کد خبر 999656
تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۵
ماجرای رشوه توتال به مقامات ایرانی مربوط به فاز ۲ و ۳ پارس جنوبی است

مجلس به موافقت با قرارداد توتال رای می‌دهد اما اندکی بعد، توتال ایران را رها می‌کند و شرکت CNPC چین به عنوان سهامدار دیگر پروژه فاز 11 نیز از این پروژه کنار می‌کشد.

به گزارش مشرق، وحید حاجی‌پور تحلیلگر مسائل اقتصادی طی یادداشتی نوشت: 21 تیرماه 96؛ وزیر نفت برای ارائه تصویر روشن از توتال و فرشته نجات بودن این شرکت فرانسوی برای کشور به چند آمار اشاره می‌کند؛ رقم هر چه بزرگ‌تر، قابلیت پذیرشش بیشتر. زنگنه برای همراه کردن بهارستان با مدل فکری خود می‌گوید به ازای هرسال تاخیر از هر طرح پارس جنوبی، 5 میلیارد دلار ضرر به کشور وارد می‌شود. او برای نقش بستن تصویری مردم‌پسند از خود می‌گوید این ضررها از جیب مردم و فقرا می‌رود تا با این دستاویز، خود را در موضع دلسوز کشور و مردم قرار دهد.

مجلس به موافقت با قرارداد توتال رای می‌دهد اما اندکی بعد، توتال ایران را رها می‌کند و شرکت CNPC چین به عنوان سهامدار دیگر پروژه فاز 11 نیز از این پروژه کنار می‌کشد. شرکت پتروپارس که قرار بود «پادوی» توتال در این پروژه باشد به عنوان تنها باقی‌مانده کنسیرسیوم، توسعه فاز 11 را بر عهده می‌گیرد. این را وزیر نفت هم گفته و  اظهار داشته این فاز توسط پتروپارس صورت می‌گیرد و بزودی یک جکت برای آغاز عملیات توسعه نصب می‌شود.

روزی که قرارداد توتال برای فاز 11 منعقد شد، تیتر زدیم که «مرزی‌ترین فاز پارس جنوبی به شریک قطر رسید». بارها هشدار داده شد که تکیه عجیب وزیر نفت به توتال منجر به وقت‌کشی به سود قطری‌ها خواهد شد اما زنگنه می‌گفت اسلام با توتال نجات خواهد یافت. او توتال را تا یک «فرستاده ویژه» بالا برد و با مانور روی عدد 5 میلیارد دلار، سعی کرد همه را با خود همراه کند که البته نیز موفق شد.

تصمیمی که امروز در مسیر اجرایی شدن است، همانی است که دولت دهم آن را نهایی کرده و قرار بود در اوایل سال 92 جکت ساخته شده توسط پتروپارس، برای آغاز عملیات حفاری به موقعیت چاه‌ها برود. دولت که عوض می‌شود از وزیر نفت اجازه خواسته می‌شود تا این عملیات آغاز شود اما زنگنه مخالفت می‌کند، جکت به انبار می‌رود و فاز 11 همچنان بلاتکلیف می‌ماند.

برنامه وزارت نفت که نه، برنامه وزیرش از همان سال 92 آن بود که توسعه فاز 11 را به شرکت توتال بسپارد؛ توتال همان شرکتی است که در اواسط دولت اصلاحات، از آمادگی خود برای توسعه این فاز گفت و تا اواسط دولت نهم نیز به رفت و آمد خود ادامه داد تا آنکه سرانجام دولت نهم تصمیم گرفت جلسات مکرر توتال را راها کرد و این پروژه را به یک شرکت چینی واگذار کند. با کند بودن روند اجرای پروژه توسط شرکت CNPC وزارت نفت تصمیم می‌گیرد توسعه این فاز را به شرکت پتروپارس واگذار کند.

زنگنه قرارداد با پتروپارس را در همان سال 92 فسخ می‌کند تا توتال بیاید؛ توتالی که شریک قطر در برداشت از میدان گازی پارس جنوبی است، منافعش در آن سوی مرزها بسیار بیشتر از منافعش در ایران است؛ آن‌ها دولت یازدهم را به خود مشغول کردند تا دوحه بدون احساس مزاحمتی، به برداشتشان از منبعی برسند که به قول وزیر نفت برای «مردم» ایران است. طی دو سال گذشته هم تنها خروجی تعیین تکلیف فاز 11 به جلسات گذشت و حالا تصمیم گرفته شده که شرکت پتروپارس همان کاری را کند که در سال 91 طراحی شده بود و قرار بود در سال 92 اجرایی شود.

ژنرال اما اجازه نداد و امروز تصمیمی را اتخاذ کرده است که خود مخالفش بود. 6 سال از آن روز می‌گذرد، با حساب زنگنه تا به امروز حدود 30 میلیارد دلار به کشور ضربه وارد شده است که باز هم به قول آقای زنگنه، این خسارت از جیب مردم ایران رفته است.|روزی که آقای وزیر قرارداد فاز 11 با توتال را منجی اسلام می‌خواند، روزی که مقام عالی وزارت برای رسیدن به شرکت فرانسوی زمین و زمان را به هم دوخت، روزی که اصرار داشت فاز 11 با توتال باید برای لحظه‌ای که هم شده، امروز را نیز در ذهن خود تداعی می‌کرد که چگونه با خودبزرگ بینی و پافشاری سخت بر نظرات خود، توانست 30 میلیارد دلار به کشور ضرر وارد کند.

برای وزیری که معتقد است که وزرا و مدیران پیش از وی، همگی گروهبان بودند و خودش و مدیرانش ژنرال هستند آیا موجب شرم نیست که تصمیمی را بگیرند که در دولت پیش تبدیل به قرارداد شده بود؟ برای وزیری که تک تک تصمیماتش را نمونه عاقبت اندیشی می‌خوانند، بد نیست که برای انتخاب بهترین تصمیم، 6 سال  به زمان نیاز داشته باشد؟!

منبع: کانال تلگرام میز نفت

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 6
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۶
    0 0
    زنگنه=خسارت محض
  • IR ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۶
    0 0
    وزیر نفت برترین وزیر طول تاریخ ایران ه و. دشمن بزرگ نیروی انسانی نفت غیر از شاگرد خودش تو دانشگاه!!
  • حسن IR ۱۹:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۶
    0 0
    وقتی هربی سوادی به مقام بالای دولتی میرسه نشون میده کلا ملت بی سوادی هستیم که به چنین هرزه های بی مصرف رای داده وانتخاب میکنیم.برای این ملت واقعامتاسفم که بایدخودمان راباعراق وافغانستان مقایسه کنیم.چرانبایدکشورمان را باترکیه ازنظرمعیشتی مقایسه کنیم.هنوز بایدیک جوان ایرانی بایدپرایدراآرزو کنه.چون مافیای قدرت خودرو نمیذاره ملت براحتی خودروی خوب سوار کنن
  • IR ۱۹:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۶
    28 0
    پس چرا زنگنه برکنار نمیشود؟؟؟؟؟؟؟
  • IR ۲۰:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۶
    19 0
    این اقا به اندازه یک سرباز کال هم تدبیر و فهم ندارد چه بماند که جنرال باشد
  • IR ۲۲:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۶
    0 0
    توتال هیچگاه و در هیچ زمانی علاقه به گسترش پارس جنوبی نداشته است بلکه بخاطر حفظ منافع کلان خود از طرف قطر نزدیک به دو دهه است که با بستن قرارداد های صوری با ایران (وبعدا" لغو قرارداد به بهانه های مختلف) ازگسترش پارس جنوبی به ویژه فاز 11 جلوگیری بعمل آورده است(فاز 11 در واقع مرز مشترک ایران و قطر در این میدان است) . توتال برای گسترش میدانهای پارس جنوبی از طرف ایران اصولا" انگیزه ای ندارد چرا که از آن طرف ( طرف قطر) دارد باسرعت تمام میعانات و گاز ( محموله های سنگین گاز بصورت ال ان جی ) را باقیمت خیلی نازل نزدیک به رایگان میبرد. مجموعا" قطر تا همین جای کار ۲ برابر و نیم ایران از میدان گازی "پارس جنوبی" یا به قول آنها «گنبد شمالی» برداشت گاز و میعانات داشته و دارد. مقامات نفتی کشورمان بایستی هر چه سریعتر بهره برداری از فاز 11 پارس جنوبی راآغاز کنند در غیر اینصورت امریکاییها و فرانسویها از طرف قطر آن را غارت خواهند کرد. قطر همواره تلاش کرده است تا از طریق اغوای شرکت های نفتی بین المللی (از جمله توتال و چینی ها) را از مشارکت در گسترش فاز 11 بر حذر دارد .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس