کارگران می‌گویند محاسبات جدید هزینه خانوار بر پایه نرخ تورم ۱۲ درصدی نشان دهنده افزایش هزینه ماهیانه خانوار به ۳ میلیون و ۷۳ هزار تومان است و یکساله از قدرت خرید آنها ۳۸۹هزار تومان کاسته شد.

به گزارش مشرق، در روزهای آینده شورای عالی کار میزان افزایش حقوق سال ۹۵ مشمولان قانون کار کشور را تصویب و اعلام خواهد کرد، با این حال پیگیری‌ها نشان می دهد کارفرمایان خصوصی و دولت تمایلی چندانی به افزایش مناسب حداقل مزد سال آینده ندارند.

از این رو، انتظار می رود حداقل دستمزد سال آینده کارگران از ۷۱۲ هزار تومان به بیش از ۸۳۰ هزار تومان برسد، بنابراین در سال آینده با وجود شکاف عمیق بین هزینه ها و دریافتی های خانوار، میزان دریافتی میلیون‌ها نفر حتی به یک میلیون تومان در ماه هم نخواهد رسید. ادامه این روند تعیین حقوق و دستمزد در طول سال‌های اخیر، باعث بروز مسائل و مشکلات جدی معیشتی برای خانوارهای کارگری شده است.

فرامرز توفیقی در این زمینه که چقدر افزایش حقوق برای سال ۹۵ باید داشته باشیم تا بتوانیم قدرت خرید امسال خود را حفظ کنیم؟ گفت: با نزدیک شدن به پایان سال و انتظار همگانی بر اعلام دستمزد سال آینده کارگران، آنچه که امید آن می رفت به عنوان نقطه درخشانی در کارنامه وزارت کار به عنوان تاثیرگذارترین مرکز تصمیم سازی و تصمیم گیری برای جامعه کاری بدرخشد، احیای بند دو ماده ۴۱ بود بندی که تمامی دلسوزان بارها بر روی آن و الزام تامین آن برای قاطبه مردم سخن به میان آورده اند و آن چیزی نیست جز اعلام دقیق سبد معیشت خانوار سبدی که می تواند سرآغاز فرایندی باشد که در چتر گسترده آن بسیاری از تصمیم سازی‌ها و تصمیم گیری‌ها روال منطقی خود را پیدا کند و یکی از آن مولفه ها تعیین دقیق و درست دستمزد کارگران بود.

چانه‌زنی دوباره مبنای تعیین مزد شد

نماینده کارگران در شورای عالی کار اظهارداشت: متاسفانه متعاقب چندین بخشنامه ای که در سال ۹۴ از سوی وزارت کار برای احیای بندهای مغفول مانده قانون کار همچون ماده ۷ و ۴۱ صادر و بلافاصله تحت فشار کارفرمایان باطل اعلام شد، این بار تمامی زحمات کمیته دستمزد (کمیته ای که از سوی شورای عالی کار وظیفه یافته بود قبل از ورود به بحث تعیین دستمزد سال ۱۳۹۴ حتما رقم دقیق سبد معیشت را تعیین کند) را نادیده گرفته و در کمال تعجب بدون نتیجه گیری و هیچگونه خروجی، جلسه شورای عالی کاری آغاز شد.

توفیقی ادامه داد: هیچگاه هیچکدام از شرکای سه ضلع اجتماعی سراغی از مطالبه خود از کمیته دستمزد نگرفتند و حتی اعضای کمیته دستمزد به این جلسه فراخوانده نشدند؛ از آن هم بالاتر نمایندگان رسمی تشکلات که از ابتدای سال برای حضور در این جلسات معرفی شده بودند، هم دعوت نشدند. آنچه مسلم است و از سوی یکی از نمایندگان کارفرمایی در آخرین جلسه کمیته دستمزد بیان شد، مقرر است امسال با روش چانه زنی نسبت به تعیین دستمزد اقدام کنند.

چقدر قدرت خرید خانوار کاهش یافت؟

وی افزود: مطابق آمار اعلامی از مراکز رسمی مطابق ماده ۵۳ برنامه پنجم، علیرغم اعلام تورم حدود ۱۲ درصدی در قسمت خوراکی ها و آشامیدنی ها در همین زمان، تورم تاثیرگذار در سایر مولفه ها عبارتند از ۴۰ درصد حمل و نقل، ۲۳ درصد ارتباطات، ۱۹ درصد درمان و ۲۴ درصد آموزش که با توجه به سهم آنها در سبد نشان دهنده عدم موفقیت در کنترل تورم در عوامل دیگر هستیم.

مشاور عالی مجمع نمایندگان کارگران ایران گفت: از آنجائی که برای رسیدن به نقطه آماری قابل اعتماد برای به دست آوردن متوسط هزینه‌های سایر مولفه ها نیاز به آماری قابل اعتنا داریم که به دلیل عدم شفافیت آماری در این زمینه نمی توان محاسباتی درست داشت، لذا با محاسبه مولفه خوراکی ها و آشامیدنی ها و تعمیم آن بر سایر مولفه ها نقش تورم در قسمت خوراکی ها و آشامیدنی ها را در کاهش قدرت خرید تعیین می نمائیم.

جدول مصرف خانوار در سال ۱۳۹۳

قدرت خرید مردم در یکسال گذشته چقدر کاهش یافت؟+ جدول
قدرت خرید مردم در یکسال گذشته چقدر کاهش یافت؟+ جدول

وی تصریح کرد: اگر بخواهیم قدرت خرید جامعه کارگری را برای سال ۹۴ به اندازه سال ۹۳ فارغ از عقب افتادگی ۱۸۷ درصدی سال‌های ۸۴ تا ۹۲ حفظ کنیم، باید به حقوق دریافتی کارگران ۳۸۹۲۸۰ تومان بیفزاییم. در حال حاضر تنها ۳۷ درصد شاغلین در مشاغل مولد و ۱۱ درصد در مشاغل حمل و نقل مشغول به کار هستند و مابقی در کارهای خدماتی مشغول هستند و به عبارتی مولد هزینه سربار و افزاینده قیمت تمام شده هستند که نسبت به میانگین بین المللی بسیار بالاست.

عقب افتادگی ۱۸۷ درصدی دستمزد کارگران

توفیقی تاکید کرد: نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی در سن اشتغال (۲۱ تا ۳۰ سال) به ۴۵.۵ درصد رسیده و به علت پایین بودن نرخ دستمزد، بسیاری از جوانان رغبتی برای شاغل شدن رسمی ندارند و این خود باعث بالا رفتن نرخ مشاغل زیرزمینی مشغول در زمینه خدماتی می‌شود که نه تنها در تولید ملی اثرات منفی دارد بلکه خود هزینه مبادله را بالا می‌برد.

این مقام مسئول کارگری بیان داشت: در شرایط رکود تورمی، وابستگی خانوارها به درآمدهای اسمی ثابت تاثیر ملموسی در کاهش قدرت خرید آنها می‌گذارد و خانوارها را دچار فقر می‌کند و با توجه به آمار ۶۹.۷ درصدی این خانوارها طبق آمار سال ۹۳ بانک مرکزی این کاهش قدرت خرید باعث کاهش چشمگیر سطح تقاضا، افزایش رکود، کاهش تولید نسبت به ظرفیت اسمی، کاهش درآمد، کاهش گردش نقدینگی، انباشت نقدینگی در محل های غیرمولد و دوباره کاهش قدرت خرید می‌شود و این زنجیره معیوب تنها با جبران کاهش قدرت خرید، افزایش حقوق، افزایش تقاضا، خروج از رکود، افزایش تولید و نزدیکی به ظرفیت اسمی، کاهش هزینه های سربار به دلیل بالا رفتن تیراژ تولید، افزایش درآمد، افزایش گردش نقدینگی، جذابیت سرمایه گذاری در تولید و افزایش اشتغال جبران می‌شود.

مشاور عالی مجمع نمایندگان کارگران ایران اظهارداشت: براساس بررسی‌های دولتی افزایش حداقل دستمزدها بر قیمت‌ها در سناریوهای مختلف بین ۰.۲۱ تا ۰.۶۲ درصد است و بنابه گفته معاونت روابط کار، سهم دستمزد در قیمت تمام شده کالا از سال ۷۵ تا ۹۳ از ۱۵ درصد به ۵.۶ درصد کاهش یافته است.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • ali ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    متاسفانه یا خوشبختانه مسولین دیگه به فکر مردم نیستن...فقط حرف
  • ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    شایعه اس !مشکلات همون 100 روز اول حل شد!روحانی مچکریم
  • حسین ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    روزی که بهش رأی میدادین باید فکر اینجارو میکردید.
  • ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    مشکل 100روز ببود مشکل سه سال قبل بود که ما دیر بیدار شدیم
  • ناشناس ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    قدرت خريد به كنار، مرديم از بيكاري ، فكري به حال بيكاري كنيد، سنمان رفت بالا پير شديم ، تا كي دنبال آگهي استخدام بگرديم!
  • ناشناس ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    لطفا بررسی شود قدرت خرید پزشکان چند برابر قبل افزایش یافته است.
  • ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    اینکه مسئولین ادعا کردن مشاغل ایجاد شده و از درصد بیکاری کم شده پس چی بود؟ فقط وعده های دروغین انتخاباتی بود! مثلا آقای روحانی تو این سه سال چی کار کرد؟ به جای تمرکز به تحریم ها و برجام ، برای آوردن خارجی ها به ایران ، یه کم هم به جووناي ایرانی و خودمون اعتماد میکرد! تا این همه بیکار نداشتیم! همیشه همین بوده! فقيرها فقيرتر ميشند و پولدارها پولدارتر! تو این مملکت هم هیچ مسئولی غمخوار مردم نیست. درضمن من طرفدار آقای احمدی نژاد هم نیستم. چون کار های ایشون برکسی پوشونده نیست. فقط دلم واسه این همه ادعا !!! که مسئوليمون دارن ،ميسوزه! کاش تصور کنن (فقط تصور) زن و بچه و عزیز ،خودشون هم یه شب گشنه بشن یا بیمار و اونها پولی نداشته باشن. کاش هیچکس شرمنده ی خودش و خانواده ش نشه. .
  • ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    نیست تو زمان احمدی نژاد خیلی به فکر مردم بودن! ببینم ارزش پول چه زمانی یک سوم شد؟ دلار تو دوره کی از 1000 به 3600 رسید؟ اگه مردی درجش کن
  • علي ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    نميدونم بعضي از مديران ما باسياست هاي قديم ارباب شاگردي مملﮐت رو اداره ميﮐنند فﮐر ميﮐنند اين روش تا سالها جواب ميده تبعات اين روش فاجعه باره اثرات مخربي بر ﭘيﮐره قشر ﮐارگرو جامعه خواهد گذاشت
  • ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    در ضمن پول ازاد شده این چندسال تحریم و گرانی هم به عوض ولریز به حساب خانوار هم صرف هواپیما و ماشین شد
  • ۱۷:۱۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    بهتره بنویسی دسته گلهای احمدی نژاد رو هنوز دولت فعلی نتونسته جمع و جور کنه
  • ۱۸:۰۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    خجالت نكشين تيتر بزنين قدرت خريد مردم از خرداد ٩٢ چقدر كاهش يافت؟!!!!!
  • شرقی ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    یک چیز این جدول رو هرگز درک نکردم و نمیکنم . کدام کارگر بالای 1000000 تومان درآمد دارد ؟ کدام نیروی کار شرکتی یا قراردادی بالای 1500000 تومان درآمد دارد ؟ که آنوقت مابه التفاوت ها شامل حالش شود ؟ !!! بنده خدا اول میزان درامد مردم رو بسنج نسبت به هزینه کل مورد نیاز ، خط فقر را مشخص کن بعد به میزان ما به التفاوت ان بیندیش .
  • ۱۸:۵۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    خدایا فقط خودت دیگه هیچکی به فکرما نیست. حتی مشرق هم نمیچاپه حرف منو.
  • ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    واقعا برای دولتی که نتواند به وعده هایش عمل کند و مشکلات مردم را حل کند متاسفم
  • ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    نه که تو دولت قبل هر روز قدرت خریدمون زیان میشد!!!
  • علی ۱۹:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    تا قبل 92 چرا ساکت بودین؟ ...ها مگه اصل این بحران و بدبختی از اون دولت معجزه شروع نشد؟
  • ۲۱:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    از مسئولین میخوام به فکر معیشت کارکنان نیروهای مسلح هم باشند
  • ۲۱:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    ننگ بر مشرق، که در 8 سال احمدی نژاد لال بود . از این گزارشات روشنگرانه نمیزد...
  • شناس ۲۱:۴۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    کاری به کینه توزی های مشرق نسبت به دولت روحانی ندارم ولی نمی دونم چرا از حقوق من کارمند می دزدن...توی یه جایی هستم حقوقش توی ایران معروف بوده به بالاترین(در حالیکه واقعن اینطوری نیست) عیدی ما رو زدن تو گوشش...همون 680 رو هم ندادن به ما...با تعدیلایی که نفهمیدیم چی هستن از 680.. صد و پنجاه دست ما رو گرفت..این چه سیستمیه...تازه قبل از همه مالیات رو از ما بدبختا کم می کنن...بعد 4 سال کار یه آلونک هم توی شهرستان خودمون ندارم. این وامه هم به درد وزیر صنعتش می خوره اگه نیاز داشته باشه!
  • ۲۲:۱۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۴
    0 0
    چیزی که کاملا مطمئنم اینه که قدرت خرید ملت (حداقل خود من و اشخاصی که ازشون اطلاع دارم) نسبت به دو سال اخر دوران دولت هاله نور( دو سال اخر یک دولت یعنی نتیجه عملکرد کلی اون دولت) چهار پنج برابر بهتر شده. بنده به شخصه اون دوران دلم نمیومد حتی وسائل پیش پا افتاده بهداشتی رو خریداری کنم (انقدر گرون شده بود) چه برسه به البسه یه گزارش تهیه کنید قدرت خرید مردم رو در دو سه سال اخر هاله نوریها نسبت به قبلش مقایسه کنید باز هم میگم محصول عملکرد یک دولت در هشت سال همون دو سال آخرشه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس