کد خبر 1409831
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۱۱
عبدالله گنجی

بدون تردید شروع برجام که متأثر از رأی ملت در سال۱۳۹۲ بود یک هدف اساسی داشت و آن کم‌کردن آلام اقتصادی مردم درقبال کند کردن توسعه هسته‌ای ایران بود.

به گزارش مشرق، عبدالله گنجی طی یادداشتی در روزنامه همشهری نوشت:  هدف نظام جمهوری اسلامی از برجام، گشایش اقتصادی از طریق مذاکره بود ولاغیر. در خارج از پوسته قدرت و قدری هم در داخل حکومت ۳نگاه به برجام شکل گرفت.

۱- دسته‌ای می‌گفتند تلاش نماییم با برجام فشار اقتصادی دشمن را کم کنیم این دسته معتقد بودند که مشکل غرب با ما بر سر وجود (ماهیت) انقلاب اسلامی نیست بلکه سر حدود است بنابراین چیزی می‌دهیم و چیزی می‌گیریم و مشکل حل می‌شود.

۲- دسته دوم معتقد بودند با مذاکره مخالف نیستیم اما مشکل غرب با ما بر سر اساس و ماهیت جمهوری اسلامی است و هسته‌ای و موشکی و غیره بهانه است. مگر زمان امام که همین فشارها بود هسته‌ای و موشکی و منطقه‌ای داشتیم؟ و مگر غرب احمق است اجازه دهد کشوری که سلطه فرهنگی- سیاسی جریان هژمون را نمی‌پذیرد تقویت شود؟ هنوز فضای رسانه‌ای و اجتماعی-سیاسی کشور به‌ظاهر در این دو نگاه متمرکز است و نگاه بدبینانه این است که پس از توافق هم بسیاری از محدودیت‌های خرید و فروش و سرمایه‌گذاری باقی خواهد ماند. اما اثر روانی توافق ممکن است به تثبیت قیمت‌ها بینجامد که برخی آن‌را «ارزش جنازه برجام» می‌گویند.

۳- اما از سال دوم دولت روحانی دسته سومی بوده‌اند که تاکنون، بدون توجه به محتوا و داده‌ها و ستانده‌های برجام بر توافق اصرار داشته‌اند تا حدی که اصطلاح «بده‌بره» هشتگ انتقاد نسبت به آنان شد. برخی تا همین اخیرا صریح می‌گفتند که مسئولیت عدم توافق به‌عهده رهبری است و معیشت مردم را یا به رهبری یا سپاه ارجاع می‌دادند تا هر طور شده توافق امضا شود. این جماعت عمدتا کسانی بودند که در ۲۵سال گذشته هیچ‌گاه حرف و مطالبه‌شان اقتصادی و معیشت نبوده است و گفتمان معیشت همیشه از محفظه گفتمانی آنان خارج بوده است. دمکراسی‌خواهی، توسعه سیاسی، انتخابات آزاد، کوتاه آمدن در سیاست خارجی، کاهش سهم دین و نهادهای دینی در نظام، حرف اساسی و ثابت آنان بوده است.

این دسته هدف از برجام را «تبدیل ایران از یک کشور انقلابی به کشوری عادی» اعلام کردند. نام این عمل را نرمالیزاسیون گذاشتند و به روحانی نوشتند که وظیفه داری ایران را از حالت استثنایی به حالت عادی تبدیل کنی. از نیکوس پولاتزاس جامعه‌شناس یونانی-فرانسوی برای تئوریزه کردن موضوع الهام گرفتند و نوشتند که او می‌گوید: ۲نوع دولت داریم. دولت استثنایی و دولت نرمال. دولت نرمال دولت سرمایه‌داری پیشرفته را معرفی و دولت استثنایی را دولت اقتدارگرا، توتالیتر، بناپارتی، الیگارشی نظامی و بیسمارکی معرفی کردند و از روحانی می‌خواستند که در ذیل شعار اعتدال، ایران را از حالت انقلابی خارج و به کشوری عادی تبدیل کند. روحانی گرچه گرایش اقتصادی را در برجام مد نظر داشت اما حکم ۹۰ به ۱۰۰ بود و از بازتولید ادبیات برای فراسوی برجام فروگذار نکرد.

روحانی هنوز برجام امضا و اجرا نشده بود از برجام ۲ و ۳ سخن می‌گفت و از «ایران جدید» نام می‌برد. در روز ۱۲بهمن در حرم امام به انقلابی بودن حمله کرد که یک‌سال، ۲سال ، ۳سال تمامش کنید و به‌رغم اینکه امام مهم‌ترین دستاورد دفاع مقدس را «استمرار روح اسلام انقلابی در پرتو جنگ» می‌دانست صریح اعلام کرد که «اسلام انقلابی» حرف منافقین است. در آن‌سوی ماجرا پمپئو وزیر خارجه وقت آمریکا در جمع سلطنت‌طلبان در شهر لس‌آنجلس اعلام کرد: هدف از فشارهای اقتصادی بر ایران تبدیل ایران از یک کشور انقلابی به یک کشور عادی است و پیش از آن اوباما اعلام کرد: «ایرانیان باید بدانند شعار مرگ بر آمریکا برای آنان اشتغال ایجاد نمی‌کند.» و اینچنین دوگانه انقلاب- معیشت را مقابل ملت به‌تصویر می‌کشیدند که یکی از این دو راه را باید انتخاب کنید یا انقلاب یا معیشت، و این دو با هم جمع نمی‌شود.

این نگاه در کشور طرفدارانی داشت که از هجمه به برنامه‌های فرهنگی و بودجه‌های آن تا روابط عاطفی در حین مذاکرات را دربرداشت. این جماعت به بازی سه‌سر برد فکر می‌کردند. معتقد بودند اگر فشار دشمن موجب تقابل مردم و حاکمیت شود، چه حاکمیت مستقر برود و چه تغییر رفتار دهد در هر صورت آنچه ما می‌خواهیم در سقف و کف آن محقق می‌شود و اگر به مذاکره تن بدهد عادی شدن رابطه با غرب موجب فروپاشی عصبیت انقلابی (منظور عصبیت در ادبیات ابن‌خلدون) فرومی‌پاشد و باز ما با ایران عادی مواجه می‌شویم. عادی شدن رابطه با غرب و برجام ۲ و ۳ (موشکی، منطقه‌ای) را زمینه‌هایی برای تهی کردن روح انقلابی از کشور می‌دانستند و هنوز هم به این فکر می‌کنند. در همه این سال‌ها رهبری بر گفتمان انقلابی‌گری تأکید می‌کردند و هوشمندانه متوجه صحنه بودند.

تعابیری مانند «دولت انقلابی»، «مجلس انقلابی»، «حوزه انقلابی» و حتی استاد و معلم و کارگر انقلابی را گوشزد می‌کردند و قواعد انقلابی‌گری را یادآور می‌شدند و هشدار می‌دادند: جوانان انقلابی را افراطی معرفی نکنید و... حال در آستانه توافق احتمالی باید یادمان باشد هدف مذاکره گشایش اقتصادی برای ملتی است که تحمل کرد و تسلیم نشد. برجام ربطی به ماهیت حقیقی نظام جمهوری اسلامی ندارد. این دولت برجام را فقط برای معیشت می‌خواهد اما آن دولت برای معیشت هم می‌خواست. ممکن است ما با غرب به زیست مسالمت‌آمیز راضی شویم. اما آنان هضم شدن ما در هاضمه خود را می‌خواهند که طبیعی است ما بر هویت تمدنی و ماهیت نظام خود اصرار داریم و خواهیم داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 13
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • سید IR ۰۹:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۹
    6 4
    مسئله جماعت به اصطلاح اصلاح طلب این هست که هنگامی که از قدرت خلع باشند، عدالتخواه می شوند اما آن گاه که به قدرت می رسند، آزادیخواه می شوند!!!!!!!
    • علی IR ۰۳:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۰
      0 1
      معیشت جوانی و آینده ۱۱ میلیون جوان مجرد به وسیله کاسبان تحریم گروگان گرفته شده اند........
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۹
    7 3
    یه خوانش چهارمی که خوانش اصلی هم هست وجود داره که میگه اصلا آمریکا با موجودیت ایران کنونی مشکل داره و قصدش از نرمالیزاسیون جمهوری اسلامی هم برای تضعیف و تجزیه ایران هست. تجزیه ای که زمان شاه از جدایی بحرین شروع شد و با وقوع انقلاب اسلامی ناکام موند
  • محمدایوب IR ۰۹:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۹
    5 3
    حال با این همه حرفها چرا روحانی با گردن کلفتی وقلدری رضاخانی هرچه خواست کرد وغلطی هم نتوانست بکنه چرا نباید پاسخ این همه خسارت به زندگی وروح وروان مردم را بدهد ومحاکمه پیش کش
  • IR ۰۹:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۹
    2 3
    ما که خوب میدانیم سه دسته کردن نظرات در مورد برجام راه گریزی از انتقادات به تناقض مواضع خود شماست! تا دیروز گلابیهایش تلخ بود امروز اما با قتل احتمالی رشدی مرتد نگران میشوید و با نزدیکی فصل سرما ذوق می کنید!
    • IR ۱۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۹
      3 2
      حرف آقای گنجی بسیار دقیق بود. شما دارید از پاسخگویی اینکه چرا حسن روحانی توافق بدون تضمین رو امضا کرد و پیشدستانه اجراش کرد طفره میرید. منظورش از برجام 2 و 3 چی بود؟ آیا اینها به غیر از خیانت چیز دیگه ای هست؟
    • IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۹
      2 0
      فکر میکنی روحانی مبدع مذاکره است؟ قدمت مذاکرات غرب با ایران به چند دهه میرسه ولی به فنا دادن همه دستاوردهای این مذاکرات طولانی و امتیاز دادن یکطرفه ایران قدمتش برمیگرده به اواسط دهه نود شمسی. همونجا که قرار بود بالمره همه چی یهو درست شه ولی خراب اندر خراب شد. و منافع ملی فدای منافع حزبی و تبلیغاتی کردند. الان اقای رییسی داره "درست" مذاکره میکنه. یا برجام یا غیر برجام اصلا موضوعیت نداره
    • IR ۰۱:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۰
      1 0
      حسن روحانی توافق بدون تضمین را امضاء کرد چون اصلا بدنبال منافع ملی و نگران آنچه بر سر مردم میآید نبود بلکه تنها دغدغه اش منفعتهای پست جناحی اش بود!
  • US ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۹
    2 2
    امیدوارم همه چی خوب پیش بره
  • IR ۱۰:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۹
    4 2
    اف بر مرده و زنده فریدون ریش قرمز و دارودسته ی نحسش
  • IR ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۹
    2 4
    برجام یک مصیبت عظمی بود. نه میشد آن را ادامه داد و نه می شود از آن بیرون آمد چون در هر دو صورت متضرر می شویم. اگر ترامپ یک کار خوب کرده باشد آن هم همین خروج از برجام بوده است . هر چند رو ح ا نی بموقع عکس العمل نشان نداد و به ضرر روی ضرر ادامه داد. ولی الآن بهترین کار برای خلاصی از برجام ادامه مذاکره با رعایت شدید خطوط قرمز ایران حتی سرسختانه تر از آن برای جلوگیری ازسواستفاده غربیها است در عین حال کار اصلی عبارت است است از خنثی سازی تحریمها که سلاح تحریم را اولا بی خاصیت ثانیا یخ جلوی آفتاب خواهد کرد.و مهمتر اینکه ما هم از برجام بیرون نیامده ایم و هم عملا برجام دیگر نمی تواند دست برنامه هسته ای را بسته نگه دارد و ضمنا ما در منظر افکار عمومی مقصر نخواهیم بود. دولت باید سرسختانه در مذاکره حاضر باشد ولی کار اصلی همان خنثی سازی تحریمهاست که باید با جدیت دنبال شود همینطور رسیدگی به کسانی که شرایط معیشتی مناسبی ندارند این شرایط با جدیت دنبال شود بعد از مدتی نه طولانی شرایط خوب خواهد شد الحمد لله شرایط هم بگونه شده است که با بالا رفتن قیمت نفت شرایط هم از لحاظ فروش هم از نظر قیمت به نفع ما در جریان است.خدا رو شکر
  • IR ۱۲:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۹
    2 2
    تنها راه موفقیت ما، مقاومت در برابر شیطان بزرگ حیله‌گر و عدم توافق است. هرگونه توافقی با دشمن غدار، قطعاً به ضرر ما تمام می‌شود؛ آمریکا هرگز تمام تحریم‌ها را لغو نخواهد کرد و با توافق یا بدون توافق، هر روز بر تحریم‌ها خواهد افزود. باید سلطه‌ی دلار را بشکنیم و تحریم‌ها را خنثی و بی‌اثر کنیم.
  • روشن IR ۱۴:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۹
    1 1
    تحلیل خیلی خوب و متقنی بود. تشکر از آقای گنجی 🙏

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس