سرویس سیاست مشرق- روز گذشته تعدادی از شهروندان کشور افغانستان به سفارت ایران در کابل و کنسول گری کشورمان در هرات تعرض کردند.
بر اساس گزارشها، کمتر از ۱۵ نفر در مقابل سفارت جمهوری اسلامی در کابل تجمع کردند اما شمار بیشتری با تجمع در مقابل سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در هرات اقدام به سردادن شعار و سنگپرانی به سمت ساختمان کنسولگری کردند.
گزارشها حاکی است که معترضان موفق به ورود به داخل ساختمان کنسولگری نشدند، زیرا با ورود مولوی «اسلام جار» والی هرات به محل حادثه غائله پایان یافت و معترضان با «شلیکهای هوایی» نیروهای طالبان و نیروهای محافظ نمایندگی متفرق شدند.
برخی منابع در هرات میگویند که در پشتصحنه این تظاهرات گروههای غربگرای «جنبش عدالت و آزادی» و «تیم بانوان عدالتجو» قرار دارد که پیشازاین توسط سرویسهای خارجی مستقر در افغانستان تأمین مالی میشدند، این گروهها برای روزهای آینده نیز فراخوان تظاهرات دادهاند.
پس از فرونشستن این ماجرای عجیب بهادر امینیان سفیر ایران در افغانستان اعلام کرد که توطئهای از سوی دشمن در راه است. اشاره سفیر ایران آن بود که احتمالاً دستهایی در پشت پرده به دنبال آن است که روابط میان تهران و کابل را متشنج کند.
نماینده ویژه رئیسجمهور ایران در امور افغانستان آدرس دقیقیتری از ماجرا داده و در موضعی قابلتوجه اعلام کرد که دشمن به دنبال فتنه میان ایران و افغانستان است. کاظمی قمی با اشاره به تلاش دشمن برای ایجاد تنش میان دو ملت ایران و افغانستان، تأکید کرد اوضاع برای مهاجرین افغانستانی مطلوب بوده و بهزودی اتفاق خوبی در این زمینه اتفاق میافتد. نماینده رئیسجمهور در بخشی مهم از سخنانش به اتفاقات رویداده مقابل کنسولگری ایران در هرات و سفارت کشورمان در کابل اشارهکرده و گفت که پشتصحنه این حادثه بیرون از افغانستان است!
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز با یادآوری مسئولیت قطعی هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان در حفظ و صیانت از امنیت اماکن دیپلماتیک، تأکید کرد که امنیت کامل سفارت و نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در هرات و دیگر شهرهای افغانستان میبایست بهصورت کامل تأمین و تضمینهای لازم برای فعالیت امن این نمایندگیهای ارائه گردد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به پیوندهای عمیق تاریخی و چندلایه دو ملت ایران و افغانستان و چند دهه میزبانی محترمانه دولت و ملت ایران از مردم افغانستان، نسبت به طراحیهای توطئه گران و بدخواهان دو کشور ایران و افغانستان هشدار داد. خطیب زاده تأکید کرد، متأسفانه برخی کلیپها و اظهارنظرها باهدف ایران یا افغانستان هراسی در حال انتشار است که تحریک عواطف مردم دو کشور را هدف قرار داده و هوشیاری بیشازپیش مردم و مسئولین دو کشور را میطلبد.
اما پروژه مردم هراس افکنی میان مردم ایران و افغانستان از کجا هدایت میشود؟
بیست سال پس از تجاوز نیروهای خارجی به منطقه، کشورهای غربی دچار فرسایش شدید شده و امکان حضور فیزیکی را بهصورت کامل ازدستدادهاند. راهبرد جدید آمریکاییها آن است که بهجای رهبری مستقیم و اثرگذاری بدون واسطه تغییر وضعیت داده و مدیریت راهبردی را جایگزین رهبری میدانی کند.
واشنگتن برای اجرای این استراتژی و کم کردن شعاع عملیاتی بهسوی راهبردهای جنگ ادراکی متمایل شده است؛ زیرا تنها راه باقیمانده برای حفظ منطقه آن است که ضریب اختلافات میان کشورهای مختلف بالا رفته و با ایجاد جنگهای جدید و نیز روشن کردن آتش اختلافات قومی و مذهبی فضایی فراهم شود تا نیروهای خارجی بتوانند درصحنه باقی بمانند. ایجاد موجهای ضد ایرانی در منطقه و نیز محاصره کشور توسط ناتوی عبری- عربی بخشی از نقشه آمریکاییها در مسیر پیش رو است.
فتنهای که روز گذشته توسط برخی اوباش خیابانی با تحریک خارجی در افغانستان روی داد چهار نکته قابلتأمل دارد:
۱- سناریو جدید و ضد ایرانی طراحیشده توسط آمریکاییها در افغانستان، پرده به پرده مشابه همان عملیاتی است که در عراق صورت گرفت. در آن ماجرا هدف آن بود که تهران را بهعنوان نیروی مزاحم فعال برای توسعه سیاسی در عراق نشان دادهشده تا میان گروههای شیعی آب گلآلود گردیده و از درون اختلافات عمیق گزینه سفارت آمریکا و انگلیس بهعنوان نخستوزیر از کتله اکبر بیرون آید! خط سیر سه عنصر صحنهگردان در آشوبهای عراق نشان داد که هر سه نیرو، سر و سِری با سازمان استخبارات عربستان و نیز متیو تولر سفیر آمریکا در بغداد دارند.
۲- پررنگ کردن تضادهای مذهبی و روشن کردن شعله جنگهای فرقهای بخشی از پروژهای است که هدف آن ایجاد یک جنگ تمامعیار در کل خاک افغانستان است. درحالیکه در سایه جنگ روانی بازار شایعهسازی و دروغپراکنی در افغانستان با کمک شبکههای اجتماعی داغ شده است که سفارت ایران در آن کشور همواره پایگاهی برای التیام دردهای مردم افغانستان در سختترین دوران بوده است.
۳- ولایت هرات پدر طول تاریخ حوزه تمدنی میان دو کشور ایران و افغانستان بوده است، تجربه تاریخی نشان داده است که هر نوع تحریک در آن منطقه میتواند کل افغانستان را تحت تأثیر قرار دهد.
۴- نوع کنشهای عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی در ولایت هرات در چند ماه اخیر در رصد کامل قرارداد. پول پاشی سعودی باهدف بر هم زدن تعادل روانی و نزدیک شدن به مرزهای ایران و نیز ناکامی صهیونیستها در چینش نیرو در آن منطقه با فتنهای سیاسی بیرون زد! اخراج نیروهای ویژه رژیم صهیونیستی از پایگاه هوایی شیندند و جلوگیری از تبدیلشدن آن منطقه به پایگاه جاسوسی رژیم صهیونیستی ضربهای کاری به موساد بود. دشمن آن عملیات بزرگ را با اقداماتی سخیف چون فرستادن تعدادی اراذلواوباش خیابانی به اماکن دیپلماتیک به تفسیر خود جبران کرده است.
پس از ماجرای رویداده در هرات و کابل، مدیرکل آسیای غربی وزارت خارجه اعلام کرد که عبور از مرحله ایجاد بحران بین افغانستان و ایران تنها از طریق ایجاد سازوکار همکاری با حکومت سرپرست افغانستان ممکن است. طالبان افزایش سطح همکاری را در «شناسایی سیاسی» خود تفسیر میکند. در حالی رهبران طالبان این سطح از تعامل دیپلماتیک را درخواست کردهاند که تا به امروز در اجرای برخی وظایف ذاتی خود تعلل داشتهاند.
متأسفانه مقامات طالبان در برابر نمایش آمریکاییها در تولید دروغپردازی میان مردم ایران و اتباع افغانستان نتوانست مسئله را بهخوبی مدیریت کند. بهعنوانمثال ذبیحالله مجاهد پس از انتشار چند ویدئو کلیپ دروغین در شبکههای اجتماعی در گفتگو با بیبیسی اعلام کرد که حکومت ایران باید دست از آزار اتباع افغانستانی بردارد!
این دست ژستهای سیاسی برای اداره کشور افغانستان از سوی نودولت شکلگرفته در آن کشور غیرقابلقبول است. انتظار جمهوری اسلامی ایران آن نیست که رهبران جدید سیاسی در کابل همان بازیهای کودکانه دولت پیشین در افغانستان را ادامه بدهند. امیر خان متقی وزیر خارجه طالبان در یاد دارد که در شب نخست سفر به تهران، روی برخی مواضع غیراصولی خود در گرفتن بیعت از مخالفان چه تندرویهای عجیبی کرد و در نهایت در آخرین صبح حضور به واقعیتهای موجود درصحنه صحه گذاشت!
تهران آن زمان رفتارهای مقامات طالبان را بهحساب بیتجربگی آنها گذاشت. طالبان نباید فراموش کند که بازی روی لبه تیغ اختلافات میان ایران و افغانستان برای سران تازه قدرت یافته خطرناک است، زیرا هدف نهایی این فتنه ایجاد جنگ داخلی در آن کشور است. طالبان در این دست اتفاقات باید مسئولیتپذیر بوده و بهاصطلاح خودشان تغییر رفتار درگذشته را باید بهصورت عملی نشان دهد.
البته در آن روی سکه عملکرد برخی علمای اهل تسنن ازجمله مواضع اصولی و منصفانه مولوی مجیب الرحمن انصاری در هرات قابلتقدیر است. رفع فتنه دشمن میان مردم مظلوم افغانستان و ایران نیاز به آن دارد که هماندیشی میان علمای اهل تشیع و تسنن افزایش یاید، هرقدر میان علمای مسلمان تقریب بیشتر شود؛ نتایج آن به سود مردم مظلوم افغانستان خواهد بود.