به گزارش مشرق، وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان درخواست ارمنستان مبنی بر استرداد "واقیف خاچاطوریان" را رد و اعلام کرد که وی شهروند ارمنی جمهوری آذربایجان بوده و به اتهام جنایت جنگی دستگیر شده است.
دولت ارمنستان در پی دستگیری واقیف خاچاطوریان به دادگاه اروپا شکایت کرده و خواستار استرداد وی از سوی دولت جمهوری آذربایجان برای مداوا و مساعدت پزشکی به او در ارمنستان شده است.
این ارمنی متولد و ساکن شهر خانکندی مرکز قره باغ، دو روز پیش حین خروج از پاسگاه مرزی لاچین به سمت ارمنستان توسط واحد مرزبانی جمهوری آذربایجان دستگیر و به باکو منتقل شد و دولت جمهوری آذربایجان اعلام کرد که او تحت بازجویی قرار دارد و انتظار می رود پرونده جنایی علیه وی تشکیل شود.
دولت جمهوری آذربایجان مدعی است که خاچاطوریان در اوایل دهه ۱۹۹۰ در رابطه با فاجعه قتل عام اهالی روستای «مئشهلی شهرستان خوجالی» قرهباغ نقش اصلی داشته و نامبرده توسط بازماندگان آن حادثه شناسایی و هویت او تایید شده است.
وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان امروز طی بیانیهای درخواست وزارت امور خارجه ارمنستان در مورد آزادی واقیف خاچاطوریان را رد و اعلام کرد که او تبعه ارمنی جمهوری آذربایجان بوده و به اتهام جنایت جنگی دستگیر شده است.
دستگاه دیپلماسی جمهوری آذربایجان در این بیانیه مدعی شده که واقیف خاچاطوریان دو روز پیش هنگام خروج از مرز لاچین به سمت ارمنستان با استفاده از خودروی کمیته بینالمللی صلیب سرخ دستگیر شده و ادعاهای طرف ارمنی درباره اقدام جمهوری آذربایجان در جلوگیری از روند درمانی او هیچ مبنایی ندارد.
وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان با اشاره به اطلاعات ارائه شده توسط دادستانی این کشور مدعی شده که خاچاطوریان در تاریخ ۲۲ دسامبر ۱۹۹۱ قتل عام گستردهای علیه اهالی روستای «مئشهلی شهرستان خوجالی» در مرکز قرهباغ انجام داده و در جریان این کشتار ۲۵ شهروند جمهوری آذربایجانی کشته، ۱۴ نفر زخمی و ۳۵۸ نفر دیگر نیز آواره شدهاند و بر اساس قانون جزایی جمهوری آذربایجان، پرونده جنایی علیه وی تشکیل شده و او متهم به نسل کشی و اخراج یا انتقال اجباری جمعیت است.
دستگاه دیپلماسی جمهوری آذربایجان با اشاره به ادعای طرف ارمنستانی در خصوص سفر واقیف خاچاطوریان برای مقاصد پزشکی به ارمنستان اعلام کرد: وی پس از دستگیری در یک موسسه پزشکی در باکو مورد معاینه قرار گرفته و کمکهای پزشکی لازم را دریافت کرده و شرایط مناسبی برای ملاقات نمایندگان صلیب سرخ با او فراهم شده است.
وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان موضع ارمنستان در خصوص جلوگیری از سفر ارامنه ساکن قره باغ به سمت ارمنستان با مقاصد پزشکی را ادعایی کذب خواند و مدعی شد: طی سال جاری میلادی با وساطت کمیته بینالمللی صلیب سرخ، شرایط برای انتقال حدود ۷۰۰ نفر ارمنی ساکن قره باغ از خاک جمهوری آذربایجان به ارمنستان برای مقاصد پزشکی فراهم شده و هیچ اقدام غیرقانونی صورت نگرفته و تمام اقدامات باکو در چارچوب قوانین بینالمللی بوده است.