! باید حفاظ های لازم برای اجرای متقابل را در نظر بگیرید! باید زمانبندی اجرا را به صورت دقیق و لازم الاجرا پیش بینی کنید! باید در حالی که روی یک سناریو به توافق می رسید چند سناریوی جنبی به عنوان طرح و برنامه دوم و سوم کار کنید! ولی ما در نهایت ساده دلی و خوش باوری وارد این مذاکرات شدیم. در حقیقت ما یک مذاکره کننده ورزیده نداریم که برود با 6 غول بسیار ورزیده، با سابقه در فرهنگ استعماری و ورزیدگی کامل در مذاکره و فریب دادن طرف مقابل، طرف شود.

تیم مذاکره کننده بسیار ضعیف بود

سوال: یعنی تیم مذاکره کننده ایران ضعیف بوده است؟

مجتهدزاده: بسیار بسیار ضعیف بودند. نه تنها در برجام ضعیف عمل کردند که در سایر مسائل سیاست خارجی نیز ضعیف عمل کردند. آقایان در پاسخ چنین حرفی قطعا می گویند ولی تیم مذاکره کننده ما بهتر از قبلی ها بودند...  در پاسخ این ادعا باید یاد آوری کرد که هیچ یک از تیم های مذاکره کننده قبلی وارد مذاکرات اصلی برای حل مسائل موجود نشده بودند که شما بتوانید بگوئید که از آنها بهتر عمل کردید! گذشته از آن شما کی می خواهید بفهمید که شما را انتخاب نکردند که از قبلی ها بهتر عمل کنید! شما را انتخاب کردند که مشکلات موجود کشور را حل کنید! روابط ما با ترکیه را نگاه کنید. رئیس جمهور در کنفرانس سران کشورهای کنفرانس اسلامی در استانبول شرکت می کند و تمام اهانت های دنیا را می شنود و بدون هیچ پاسخی به ایران بازمی گردد. چندماه بعد که در ترکیه کودتای مصلحتی آمریکایی شکل می گیرد، وزیر خارجه ایران به ترکیه می رود و به اردوغان تبریک می گوید؛ گویی که اردوغان جلوی کودتا را گرفته بود. الان دوباره اردوغان به همه حیثیت و ناموس تاریخی ما اهانت کرده است. من خواهش کردم که وزیر امور خارجه ما مجدد برود ترکیه و دستبوسی و تشکر کند. همین برخورد کوچک ما با ترکیه را ببینید چگونه است؟ برخورد تسامحی – تساهلی ما با عربستان سعودی را دیدید. دو یا سه بار تقاضای ملاقات دادیم و آنها رد کردند ولی با این حال باز هم تقاضای ملاقات و دیدار می کنیم. این مسائل نشان می دهد که دیپلماسی ما تقریبا زیر صفر است.و در چهارچوب سیاست خیانت بار تسامحی و تساهلی ما را به طرف نابودی تمام می کشاند.

برجام بدترین افتضاح زمان است

سوال: یعنی معتقدید که دیپلماسی ما انفعالی شده است؟ یا این سیاست ورزی در روابط بین الملل ناشی از بی تجربگی دستگاه دیپلماسی کشور است؟

مجتهدزاده: این نوع دیپلماسی از عدم ورزیدگی است و در سیاست خارجی تسامحی و تساهلی دارد به فاجعه کشانده می شود. این حضرات در تمام این سالها که دیپلمات بودند، ما در انزوای کامل بودیم و با کسی در ارتباط نبودیم که بتوانیم تجربه کسب کنیم و دیپلماسی ما ورزیده شود. البته ایراد کار در این نیست که این آقایان را سرزنش کنیم که چرا بهتر مذاکره نکردید. ایراد کار در این است که دولتهای ما آنقدر به خود غره هستند که فکر نمی کنند نمی توانند حریف اژدها شوند و سبک خیالانه به کام اژدها در می آیند. همین تکبر باعث شده که از دیپلماتهای قدیمی، از کارشناسان علمی و دانشگاهی و یا در صورت نیاز از متخصصان ورزیده علمی بین المللی استفاده کنند. همین گونه در غفلت محض می روند و یک دستی تکان می دهند و عکس هایی می گیرند و بدترین افتضاح زمان را شکل سبب می شوند و بر می گردند و همه گناهان را به گردن دیگری می اندازند که چرا با مذاکراتشان موافقت کردند و منتقدین را هم به باد دشنام و نفرین می گیرند و به دادگاه عدل الهی حواله می دهند.

سوال: برجام بدترین افتضاح است؟

همه چیزش! و همه مباحث مربوط به سیاست خارجی تسامحی و تساهلی خرازی مآبانه افتضاح بوده است!. شما در سیاست خارجی یک مورد بگویید که افتضاح نبوده است. از ماجرای استانبول تا ماجرای عضویت در پیمان شانگهای یا هر کاری که کردیم با افتضاح برخورد کردند.

سوال: این اظهارات شما با ادعای دولت در به کارگیری ژنرالها همخوانی ندارد .

کدام ژنرال ها را در سیاست خارجی دخالت داده اند؟ بگوئید تا ملت هم بداند!

سوال: به عنوان مثال آقای ظریف یا اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای

مجتهدزاده: ببخشید... آیا معتقدند که دولت با آقای ظریف و تیم مذاکره کننده اش مشورت کرده اند؟..... من نمی فهمم کی و کجا ادعا شد که با کسی غیر از خودشان مشورت کرده باشند! در برجام تنها مهارتی که مقداری نشان داده شد همان مشارکت دادن آقای دکتر صالحی بود در مذاکرات که بعد از مشارکت و انجام وظیفه، به او هم پرخاش کردند.

سوال: منظورتان این است که آقای روحانی خطاب به آقای صالحی گفتند در سایر موضوعات غیر از مباحث فنی برجام صحبت نکنید

مجتهدزاده:گفتند صحبت نکنید؟ این چگونه منطقی است که از آقای صالحی بخواهند در مذاکرات شرکت بکند و بعد بگویند در مذاکرات دخالت نکنید؟ من از این حرف شما چیزی در نیافته ام. اگر مشکلشان با دکتر صالحی بر سر عدم دخالت وی در کارهای وزارت خارجه بوده است پس چرا وقتی آقای وزیر امور خارجه در کار سازمان انرژی اتمی دخالت کند و دستور تخریب انرژی هسته ای را بدهد کارش "دخالت" در امور سازمان انرزی هسته ای تحت ریاست دکتر صالحی محسوب نمی شود؟؟؟ یا للعجب؟

سوال: مگر آقای صالحی بخشی از همان تیم مذاکره کننده نبود؟ دلیل این پرخاشگری چیست؟

مجتهدزاده:آقای صالحی را در مقطع خاصی خواستند. ایشان وظیفه اش را هم درست انجام داد. اما اهانت های بعد برجام به ایشان چه موردی داشت؟ من نمی دانم! شما دارید می گویید که رئیس جمهور گفت از همه ژنرالها و دانشمندان و... استفاده می کنم. در نهایت از بین این همه ژنرال ها و دانشمندان افراد، وزیر خارجه سابق را بردند و بعد هم به او اهانت کردند. با همین برخورد پرخاشگرانه این دولت ثابت کرده است که ظرفیت استفاده از تجربه و ورزیدگی متخصصان کشوری و لشکری و دانشگاهی را ندارد. من به اینها ایراد می گیرم. من نمی گویم آقای ظریف آدم بدی است! نه خیر ایشان بسیار هم آدم خوبی هستند ولی نشان داد و ثابت کرد که در کار ورزیدگی لازم را ندارد.

آقای ظریف در کنفرانس های مربوط به سوریه می رود کنار دست جان کری می ایستد. جان کری عربستان سعودی را دعوت می کند که به سوریه لشکرکشی کند آنوقت این آقا یک کلمه حرف نمی زند این کار سبب سرنگون شدن توازن قوا در سوریه شده و می تواند فاجعه ببار آورد. جدای از آن شنیدم یکی از فرماندهان هوایی سپاه پیشنهاد کرد حال که عرسبتان مجاز به لشکر کشی زمینی شده است ما (ایران) می توانیم و حاضریم امنیت آسمان سوریه را تضمین کنیم. اما آقای ظریف به جای اینکه از این کلمه استفاده تاکتیکی و استراتژیک بکند و بگوید که ما این کار را می توانیم برای بازگرداندن توازن قوا انجام دهیم، باز هم یک کلمه حرف نزد. این چه وضعیتی است که ایشان دارد و ما هنوز نفهمیدیم؟

سوال: این بخشی از اهرم فشارها در برجام نیست؟

مجتهدزاده: ابدا اینطور نیست.

برجام زهر مار بود

سوال: منظورم این است که به خاطر برجام دولت شاید ناچار به کرنش در سایر مسائل است.

مجتهدزاده: این همه آوازه ها از سیاست خیانت کارانه تسامح و تساهل است که 20 سال از زمان کمال خرازی تا به امروز بر روابط خارجی ما حاکم بوده است. این رویدادها بخش هایی از تسامح و تساهل است؛ بخشی از قربون صدقه رفتن، دستبوسی کردن و همه چیز را تحویل دادن است.

در برجام ما ثابت کردیم که نه درایت لازم را و نه آشنایی و ورزیدگی لازم را برای مذاکره داریم. چیزی که به نام برجام آقای ظریف برای ما سوغاتی آورد زهر مار است .

سوال: برجام به سودمنافع ملی ایران بوده است ؟

مجتهدزاده: برای ما نه! برای منافع ملی ایالات متحده و اسرائیل ممکن است! اگر هم ایالات متحده آقای ترامپ محبت کند و این برجام را لغو کند به ما خدمت بزرگی کرده است و ما را در جایگاه حقوقی و اقتصادی و ژئوپولیتیکی بسیار مناسبتری نسبت به خود می نشاند.

سوال: ما باید در این وضعیت چه کنیم. آمدیم و آقای ترامپ برجام را پاره نکرد و خواست با همین روش آن را ادامه بدهد. تکلیف ما چیست؟

مجتهدزاده: هیچ! من قبلا گفتم شاید اوباما با پیش بینی چنین افتضاحاتی خود پیش دستی کند و برجام را لغو کند. در آن صورت من فکر می کردم اگر ما پیش دستی کنیم و برجام را لغو کنیم ممکن است برای ما مفید باشد، اما الان ابدا این توصیه را نمی کنم زیرا اگر چنین کاری کنیم همه کاسه و کوزه های دنیا را بر سر ما می شکنند. ما باید بسیار دقت کنیم که بحث کنار گذاشتن برجام از طرف خودمان را مطرح نکنیم، اما تنها کاری که می توانیم بکنیم این است که بنشینیم و منتظر بمانیم و دعا کنیم که آقای ترامپ برجام را لغو کند. اگر هم نکرد ما باید این جرات و شهامت را داشته باشیم که به همان  سازمان ملل که فکر می کنیم مانع از لغو برجام توسط آمریکا می شود، به همان سازمان ملل و مراجع و حتی دادگاههای بین المللی مراجعه کنیم و از اینکه آمریکا به تعهدات خود وفا نکرده است، شکایت کنیم. این بهترین کار ماست. اما نباید در این زمینه نیز عجله کنیم چون نمایندگان ما در  مذاکرات برجام آنجنان هنرمندی خرج دادند که در  این موارد حقوقی تنبیهی در زمینه عدم اجرای تعهدات ظاهرا هیچ گونه پیش بینی نکردند. باید مطالعه کنیم و خطاها را مستند و تدوین کنیم و راه های حقوقی مراجعه به مراجع بین المللی را پیدا کرده و روی نقشه پیاده کنیم.

سوال: در حال حاضر آنچه که در آمریکا آینده برجام را به خطر انداخته است، تمدید 10 ساله تحریم های ISA علیه ایران است. اگر این تحریمها که به اعتقاد کارشناسان ناقض برجام است و دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز آن را لگد زدن به برجام دانسته، عملیاتی شود، باز ایران راهی جز شکایت ندارد؟

مجتهدزاده: ما جز یافتن راه های قانونی مراجعه به مراجع بین المللی چه کار دیگری می توانیم بکنیم؟

سوال: یعنی هیچ گزینه دیگری پیش روی ایران نیست؟

دکتر مجتهدزاده: ما قراردادی امضا کردیم که طرف مقابل در این قرارداد، نه تنها زیر همه قول و قرارها زده است بلکه ما را تهدید هم می کند و حتی ممکن است تهدید نظامی بکند و از ما طلبکار هست. ما هم در ایران به این دلخوشیم که روسیه، اروپا و چین نمی گذارند که آمریکا برجام را لغو کند. ما فقط خود را سرگرم می کنیم و دلمان را خوش کردیم.

تنها گزینه پیش روی ما همان شکایت است البته این شکایت یک شرط هم دارد و آن این است که ببینیم اساسا در این مواد و بندهای برجامی که هر روز یک شکلی دارد، امکان پیگیری قانونی برای محکومیت طرف نقض کننده وجود دارد یا خیر؟

سوال: اگر قابل پیگیری نباشد چه؟

مجتهدزاده: هیچی دیگر! متاسفانه هیچ کاری نمی توانیم بکنیم و به قول یکی از افراد ما باید برویم و صنایع آب سنگین را که آقای ظریف ( این مصدق دوم) تخریب کرد را دوباره شروع کنیم.به ساختن.

سوال: امکان بازگشت ما به نقطه آغاز وجود دارد یا هزینه های آن برای ایران سنگین است؟

مجتهدزاده: البته! به همین دلیل می گویم که اول صبر کنیم. من قبلا پیشنهادم چیز دیگری بود اما الان می گویم که دولت آقای روحانی ما را در بد مخمصه ای گیر انداخته است. یعنی شرایط به شکلی درآمد که حتی گمان نمی کنم بتوانیم شکایت بکنیم.

میخواهم توجه شما را به عمق فاجعه برجام جلب کنم.آقایان در این توافق هیچ گونه پیش بینی نکردند؛ هیچ گونه برنامه ریزی زمان بندی شده نکردند؛ هیچ گونه تضمینی نگرفتند و همینطور یک هچل هفتی را آوردند که پس از گذشت 10 ماه از آن نه راه پیش برای ما مانده است و نه راه پس.

سوال: یعنی دقیقا ما را لای منگنه گذاشته اند؟

مجتهدزاده:کلمه خوبی است. ما فقط تنها راهمان این است که اگر بتوانیم عاقلانه و هوشیارانه خطاهای طرف را مستند کنیم و مستندات خطاها را اعلام عمومی کنیم و بگوییم که اگر برجام را رعایت نکنید، شکایت می کنیم. البته پیش از آن باید ثابت شود که این تخلفات قابل استناد و قابل شکایت بردن به مراجع حقوقی بین المللی هستند. ولی همینطور که گفتم به نظر من نمی آید که در برجام پیش بینی لازم برای الزامات حقوقی شده باشد. اگر پیش بینی شده است می توان به آمریکا اولتیماتوم داد که اگر برجام را رعایت نکند، شکایت می کنیم.

منبع: دانا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 56
  • در انتظار بررسی: 5
  • غیر قابل انتشار: 37
  • ۱۶:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    خیلی خنده دار بود. بذارین ببینیم برگشت تحریمها بهتره یا برجام
  • ابی ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    مشرق متاسفم که حتی یک بار انتقاد سازنده از دولت منتخب مردم نداشتی !!! همش دنبال مصاحبه با کسانی هستی که با دولت دشمن هستند نه منتقد !!!!
  • ناشناس ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    حالا تحلیل گران هی رو به افزایش هستند,!!!!؟خیلی جالبه
  • ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    بگو کدام تحریم رفته که برگردد؟ جز اینکه داریم نفت رایگان می فروشیم و پولش را را هم نمی گیریم! خوب اینکار بدون برجام هم ممکن بود! اما کاش بیشتر تحریم می شدیم و تمام راههای منتهی به ایران بسته می شد عین غزه. آن وقت مجبور می شدیم روی پای خود بایستیم و این دندان وابستگی را بکنیم. کاری که کره شمالی کرد و الان برخلاف ما نه معتاد دارد و نه بیکار و نه فحشا و نه بی خانمان و نه تورم و ...
  • ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    انتقاد سازنده یعنی چه؟ وقتی با سیاهی مطلق مواجه هستیم جطور باید انتقاد سازنده بکنیم؟ خودت بگو کدام حرف مجتهدزاده که اتفاقا خودش قبلا حامی برجام بود غلط است؟
  • ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    این خبر بهتر است جزو تیترهای اصلی باشد. این اعترافات از یک حامی سابق برجام بسیار تکان دهنده است. البته برای کسی که خودش را به خواب نزده باشد.
  • ایرانی ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    همان زمان هم خیلی از دلسوزان اعلام نظر کردند ولی بعضی عزیزان و مسئولین پایشان را در یک کفش کرده بودند که این بهترین اقدام بوده . خیلی عجیب بود . پیش بینی های ساده را هم در توافقنامه برای ایران ندیده بودند . خود بنده به سهم خودم به عنوان یک شهروند برای اکثر مسئولین دخیل در برجام پیام و کامنت گذاشتم و گوش شنوایی نبود . بنظر بنده در این توافقنامه حتی پیش بینی و تضمین ساده ترین چیزها را ندیده اند . مثلا اگر آمریکا و غرب بد عهدی کردند تکلیف خسارت وارده به ما در خصوص ازبین بردن قلب راکتور چه می شود ؟ و یا ....
  • ناشناس ۱۸:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    واقعا برای دولت روحانی متاسفانم که اینگونه ساده لوحانه به امریکا دلخوش کرد و همه چیز ملت را به بادداد
  • رحیم رشنو ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    فقط باید دعا کنیم که این افتضاح تاریخی توسط ترامپ پاره شود وگرنه تا ابد گلوی ما در مشت آمریکا خواهد ماند خدایا خودت به داد ملت برس رهبری هر چه هشدار دادند کسی از دولت گوش ندادند و از اول با مقوله مذاکرات بصورت جناحی ونه از در منافع ملی برخورد کردند ونگاهشان به انتخابات بود نه منفع ملی
  • محمد باقر ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    آب رفته به جوی باز نگردد.اینهم از تدبیر .خدایا ملت چه گناهی کرده اند که باید تاوان این کارها را پس دهند.با احترام
  • ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    اگر برجام تمامش بر خلاف مصالح دشمنان ما بود چرا ترامپ و جمهوری خواه شرمنده برجام هستند. چرا عربستان به کشورهای مختلف مرتب می رفتند و برای شکست برجام تلاش می کردند چرا رژیم غاصب صهیونیستی از برجام ناراحت بود. این کارشناس شما نان به نرخ روز می خورد
  • من من ۱۹:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    البته که برجام توافق خوبی نبوده و بندهایی داره که کاملا قابل سو استفاده هست... اما این استاد عزیز زده به بیابون! بر خلاف خط تبلیغی شما و دوستان و بر اساس گزارش دو ماه پیش بانک جهانی ایران بالای 30 میلیارد دلار از دارایی هاش رو برداشت کرده... بماند که فروش های جدید نفت هم همگی وصول میشن ... مورد اصلی فعلی عدم هکاری بانکهای بزرگ و ندادن خط اعتباری جدید برای این پروژه های بزرگه... نکته اصلی که اصلا توجه نشده قابلیت بیرون اومدن ایران از برجام هست! همونطور که امریکا یا هر طرف دیگه ای حق پاره کردن برجام رو داره ایران هم به راحتی می تونه از توافق خارج بشه و به قول این استاد به دوره درخشان برگرده... یعنی بازگشت تحریم ها... به جز نیروگاه اراک ( که هزینه ای کمتر از 200 میلیارد تومن داشته) مابقی سایتها و سانتریفیوژها در ایرانه! و در یکسال تمامی ذخیره سوخت 3.5 و 20 درصد مجددا قابل تولیده ( گرچه محل استفاده نداره) تنها هدر رفت داستان همون قلب اصلی نیروگاه اراکه... که به ازاش چندین میلیارد دلار بدون هزینه واسطه ای وارد شده... و قراردادهایی که حتی با نقض برجام باید محفوظ بمونن... در کل برجام رو خوب نمی دونم ولی وارونه نشون دادن داستان هم درست نیست... نظرات مختلف رو منتشر کن
  • بی نام ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    بسیار خوشحالیم که رهبران امریکا مرتکب این عمل احمقانه شدند زیرا ما نیز از این برجام خیری ندیدیم و اکنون توجیهی برای پاره کردن آن داریم .
  • ابراهیم ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    بهترین تیم مذاکره کننده تو دنیا بودن دست همشون رو میبوسم.
  • ۲۰:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    همان كه رهبرحكيم مافرموده بودكه به مذاكره باآمريكا بدبينم
  • محمد ۲۰:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    بدعهدی امریکا را فضلا و علمای دین از قدیم الیام به دلیل طهارت باطن و عنایات الهی فریاد زده بودند... برخی تحلیل گران و اساتید روشنفکرنما و وارفته دانشگاه که از تعابیر امام ره راجع به ضمیر شیطانی امریکا برداشت غلبه «احساس» بر منطق داشتند و دارند عاجز اند از درک این مطالب و تشخیص واقعیت از توهم... یک انسان معمولی و ساده اما شیطان شناس و بصیر به راحتی درمیابد که امریکا از پیش از کنفرانس یالتا ۱۹۴۵ و البته در همان ایام پس از جنگ جهانی دوم با شرارت تمام درپی تفسیر به رای و خوانش یکجانبه توافقات در راستای تحقق یکجانبه تعهدات برای خود بوده.. این منفعت طلبی یکجانبه که در واژگان دینی به تبختر و خودخواهی و خودستایی تعبیر می شود چنان در دولت مذبور رخنه کرده که تنها راه چیره شدن بران تمسک به طهارت باطن و راه اهل بیت و رسول خدا و البته اموزه های دینی است و نه پا پس کشیدن و خم شدن دربرابر ان. ما خواهان ایراد صدمه به وجه دولت جمهوری اسلامی نیستیم چون خوش نداریم از این صدمه دشمن شاد شود لیکن یادمان باشد اگر در کشور اسلامی و شیعی عزیزمان در جهت جلب رضایت خدا گام برنداریم روزی رسوا خواهیم شد.... ومکرومکرالله والله خیرالماکرین
  • علی ۲۰:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    اولا اقای مجتهد زاده یک حزب باد است تا یک تحلیلگر دوما مردم می دانند تیم مذاکره کننده چه کردن و قبل از برجام چه وضعیتی داشتیم من یادم هست صبح تا عصر قیمت جنسها تغییر می کرد و هر روز یک جنسی نایافت می شد یک روز تاید یک روز قند یک روز چای مردم کوچه به کوچه دنبال جنس می گشتند شبها هم از ساعت سه شب در صف برنج پاکستانی بودند این از معجزه های هزاره سوم بود تازه هر چه اعتراض کنند اگر برجام نبود الان آدم ادم می خورد
  • ۲۰:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    اقای که جواب دادی به نظر یکی از دوستان, گفتی روی پای خودمون بایستم مثل کره شمالی!!!!؟ شما لطف کن قبل از اینکه جواب بدی مقداری دانشتون رو زیاد کنید, خجالت داره امثال تو ادم هست که دیکتاتور میسازه و مردمی تو سری خور مثل کره شمالی که نفسهاشون هم باید به دستور دولتشون بکشن, خواهش میکنم انقدر کور کورانه نظر و جواب ندهید, برجام یکی از دستاوردهای مهم بوده و خواهد بود.
  • ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    به نظر شما آقای مجتهدزاده که عیب و ایرادات، نقص های موجود در مذاکرات را بیان می کنه با ایران مشکل داره یا با دولت؟ جای تعجب داره که شما شخصی را هم که دلسوزانه در مورد مذاکرات صحبت می کنند و درصدد حداکثری منافع ایران هستند را دشمن خطاب می کنی. به نظر شما ما بشینیم چهچه بزنیم و به به بگیم خوبه؟ در حالی که خود آقایان از زییس جهمور گرفته تا وزیر امور خارجه، رییس بانک مرکزی، وزیر اقتصاد و دارایی همه اذعان می کنند که به پولهای بلوکه شده ایران دسترسی ندارند نمی توانند پولهای حاصل از فروش نفت را از چین،‌هند،‌پاکستان،‌روسیه و سایر کشورهای اروپایی به ایران منتقل کنند. آن هم پول نفتی که نه به قیمت روز بلکه بسیار پایین تر از قیمت روز بازار فروختند. دشمن شخص خودت هستی که تفاوت بین دوست و دشمن و منتقد و خیرخواه را نمی دانی.
  • ۲۱:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    «کلید چرخید، ایران خندید»! «دنیا به احترام ایران ایستاد»! «آغاز عصر ایرانی»! «جهان تغییر کرد»! «انفجار امید»! «پیروزی بدون جنگ»! «حصر ایران شکست»! «قدرت‌های بزرگ دنیا در برابر ایران تسلیم شدند»! و... همان هنگام با مراجعه به متن توافق لوزان به وضوح دیده می‌شد که حریف کلاه‌ گشادی برای برنامه هسته‌ای کشورمان تدارک دیده است، این واقعیت تلخ! با آنهمه تعریف و تمجید نه فقط ناهمخوان که در تناقض آشکار بود و بر این باور بودیم که «اسب زین شده را داده‌ایم و افسار پاره تحویل گرفته‌ایم»
  • ۲۱:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    اگه خیلی نگران بودین نمیگذاشتین کار به این همه تحریم برسه که حالا به سر و کلمون بزنیم چه جوری ببوس کنیم
  • ۲۱:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    مگه منتقدان میگفتند فلان جای توافق مشکل داره، تاثیری غیر از فحاشی و بی فرهنگی و بی ادبی و بی اخلاقی دولت داشت؟! شدیم دلواپسان اندر جهنم بی شناسنامه بیکار بیسواد .... ما هم چه انتظاراتی داشتیم ها! وقتی صالحی رو بی حرمتی میکنند و به حرفهاش با تلخی برخورد میکنن،‌ اونوقت با امثال ما مردم نرمی کنند؟!
  • ۲۱:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    تحریم باشیم بهتره میدونی چرا چون از برجام روحانی که ذلت و خواری و بی غیرتی بوده برای کشورمان بهتر بوده
  • عربی ۲۱:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    الفاتحه....
  • ۲۲:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    حالا باز هم باید از این افتضاح دلواپس بود یا نه؟
  • علی ۲۲:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    حالارسیدید به فرمایش رهبر که به آمریکا نمی توان اعتنا کرد
  • ۲۲:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    جناب پیروز مجتهد زاده شیطان بزرگ امریکا با مذاکره هسته ای با کشور کره شمالی قبل از ما هم همین کار را انجام داد خوشبختانه هم دولت وهم ملت بزرگ کره شمالی سریع به توافق خفت بار با امریکا پی برده و ادامه گزینه مذاکره را لغو کرد وبه کار خود شان که باید برای بقا قوی شوند روی اوردند متاسفانه بیشتر از اینکه از امریکا شکست بخوریم از خودمان شکست خوردیم دستاورد برجام یعنی اینکه دست خودمان را از پشت بستیم وتسلیم شیطان شدیم
  • حسین ۲۲:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    چند تا بابک زنجانی دیگه باید درست بشه,تا بقول دولتی های سابق تحریم ها را دور بزنند!!؟برجام در این مدت هم با دامتو بوده,پس مطلب جدیدی نبوده,چون رییس جمهور امریکا اون بخش را تعلیق کرده بود,,,نباید با تحریم و احیانا فشار به ایران,عده ای خوشحالی وخوشحالیشون را جشن بگیرند!؟در هر صورت امیدواریم مسولین با سایر اعضا,چین,روسیه,اروپاییها,والمان,نسبت به این مورد سنای امریکا برخورد لازم وسازنده,برای ایران اسلامی عزیز داشته باشند.
  • ۲۲:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    جمع کنید بابا ! دست شماها باشه ایران میشه کره شمالی
  • ممقانی ۲۲:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    زین آتش نهفته که در سینه من است خورشید شعله‌ایست که در آسمان گرفت می‌خواست گل که دم زند از رنگ و بوی دوست از غیرت صبا نفسش در دهان گرفت 20سال و الی البد تعهد دادهایم و این هم .....
  • حسینی ۲۳:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    دور شدن از خط الهی انسان را به هر ذلتی می کشاند ، آقایان مذاکره کننده به طمع جلب رضایت آمریکا عزت فروشی کردند ، اما شیطان قابل اعتماد نیست ، باز از رو نمیرن ، اگه این اتفاق در کشور دیگری بود اینها ده ها بار محاکمه کرده بودند ، کجاست مدعی العموم؟!
  • ۲۳:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 6
    خنده دار دلار 4000 تومانی هست
  • ۲۳:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    دیگه این دولت باید چه خاکی تو سر مردم میریخت که انجام نداد ؟ از فیش های نجومی و اختلاس هشت هزار میلیاردی بگیر تا برجامی که فرجام نداشت . این دولت دقیقا به چه دلیل لایق تعریف هست
  • ۲۳:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 6
    جلیلی همه اینها رو مگه گوشزد نکرده بود پس چرا گوش نکردن و چرا در عرض 20 دقیقه تو مجلس تصویبش کردن مگه همین صالحی قسم والله بالله تالله نخورد تو مجلس و اون تئاتر رو تو مجلس اجرا کرد و نماینده غیور رو راهی بیمارستان نکرد و.....
  • ناشناس ۲۳:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    ناشناس 16:31 امثال شما واقعاً فازتون چیه؟ این همون برجامی بود که کلی براش ذوق می کردید وآفتاب تابان بود، عملاً چه اتفاقی افتاد؟ الان اوضاع اقتصاد خوبه به نظرت؟!! وضع رکود چطوره؟ هنرتان فقط اینه که با کلمات بازی کنید؟!! حتی در سال 91 که آن همه مشکلات پیش امد، خیلی از کارشناسان اقتصادی نظرشان این بود که بخش عمده مشکل اقتصاد ایران از ساختار معیوب آنست نه از تحریم. حرفهایی هم که در بالا مطرح شدهف را ما نزده ایم ، جناب دکتر مجتهدزاده که از برجسته ترین کارشناسان سیاسی در عرصه بین الملل هستند زده اند.
  • ناشناس ۲۳:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    0 0
    جناب ابی، دکتر مجتهدزاده دشمن دولت بوده؟!! همه می دانند که ایشون زمانی از مهمترین مدافهان مذاکرات هسته ای وبرجام بوده، نکنه هر کس از نظر شما منتقد برجام باشه، دشمن دولته؟!!! این چه منطق عجیب وغریبی است که شما دارید؟!!!
  • ممقانی ۰۰:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    آقای مجتهد زاده 99 نفر رای مخالف دادند یعنی عمق نفرت از مردم ایران وکینه آمریکایها از ما مرگ بر آمریکا و مرگ بر تمامی آمریکا پرستان
  • رضا ۰۰:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 6
    اگر ترکمنچای را امضاء میکردند بهتر از برجام بود
  • بنده خدا ۰۰:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    ایشون طرفدار برجام نبود. از تیم مذاکره کننده حمایت کرد. بعد که برجام رو دید فهمید ماجرا چیست
  • ۰۱:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    اگر برجام نبود الان کره شمالی بودیم
  • محسن ۰۲:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    ای آقای ناشناس که تو سوئد داره حال میکنه میگی "اما کاش بیشتر تحریم می شدیم و تمام راههای منتهی به ایران بسته می شد عین غزه. آن وقت مجبور می شدیم روی پای خود بایستیم " خوب آدم حسابی آدم باید تحریم بشود تا بتواند روی پای خود بایستد یعنی سوئد و دانمارک و وو تحریم شدند حالا جز بهترین کشورهای جهان هستند آنهای که گفتند تحریم نعمت است حالا ثمره این حماقت شان را داره ملت پس میده دلار 750 تومانی به مرز 4000 هزار تومان رسیده آقای طرفدار تحریم
  • ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    ای کاش بودیم. آن وقت معتاد و بیکار و کارتن خواب و ترافیک و آلودگی هوا و تورم و اختلاس و فحشا و.. نداشتیم.
  • ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    اخه عقل کل تو نقد را ول کردی نسیه را چسبیدی تو چکار به عربستان داری ببین برجام واقعا چه مشکلی از درد های ملت ایران را حل کرد با برجام تحریم ها باید حذف می شد که نشد حالا عربستان هر کاری دلش می خواد بکنه بکنه بخنده یا نخنده به ما چه
  • ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    دوست عزیز اونهایی که پشت قضیه بودند همین الان هم اراده کنند بدترش اتفاق می افته شما اینگار خواب تشریف داری
  • ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    شما بفرمایید مثل باید چه می کردیم خوب اینگار یادت رفته امریکا از اساس با انقلاب اسلامی مشکل داره نه تنها با انقلاب با هر کسی و در هر نوع حکومتی که جلوی زیاده خواهی او به ایسته مشکل داره یک نگاه به مصدق بکنی می فهمی
  • ۱۴:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 6
    ایران بشه کره شمالی به از اینه که بشه سگ دم دست امریکا البته اگر همه مسئولین مثل مردم بودند ما مشکلمون امریکا یا انقلاب نیست درد انجاست که ملت باید زجر بکشند و تحمل کنند انگاه اقازاده و مدیران نجومی حالش را ببرند حال حکومت می خواد کره شمالی باشه یا متحد درجه یک امریکا این وضع را نمی شود تحمل کرد
  • ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 4
    دوست عزیز مشکل همینه انقلابی نمانده رهبری تنهاست شما فکر نکن جمهوری اسلامی، جمهوری زمان خمینی است حکومت ایران دست لیبرال هاست و وضع اش از لحاظ اقتصادی بدتر از کشور های کمونیستی است اقایون تو مجلس داد می زنند مرگ بر امریکا بعد پی شون را که می گیری می بینی خود یا خانواده اشان رهسپار کشور های غربی هستند گوششون تودست غربه و با همون نگاه اختلاسات و دزدی های بزرگی زیر نظر نزدیک ترین یاراشون انجام می شه درد این مملکت یکی دوتا نیست تو مملکتی که منافق داشته باشه یک لحظه هم نباید تنفس کرد ای کاش هممون کافر بودیم اما تو جمعمون منافق نداشتیم مشرق چاپ کن
  • ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 7
    محسن ایران را با سوئد مقایسه نکن ایران منبع انرژی و معدنه و حکم گنج را برای امریکا داره مردم ایران باشند یا نباشند برای امریکایی ها فرقی نداره انها به فکر منابع ایران هستند برای انها شما باش اما مثل یک بره مطیع باش و هر چی گفتیم بگو چشم و وقتی مثل انار تفاله شدی برت ات می کنیم یک طرف این تفکر امریکایی در مقابل ایرانه می فهمی یا نه باید حتما این را هم تجربه کنی. سوئد مردم اش مسیحی هستند و پسر عمو های امریکایی ها محسوب می شوند در ضمن مطمن باش امریکایی ها به نحوه دیگری از سوئد هم سو استفاده می کنند همانطور که در اروپا انجام می دهند تفکر انها اقایی بر جهانه و در این راستا خوب نیازمند کمک های دیگران هم هستند به جهت سرشکن کردن هزینه ها حالا این وسط یک چیز هم گیر سوئد می اید مهم نیست مهم اینکه که در رنکینگ دنیا امریکا اول باشه و حرف اول را بزنه بخدا یکم فکر کنی طرز رفتار امریکایی ها با جنوب شرق اسیا خاورمیانه اروپا افریقا و دلایل ان را به راحتی می تونی پیدا کنی
  • ۲۰:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 5
    من یه بار باید برم کره شمالی رو ببینم! باید بفهمم بالاخره این کشور خوبه بده!!!
  • ۱۶:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۵
    0 0
    فعلا که برجام باعث بیشتر شدن تحریم ها شده
  • ۱۹:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۶
    0 5
    جناب من من انگار یادت رفته کلام رهبری که اگر ایرادات مرتفع نشود برجام خسارت محض است
  • ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۷
    0 0
    اگر برجام به خوبی اجرا می شد یعنی تحریم های توافق شده برداشته می شد خیلی هم گل و بلبل بود =اما الان حرف شما استاد گرامی صحیح است
  • ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۷
    0 5
    به آمریکایی نه کور خوندی الان دیگه موقع زدن این حرفا نیست این چرت وپرتا اگه 4 سال پیش زده میشد خریدار داشت اما الان دیگه کسی برای این حرفا یونجه هم خرد نمیکنه 4 سال مذاکره با آمریکا نتیجه اش شد رای 99 درصدی مجلسین آمریکا به تحریم ایران بله برجام یعنی تعظیم غرب و شرق در برابر ملت بزرگ ایران!!
  • ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۷
    0 8
    پاره کردن نه آتش زدن
  • ۱۳:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۷
    0 2
    لازم نکرده تو یکی عصه مردم کره شمالی رو بخوری تو به فکری به حال خودت کن که هر چی تو کلت میکنن برای دیگران تعریف میکنی بدون لحظه ای فکر کردن مردم کره احتیاج به دلسوزی امثال تو ندارن اینو مطمئن باش
  • ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۷
    0 4
    به آمریکایی دست شماها باشه ایران چی میشه؟ کره جنوبی و آلمان؟؟ یا تایلند و یونان؟ 19 ساله شما بی عرضه های پرمدعای لیبرال کشور رو قبضه کردین نتیجه چی شد؟ پس با پای خودتون برید کنار بذارین 4 تا آدم متخصص متعهد بیان جلو وگرنه با اردنگی همین مردم باید برید دنبال کارتون

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس