موشک جدید دهلاویه به عنوان عضو جدید و جوان خانواده موشک های ضدزره نیروهای مسلح ایران، خط دفاعی مستحکمی را در برابر تانک های پیشرفته غربی و شرقی برقرار کرده و تولید بومی آن نیز امکان ارتقاء و بهسازی های آتی را تضمین می کند.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، نبردهای زره و ضد زره از سابقه تاریخی طولانی برخوردار است. از اینرو ارتش هایی که تمایل به ارتقاء قابلیت های ماندگاری خود در صحنه نبرد داشته اند در هر دوی این زمینه ها سرمایه گذاری های قابل توجهی کرده اند.

هر چند ادوات زرهی در مسیر توسعه میزان مقاومت زره ها، اغلب یک قدم جلوتر از تسلیحات ضد زره قرار داشته اند اما این سلاح ها به دلیل هزینه های به نسبت کم در چرخه طراحی تا کاربری، در کشورهای مختلف دنیا به سرعت متناسب با تهدیدات روز توسعه یافته اند.

اما موشک ها در زمینه روش های هدفگیری و هدایت، تانک ها را ناچار به استفاده از ادوات دفاعی جدیدتر سوق می دادند. از اینرو دو مؤلفه هدایت دقیق و مطمئن و قدرت نفوذ بالا اصلی ترین عوامل تعیین کننده ارزش یک سامانه ضد زره محسوب می شوند.

ذکر این نکته لازم است که موشک ها به عنوان سلاح دارای قابلیت هدایت برتری قابل توجهی بر راکت ها و توپ های بدون عقب نشینی دارند ولی به دلیل قیمت بسیار بالاتر آنها، همچنان از راکت ها برای انهدام طیفی از اهداف استفاده می شود.

در روزهای اخیر خبر افتتاح خط تولید موشک ضد زره «دهلاویه» بازتاب وسیعی در رسانه ها داشته است که برای معرفی این موشک نگاهی به سایر سامانه های موشکی ضد زره کشور از گذشته تا کنون خواهیم داشت.

پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، به جز تسلیحات راکتی نظیر RPG-7، اصلی ترین سلاح ضد زره ایران را 9000 فروند موشک BGM-71 تاو تشکیل می داد که علاوه بر قابلیت شلیک از بالگردهای کبرا، از پرتابگرهای ثابت زمینی، خودروهای جیپ و نفربرهای M-113 هم شلیک می شدند.

این موشک با طول 1.16، قطر 0.152 و دهانه بال 0.46 متر، جرم 18.9 کیلوگرم که 3.9 آن مربوط به سرجنگی است، به سرعت 278 متر بر ثانیه و برد 65 تا 3750 متر و میزان نفوذ در زره تا 430 میلیمتر دست می یافت.


شهید چمران پشت قبضه موشک تاو

این موشک که احتمال اصابت آن به هدف 95٪ عنوان می شد در دست رزمندگان اسلام کارنامه درخشانی در جنگ تحمیلی 8 عراق علیه کشورمان ساله از خود بجا گذاشت. روش هدفگیری و هدایت این موشک از نوع فرمان به خط دید نیمه خودکار و ارسال فرامین از طریق سیم به موشک بود. در این روش کاربر با نگاه کردن از دوربین هدفگیری می بایست همواره نشانه گیر را روی موشک نگه دارد و در صورت حرکت هدف، فرامین اصلاحی محاسبه شده و به موشک ارسال می شود.

سامانه موشکی دیگر ضد زره که از پیش از انقلاب خریداری شده بود «دراگون» نام داشت که قابل استفاده توسط یکنفر و در واقع دوش پرتاب بود. برد آن 75 تا 1000 متر، بیشینه سرعت آن 200 متر بر ثانیه و روش هدایت آن مشابه تاو، فرمان به خط دید و سیمی بود. این سامانه به تعداد تاو خریداری نشد.


پرتابگر موشک دراگون

هر چند هدایت سیمی روشی مطمئن برای هدایت به شمار می رود و حتی چنین موشکهایی در بسیاری از کشورها هم اکنون نیز د حال استفاده است اما محدود شدن برد موشک یکی از معایب این روش هدایت است. اختصاص بخشی از جرم موشک به سیم و قرقره و قرار گیری این مجموعه در انتهای موشک نیز محدودیت هایی را از نظر جانمایی تجهیزات به چنین طرح هایی اعمال می کند.

پس از شروع جنگ تحمیلی یک موشک ضد تانک ساخت شوروی سابق که عراقی ها استفاده زیادی از آن در جنگ می نمودند به تسلیحات نیروهای ایران اضافه شد. این موشک، مالیوتکا نام داشت. مالیوتکا از تاو سبک تر بود، برد و جرم کمتری داشت و البته هدایت آن غیر خودکار بود یعنی کاربر باید هم موشک و هم تغییرات هدف را در آن واحد مد نظر قرار می داد از اینرو هدایت آن سخت تر بود.

تعداد اندکی از سامانه های ضد زرهی که در اختیار رژیم بعث عراق بود مانند سامانه موشکی فرانسوی «میلان» نیز به دست رزمندگان اسلام افتاد هر چند که به دلیل تعداد اندک قابل اتکا نبودند.

پس پایان جنگ تحمیلی با استفاده از تجارب ارزشمند بدست آمده در نبردهای فراوان و نابرابر با نیروهای پرتعداد زرهی عراق، ساخت نمونه های بومی از موشک های ضد زره در دسترس، آغاز شد. البته ساخت موشک تاو در سالهای دفاع مقدس کلید خورده بود و با توجه به تعداد زیاد پرتابگرهای آن و کاراریی بالاتر، بیشتر مورد توجه قرار داشت. نمونه بومی آن «توفان» نامیده شد که در برخی مشخصه ها تفاوت های اندکی با نمونه اصلی داشت. از آن جمله باید به سرجنگی 3.6 کیلوگرمی، جرم 18.5 کیلوگرم، میزان نفوذ 550 میلیمتر و برد 70 تا 3850 متر و سرعت بیشینه 310 متر بر ثانیه ای آن اشاره کرد. روش هدایت، پرتابگر و شکل ظاهری توفان صرف نظر از تفاوتهای اندک در ابعاد، مشابه موشک تاو است.

با توجه به استفاده تانک های جدید از زره های واکنشی(ERA)،‌ نسل دوم توفان، با سرجنگی دو مرحله ای ساخته شد. توفان-2 به دلیل بهره گیری از یک میله نفوذگر، 145 سانتیمتر طول دارد. جرم آن 19.1 کیلوگرم، جرم سرجنگی 4.1 کیلوگرم، و میزان نفوذ آن 760 میلیمتر است که 38.2٪ درصد رشد را نشان می دهد. سایر مشخصات این نمونه مانند نسل اول است. خصوصاً احتمال اصابت هر دو نسل توفان، 95 درصد عنوان شده است. این موشک ها قابلیت بکارگیری در شب را با برد کمتر دارند.


نسل های مختلف توفان؛ توفان-1 در وسط و توفان-2 سمت چپ تصویر

پس از ساخت نسل های 3 و 4 توفان که ظاهراً به تولید انبوه نرسیدند، موشک توفان-5 به عنوان توسعه یافته ترین نمونه این خانواده طراحی و ساخته شد که تصاویر آن نشان دهنده تفاوت های محسوسی حتی نسبت به آخرین نمونه های خارجی تاو است. این موشک بر خلاف نسل های قبلی از روش هدایت پیشرفته با استفاده از پرتو لیزر برخوردار است که ضمن حفظ آن از آسیب پذیری در برابر جنگ الکترونیک دشمن، دقت بسیار بالایی نیز به آن می دهد. این موشک دارای سر جنگی دو مرحله و یک میله نفوذگر جمع شونده جدید نیز هست. میزان نفوذ این موشک در زره بیش از نسل های قبلی عنوان شده است.


توفان-5

به گزارش مشرق، توفان-5 قابلیت پرتاب از پرتابگرهای اصلاح شده تاو/توفان را دارد و در نتیجه برای پرتابگرهای موجود زمینی مناسب است. بخش هدفگیری و هدایت سامانه پرتابگر این موشک متناسب با تغییرات آن بهسازی شده و به ادوات «هدایت نیمه خودکار سوار بر پرتو لیزر» مجهز شده است.


پرتابگر موشک توفان-5

مقایسه تصاویر نشان می دهد هر چند بدنه توفان-5 کشیده تر است اما از سامانه پیشران مشابه نسل های قبلی بهره می برد. یک مجموعه چهارتایی بالک صلیبی شکل نیز در این نسل اضافه شده است.


توفان-5 در مراحل مونتاژ

موشک مالیوتکا نیز پس از جنگ در کشور با همان نام ساخته شد اما با توجه به رشد فناوری های کشور سه نمونه بهسازی شده از آن معرفی شده است؛ آی-رعد(I-raad)، رعد-تی و آی-رعد-تی. مجموع جرم موشک و سامانه هدایت آن امکان حمل و بکارگیری توسط دو نفر ایجاد می کند. این نوع موشک به صورت استاندارد روی نفربرهای زرهی بی-ام-پی-1 نیز قابل استفاده است.

رعد-تی نمونه ای از موشک رعد/مالیوتکا بود که با استفاده از سر جنگی دو مرحله ای، توانایی نفوذ به بیش از 400 میلیمتر زره های واکنش دهنده را بدست آورده اما سامانه هدایت و هدفگیری آن مشابه قبل بود. سرعت این موشک 120 متر بر ثانیه و برد آن بین 400 تا 3000 متر است.


موشک آی-رعد

نوع آی-رعد، دارای سرجنگی معمولی و توانایی نفوذ در 500 میلیمتر زره فولادی را دارد. این موشک نسبت نوع پایه رعد/مالیوتکا از هدایت بهتر نیمه خودکار مشابه تاو/توفان برخوردار شد که استفاده راحت تر و شلیک های دقیق تری را ممکن ساخت. برد، سرعت و قطر بدنه این نمونه مشابه قبل است.


سامانه آی-رعد-تی

کاملترین نمونه موشک این خانواده آی-رعد-تی است که ارتقاءهای سامانه ای نوع آی-رعد را به همراه موشک رعد-تی به کار گرفته و درنتیجه مشخصات عملکردی موشک آن مشابه این نمونه است از جمله جرم 11.78 کیلوگرمی موشک. جرم سامانه هدایت نیز کمتر از 23 کیلوگرم است.

با توجه به ارزش موشک های دوش پرتاب برای واحدهای پرتحرک زمینی موشک صاعقه بر مبنای موشک دراگون ساخته شد. نوع نفوذگر آن نیز با نام صاعقه-2 برای مواجه به زره های واکنش دهنده ارائه شد.

صاعقه به عنوان یک موشک سبک ضد زره به همراه پرتابگر خود، تنها 14.5 کیلوگرم جرم دارد. روش هدایت آن نیمه خودکار فرمان به خط دید، برد آن 65 تا 1000 متر، جرم سر جنگی 3.1 کیلوگرم، جرم خود موشک 6.1 کیلوگرم، سرعت خروج آن از پرتابگر 76 متر بر ثانیه، بیشینه سرعت آن 100 متر بر ثانیه و میزان نفوذ آن در زره تا 500 میلیمتر است. احتمال اصابت صاعقه به هدف 90 درصد عنوان شده است.


صاعقه و صاعقه-2


صاعقه-2 دارای یک میله نفوذگر برای کمک به غلبه بر زره های انفجاری دو مرحله ای است که جرم آن را به 7.4 کیلوگرم و میزان نفوذ آن را در این نوع زره به 650 میلیمتر رسانده است. بیشینه سرعت این نمونه به 92 متر بر ثانیه کاهش یافته اما سایر مشخصات آن مشابه نسل قبلی خود است.

توسن، موشکی با قابلیت های متنوع است که قابلیت انهدام زره های واکنشی، استحکامات بتنی، اهداف هوایی پروازی در ارتفاع پائین و اهداف دریایی را دارد. هدایت این موشک نیز نیمه خودکار فرمان به خط دید است و کاربر طی پرواز موشک تنها باید نشانه موجود در دوربین را روی هدف نگه دارد. سر جنگی دو مرحله ای، جرم نچندان زیاد موشک و پرتابگر، قابلیت بکارگیری از پرتابگرهای زمینی ویا نصب شده روی خودروهای زرهی، ارتفاع کم پرتابگر در هنگام استقرار روی زمین و آماده سازی سریع پرتابگر برای شلیک از ویژگی های این سامانه است.


موشک توسن

موشک توسن 26.5 کیلوگرم جرم دارد که 3.2 کیلوگرم از آن مربوطه به سرجنگی است. برد آن بین 70 تا 4000 متر، بیشینه سرعت آن به کمک پیشران سوخت جامدش 200 متر بر ثانیه، احتمال اصابت آن به هدف 95٪ و میزان نفوذ آن در عمق زره تا 670 میلیمتر است. برد این موشک در شب به 2500 متر می رسد.

این موشک در ایران علاوه بر استفاده با پرتابگر ثابت زمینی روی ادواتی از جمله خودروهای راهکنشی(تاکتیکی) سفیر و نفربرهای براق و بی-ام-پی-2 نصب شده است. هدایت این موشک نیز نیمه خودکار و سیمی و کنترل آن از طریق بالک های دماغه است.


پرتابگر توسن

ساختار پرتابگر موشک توسن به گونه ای است که کاربر در ارتفاع پایین تر از لوله حاوی موشک قرار می گیرد در نتیجه اولاً از آتش پیشران سوخت جامد آن تا حدودی در امان مانده و همچنین امکان مخفی شدن در عوارض طبیعی یا مصنوعی برای امنیت بیشتر از آتش دشمن را دارد.

دیگر موشک ضد زره ایران، تندر نام دارد که مخصوص استفاده در تانک های تی-72 است. این موشک که از لوله کالیبر 125 میلیمتری توپ این تانک شلیک می شود قابلیت هدف قرار دادن اهداف ثابت و متحرک از جمله اهداف هوایی سرعت پائین را دارد.


نمونه آموزشی(بدنه شفاف) موشک تندر

هدایت این موشک از نوع نیمه خودکار فرمان به خط دید سوار بر پرتو لیزر است. در این روش موشک اصطلاحاً کور است وتوانایی دیدن هدف را ندارد بلکه با استفاده از حساسه ای که در قسمتهای عقبی بدنه آن نظیر دم قرار داده شده پرتو باریک لیزر تابیده شده از پرتابگر را یافته و رایانه کنترل پرواز سعی می کند تا موشک را در مرکز این پرتو قرار دهد. این فرایند تا رسیدن موشک به هدف ادامه می یابد.

جرم موشک تندر 17.2 کیلوگرم بوده که 3.5 کیلوگرم آن مربوط به سرجنگی دو مرحله ای آن است. عمق نفوذ آن در زره تا 700 میلیمتر، برد آن 100 تا 4000 متر، بیشینه سرعت آن 370 و سرعت متوسط آن 310 متر بر ثانیه است. با استفاده از این موشک توانایی تانک های تی-72 در مقابله با اهداف زرهی متحرک و بالگردها بسیار افزایش یافته است.

آخرین موشک ضد زره معرفی شده کشور به یاد شهید چمران و به نام محل شهادت ایشان، «دهلاویه» نامیده شده است. هر چند مقامات دفاعی کشور مشخصات زیادی از این موشک را ذکر نکردند اما توصیفات کلی عنوان شده برای این موشک، جلوه هایی از توانمندی آن را مشخص می کند.

این موشک با استفاده از بالک های نصب شده در دماغه آن کنترل(راهبری) شده و بالک های عقبی آن نقض پایدارساز را دارند. تمامی این بالک ها در داخل لوله پرتاب به شکل جمع شده قرار گرفته و پس از پرتاب باز می شوند.


موشک جدید دهلاویه

در رابطه با نوع هدایت این موشک توجه به اعلام این نکته که در برابر انواع اقدامات جنگ الکترونیک مقاوم است، محتمل ترین گزینه، هدایت نیمه خودکار فرمان به خط دید سوار بر پرتو لیزر است که تجریه ساخت و بکارگیری چنین موشک ضد زرهی در توفان-5 و تندر نیز وجود داشته است. بنابراین دقت می توان منطقاً بالایی برای دهلاویه متصور بود.

همچنین اعلام شده که میزان نفوذ این موشک در زره های واکنشگر در بالاترین حد موشک های ضد زره جهان است. نگاهی به فهرست این تسلیحات عدد 1200 تا 1250 میلیمتر را نشان می دهد. در اینصورت هیچ یک از تانک های ساخته شده در دنیا نمی تواند در برابر دهلاویه با این میزان نفوذ مقاومت کند.

به گزارش مشرق، باید توجه داشت بیشترین ضخامت زره تانک ها در نواحی جلو و بعضاً پهلوها بوده و در سایر نواحی از مقاومت کمتری برخوردارند. به عنوان مثال بیشترین عدد ادعا شده برای ضخیمترین بخش از تانک های ام-1 آبرامز آمریکا و مرکاوا ام-کی-4 رژیم صهیونیستی 1300 و 1080 میلیمتر عنوان شده است. البته اعداد متنوعی در منابع مختلف عنوان شده است که استناد به همه آنها ضرورتی ندارد زیرا نمونه ای از موشک های ضد زره روسی با میزان نفوذ 1000 تا 1200 میلیمتر در جنگ 33 روزه رژیم صهیونیستی علیه لبنان و حمله آمریکا به عراق در سال 2003 مورد استفاده قرار گرفت. در این جنگ ها به ترتیب انواع مدل های مرکاوا از جمله ام-کی-4(در لبنان) و آبرامز(در عراق) مورد اصابت آن موشک قرار گرفتند که بهترین مقاوت حاصل شده توسط این تانک از کار افتادن و از رده خارج شدن تانک های مذکور بوده و در مواردی به انهدام تانک انجامیده است.

بنابراین اگر میزان نفوذ دهلاویه بیشتر از موشک مودر نظر نباشد باز هم حریف سرسختی برای بهترین تانک های اصلی میدان نبرد(MBT) دنیا خواهد بود و از کار افتادن آنها کمترین نتیجه قابل حصول است. بدیهی است تانک از کار افتاده در میدان نبرد دیگر تهدیدی محسوب نمی شود و اساساً تانک های جدید از سازه های مستحکمی برخوردارند که در آزمایش های انجام شده مانعِ از هم پاشیدن آن حتی در صورت اصابت یک موشک سنگین مانند مارویک شده است. در حالی که تجربه دو جنگ یاد شده نشان می دهد همان موشک ضد زره برای از رده خارج کردن تانک های سنگین و مستحکم نیز کافی است. جالب اینجاست برخی کشورها مانند یونان و ترکیه پس از جنگ 33 روزه اقدام به خرید موشک فوق نمودند در حالی که امکان تهیه موشک های هم رده غربی نیز برای آنها فراهم بوده است.

نگاهی به میزان نفوذ موشک های ضد زره قبلی ایران و مقایسه آن با تخمین صورت گرفته برای دهلاویه نشان دهنده یک جهش حدوداً 58 درصدی نسبت به بیشترین میزان نسل های قبلی دارد. البته در این محاسبه موشک توفان-5 را وارد نکردیم زیرا مشخصات عملکردی آن اعلام نشده است. میزان نفوذ توفان-5 در منابع اینترنتی بالغ بر 900 میلیمتر عنوان شده که در صورت اتکا به این عدد دهلاویه 33.3٪ رشد را نشان می دهد که باز هم میزان قابل توجهی است.

بنابراین با یک تفاوت ساختار در سرجنگی و احتمالاً پیشران موشک روبه رو هستیم. ناگفته نماند با افزایش سرعت موشک میزان نفوذ آن در زره نیز افزایش می یابد.


پرتابگر موشک دهلاویه

پرتابگر دهلاویه نیز هر چند شباهت هایی به پرتابگر توسن دارد اما در آن لوله حاوی موش کدر بالاترین موقعیت قرار دارد، پس از آن سامانه هدفگیری و پس از آن چشمی مورد استفاده کاربر که مشخص کننده محل سر او است بنابراین مزیت مطرح شده برای پرتابگر توسن در اینجا باز هم بیشتر شده و هم حفاظت خدمه در برابر شعله ناشی از پیشران و هم اختفای او در عوارض بهتر است. از اینرو احتمال بکارگیری یک پیشران راکتی قویتر نسبت به توسن را در دهلاویه می توان مد نظر داشت.

همچنین اعلام شده دهلاویه توانایی هدف قرار دادن بالگردها را نیز دارد. از اینرو مانند خانواده موشک های توفان، تندر و توسن، این سلاح را نیز باید موشکی چند منظوره محسوب نمود.

عدم استفاده از هدایت سیمی و استفاده از یک پیشران راکتی مفروض، برد بالاتری را برای دهلاویه در مقایسه با نسل های قبلی موشک های ضد زره ایران را فراهم خواهد کرد.

سوالی که در اینجا قابل مطرح شدن است چرایی ساخت چنین موشکی با وجود توفان-5 با نفوذ بالا و هدایت پرتو سوار لیزری است. باید گفت ضمن بیشتر بودن میزان نفوذ دهلاویه برخورداری این موشک از یک پیشران احتمالاً راکتی امکان رسیدن آن به سرعت های بالاتر را فراهم می کند که در قیاس با نسل های توفان مزیت گرفتن میزان بیشتری از فرصت واکنش دشمن به دنبال دارد. بنابراین احتمال اصابت به هدف برای دهلاویه نیز بسیار بالا خواهد بود.

شباهت های پرتابگر دهلاویه به توسن بیانر وجود مزایای عملیاتی مناسبتر آن نسبت به موشک های توفان است. قابلیت جدا شدن لوله حامل موشک از مجموعه هدفگیری و سه پایه و راحتی نصب و آماده سازی در این نوع پرتابگرها مزیت حمل و نقل ساده تر توسط تعداد کمتری نفر را به همراه دارد در نتیجه این دهلاویه توسط واحدهای سبک رزمی مانند موتورسیکلت های دو و چهار چرخه قابل حمل و توسط نوع چهار چرخ قابل بکارگیری خواهد بود.

موشک های فعلی ضد زره کشور همچنان برای انهدام طیف وسیعی از اهداف مانند نفربرهای زرهی، تانک های سبک وزن شناسایی، سنگرهای مستحکم و خودروها و حتی بالگردها کارایی دارند و موشک جدید دهلاویه که از قیمت بالاتری هم دارند به عنوان عضو جدید و جوان این خانواده خط دفاعی مستحکمی را در برابر تانک های پیشرفته غربی و شرقی برقرار نموده و تولید بومی آن نیز امکان ارتقاء و بهسازی های آتی را تضمین می کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 77
  • در انتظار بررسی: 4
  • غیر قابل انتشار: 15
  • مرتضی ۰۱:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    11 9
    یکی از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی در ایران، افزایش قابل توجه توان دفاعی کشور بوده است، توانی که بدون تردید یکی از عوامل مهم و مؤثر در بازداشتن دشمنان لجوج و عنود جمهوری اسلامی ایران از رویارویی نظامی به شمار می رود. زمانی ارزش این توان بیشتر روشن می شود که به تحریم های همه جانبه نظامی غرب، عهدشکنی های گاه و بیگاه شرق و بودجه تقریباً پایین نظامی ایران توجه شود. به نظر می رسد با توجه به نرخ رشد توان دفاعی کشور، بی شک ما در سال 1400 بسیاری از قله ها را به فضل الهی فتح کرده ایم.
  • reza ۰۱:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    12 3
    به این میگن یک گزارش چرب جیگرم حال اومد
  • ۰۳:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    2 18
    کاش زودتر جنگ شروع بشه تا بزنیم تو دهن امریکا // من که هر روز دعا میکنم که جنگ بشه که بریم جهاد ...... ای خدا برسون جنگ رو.
    • IR ۲۳:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۵/۱۰
      1 1
      برادر من یعنی چی که جنگ شروع بشه؟ داداشی به این میگن جنگ طلبی که از صفات غربی هاست!نه جهاد!!!
  • ۰۴:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    11 2
    موشک دهلاویه همون موشک کرنته at14
  • علی ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    3 2
    چرا توضیحاتتون راجع به دهلاویه/Kornet-E انقدر کمه....؟ اولا این خیلی عالیه که ما با تمام قوا داریم در زمینه نظامی رشد می کنیم...حد اقل مثل ترکیه تحت لیسانس نمی سازیم..و اگر هم تحت لیسانس بسازیم..بعد از چند سال تکنولوژیش رو بدست میاریم...هزار بار خدا رو شکر میکنم...اما این ضد زره درست کپی Kornet-E ساخت روسیه هست...این رو هم مثل سایر توضیحات کامل راجع به طوفان که از روی Tow کپی شده می فرمودید...
  • ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    7 1
    گزارش معرکه ایی بود از موشکهای ضد زره ایول
  • هادی ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    5 1
    به نظر می آد دهلاویه از سایر موشک های ضد زره ایرانی کارامد تر باشد. با تشکر
  • ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    4 2
    خیلی عالی بود. درباره جنگنده ها ایران هم گزارش تهیه کنید
  • جلال ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    6 1
    البته پیشرفتهای خیلی سریعی و چشمگیری شده اما باید توان نظامی و تکنیکی دشمنان را نیز در نظر داشت یک مقایسه ای بکنید !! امریکا نه فقط همان اسرائیل !! منصفانه قضاوت کنید !! تازه بخشی از قطعات وارداتی است ! یعنی اینها وضع تعمیراتی و منتاژ دارند ! بهتراست در حد معقول امیدوار باشیم از هیجانات زائد پرهیز کنیم!!
  • ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    2 0
    باتشکر از این مقاله خوب چرا راجع به دستاوردهای نیروی هوایی در بخش هواپیماها مطلبی نمینویسید
  • حزب الله ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    1 2
    واقعا عالی در جنگ 33 روزه موشک های تاو ساخت ایران مرکاوا رو له کرد،اول زره رو پاره و بعدا کابین رو میکرد قوطی ولی اگر بخواهیم حق رو بگیم جاولین چیزه دیگس!
  • ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    3 3
    به نظرم رونمائی از دهلاویه جواب دندان شکنی به خرید تانک لئوپارد توسط عربستان بود
  • ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    0 0
    میلان بود نه تاو
  • سلام ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    4 1
    از اين كه كشورم در بعد نظامي اينقدر پيشرفت كرده خيلي خوشحالم. درست است كه بهترين ها در 8 سال دفاع مقدس از دست داديم ولي به فرموده امام (ره)‌ جنگ براي ما يك دانشگاه بود. خدا قوت براي تمام كساني كه براي استقلال و شرف اين مملكت مي كوشند.
  • ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    1 0
    میلان هم نبود نسل های جدید همین توفان بد و کرنت
  • يك بنده خدا ۱۶:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    3 1
    سلام من موشك كرنت را ديدم در نگاه اول شباهت زيادي بين دهلاويه و كرنت ميبينيد اما در واقع اگر كمي بهتر دقت كنيد به تفاوتهاي زيادي بين اين دو موشك پي ميبريد احتمالا دهلاويه بايد يك اقتباس از موشك كرنت باشد ضمنا اگر اشتباه نكرده باشم قدرت نفوذ كرنت در زره بايد حدود900ميليمتر باشد كه با اين اوصاف دهلاويه خيلي قويتر از كرنت ميباشد
  • abbas ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    2 1
    این دیگه چیه‏!از جنگندهای ارتش یا ناوشكن جماران یا قایقهای تندرو مطلب بزنید؛أه
  • ۱۷:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    5 2
    حالم از هرچی موشک و جنگه به هم میخوره! "یه رزمنده قدیمی جنگ تحمیلی"
  • مسعود ۱۹:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    3 1
    خیلی نادانی.به جای این دعای مسخره،برای فرج آقا امام زمان دعا کن.عقلم خوب چیزیه والا
  • ۲۰:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    0 2
    اللهم اشف کل مریض امریکا آب و هوا خوبه نه
  • ۲۱:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    4 1
    این دهلاویه همونیه که حزب الله باهاش تانکای مرکاوا رو سولاخ می کرد!!دی:
  • ۲۱:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    5 2
    من برام سوال هست که با این همه ادوات نظامی چرا نیروی انتظامی اینقدر در غرب کشور شهید میده.سربازهای عادی با یه دونه کلاش جلوی اشرار رها شدند. لطفا منعکس کنید به یاد همه سربازهای مظلوم شهید نیروی انتظامی
  • ۲۱:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    3 1
    درست است گاهی گفته نمی شود که فلان موشک ضد تانک عینا کپی برداری مدل روسی است و در مقایسه با جاولین چقدر ضعیف است این را از مقایسه قیمت هاشون هم میشه به دست اورد یکی هزار و پانصد دلار و یکی صدو بیست هزار دلار
  • ۲۱:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    3 4
    چکار دارید بگذار مشرق یک کم امید کاذب هم ایجاد کنه مگه بده؟
  • ۲۱:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    3 0
    کاش ایرانی ها بخواهند و از خلاقیت خودشون استفاده کنند خواستن توانستن است فقط کافی فامیل بازی و تنبلی و کپی برداری رو بگذارند کنار
  • ۲۲:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    3 1
    ما جنگ طلب نیستیم عزیز جنگ آخرین گزینه هست و البته این آخرین اشتباه آمریکایی های گور به گور شده خواهد بود!
  • عاقل ۲۲:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    1 0
    زره واکنشی یعنی چی؟ کاشکی یه تاریخچه از زره ها می نوشتید و این زره واکنشگر رو هم توضیح می دادید
  • محمد ۲۲:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    1 0
    لطفاً دربارهٔ قدرت نظامی آمریکا و اسرائیل هم از هیجانات زائد پرهیز فرمایید. با تشکر
  • shss ۲۲:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    1 0
    بله ایم موشک از روی کرنت ای ساخته شده ولی اگه دو تا عکس از دهلاویه و کرنت رو کنار هم بگزارید تفاوت های زیادی دارند
  • shss ۲۲:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    2 1
    من به همگی دانشمندان نظامی تبریک می گم واقعا گل کاشتن . احتمالا تو لبنان به زودی از اینها استفاده می شه.
  • mohsen ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    1 0
    تو حتما جنگ رو به چشت ندیدی و طعم آوارگی رو نچشیدی کاش تو دوران جنک 8 ساله اینجا بودی تا می فهمیدی جنگ یعنی چی جنگ یعنی بدبختی یعنی خونه به دوشی یعنی کشته شدن طفل تو شکم مادرش جنگ یعنی تو تو خط مقدم جلوی گلوله ای و خونوادت تو خونه زیر موشک و خمپاره و توپ جنگ یعنی اینا عزیز
  • حسن ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    0 1
    آخه این دیگه چه جورشه!! مگه اشرار از زره پوش استفاده می کنند که بخوان از اینها استفاده کنند!!!
  • ۱۶:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    1 1
    آخه چرا!!!!! مگه دنیا بدون جنگ هم میشه!!!
  • ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    1 0
    هر چیزی به جای خود.
  • ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    1 2
    من اهل جنگ نیستم ولی اهل جهاد هستم
  • تنگسیر ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    0 0
    درود بر دلاوران همیشه سرافراز ایران زمین دست مریزاد دارید تنها کاری که از دست ما برمیاد اینکه برای خود و خانواده هاتون آرزوی سلامتی بکنیم
  • حامد ۱۷:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    0 0
    با سلام خشته نباشید واقعا خسته نباشید خیلی دوست دارم میبینم و به خودم می بالم که ایرانی هستم و رهبری چون امام خامنه ای داریم . با این همه تسهیلات کی جرات داره بیام سمت ایران خدارو شکر خانم فدای رهبر
  • ۱۸:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    0 1
    Osulan shayad age in mushak ha nabud shabha bayad kenare ye amrikayi halet be ham mikhord.
  • مسعود ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    1 1
    تو رزمنده نیستی چون حتی از اسم موشک اسلحه میترسی تو سرباز فراری هستی که با پول بابات سربازیتو خریدی حالا اسمتو میزاری رزمنده قدیمی خجالت بکش ترسو!!!!!
  • علی ۲۰:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    2 0
    فکر کنم..اگر توی ویکیپدیا ضد زره Kornet-E رو سرچ کنید و راجع بهش بخونید...متوجه میشین...که 1300 میلیمتر قدرت نفوذ داره...و دقیقا 5500 متر هم برد این موشک هست...
  • علی ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    0 0
    عکسهاشون رو نمیشه اینجا گذاشت اما میشه مقایسه کرد...اگر بچه های ما این موشک رو مهندسی معکوس کرده باشند...و حتی عینا خود Kornet-E باشه...خودش دستاورد خوبی هست...کسی که بتونه مهندسی معکوس کنه...یعنی تقریبا به اون تکنولوژی دست پیدا کرده...اما دلم میخواست توی این گزارش این توضیحات رو هم میدادند...
  • ۲۳:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    0 1
    زره واکنشی یعنی زرهي كه در زمان برخورد هر موشكي مواد منفجره اي كه روي زره تانك كه به شكل مربع مربع كار كذاشته شده انفجار ايجاد ميشه و موشك رو منهدم ميكنه اين موشكهاي زد زره كه ايران ساخته تازه اول راهيم انشاالله روزي ميرسه كه موشكهاي كوچك زد زره كوچك ايراني ناو هواپيمابر به اون بزرگي رو به زير اب ميكشه انشاالله
  • ۰۰:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
    1 0
    اگه دوست داری بجنگی برو حزب الله یا سر مرزهای خودمون همین سردشت هم میتونی بری - منطقه عملیاتی هست .
  • حامد ابراهیمی ۰۱:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
    0 0
    سلام دوست عزیز..همه از جنگ نفرت دارند..اما چه کنیم که دشمن سالهاست به زورگوئی می پردازد و دست از سر این مردم بر نمیدارد..چه کنیم؟باید آمادگی خود را در همه سطوح حفظ کنیم.
  • هموطن ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
    1 0
    سلام همه اينا قبول يه كم تو املاي كلمات (ضد زره) دقت كنيم
  • امید ۱۷:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
    0 0
    کسی نگفت میخوایم جنگ کنیم
  • امید ۱۷:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
    0 0
    منم حالم از جنگ بهم میخوره "اوباما" فکر میکنید بنویسید یه رزمنده قدیمی جنگ تحمیلی نظرتون خیلی تو چشم میاد ،هیچکس از جنگ خوشش نمیاد
  • مهدی ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۹
    0 0
    سلام ما هم خوشحالیم اما نه از تسهیلات! از تسلیحات
  • مهران ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۲
    0 0
    به نظر می رسد تمام موشک های ذکر شده تا لحظه اصابت به فرمان کاربر خود وابسته باشند که در صورت تجهیز این موشکها به سیستم قفل شونده برروی هدف"" شلیک کن و فراموش کن "" دقت هدفگیری به نحو چشمگیری افزایش پیدا خواهد کرد انشاالله
  • رزم جو ۲۳:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۹
    2 0
    دست صنعتگران نظامی درد نکند.باید تولید انبوه شود برای صادرات.
  • عرفان ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۶/۳۱
    0 0
    از آمریکاهم بهتربسازید ممنون
  • محمد ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۵
    0 0
    تا آنجا رویم که دشمن فکر توطئه به سر شرورش نزند هرچند الان در قله ایم سردر گمند
  • bakalo ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۲
    0 0
    تو جنگ این آدمان که کار اصلی رو می کنن. نه تجهیزات البته تاثیر زیادی هم دارن ولی در آخر این نیروی انسانی است که باید کارو تمام بکنو.
  • امير ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۷
    0 0
    روي توپهاي كاليبر بالا بانواخت زياد هم بايد كاركنند مثل توپي كه روي جنگنده A10 نصب شده وتانك T72 را در يك فيلم نشون ميداد با رگبار بالا نابود كرد البته سوخو 25 هاي سپاه هم اين امكان را دارند
  • مرتضي ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۳
    0 0
    با حاله.............................................. نه نيست.
  • محمد محسن ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۵
    1 0
    از RPG29 حرفی نزدید. با اینکه ضد زره است.
  • امیر ۰۴:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۵
    0 0
    ایران من فقط تو بمان.جانم فدای رهبر.
  • payam ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۱
    0 0
    بابا يه چيزي گفت حالا بي خيال.با گفتن اين اقا كه جنگ نميشه
  • ۱۷:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۳
    1 0
    خوب بود
  • ناشناس ۱۷:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۳
    1 0
    خوب بود
  • ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۹
    1 0
    جانم فدای ایران
  • رضا ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۲
    0 1
    تازه کجاشو دیدی اشرار جدید مرکاوا و آبرامز دارن آرکیو 170 هم مال اشرار بوده
  • رضا ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۲
    1 0
    جان فدای اسلام
  • saeed ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۲۲
    1 0
    درسته همه دوست داریم اسراییل رو نابودکنیم ولی تا اسراییل کارغلطی نکنه کسی دست به اقدام نظامی نمیزنه
  • saeed ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۲۲
    0 0
    دوستان عزیز اگه میبینید از این تسلیحات رونمایی شده اقتدار ایران رو نشون میده ولی فکر نکنم که کسی باور کنه همس این باشه وایران در این زمینه ساح سری یا فوق سری دیگه نداشته باشه مثل موشک ضداهداف بتی یا...درضمن ایران کشور پهناوریه وخوب میشه اینجورچیزاروقایم کرد
  • ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    2 0
    موشک دهلاویه همون موشک کورنت روسی هست آفرین بر روس ها با این نبوغ نظامیشون آفرین اون وقت ما داریم به کوروش و داریوش افتخار میکنیم دنیا هم به ریشمون میخنده
  • نيروگاهي ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۴
    0 1
    منتظرم ازشون استفاده بشه
  • حسنعلی ابراهیمی سعید ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۱
    0 0
    من تیر انداز موشک تاو بودم نقطه زنی میکردم خیلی دقیق وقوی هست
  • ایرانی ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
    3 0
    وقتی عربستان داره به خرید نمونه آمریکاییش افتخار میکنه ما چرا به مهندسی معکوسش افتخار نکنیم
  • احسان ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۲
    1 0
    ایران برنده هست
  • ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۴
    0 0
    اي بي شعور
  • نیما ۰۷:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۰
    1 1
    سلام به همه هم وطنای عزیز...اول از همه در جواب اون اقا بگم که میگید از هیجانات تسلیحات غربی بپرهیزید باید بگم حقیقته عزیزم..هیجان نیست..کمی مطالعه در مورد تجهیزات غربی بکنید میفهمید ما واقعا اسباب بازی داریم.. در خصوص این ضد تانک دهلاویه باید عرض کنم خود ایران توی تلویزیون ایران اعلام کرد ایران به تولید انبوه مهندسی معکوس کورنت رسیده و تمام تصاویر رو هم پخش کرد... قبلا همیشه اعلام میکردن ساخت ایران الان خوشبختانه حقیقت رو تا حدودی اعلام میکنند... به امید روزی که ایران همانند 2500 سال پیش مخترع خیلی از چیزها خودش باشه و تمام دنیا حسرت داشتن تجهیزات مارو بخورن...و صد البته با اسمهای با شکوه ایرانی نه اسمهای عربی....
  • ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۹
    4 0
    حرف حق رو زدی، بعد از 4 سال می گم دم این عزیزان گرم.
  • مشتی ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۰
    2 5
    الهم ارزقنی حور العین بهشتی من الکورنت و الدهلاویه فی جهاد علی العربستان و آمریکا و اسراییل و الدنیا
  • مهدی ۰۰:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۷
    2 0
    بسیار عالی بود
  • امید IR ۰۴:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
    0 0
    خدا کنه همیشه مثل دهلاویه باشیم.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس