Air International در تحلیل خود درباره نیروی هوایی ایران نوشته است: در طول سالهای اولیه هزاره جدید میلادی زمانی که نیروی هوایی ایران مصمم شد ناوگان فانتوم خود را تحت برنامه گسترده ای از نظر الکترونیک پروازی و تسلیحات به همراه سلاح های جدیدی که از قبل به آن اضافه شده بود ارتقاء دهد، تصمیم گرفته شد که نام پروژه "دوران" باشد.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، ماهنامه انگلیسی "Air International" یکی از نشریات قدیمی هوانوردی در جهان به حساب می آید که از سال 1971 به این سو چاپ می شود. این مجله در جدیدترین شماره خود به وضعیت ناوگان جنگنده های فانتوم نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.

در مقدمه این گزارش که البته در بخشی از آن ادعاهایی متناسب با تبلیغات پرشمار غربی ها درباره ضعف تکنولوژیک متخصصان ایرانی مطرح شده، با اشاره به اینکه نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در کنار نیروهای هوایی کشورهای یونان، ژاپن، کره جنوبی و ترکیه از آخرین کاربران جنگنده بمب افکن اف 4 فانتوم ساخت شرکت مک دانلد داگلاس آمریکا هستند، اعلام کرده است که کشورمان در حال اجرای یک سری برنامه های ارتقاء بر روی سامانه های تسلیحاتی و الکترونیکی فانتوم های خود است.

این نشریه با تخمین تعداد اف 4 های کشورمان، یادآور شده است که تحویل بخش قابل توجهی از موشک هایی که می توانست از طریق این جنگنده شلیک شود با پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 متوقف شده است اما همین جنگنده در جریان عملیات هایی مانند مروارید یا حمله به اسکله های نقتی "البکر" و "العمیه" با موفقیت مورد استفاده قرار گرفته است.
 
به اعتقاد تحلیلگر Air International ، به دلیل برد کم موشکهای ماوریک، فانتوم ها بایستی در دوران جنگ تحمیلی، به اهداف خود نزدیک می شدند که این امر آسیب پذیری آنها در برابر آتش دشمن را افزایش می داد، لذا به سمت موشکهای دیگر برای تجهیز اف 4 های خود در اوایل سالهای پس از جنگ رفت و تحت برنامه ای به عنوان "قائم" یکپارچه سازی موشکهای جدید با فانتوم ها را آغاز کرد و یک فروند F-4E از گردان 61 شکاری از پایگاه ششم شکاری بوشهر اولین فانتوم ایرانی بود که تحت این برنامه ارتقاء یافت.

این نشریه غربی در تشریح این طرح کشورمان می نویسد: یک سامانه کامپیوتری کنترل کننده برای تبادل اطلاعت مربوط به موشک های جدید و رادار کنترل آتش مدل AN/APQ-120 فانتوم ساخت شرکت وستینگ هاوس طراحی شد و دو پرتاب گر طراحی و تولید شده و بر روی پایلون های یک F-4E نصب شد. نهایتا در ژانویه و فوریه 1997 ، تستهای زمینی پیش از گرفتن تایید نهایی برای حمل موشک در بهار آغاز شد. آزمایشات شلیک واقعه ای چند هفته بعد در 3 ژوئن 1997 با شلیک یک فروند موشک علیه یک تانکر خالی در خلیج فارس از یک فروند F-4E آغاز شد. آزمایش بعدی سه روز بعد انجام گرفت.

ماهنامه مذکور در خلال گزارش خود با تاکیدهای مکرر بر ادعای کمک چینی ها به نیروی هوایی ایران، هشدار آمریکا به چین درباره تجهیز کردن فانتوم های ایرانی به موشک های جدید را مطرح کرده و افزوده است: البته نیروی هوایی ایران تصمیم گرفت که بدون کمک چینی ها پروژه قائم را ادامه دهد. سه فانتوم دیگر یکی از پایگاه ششم بوشهر و دو فروند از پایگاه بندر عباس برای حمل موشکهای جدید ارتقاء یافتند. این ارتقاء بر روی آنها در زمان حضورشان در مرکز تعمیراتی فانتوم ها در پایگاه یکم شکاری صورت گرفت. کار بر روی این سه فانتوم در سال 2005 میلادی پایان یافت. این حرکت باعث شد تا دو فانتوم گردان 61، 4 موشک را در همان سال در خلیج فارس آزمایش کنند.

ارتقاء های بومی فانتوم های ایران

Air International در بخش دوم گزارش خود با بیان اینکه نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در عین حال برنامه بومی را برای ارتقاء ناوگان F-4E را از سالها قبل آغاز کرده است، تاکید می کند که بیشتر این فعالیتها بر حوزه تسلیحات در ماموریتهایی مثل رهگیری ، حمله به اهداف زمینی و ضد کشتی تمرکز داشته است. در بخش هوا به زمین این برنامه به ساخت بمب های سقوط آزاد سری KITE 2000 و سپس مهمات هدایت شونده قادر ، قاصد ، ستار و زوبین و غلاف هدف گیری لیزری تایپ 99 منجر شد.

ماهنامه مذکور خاطرنشان کرده است: این تلاش ها در بخش هوا به هوا، موشک فاطر به عنوان گونه ای از موشک AIM-9J سایدوایندر با جستجوگر موشک سایدوایندر مدل P  منجر شد. در اواخر دهه 1990 میلادی تلاش ها برای یک پارچه سازی موشک هوا به هوای R-73E ملقب به کمانگیر با هدایت فروسرخ بر روی فانتوم ها تحت پروژه ای به نام "فلاح" آغاز شد.

این نشریه غربی همچنین افزوده است: مدرن سازی در اواخر دهه 1990 میلادی شامل ارتقاء رادار کنترل آتش فانتوم توسط تکنسینهای ایرانی طی مدت سه سال نیز انجام شد. دو کامپیوتر و یک پنل کنترلی طراحی و بر روی یکی از فانتوم های پایگاه سوم شکاری همدان به عنوان بستر آزمایشی نصب شد. آزمایشات اولیه موفق نبود تا اینکه فانتوم دیگری از همین پایگاه به برنامه پیوست و در نهایت نتایج قابل قبولی از آزمایشها در سال 2008 بدست آمد.

تشریح پروژه شهید دوران

Air International در ادامه تحلیل خود درباره نیروی هوایی ایران به بیان ویژگی های طرح شهید دوران نهاجا پرداخته و نوشته است: (شهید) عباس دوران یکی از قهرمانان جنگی ایران و یکی از شجاعت ترین خلبانان فانتوم در طول جنگ ایران و عراق بود که اغلب اوقات داوطلب انجام خطرناک ترین ماموریتها در طول درگیری ها بود.

این نشریه افزوده است: در طول سالهای اولیه هزاره جدید میلادی زمانی که نیروی هوایی ایران تصمیم گرفت که ناوگان فانتوم خود را تحت برنامه گسترده ای از نظر الکترونیک پروازی و تسلیحات به همراه سلاح های جدیدی که از قبل به آن اضافه شده بود ارتقاء دهد، تصمیم گرفته شد که نام پروژه "دوران" باشد.

بنا بر گزارش نویسنده این گزارش، این برنامه در سال 2008 میلادی پس از این که نیروی هوایی ایران پیشنهاد صنایع هواپیمایی ایران برای ارتقاء اف 4 های D و E در دو مرحله را پذیرفت آغاز شد. فاز اول پروژه دوران شامل نصب نمایشگرهای چند منظور بود که به صورت تحت لیسانس در ایران توسط صنایع هواپیمایی ایران تولید شده بود. این نمایشگرها برای نشان داد عملکرد موتور و سامانه های تسلیحاتی به کار می رود. در کابین عقب نیز یک نمایشگر چند منظوره برای کنترل اطلاعات پروازی و سامانه نقشه برداری متحرک یکپارچه با جی پی اس نصب شد. بخش اول این برنامه همچنین شامل نصب یک سامانه جدید رادیویی بومی در باندهای وی اچ اف / یو اچ اف ، یک سامانه مسیر یاب تاکتیکی هوایی، سامانه های پوشاله و شراره برای منحرف کردن موشکهای دشمن و یک هشدار دهنده راداری دیجیتال AN/ALR-46 بود.

Air International  اضافه کرده است: فاز دوم شامل افزودن تسلیحات جدید مثل یک موشک هوا به هوای ایرانی با هدایت نیمه فعال راداری بود. همچنین پروژه فلاح که به منظور یکپارچه سازی موشکهای هوا به هوای R-73E  بر روی فانتوم ها از اواخر دهه 1990 میلادی آغاز شده بود تحت پروژه "دوران" قرار گرفت. صنایع هواپیمایی ایران همچنین پرتابگرهای جدیدی را برای موشکهای جدید . همچنین ریلهای مخصوص پرتاب موشکهای R-73E به منظور هماهنگی با ریل های مدل APU-73 طراحی و تولید کرد.



شلیک موشک هوا به هوای R-73 از فانتوم های ایران

" بخش دیگری از مرحله دوم پروژه دوران شامل نصب سامانه های الکترونیکی مانند نمایشگر سربالا، یک سیستم کنترل آتش جدید و همچنین سامانه های دفاع از خود و هدایتی به مانند سیستم های موجود بر روی هواپیمای جنگی چند منظور F-8IIM است."

وضعیت فانتوم های ارتقاء یافته

این ماهنامه مشهور انگلیسی در زمینه هوانوردی با بیان اینکه صنایع هواپیمایی ایران در حال حاضر مشغول انجام فاز یک پروژه دوران بر روی بعضی از فانتوم هاست، اضافه کرده است: اولین فانتوم از گونه E از پایگاه سوم شکاری بود که پیش از این تحت پروژه فلاح به منظور استنفاده از موشک هوا به هوای R-73E مورد ارتقاء قرار گرفته بود. این هواپیما به تاریخ 30 دسامبر 2008 میلادی به تاسیسات صنایع هواپیمایی ایران در فرودگاه مهرآباد در نزدیکی تهران وارد شد. به غیر از ارتقاء های فاز یک این هواپیما یک سامانه رادیویی جدید نیز دریافت کرد. بعد از تستهای زمینی موفق اولین پرواز آزمایشی این هواپیما توسط خلبانان آزمایشگر پایگاه سوم در مارس 2011 انجام گرفت.



فانتوم ایرانی مجهز به موشک هوا به سطح آزمایشی

تحلیلگر نشریه مذکور با اشاره به اینکه فاز یک ارتقاء، برای هواپیمای بعدی که یک فانتوم از گونه D بود در مارس 2012 به پایان رسید. سومین جت مدرن سازی شده یک فانتوم مدل E از پایگاه بندرعباس بود که پیش از این تحت پروژه قائم برای حمل موشک های جدید هوا به سطح ارتقاء یافته بود.





تسلیح فانتوم های ایرانی با موشکهای هوا به سطح قادر و نصر

Air International در پایان گزارش خود اعلام کرده است که کار بر روی 4 فانتوم دیگر شامل یک فانتوم D از پایگاه چابهار ، دو فانتوم مدل E از پایگاه بندرعباس و یک فانتوم E از پایگاه بوشهر ادامه دارد و هدف این پروژه، پایان ارتقاء کلیه ناوگان فانتوم های D و E در هر دو فاز پروژه دوران تا پایان سال 2020 است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 107
  • در انتظار بررسی: 20
  • غیر قابل انتشار: 6
  • بنده خدا ۲۳:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۹
    9 4
    مگه قراره تا اون سال اینها هنوز تو خدمت باشند. دم خروسشون اینجا بیرون زده که مثلا اینا با جنگنده توهمی قاهر توی یه کلاس هستند. خیلی از کشور های دنیا حتی با وجودی که امکان خرید جنگنده های شرقی و غربی براشون فراهمه حداقل یک مدل جنگنده داخلی با الگو برداری از جنگنده های موجود ساختن. نمونه اش اسراییل، تایوان ، کره جنوبی و افریقا، برزیل و ... ما هم با این همه جار و جنجال هر از مدتی یه نمایش سرکاری و ابتر رو برپا می کنیم.
  • امير ۰۰:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    2 1
    اين همه اطلاعات از كجا دارن !
  • ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    4 2
    تا 2020 اینا می خوان پرواز کنند؟!! چند سالشون می شه تا اون موقع؟!
  • کمیل ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    5 2
    بودجه نظامی سال 93 کشور از 5 میلیارد دلار به 800 میلیون دلار رسیده شما دست از هزیان گویی بر نمی دارید رسما به جز تولید سلاح سبک هیچ چیزی تولید انبوه نخواهد شد
  • روح الله م ۰۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    3 1
    امیدوارم بتونیم زودتر از شر موشک های R-27R هم خلاص بشیم و جنگنده های MiG-29 ما بتونند از موشک های هدایت فعال راداری R-77 استفاده کنند.
  • ۰۲:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 3
    هواپیما با تکنولوژی و ساخت ۴۰ ۵۰ سال پیش تا ۲۰۲۰ می مونه؟! یا خدا ! بیچاره خلباناش !
  • ۰۳:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    2 1
    اسطوره ابدی ایران زمین شهید عباس دوران
  • صداقت ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 1
    یعنی باز هم نمی خوان جایگزینی برایش پیدا کنن؟
  • ۰۵:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    5 1
    نگران فرسودگی این هواپیماها نباشید! با این بروزسازی که در متن فوق گفته شده است قطعا B2 Sprit هم حریفمان نخواهد بود! عزیزان، دولتیان، ارتشیان، سپاهیان ، دانشگاهیان! خواهش می کنم قدری از این بودجه را برای سرمایه گذاری روی رشته "ابزار دقیق" خرج کنید. چرا ما نتوانسته ایم حتی موتور یک اتومبیل را هم بسازیم و خیال می کنیم اورهال کردن هواپیما با ساختنش برابر است؟ جون در رشته ابزار دقیق بسیار عقب مانده ایم. چه در ساخت و طراحی فوق دقیق آلیاژها و چه در تراش فوق دقیق قطعات . می ترسم با این وضعیت تا پنجاه سال دیگر هم نتوانیم خودمان یک موتور هواپیما طراحی کرده و بسازیم. ما در سالهای اخیر در رشته های مختلف متالوژی و ساخت و تولید و نانوتکنولوژی پیشرفتهای فراوانی داشته ایم اما ابزار دقیق به هیچ وجه هم پای بقیه رشته ها پیش نرفته است. و تا سرمایه گذاری روی این رشته حیاتی را جدی نگیریم تا ابد باید محصولات فرسوده قدیمی را استفاده کنیم.
  • سيروس ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    4 1
    چرا اينقدر اطلاعات اينا دقيق هست !؟!؟!؟ حفاظت از اطلاعات يعني چي ؟!؟!؟
  • ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    3 1
    پس می شود روی پیکان ایربک گذاشت
  • ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    2 1
    اینها این همه اطلاعات رو با تاریخ دقیق از کجا میدانند؟ آیا دروغ و یا گمانه زنی است یا درز اطلاعاتی؟
  • ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    2 1
    چرا اینقدر غربی ها از فعالیت های ما اطلاعات دقیق دارن یه جایی کار دست ما میدنا!
  • ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 1
    قرار نیست این عتیقه ها از رده خارج شن ؟
  • محمد ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    تا کور شود هر آن که نتوان دید
  • ناشناس ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    2 1
    کمه ؟ پس لفتش میدیم تا 2090 اینجوری خوبه ؟
  • ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    3 1
    اقایان کارشناسی که در همه زمینه ها اظها نظر میکنید نیروی هوایی ترکیه با ارتقایی که با کمک اسراییل بر روی فانتوم های خودش انجام داده قراره فانتومهاش تا سال2025در خدمت بمونن شما فقط بدنه یک هواپیما و سال ساختشو ملاک قرار میدید اما با ارتقا سیستم رداری و تسلیحاتی یک جنگنده میشه اونو سالها در خدمت نگه داشت دفعه قبلم مثال زدم که میگ21هند با ارتقایی که با همگاری روسیه انجام شد در تمرینات هوایی که با اف16امریکایی داشت با هاش برابری میکرد بازم میگم مهم اینه که از چه رادار و چه تسلیحات و چه سامانه هایی الکترونیکی برا ارتقا استفاده بشه نه سال ساخت یک جنگنده.
  • ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 3
    بابا تو رو خدا به خودتون فشار بیارید یکم بیشتر تلاش کنید و یک بمب افکن خوب بسازید فانتوم از رد خارج شده یکم از شهید تهرانی مقدم یاد بگیرید که موشک های ما را بجای رساند که قدرت نقطه زنی داشتند که وقت در اختیار چند کشور یاعلی
  • ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 1
    b2 sprite قطعا حریف اینها نخواهد شد. چون اصلا جنگنده نیست فقط یه بمب افکنه که رادار گریزه البته خیلی دور از دسترس اینها پرواز می کنه
  • حسین ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    2 3
    بابا چرا نمیخواین قبول کنین دوره اینجور هواپیماها به سر اومده؟ ناشناس 9:57 آقای کارشناس!!! وقتی یه هواپیما رادار گریز نباشه قبل از رسیدن به هدف رهگیری و نابود میشه اونم این هواپیماها که قدرت مانور آنچنان بالایی هم ندارن(یه نگاه به آمار فانتومهای سرنگون شده تو جنگ ایران و عراق و جنگ ویتنام بنداز). ما وقتی تونستیم یه هواپیمایی مثل قاهر طراحی کنیم باید بیشتر رو همون کار و سرمایه گذاری کنیم نه این هواپیماهای 30 40 سال پیش.
    • IR ۲۲:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۶
      0 0
      قبول داریم چکار کنیم بریم امتیاز ننگین بدیم به روسها بابت سو۳۴،؟
  • ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 2
    راستش من هم خیال می کنم قاهر بیشتر یک بلوف تبلیغاتی بود.
  • ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    حرف شما کاملا متین ولی اسرائیل کشور نیست
  • ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    همسن ماندلا میشن
  • ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    انقدر سلاح سبک داریم که میتونیم به صورت رایگان بین مردم پخش کنیم فناوری دفاعی ما در همه زمینه ها تکمیل است و نیازی به بودجه ندارد.ولی جاهایی که هنوز کار دارند مشمول بودجه شده اند
  • ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    یعنی غربیها این چیزارو نمیدنن ؟
  • ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    تو چرا انقدر قانعی؟
  • جلال ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    یعنی تا 2020 باید از فانتوم استفاده کنیم تا اون موقع یه هواپیمای نسل 3 چیه که بتونه در برابر یه نسل 6و7 ویا بیشتر عرض اندام کنه
  • صادق ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 1
    یه سوال.وقتی سوریه می تونه با یه توپ ضدهوایی فانتوم ترکیه رو بزنه امریکا با اف22وپاتریوت و تاد و....نمی تونه مال ما رو بزنه؟
  • علی ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    من موندم اینا اطلاعات ما رو بهتر از خود ما دارن.
  • علی ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    باوف نبوده ولی طراحی و ساخت و عملیاتی کردن یک جنگنده حتی برای کشورهای که تجربه قبلی دارن بیش از یک دهه طول میکشد. بعضی از وقت ها هم به شکست می انجامد. پروژه قاهر پروژه ای نیست که بتوان روی ان حساب کرد. معلوم نیست به نتیجه برسد و اگر هم برسد کی برسد. علاوه بر این قاهر یک جت خیلی سبک است. جایگزین فانتوم نیست
  • علی ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    من موندم اینا اطلاعات ما رو بهتر از خود ما دارن.
  • ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 1
    اصلا" ما نياز به اينها نداريم . ما با سياست لبخند آقاي ظريف همه جهان را تسخير خواهيم كرد.
  • ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    در ادامه تحريم ها ، نوبت به هواپيماها هم مي رسه . هيچ پرنده اي بزرگتر از كلاغ نبايد ايران داشته باشد. در عوض غربي ها هم قول مي دن كه تحريم هايي كه مي خواستند اعمال كنند كنار بگذارند.
  • رضا ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 1
    به کوری چشم همه معاندان و دشمنان انقلاب اسلامی ایران ، علاوه بر این جنگنده ها جنگنده های جدید و ایرانی هم دنیا را به حیرت فرو خواهد برد.
  • ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    سری موتور های طلوع ساخته شده و در حال توسعه است پس بیخود آیه یاس نخون
  • ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    پس کل ناوگان امریکا غیر از b22 و b35 یعنی کشک! برادر من منطقی باش وقتی قادر از 200 کیلومتری و ارتفاع پایین پرتاب میشه رادار ناو دشمن یعنی کشک!
  • ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    یعنی کشک، یعنی پشم حفاظت اطلاعات فقط بلده بیاد به گزارش های مشرق گیر بده اینم چون خارجی ها زدن مشرق زده وگرنه ...
  • ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    نویسنده این مقاله ایرانیه
  • ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    عکس شلیک که گذاشتید، مربوط به موشک ماوریک در رزمایش برگزار شده در تبریز هست نه موشک آر-73
  • مالک اشتر ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 2
    از روی تعصب صحبت نکنید ما می دانیم که فانتوم دیگر کارایی در برابر نسل جدید جنگندها را ندارد امریکا تا حالا تمامی جنگنده های که ما در اختیار داریم چندسال پیش از رد خارج کرد چون هزینه نگهداری انها زیاد بود و کارای انها پایین بود جنگنده فانتوم یک جنگنده بمب افکن است پس اگر یک ف22 یا یک ف35 در تعقیب فانتوم باشد فانتوم نمی تواند از خود دفاع کند و ازبین میرود و اینکه باید جنگنده رادار گریز باشد تا بتواند خودشو به هدف برسون جنگنده فانتوم این کارایی را ندارد و مورد اثابت موشک های رهگیری قرار میگیرد مثل این می مانند که ما پیکان یا پراید رو به موشک مجهز کنیم این خنندار است که ما جنگنده های که حدود 30 سال پیش بازنشسته شده اند را هنوز در اختیار داریم ما در بخش جنگنده خیلی ضعیف هستیم و نمیشه بنشینیم و با حرف جنگنده پیشرفته بسازیم همه باید تلاش کنیم تا بتوانیم ایرانی اباد داشته باشیم ما باید از شهید تهرانی مقدم یاد بگیریم که هیچ وقت دست از تلاش بر نداشت
  • محمد صادق ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 2
    فعلا که با این لبخند حیثیتمونو داریم میدیم مثل اینکه متن توافقنامه رو به انگلیسی نخوندی............
  • ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    بابا قدرت مانورشم حتما همونه
  • majid ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 1
    ناشناس دولت بودجه نظامی رو به خاطر گل روی آمریکا کم کرد تا ایران نتونه سلاحهای سنگین جدید تولید کنه
  • نا شناس ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    اگر به تحلیل قبلی در مورد پروژ f4 f5رو خونده باشید میدونید که کار خانه سازنده این هواپیما ها رو با قابلیت حمله اتمی برای حمله احتمالی به شوروی سابق ساخته بوده و ارتقا داده بودن و از لیست تولید خود حذف نموده بودن اگر گزارش بخش اول درست باشه یک بمب اتمش میخواستن از کجا بیارن دو چرا کار خانه سازنده از لیست تولید خودش این هواپیما ها رو حذف نموده بود با توجه به این که خلبانان این هواپیما آمریکایی وکمک ایرانی بهره میبردن آیا امکانش وجود نداشت که امریکایی ها در ایران پایگاه تسلیحات اتمی داشته باشن از این رو میشه به طور مخصوص به فرودگاه متروکه تبس اشاره کرد چرا در ماجرای تبس فقط از هلیکپتر استفاده نکردن و از130 استفاده کردن چرا این همه هزینه برای ارتقاع 130 به کار بردن در صورتی که همه کار رو هلیکپتر ها میتونستن انجام بدن به این سادگی هم به مشکل بر نمیخوردن
  • ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    اینها اون زمان که ابهت داشتن کاری رو از پیش نبردن در مقابل اسکادران هوایی امریکا فکر کنم زمان بلند شدن مورد هدف قرار بگیرن تنها هواپیمای کلاس بالای ایران میگ 29 که اونم دارن میزارن کنار ایران با اولین بمب امریکا تسلیم خواهد شد
  • ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    اگر قاهر راست بود اینهارو بازیافت میکردید
  • ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    اره دیگه اقا زاده ها میشن مدیر عامل اونوقت مغر های متفکر میرن خارج تایفون و اف 35 میسازن
  • ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 0
    پس زمان نشست برخاست مانور پذیری و... چی مشه هواپیمایی که نتونه مثل اف 22 و سوخو35 در جا مسیرش رو تعقیر بده با ساده ترین موشک نابود میشه
  • ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    کور شدم چرا نمیخواید واقعیت رو باور کنید واقعیت داره ولی ما با واقعیت خودمون رو عادت دادیم تلخ ولی عادت میکنی
  • ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    یعنی جی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ مگه قراره تا سال 2020 پرواز کنن. پس قاهر و شفق و .... سر کاری بود؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ اقتدار نیروهای نظامی ایته؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • حسین ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    حرف حساب جواب نداره... گل گفتی
  • ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 1
    رفیق کمبود بودجه به خاطر ورشکستگی کشوره.یه نگاه به تبلیغات صدا و سیما بنداز.دولت قبل انقدر مصیبت به وجود اورد انقدر بدهی بالا اورد که حالا حالا ها جبران نمیشه. اینجاست که ارزش کار دکتر ظریف مشخص میشه.حالا یک عده نگران غنی سازی 20 درصدی باشن که هیچ کارایی ای برای ما نداره.
  • ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    به نظر من همین که بشه یک جنگنده رو با این وضع تحریمها و عدم همگاری شرکت سازندش تا این مدت عملیاتی نگه داشت یک افتخاره.شما چرا به نکات منفی همش نگاه میکنید؟ مثل ما تدبیر و امید داشته باشید.
  • ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    تعدادی سوخو-24 تهیه شده.
  • علیا ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    جناب ناشناس. اگه نیروی نظامی قوی نداشته باشیم اصلا کار به لبخند های جناب وزیر نمیرسه. اونها وقتی لبخند های جناب وزیر رو قبول کردند که مطمئن شدند با راهکار نظامی نمیتونند بر ایران غلبه کنند. و این به لطف داشتن نیروی نظامی قوی و مقتدر هست.
  • علیا ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    به عمل کار برآید. زمانی که خدایی نا کرده جنگ بروز بده متوجه کارآیی این جنگنده ها خواهیم شد و اونموقع لقب پیرمردهای پیروز رو بهشون خواهیم داد. درضمن این جنگنده ها میتونند پایه ی خوبی برای تحقیقات نیروی هوایی باشند. الان ما جنگنده های صاعقه رو تولید میکنیم. جنگنده هایی بر پایه اف5 و با توانایی هایی به مراتب بالاتر.
  • علیا ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    توهم زدی ها. تا سال 2020 فقط 6 سال باقی مونده. هنوز هواپیماهای نسل 5 وارد ناوگان ها نشدند. به طور مثال اف35 که نسل 5 هست و حداقل تا دو سال دیگه وارد ناوگان میشه یا پکفا که رقیب اصلی اف35 هست و میگن در بعضی موارد حتی برتر هست که یه هواپیمای نسل 4.5 به حساب میاد و هنوز نسل 5 نیست. اونوقت تو میگی 6 و 7 و حتی بیشتر؟ متوهم
  • علیا ۱۶:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 0
    این هواپیما جنگنده نیست. نقش اصلی ای که قراره بازیکنه بمب افکن هست. یعنی توی خفا میره و عملیات میکنه و بر میگرده. مثل عملیات اچ 3
  • فرهاد ۱۷:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 0
    تو عرصه ی نظامی تو تمام زمينه ها پيشرفت كرديم جز عرصه ی هوايی‏!قاهر خوب بود؛ولی اصلا كافی نيست؛در یک درگيری تمام عيار 50 درصد پوشش يک جنگ را عرصه ی هوايی تشكيل ميدهد؛چیزی كه دشمن آن را به نحو احسن دارا ميباشد‏!ما حداقل فعلا به 3 جنگنده ی فوق مدرن سبک و 2 جنگنده ی سنگين نياز داريم.
  • نگاه ۱۷:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 0
    اقای بنده خدا نمیدونی نظر نده امریکا هم با اون دبدبه هیچ مدلی از هواپیماهاشو کنار نمیزاره حتی F-4 هاشو اونارو تحویل گارد ملی میده که در مواقع اضطراری ازشون استفاده کنه. در مورد کشور هایی که مثال زدی تمامشون با صنایع هوایی امریکا در ارتباطند نیازی به تحقیقات جامع در مورد ساخت و طراحی و تولید یه جنگنده جدید ندارن, لازم به ذکر هست که روسها جنگنده T-50 رو از زمان جنگ سرد روش کار میکردند که تازه سال 2010 رو نمایی کردن برای قاهر باید گفت اگه کار شکنی روسها نبود جنگنده شفق مدت ها بیش عملیاتی میشد! بد نیست کمی مطالعه بشه قبل از دادن نظر!!!!
  • ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    موتورهای طلوع هم کپی مونتاژ متورهای چینی هستش که در یکی دو مورد موشک مورد استفاده قرار میگیره.یک توربین خیلی ساده و نه یک موتور به روز وپیچیده.
  • ۱۹:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    خودشما میگی با به روز رسانی بدنه اویونیک رادار سیستم کنترل اتش وسلاح وموتور.یعنی سایه ای از فانتومهای قدیمی ترکیه باقی مونده و کلا نوسازی شده نه یه HUD بیست سال پیش چینی روش بزاری.
  • حسین ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    ناشناس 13:06... اولا که f22 و f35... دوما آمریکا غیر از این دو تا هواپیمایی که گفتی بازم هواپیمای رادار گریز داره که یه تعدادیش فاش شده مثل f117 و b2 و یه تعدادیش هم سری مونده... همونطور که ایران هم یه سری سلاح داره که من و تو ازش بی خبریم... سوما موشک هرچی از فاصله دور تر شلیک بشه شانس هدف قرار دادنش بیشتر میشه و فلسفه هواپیمای رادار گریز هم همینه که میتونه به اهدافش نزدیک بشه و از نزدیک اونها رو منهدم کنه.
  • کمیل ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    هیچ ربطی به ورشکستگی کشور نداره اگر داشت باید بودجه تمام بخش ها کاهش میافت نه اینکه 85% وزارت دفاع رو کاهش بدن ولی بعضی وزارت خودنه ها رو به شدت افزایش بدن این به کنار سوال اصلی اینجاست چرا دو ساله فقط بودجه های علمی و نظامی داره کاهش پیدا می کنه و الآن به کف رسیده چرا از بخش های اصلی نمی زنن مثل یارانه ها مسکن مهر فرار مالیاتی ثروتمندان بازاریها دلال ها دزدها و......
  • ۱۹:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    سرکاری نبود ولی پول می خواهد پوووووووووووووول بودجه نظامی ایران الان تنه به تنه افغانستان و بحرین می زنه بودجه نظامی ترکیه امارات قطر اسراییل هر کدام نزدیک 20 میلیارد دلار و عربستان 50 میلیارد دلاره ایران با 2 میلیارد دلار چه غلطی می خواهد بکنه؟؟
  • رضا ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    از قاهر چه خبر؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • ناشناس ۲۰:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    یعنی تاسال2020هم نمیتونیم یه جنگنده در حد فانتوم که مال40سال پیشه بسازیم؟قاهر چی شد؟
  • ناشناس ۲۰:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    فانتوم همین الان هم کارایی نداره چه برسه به سال2020اون موقع ببینیم آمریکا چی میسازه؟
  • ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    پروژه ی f35 دویست میلیارد دلار خرج رو دست آمریکا گذاشته تا شده f35این در حالی که کل بودجه کشور ما بزور به 300میلیارد میرسه پس ما چاره ای بجز حفظ داشته ها وارتقاءاونها نداریم.همینم با این وضع تحریمها فوق العاده است .فقط مشکل اینجاست که دیگه تو جنگهای نوین کارایی نداره!
  • روح الله م ۲۳:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 0
    تا وقتی نشه جنگنده جدید وارد کرد یا مدل مناسبی تولید کرد. چطور از رده خارج بشن؟
  • سینا ۲۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    1 0
    شما یه کم اطلاعاتتون رو ببرین بالا بد نیست یه نگا به میگ 21 نیروی هوایی هند بندازین اونا هم محهز به نامیشگر های چند منظوره شدن به اصطلاح آپدیت شدن چه اشکالی داره مگه مگه میگ 29 جدید نیست اونارم آپدیت کردن مگه شرکت میگویان گرویچ میگ جدید دیگه ای تولید کرده همرو بروز کرده در قالب میگ 33 و .. مدل های m.k. i
  • ۲۳:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۰
    0 0
    لابد فانتومش اف14 بوده نه اف4 و اف5 میدونید که آمریکا سالهاست اف14 رو اوراق میکنه میذارن تو دستگاه خرد کن 3سوت خورد میشه فیلمشو دیدم
  • علی ۰۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۱
    0 0
    داشتن یه همچین چنگنده ای اونم توی سال 2013 مثل این میمونه که شما یه دستگاه جوانان گوجه 59 (البته اینا قبلتر از 59 خریداری شدند!) توی خونه داشته باشی و هر جا هم میری پزش رو بدی که مثلا بوق بنزی روش گذاشتم... یا گیربکس زانتیا روش گذاشتم... اینا هیچ کدوم افتخار نیست... با وجود قاهر(؟!) قاعدتا نباید نیازی به این آفتابه لحیم کردنا باشه!
  • محمد ابراهیم شهلایی ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۱
    0 0
    فانتوم از رده خارجه قابلیت عملیاتی خود را از دست داده این هزینه ای اضافه برای کشور است
  • حاج سالار ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۱
    0 0
    دقیقا خدای شما کیه آمریکا یا اسرائیل
  • امیر شیری ۲۳:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۱
    0 0
    بجای سرمایه گذاری روی ارتقاء سامانه و موشک هواپیماهای صده گذشته رو دانشگاهها سرمایه گذاری کنیم خود هواپیما رو بهتون تحویل میدن.
  • ۰۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    0 0
    آخ چشمام... اف38 در برابر اف4 با رادار جدید و ایربگ!
  • ۰۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    0 1
    این طرح بسیار احمقانه است باید تمام این جنگنده های از رده خارج بازنشست شده و بجای آنها قاهر جایگزین شود
  • محمد ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    0 0
    حاج سالار!! خداي شما كيه؟ چون يه حرف منطقي زده به جاي اينكه جواب منطقي بدي اينطوري داري اتهام ميزني! مطمئني تو حاجي هستي؟! اشتباهي به جاي حج جاي ديگه نرفتي؟
  • پژواک ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    1 0
    ای باباشما چقد ساده ای مگه صنعت هوانوردی مثل ویندوز رایانه و گوشیهایی هست که چهارتا جون خام رابه اسم تکنولوژی و نسخه جدیدوهزار کوفتی دیگه گول بزنندوالا قطعاتش بایدتا بحال با آمدن F35ها تولید نشه که توسط همون شرکت هم ساخته می شه واقعیت چیز دیگه ای هست مردان جنگی ما به آن دست یافته اندخداقوت شان وراهنمایشان باشد
  • ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    0 0
    کدوم قاهر؟
  • محسن ۲۲:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    0 0
    اف-4 نسل سوم جنگنده ها می باشد سرمایه گذاری برای ارتقای انها توجیه فنی اقتصادی ندارد
  • افشین تهران ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
    1 0
    اف4درامریکاهم استفاده میشودوجدیداسیستم هدایت ازراهدور روی ان نصب کرده انددراین موردودرمورد پروازقاهر جستجواگربکنیدبصورت مختصر میبینیددرضمن چرافکرمیکنیدازکارشناسان نظامی بیشترمیفهمید؟زمانی که شمادنبال قاقالیلی بودیداین عزیزان میجنگیدندلطفااگرچند واحدنصف نیمه دردانشگاه پاس کردید انقدراروق دانایی نزنیدهرکاری ادموخودشولازم داره درضمن قرارنیست هرچی که ساخته میشه تمام اسرارشو بریزن رودایره تاحالااگه به این کشور حمله ای نشده حتمابخاطرلبخندهای اقای ظریف ودیپلماسی ابکی ایشون بوده
  • ۰۲:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
    1 0
    پدر عراق رو در آورد دمش گرم روحش شاد
  • ۰۲:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
    0 0
    چون دشمن برای خودمون زیاد تراشیدیم!
  • ۰۲:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
    0 0
    چون با vpn اومده قانع هست!!
  • ۰۲:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
    0 0
    خدایی خودت فهمیدی چی گفتی؟!
  • ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
    1 0
    اقای ناشناس منم مثل شما ایرانیم اما اگر کسی جرعت حمله به ایرانو داشته باشه که بعید میدونم مثل شما کشورمو نمیدم آویزون امریکاشم زنده باد رهبر زنده باد ایران زنده باد بسیجی
  • علیا ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
    0 0
    پس صاعقه چیه که بر مبنای اف 5 اما با در یک نسل بالاتر ساخته شده
  • علیا ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
    1 0
    اتفاقا به این مسئله توی متن اشاره شده. که بخاطر برد کم موشک ها توی جنگ فانتوم های ایرانی مجبور بودن به اهداف نزدیک بشند وو ارتفاعشون رو بیارن پایین که این خطر ناک بوده. و یکی از ارتقا های انجام شده استفاده از موشکهایی مثل قادر هست که برد بسیار بالایی دارند.
  • ایران ۱۶:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
    0 0
    جدا از این قاهر چه خبر؟؟ مهندس پروانه گفت تست پروازی به زودی شروع میکنه .یعنی ما که اف 5 مهندسی معکوس کردیم و ارتقا دادیم تا سال 2020 نمی تونیم یه جنگنده سبک بسازیم؟؟
  • امیر شیری ۲۲:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۴
    0 0
    1-هواپیماه های یاد شده فاقد باکسیل می باشد. یعنی: قابلیت تهاجم بر روی جو را ندارند 2- وقتی هواپیمای B52 داشتند که در ارتفاع بسیار بالا پرواز می کنه چه لوزومی داره از هواپیمای غیر تخصصی بمباران اتمی استفاده بشه که وزن زیاد اون باعث عدم توفیق ایت هواپیما می شه. 3- طبس اینطور نوشته می شه عزیزم
  • ۰۳:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۵
    0 0
    گفتی ولی شل گفتی ماحالا افف 1111999را رونکردیم کجای کاری ها
  • ۰۳:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۵
    0 0
    سرکاری بود خودتونه خسته نکنید احمدی نژادی گفتم واین نشون میده با حرف چه کارا که نمیشه کرد به این خاطره که میگن بین حرف وعمل فاصله ها بسیار است
  • ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    1 0
    عباس اسطوره ای برای تمام فصول برای تمام نسل ها ست
  • ۰۲:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    ایران قراره بدنه ی فانتوم رو تعویض کنه و بدنه ی رادارگریز روش بذاره و فانتومها رو بروز کنه.
  • حمید ۲۲:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۹
    0 0
    من جنگنده F-4رو خیلی دوست دارم اما تورو خدا سال 2020 میخندن اینارو ببینن . فانتوم باید سال1992 باز نشست میشد .
  • djپشمک ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۷
    0 0
    حالا هی بحث کنین....آخرش سرتون بی کلاه می مونه....حاتا هی بحث کنین...
  • مهدی ۱۹:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    1 0
    کشورهای پیشرفته ای نظیرالمان ژاپن ترکیه وهمچنین اسراییل اشغالگر با وجود عدم تحریم وقدرت خرید هنوزم دارند این جنگنده موفقو استفاده میکنند بخاطراینکه قیمت جنگنده بالاست وکشورها ترجیح میدهند که بجای خرید بروز رسانی کنند مطمئن باشید که حتی درصورت خرید جنگنده جدید نیز ما همچنان از اینها استفاده خواهیم کرد چون که کشور ما وسیع است ونیاز به تعداد بالای جنگنده داریم درثانی یادتون نره که ما مجهز به جنگنده بمب افکن سوخو24 هستیم که درحال حاضر بمب افکن اول روسیه غول هواپیما سازی است
  • ۱۹:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    1 0
    جنگنده سبک چرا ولی جای اف 4 بمب افکن سنگین وزن رو نمیتونه بگیره فانتوم فقط اندازه کل وزن اف 5 سوخت حمل میکنه برادر!!!
  • ۱۹:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    0 0
    اف38!!! مگه داریم ؟ مگه میشه !! اول برو اسم جنگندرو یاد بگیربعد بیا حرف بزن
  • ۱۹:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۳
    2 0
    ناشناس 11:56 معلومه خیلی کم سن وسالی!! اون موقع که من وتو توی قونداق بودیم این کارشماسان نیروهوایی که تصمیم به بروزرسانی اف4 گرفتند تو عراق عملیات میکردند درضمن خود نیرو هوایی امریکا اعلام کرده که اف14 ازاف18 سرتره فقط بخاط هزینه سنگین وهمچنین لابی سازنده اف18 از رده خارج شد درخود امریکا بزرگترین سازنده هواپیما تازه 5ساله اف14 شو از رده خارج کرده پس چه انتظاری از ایران داری نکنه میخوای یکشبه اف1000 بسازیم اصلا خودت برای این مملکت چی کارکردی که طلبکاری!!؟؟
  • سیامک ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۲۹
    1 0
    وقتی یک جنگنده قدیمی از رده خارج شده خارجی تا این حد بهینه سازی و ارتقا داده میشود انهم در وضعیت تحریم یک معنی دارد اینده هوا نوردی نظامی در جهان رقیبی جدی پیدا کرده
  • حامد ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۲
    1 0
    صنعت هواو فضا یک صنعت راهبردیه که نیازاش نباید از خاج تامین بشه واقعیت اینه که به قیمت مرگ هم که شده باید خودمون بسازیم و یک لحظه رو برای خلاقیت و تکمیل طراحی های جدید نباید از دست بدیم برتری هوایی با زحمت و تحقیق بدست میاد نه با خرج پول بمیریم باید بسازیم
  • محمد IR ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۸
    0 0
    همین جنگنده با ارتقا های داده شده هنوزم در ارتش ژاپن و ترکیه در حال خدمت هستش
  • هواگرد IR ۰۹:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۸
    0 0
    آمریکا برای استفاده از بمب افکنهای مانند B2 و برخی مدلهای دیگر تا سال 2060میلادی برنامه ریزی کرده(باتوجه به زمان طراحی و تولید این نوع هواپیما) امریکا قصد دارد به مدت 1 قرن از برخی پرنده های نظامی بهره گیری نماید. روسها هم در مورد هواپیمای توپولوف 160 هین برنامه را در پیش گرفتند. لذا با ارتقاء مستمر و بازآماد هواگردها می توان حتی تا یک قرن هم از آنها استفاده کرد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس