سنای آمریکا نمایه

آمریکایی‌ها نه تنها بر ترَک دیوار تحریم‌ها بند زدند، بلکه با دو چوب محکم از دو سو آن را سرپا نگه داشته‌اند: ISA و S.۷۲۲ .

سرویس جهان مشرق- طرح تحریم‌های ایران موسوم به S.۷۲۲ یا «قانون مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌ساز ایران» که اوایل فروردین از سوی سناتور باب کورکر ارائه شده بود، پس از آنکه در کمیسیون روابط خارجی سنا مطرح و تصویب شد، به صحن سنا آمد و مجلس سنای آمریکا لحظاتی پیش با اکثریت قاطع آرا، قانون "مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران" را تصویب کرد.

این قانون علاوه بر آنکه اشخاص و شرکت‌های مرتبط با برنامه موشکی ایران را در معرض تحریم قرار می‌دهد، به رئیس جمهور آمریکا نیز اجازه می‌دهد به بهانه حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر، تحریم‌های جدیدی را علیه ایران وضع کند.

تصویب این طرح در سنا البته پایان کار نیست و باید در مجلس نمایندگان نیز مطرح شده و سپس به امضای ترامپ برسد، اما قطعاً به معنای پیگیری خواسته‌ای است که جان کری در پایان دوران وزراتش بیان کرده بود، یعنی تداوم فشار بر ایران با اجرای سیاست تحریم و سپس مذاکره، اما این بار در حوزه توانمندی‌های موشکی و نظامی متعارف و اقدامات منطقه‌ای، آنچه یک‌بار طی دو دولت اوباما در مورد نگرانی غرب از تسلیحات نامتعارف و هسته‌ای ایران تقریباً با موفقیت اجرا شده بود.

مقامات غربی بارها گفته‌اند که مسئولان دولت روحانی بیش از آنچه از برجام برمی‌آمده به مردم ایران وعده داده‌اند. به نظر می‌رسد در این مورد درست می‌گویند. مذاکرات هسته‌ای همان‌گونه که بارها از سوی رهبر انقلاب تأکید شد، قرار بود تنها حول موضوع هسته‌ای باشد در حالی که ایران اولاً از سال‌های ابتدایی انقلاب اسلامی به دلیل اقدام دانشجویان پیرو خط امام (اصلاح‌طلبان امروز) در تسخیر لانه جاسوسی تحت تحریم‌های یکجانبه ایالات متحده قرار گرفته بود و ثانیاً پس از پرونده هسته‌ای نیز امکان داشته و دارد که در موضوعاتی چون برنامه موشکی، حقوق بشر، حمایت از آنچه واشینگتن تروریسم در منطقه می‌نامد و ... مورد تحریم‌های دیگری قرار گیرد.

کری در یادداشت خداحافظی خود به ترامپ توصیه کرده بود برنامه موشکی و فعالیتهای منطقه‌ای ایران را مهار کند

پس از انعقاد توافق هسته‌ای وین، همین دو مانع موجب نگرانی‌هایی از کارآمدی توافق هسته ‌ای شده است:

  • از سویی قانون ISA که در واقع همان تحریم‌های یکجانبه اوایل انقلاب است تمدید شد.
  • از سوی دیگر سنای آمریکا به سراغ موضوعات جدید رفته و در مقدمه S.۷۲۲ به «برنامه موشک بالستیک ایران، حمایت از تروریسم بین المللی، نقض حقوق بشر و سایر موارد» به عنوان دلیل تحریم‌های جدید اشاره کرده است.
  • تازه پیش از این دو، وزارت خارجه و خزانه‌داری آمریکا طی چندنوبت، شخصیت‌های حقیقی و حقوقی دیگری را به فهرست همان تحریم‌های هسته‌ای که قرار بود لغو شود، اضافه کرده‌اند و معلوم نیست این کار که به بهانه رعایت رویه‌های اداری بر اساس قوانین آمریکا باید هر از چندی صورت گیرد، تا چه میزان تعلیق تحریم‌های هسته‌ای را که با اختیارات کاخ سفید صورت گرفته، تحت تأثیر سیاسی و حتی فنی قرار خواهد داد.

آنچه رئیس‌جمهور در اولین سخنرانی پس از انعقاد توافق هسته‌ای گفت درست بود. او گفت «دیوار تحریم‌ها ترک برداشته». آمریکایی‌ها که به خوبی و بهتر از دولت ما از این واقعیت آگاه بودند، خیلی زود به فکر بندزدن بر این ترک افتاده‌اند. اعلام فهرست جدید از اشخاص حقیقی و حقوقیِ تحت تحریم، همان بندزدن بر ترک دیوار بود. اما آنها به این قانع نشدند و طی زمان، دو پایه دیگر را در دو طرف دیوار تحریم‌ها مستقر کردند: کمی پیشتر ISA و احتمالاً کمی بعدتر S.۷۲۲ .

حتی اگر اصل توافق هسته‌ای تنها گزینه نظام در آن شرایط بوده باشد، اقدامات بعدی دولت ایران در قبال تلاش‌های ایالات متحده جهت سرپانگه داشتنن دیوار تحریم‌ها تنها گزینه ما نبود. اگر وزارت خارجه ایران در دو گام پیشینِ واشینگتن، اقدام جدی و پشیمان‌کننده صورت می‌داد، اکنون شاهد اقدام سوم نبودیم.

جزئیات S.۷۲۲ نشان می‌دهد با پدیده‌ای ظاهراً خفیف‌تر از تحریم‌های هسته‌ای روبرو هستیم اما واقعیت آن است که همین موارد نه تنها می‌تواند تبادلات اقتصادی خارجی با ایران را که قرار بود بعد از برجام شتاب گیرد به چالش بکشد بلکه ظرفیت آن را دارد که عملاً یک دیوار به پهنای دیوار تحریم‌های هسته‌ای بر آن سوار شود. در فصل ۴ تا ۷ پیش‌نویس آمده است:

یک) برنامه موشک بالستیک و تسلیحات متعارف

  • تحریم‌ و مسدودسازی اموال تمام شخصیت‌های حقوقی و حقیقی که به نوعی در تولید، دستیابی، تصاحب، توسعه، انتقال، پشتیبانی مالی یا استفاده از تسلیحات کشتار جمعی و تکثیر آن،سامانه‌های پرتاب، سامانه‌های موشکی، تانک‌های جنگی، توپخانه‌های کالیبر بزرگ، بالگرد و هواپیمای جنگنده و شناورهای جنگی نقش دارند.
  • تحریم و مسدودسازی اموال تمام شخصیت‌های حقوقی و حقیقی که به نوعی با یکی از شخصیت های حقیقی یا حقوقی بالا همکاری می‌کنند.
  • تحریم و مسدودسازی اموال تمام شخصیت‌های حقوقی و حقیقی که برای دورزدن تحریم‌های بالا به اقدام موازی یا تأسیس شرکت‌های جدید یا هر کار دیگری دست می‌زنند.
  • تحریم و مسدودسازی اموال تمام شخصیت‌های حقوقی و حقیقی که هرگونه حمایت مالی، کالایی یا فناورانه را برای یکی از موارد بالا فراهم می‌کنند یا برای فراهم‌سازی آن تلاش می‌کنند.
  • ممنوعیت ورود به آمریکا برای تمامی موارد بالا
  • جریمه‌کردن هر شخصیت حقیقی یا حقوقی که یکی از موارد بالا یا تحریم‌ها را نقض کند.
  • اِعمال مجدد همه موارد بالا از سوی رئیس‌جمهور آمریکا بر مبنای گزارشی که هر ۱۸۰ روز یکبار به‌روز می‌شود و شامل شخصیت‌های حقیقی و حقوقی جدید می‌شود. گزارش اول باید تمام موارد نقض تحریم‌های بالا را از ۱ ژانویه ۲۰۱۶ میلادی تا روز ارائه گزارش را در بر گیرد.
  • رئیس‌جمهور آمریکا می‌تواند برخی از شخصیت‌های حقیقی یا حقوقی را که طبق تنبیهات بالا بخاطر درگیری در برنامه تسلیحات متعارف ایران (به جز تسلیحات کشتار جمعی و سامانه‌های پرتاب) باید مورد تحریم، مسدودسازی اموال و اخراج از ایالات متحده قرار گیرند، از این تنبیه‌ها استثنا کند اگر: فعالیت‌های آن شخصیت حقیقی یا حقوقی در راستای منافع ایالات متحده باشد؛ ایران دیگر تهدیدی برای منافع ایالات متحده یا متحدان آن نباشد؛ و ایران به حمایت‌های عملیاتی و مالی خود از تروریسم پایان بدهد.
دانلود پیش‌نویس طرح تحریم‌های ایران موسوم به S.۷۲۲ یا «قانون مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌ساز ایران»

دو) حمایت از تروریسم

  • سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و نیروی قدس که از عملیات تروریستی و چریکی در خاورمیانه و جنوب آسیا همه‌گونه حمایت کالایی، لجستیک، آموزشی و مالی صورت می‌دهد، برنامه موشک بالستیک را به پیش می‌برد و مرتکب نقض حقوق بشر در خارج از مرزها شده و برنامه بین‌المللی برای اقدامات بی‌ثبات‌ساز دارد، به همراه تمام اعضا و وابستگان داخلی و خارجی‌اش پس از ۹۰ روز از آغاز اجرای این قانون مورد تحریم و مسدودسازی اموال قرار می‌گیرد. این کار طبق دستورات اجرایی موجود ضد تروریسم و مانند آن صورت می‌گیرد.
  • دولت حامی تروریسم طبق متون وزارت خارجه آمریکا تعریف می‌شود [نه سازمان‌های بین‌المللی یا هر شخص و نهاد دیگر].

سه) نقض حقوق بشر

  • حداکثر پس از ۹۰ روز از اجرایی‌شدن این قانون وزارت خارجه آمریکا باید فهرستی از افراد که مرتکب قتل غیرقانونی، شکنجه یا هر نوع نقض حقوق بشر علیه یکی از دو گروه ذیل شده و می‌شوند، به کمیسیون مرتبط در کنگره ارائه دهد: افرادی که به اقدامات غیرقانونی حکومت ایران اعتراض می‌کنند؛ افرادی که برای دفاع، اجرا یا بهبود وضعیت آزادی‌ها و حقوق بشر تلاش می‌کنند مانند آزادی مذهب، بیان، انجمن، تجمع، محاکمه منصفانه و انتخابات دموکراتیک تلاش می‌کنند.
  • هر کس که به نمایندگی از یکی از ناقضان حقوق بشر که در بالا اشاره شده یا از جانب او مرتکب رفتارهای یادشده شود، مشمول اقدام دولت ایالات متحده خواهند شد.
  • مسدودشدن هر گونه اموال که از سوی یکی از افراد بالا یا حتی به نفع یکی از افراد بالا به ایالات متحده یا دارایی یکی از شهروندان ایالات متحده منتقل شود.
  • جریمه‌کردن هر شخصیت حقیقی یا حقوقی که یکی از موارد بالا یا تحریم‌ها را نقض کند.
اگر ترامپ مانند توافق آب و هوایی پاریس، در برجام نیز دست اروپاییان را در پوست گردو بگذارد (چه رسماً و چه در عمل)، قدرت‌های قاره سبز به ضرر خود در کنار واشینگتن خواهند ایستاد؟

در فصل ۹ از متن طرح آمده که رئیس‌جمهور حداکثر پس از ۱۸۰ روز از اجرایی‌شدن آن و پس از آن طی هر ۱۸۰ روز باید گزارشی به کمیسیون مرتبط در کنگره ارائه دهد که در آن تمامی موارد اختلاف بین ایالات متحده و اتحادیه اروپا را در اِعمال تحریم‌های  متنوعی که در این طرح آمده شامل شده و همچنین دلیل هر یک از این موارد اختلافی را شرح داده باشد. بدیهی است هدف طراحان این بوده که به تدریج سازوکار همراه‌سازی اتحادیه اروپا با تمامی تحریم‌های یکجانبه در این طرح را به دست آورده و از آن برای اعمال فشار یکپارچه از سوی اروپا و آمریکا علیه ایران سوءاستفاده کنند.

در فصل ۱۰ نیز به موضوعی پرداخته شده که عملاً ذیل نقض حقوق بشر گنجانده می‌شود یعنی بازداشت شهروندان آمریکایی در ایران. رئیس‌جمهور آمریکا موظف شده حداکثر ۹۰ روز پس از اجرایی‌شدنِ این طرح و پس از آن هر ۱۸۰ روز گزارشی به کمیسیون مرتبط در کنگره ارائه دهد که شامل موارد ذیل باشد: آمریکاییانِ بازداشت‌شده توسط ایران یا گروه‌های مورد حمایت ایران؛ تمامی مسئولان ایرانی که در انجام این بازداشت شریک بوده‌اند؛ هر گونه تلاش از سوی دولت آمریکا برای آزادسازی مطمئن بازداشت‌شدگان.

جمع‌بندی

برخلاف تصور اولیه که تحریم‌های این طرح برای تحت‌فشارقراردادن سپاه پاسداران و سوق‌دادن دولت ایران برای عدم پشتیبانی از اقدامات منطقه‌ای و فعالیت‌های موشکی این نیروی نظامی است، اما جامعیت این قانون به تدریج شامل تمام ارگان‌های جمهوری اسلامی ایران می‌شود. زیرا اولاً حتی اگر به فرض محال بپذیریم که انفعال دولت در برابر پیشروی ایالات متحده در منطقه و بی‌ثبات‌کردن کشورهای اطراف ما می‌تواند مفید باشد، اما در عمل هر گونه حمایت، کمک، تبادل مالی و هر گونه همکاری با نهادهای فعال در برنامه موشکی، فعالیت‌های منطقه‌ای و مانند آن حتی اگر ربطی به خود این اقدامات نداشته باشد، موجب تحریم، مسدودسازی اموال، ممنوعیت ورود به آمریکا و تحریم ناقضان آن خواهد شد. در واقع دولت باید تمامی ارتباطات خود را با سپاه پاسداران قطع کند و حتی در بازداشت سربازان و شهروندان خطاکار ایالات متحده نیز قدمی برندارد. ثانیاً تحریم مرتبط با نقض حقوق بشر با تعریف ایالات متحده دامان بسیاری از نهادهای دولتی و حتی قوه قضائیه را می‌گیرد و ممکن است از حقوق بهائیان تا همجنس‌بازان را شامل شود.

اگر دولت ایران و وزارت خارجه در چنین دامی بیافتد و این بار نیز مانند موارد پیشین بخواهد به نرمی برخورد کند، عملاً هر چه خود در برجام رشته است، پنبه کرده و یکی از مهمترین مأموریت‌های دولت دوازدهم یعنی تبادل مالی با خارج و جذب سرمایه گذاری با چالش جدی مواجه خواهد شد. ممکن است سیاستگذاران دولت خیال کنند آن گزینه دیگر جنگ است یا در بهترین حالت، تبدیل‌شدن به کره شمالی. اما بهتر است نگاهی به تاریخ بیاندازند تا ببینند سازش نیز مانند چالش هزینه دارد.

منابع

https://democrats.senate.gov/۲۰۱۷/۰۶/۱۴/schedule-for-thursday-june-۱۵-۲۰۱۷

  https://www.congress.gov/bill/۱۱۵th-congress/senate-bill/۷۲۲/text

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 49
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 15
  • IR ۲۳:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۵
    42 11
    بنظرتون روحانی الان داره به چی فکر می کنه؟
    • IR ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      20 6
      هیچی
    • محمد IR ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      23 5
      کلا ایشون با تیم محترمشان زیاد فکر نمی کنند فقط حرف های کدخدا شاد کن می زنن
    • IR ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      20 3
      روحانی به دستاورد تقریبا"هیچ برجام فکر می کند.
    • IR ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      20 3
      خسارت محض برجام و تشدید تحریمهای ظالمانه نتیجه غفلت از هشدارهای رهبر معظم انقلاب و رعایت نکردن شروط 9 گانه ایشان بود.
  • IR ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    28 9
    مبارک باشد/ هنوز تکلیف خودمونونمیدانیم که چکنیم
  • ۰۰:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    24 7
    كار با اعتماد به غريبه تمام است
  • مهرناز IR ۰۰:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    20 8
    موگرینی "انچه شما در باره برجام می گوئید بیشتر جنبه نمایشی دارد "جمهورییخواهان می خواهند به اروپا بگویند"قراردادهای شما با دموکرات ها بستید "بر باد هوا ست."برجام " توافق اب وهوائی پاریس که خارج شدند"همه امریکا را محکوم کردند"چه شد؟هیچ .
    • IR ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      18 2
      از اول هم مشخص بود که با عقب نشینی ایران در برنامه هسته ای امریکایی ها تحریمها را به روی برنامه موشکی و حقوق بشر شیفت می کنند اما مسئولان گوش شنوایی برای این واقعیت نداشتند .
  • نام IR ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    41 6
    دلواپسان بیسواد بی شناسنامه حواله به جهنم داده شده به آقای حسن روحانی و تیم ایشان سلام می کنند.
  • IR ۰۱:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    28 8
    کلاً اگر قبلاً دیوارشون کاگلی بود زمان اوباما بتن کردنش و الان هم با شاهکار دولت روحانی دیوارشون بتن آرمه شد. حالا آقای ظریف تحویل بگیره.
  • IR ۰۱:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    9 5
    کلاً اگر قبلاً دیوارشون کاگلی بود زمان اوباما بتن کردنش و الان هم با شاهکار دولت روحانی دیوارشون بتن آرمه شد. حالا آقای ظریف تحویل بگیره.
  • IR ۰۲:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    36 6
    کاسبان برجام ، دقیقا کجایید؟!
  • ناشناس CA ۰۳:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    9 21
    یه راه داره که ممکنه ریسکش بالا باشه اونم اینه که آمریکا ، عربستان ، امارات بحرین بخاطر حمایت از تروریسم به وسیله ایران تنبیه بشن با بستن تنگه هرمز ، کل تنگه رو مین گذاری کنن که نه کسی بره نه کسی بیاد ، تقریباً 90 درصد اقتصاد دنیا فلج خواهد شد
    • Adel IR ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۷
      0 2
      حالت خوبه؟!؟؟؟
  • IR ۰۳:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    9 7
    ایران باید (بدون نقض برجام) پاسخ دهد مثلا مرکز تحقیقات هسته ای که در برجام حق آن برای ایران به رسمیت شناخته شده ایجاد کند و هرگونه بازرسی را مشروط به اجرای برجام نماید.
  • محمد IR ۰۳:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    22 7
    کاپیتولاسیون دوم! شهروندان آمریکایی هرکاری میخواهند بکنند اما کسی به آنها کاری نداشته باشد...
  • IR ۰۳:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    18 7
    هر دم از این باب بری میرسد تازه تر از تازه تری میرسد تحریما که برداشته شده، دلار هزار تومنه، همه جا هم ارزونیه، شغل و درآمد هم که حد و حساب نداره، اوباما مودبه، جان کری که دوست قدیمیه، آمریکا هم خیلی خوبه و ... آقایون کلاهشونو بزارن بالاتر. دیگه عقل و شعور مردم رو چطوری میخوان به بازی بگیرن. دولت دوازدهم نماد بی اعتمادی به آمریکا خواهد شد برای ملت ایران
    • IR ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      15 9
      و این مردم باز هم از ترس جنگ به همینها رای خواهند داد. باز هم تقلب می شود و نظام به خاطر مصلحت و از ترس شورش اراذل اصلاح طلب کوتاه می آید.
  • علی IR ۰۴:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    19 10
    نگران نباشید آقای رییس جمهور با لبخند و فشارهای ایمیلی آمریکاییها را سرجایشان خواهد نشاند .(البته با چاشنی برجام موشکی و FATFو ....)
  • یونس IR ۰۵:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    13 7
    تا کی قراره ما بنشینیم و فقط نظاره گر باشیم که روزی یک نسخه آمریکایی ها واسمون بپیچنند ؟ میترسم روزی متوجه بشیم چه کلاهی سرمون رفته که دیگه زمانی برای جبران نداشته باشیم .
  • دانیال IR ۰۵:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    11 3
    چالشی که به عمد پیش بینی شد تا تغییر ایجاد شود... تغییر با شیب ملایم تدبیر این برنامه ی پیش بینی شده ی آمریکاست جالبه که واکنش این حضرات تدبیری و عقلانی خیلی دیدن داره...
  • IR ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    15 7
    آمریکا خوب فهمیده که ما داریم از ترس تحریم شدن به دادن هر امتیازی که او بخواهد تن می دهیم. دولت کلید بارها علنا اعلام کرده دست ایران از هر اقدامی خالی است و اگر برجام و فروش نفت نباشد ایرانیها راهی جز مردن ندارند. با این وضعیت آمریکاییها باید دیوانه باشند که از این فرصت طلایی استفاده نکنند. جالب اینکه اعلام تحریم به دلیل بازداشت آمریکاییان در ایران به معنای احیای رسمی قانون کاپیتولاسیون است. اما اگر در آن زمان امام خمینی فریاد می زد آیا چون ما دلار نداریم باید زیر چکمه آمریکا برویم؟ اما امروز انقلابیون پشیمان جواب می دهند که آری! رفتار زیر چکمه آمریکا یعنی تعامل و واقع نگری! این است ترمیدور. و زمانی رسید که حیوانات مرزعه دیگر آدمها را از خوکها تشخیص ندادند. جورج ارول
  • حسین IR ۰۵:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    11 2
    آدم عاقل مسیرش رو اصلاح می‌کنه کوتاه آمدن در برابر آمریکا جواب نداد و آمریکا پر رو تر شد آیا میشه عقلا توجیه کرد ؟! نکنه دوستان طرفدار سازش بخوان موشکهامون رو هم اره کنند تا فردا هر کس و ناکسی به خودش اجازه حمله نظامی به کشور بده؟ باید مسیر رو اصلاح کنیم و مولفه‌های قدرت داخل کشور رو تقویت کنیم
  • IR ۰۵:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    17 1
    توی همدان رییس جمهور از ۳۸ سال اعدام و زندان سخن گفت <><> این بالاترین مدرک برای نقض حقوق بشر در ایران است .
    • IR ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      12 0
      واقعا
  • IR ۰۶:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    12 21
    آمریکا اینرا بداند که اگر تحریمهای قبل را صد برابر هم بکند و تا ابد به هیچکدام از تعهدات خود عمل نکند ما همچنان با قهقهه و تعظیم و ارادت و شیفتگی دوپشته برجام جونی رو انجام میدیم
  • دکتر IR ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    10 17
    مقایسه ایران با کره شمالی که نزدیک 5 بمب اتمی تست کرده و حدود 20-50 بمب هم در اختیار داره شوخیه! ایران رو بعد از برجام باید با لیبی و عراق بعد از برجام هسته ای و موشکی مقایسه کرد به لطف کسی که فکر می کرد خیلی می داند و امریکایها رو یابو فرض می کرد
    • IR ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      8 2
      جالب اینجاست که تحریمهای پسا برجامی ما خیلی بیشتر از تحریمهای کره شمالی است زیرا که آنها بمب اتم دارند و امریکایی ها می ترسند به کره فشار بیش از حد بیاورند.
  • اصلاح طلب اصل IR ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    6 5
    من راه رفع تمام تحریم ها رو کشف کردم بدون هیچ هزینه ای و عقب نشینی 1-برای بهانه حقوق بشر اسلام رو از بیخ می زاریم کنار هم زنا هم لوط هم خیانت هم چند شوهری رو به صورت قانونی به رسمیت می شناسیم و کل نهادهای مذهبی مبلغ شریعت و اسلام از حوزه های علمیه تا مساجد اسلامی رو با بتن پر می کنیم و برای تبلیغ هر آئینی در ایران مجوز میدیم حتی تبلیغ یهودی و مسیحیت 2- برای بهانه موشکی هوافضای وزارت دفاع و سپاه و نیروی زمینی ارتش که موشک بالستیک دارن رو منحل می کنیم و موشک ها رو تحویل اسراییل می دیم جنگنده و پهپاد و موشک کروز با توان حمل بمب اتمی تاکتیکی رو هم تحویل می دیم 3-تمام نیروهای محور مقاومت در منطقه از حزب الله تا حوثی ها و بسیج مردمی عراق و فلسطینی ها رو تروریست اعلام کرده و با نیروی هوایی خود ایران بمباران می کنیم و روی مردم اسراییل دسته گل سبز با غنچه های صورتی و روبان رنگین کمان می اندازیم 4-به امریکایها اجازه می دیم در ایران 8 پایگاه نظامی بزنن و 40 هزار سرباز امریکا و ناتو در ایران مستقر بشه و اجازه حضور چتر هسته ای امریکا و چتر دفاع ضد موشکی امریکا یعنی تعدادی بمب اتمی و موشک قاره پیما و ضد موشک هم به امریکایها برای مهار روسیه می دیم مثل کشورهای همسایه که به امریکا خاک و پایگاه دادن باز هم اگر امریکایها راضی نشد اجازه شراکت در حکومت و تغییر حکومت به ایالتی و اقلیمی شدن استان های قومیتی که اونها مایل هستن تجزیه بشه و ما مخالف هستیم مانند عراق و افغانستان می دیم!..دیگه اگر باز هم راضی نشدن باید بریم توی کار........
    • IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      4 12
      تنها راهش همین است. آن وقت مثل یک سگ پیر منتظر می مانیم تا آمریکا یک استخوان گندیده برایمان بیندازد و از گرسنگی نمیریم.
  • سارومان IR ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    12 3
    من خودم طرفدار برجام بودم اما بدترین کاری که برجام کرد کاهش چشمگیر هزینه جنگ با ایران بود چون خطر بمب اتم ایرانی از بین رفت...خود امریکایها هم می دونن ایران بیش از این نمی تونه در بخش "قدرت" امتیاز بده وقتی موشک غیر متعارف رو عملا با برجام کنار گذاشته با هر بردی که باشه!نمی تونه بیاد در بخش متعارف هم امتیاز بده و هزینه حمله به ایران رو تقریبا رایگان کنه حتی برای متحدین امریکا!!..هدفشون از فشار موشکی تغییر سیاست ایران در منطقه هست با هدف به رسمیت شناختن اسراییل البته این حالت خوش بینانه اون هست و گرنه حداقل تیم فعلی کاخ سفید عملا دنبال دوشیدن اعراب هست و منافع اونها یعنی تضعیف اقتصادی و نظامی ایران رو هم داره دنبال می کنه.... متاسفانه امریکا تحت بحران اقتصادی به شدت در سیاست خارجی داره تهاجمی میشه چه با دوست چه دشمن ..در آینده خدا به داد متحدین امریکا برسه و دشمنان امریکا باید با هم یه جبهه مقاومت یکپارچه تشکیل بدن حتی با یک واحد پولی!..جنگ جهانی سوم جنگ اقتصادی هست بین دو بلوک شرق و غرب..
  • IR ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    7 10
    كليد تدبير قفل تحريم را باز كرد
  • کنجکاو IR ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    9 10
    اگر مشرق (که تازگی ها کمی ترسو شده) جرات انتشار دارد، دو سئوال بپرسم؟ * چند تا از قراردادهای ننگین زمان قاجار را سراغ داریم که ضررش در درازمدت از برجام کمتر بوده باشد؟ * جای میرزای شیرازی در گروه نظارت بر برجام و مجلس خالی نیست؟
    • IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      17 9
      جای آن مردمی که با یک اشاره میرزای بزرگ همه قلیانها را شکستند هم خالی است.
  • محمد IR ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    19 10
    اینا مهم نیست مهم اون آزادی کذاییه مهم قر کمره!! تو اون برجام قرار بود بعد پنج سال بتونیم سلاح بخریم که اونم از دست رفت خدا تا کی جهل بر این ملت حاکمه؟! گویا هر چی بیشتر دروغ بگی و خیانت کنی در چشم این ملت عزیز تری!!
  • جواد ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    5 16
    راهکار عملیه ما برای پشیمان کردن آمریکا چیه؟ ما یک درصد اقتصاد دنیا هستیم و آمریکا پنجاه درصد. از نظر نظامی هم که جرات نداریم پایگاه های تازه تاسیس و غیر قانونی نظامی آمریکا در کشور همپیمانمان سوریه رو بزنیم. جدا دوستانی که از اقدامات پشیمان کننده حرف میزنند یک اقدام پشیمان کننده رو مثال بزنن که واقعا پشیمان کننده باشه البته نه برای خودمون.
    • این هم اقدام پشیمان کننده IR ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      15 12
      به کره شمالی نگاه کنید که چطور 60 سال است آمریکا را متوقف کرده است. اقتصاد مقاومتی را ره بیندازید. همین حالا روحانی را برکنار کنید. صنایع هسته ای را احیا کنید و فورا بمب اتمی بسازید. ضمنا راه را باز بگذارید تا همه ایرانیان ترسو و اصلاح طلب که از جنگ می ترسند کشور را نرک کنند. آن وقت از ایران فقط صدای اتحاد و اقتدار شنیده خواهد و خطر جنگ هم بکلی بر طرف خواهد شد. برخلاف آنچه ترسوها فکر می کنند آنچه خطر را برطرف می کنند نمایش قدرت است نه اظهار دوستی.
    • IR ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      6 1
      کلا موافقید تسلیم بشیم ؟ خدا رو هم شریک بدونید برای نمونه الذین قالوا ربنا الله ثم استقاموا تتنزل علیهم الملائکه
    • IR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      9 1
      وقتی با برجام و بی برجام تحریم هستیم همان بهتر که بمب اتم داشته باشیم حداقل سایه جنگ دور می شود.
  • عباس IR ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    7 1
    اینجوری که داره پیش میره به احتمال زیاد 99 درصد در اینده نه چندان دوری جنگ در انتظارمونه . به نظر من باید تمام ظرفیت هامون رو بسیج کنیم واسه نبرد نهایی چون هرچی کوتاه بیایم اونا جریتر میشن و ومطمینا تو نقششون هست که به ایران حمله کنند حالا چه باج بدیم و لبخند بزنیم و چه باج ندیم و اخم کنیم
  • IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    7 4
    به کره شمالی نگاه کنید که چطور 60 سال است آمریکا را متوقف کرده است. اقتصاد مقاومتی را ره بیندازید. همین حالا روحانی را برکنار کنید. صنایع هسته ای را احیا کنید و فورا بمب اتمی بسازید. ضمنا راه را باز بگذارید تا همه ایرانیان ترسو و اصلاح طلب که از جنگ می ترسند کشور را نرک کنند. آن وقت از ایران فقط صدای اتحاد و اقتدار شنیده خواهد و خطر جنگ هم بکلی بر طرف خواهد شد. برخلاف آنچه ترسوها فکر می کنند آنچه خطر را برطرف می کنند نمایش قدرت است نه اظهار دوستی.
    • IR ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      2 12
      لطفا آرامش خود را حفظ کنید
  • اسفندیار IR ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    10 6
    دکتر احمدی نژاد اعلام کرده بود که شرایط بعد از انتخابات بسته به فرد منتخب نیست امریکا در اقتصاد ایران مین و بمب ساعتی کار گذاشته و کم کم همه را فعال می کند نظام باید از دکتر احمدی نژاد عذرخواهی کند
  • اسفندیار IR ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    6 8
    دکتر احمدی نژاد اعلام کرده بود که شرایط بعد از انتخابات بسته به فرد منتخب نیست امریکا در اقتصاد ایران مین و بمب ساعتی کار گذاشته و کم کم همه را فعال می کند نظام باید از دکتر احمدی نژاد عذرخواهی کند
  • اسفندیار IR ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    11 7
    درود بر احمدی نژاد مرگ بر آمریکا
  • IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    13 1
    بهترین گزینه در برابر تحریم قلدران نافهم این است که با تصمیم شجاعانه ارتش آمریکا را در لیست تروریست قرار دهیم و تنگه هرمز را بر روی کشتیها وناوهای آمریکا ببندیم و بلافاصله برد موشکهارا زیاد وسلاح بازدارنده تولید وتهیه نمایم چون دشمن نافهم غیر از زور هیچی نمی فهمد
  • مسعود IR ۱۳:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
    8 1
    برجام نافرجام اثبات کرد که اعتماد به شیطان بزرگ فرصت سوزی است .
    • IR ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۶
      15 1
      عزیزم بحث عشق است نه اعتماد. اصلاح طلبان مثل همه لیبرالهای دنیا عاشقانه آمریکا را دوست دارند.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس