عکس/  قافله تعزیه داران "خاتون داغدیده"

پژوهشکده تاریخ معاصر با هدف معرفی و احیای آیین زمینه‌خوانی، مراسم رونمایی از کتاب «طلوعی در غروب» را برگزار می‌کند.

به گزارش مشرق، مراسم رونمایی از کتاب «طلوعی در غروب» به همت پژوهشکده تاریخ معاصر برگزار می‌شود.

کتاب «طلوعی در غروب» با هدف معرفی و احیای آیین زمینه‌خوانی، که در تهران و ری مرسوم بود، به کوشش علی عابدی تألیف و به همت پژوهشکده تاریخ معاصر چاپ و منتشر شده است.

این کتاب شامل مقدمه‌ای درباره تاریخچه آیین زمینه‌خوانی است که اواخر عهد قاجاری در ۱۶۰ تا ۱۷۰ سال پیش توسط حاج حسین بابا متخلص به مشکین ابداع شد. گفتنی است عارف قزوینی در ساخت و تنظیم آهنگ نوحه‌ها، که سروده مشکین است، با او همراهی می‌کرد. این نوحه‌ها اغلب در دستگاهای آوازی موسیقی سروده شده است؛ برای مثال یک نوحه در دستگاه ماهور و مدولاسیون به دستگاه‌های دیگر مثل سه گاه و همایون و متقابلا برگشت به ماهور است.

در کتاب «طلوعی در غروب» دویست نوحه با سروده‌هایی از شاعران آیینی از جمله مشکین، خاکی، مبهوت، مشفق، حاج احمد صالح، حاج ابراهیم ذوالفقاری جمع‌آوری شده است. همچنین سی نوحه توسط استاد میلاد کیایی نت‌نویسی و توسط علی عابدی، مؤلف کتاب، خوانده شده است. این سی نوحه در لوح فشرده همراه کتاب منتشر می‌شود. مجموعه عکس‌ها و دستخط آقارضا خوشنویس و نسخه‌ها و دستک‌های قدیمی نیز در کتاب چاپ شده است.

مراسم زمینه خوانی در زمان حاضر در شش هیئت شهرری و یک هیئت در تهران رایج است که شامل دم‌گیری زمینه‌خوانی تعدادی از پیش‌واقع‌ها و در پایان عباس‌خوانی می‌شود.

مراسم رونمایی از کتاب «طلوعی در غروب» دوشنبه ۱۵ مهرماه ۱۳۸۹، ساعت ۱۶ تا ۱۸ در فرهنگسرای ولاء برگزار می‌شود. علاقه‌مندان برای شرکت در این مراسم می‌توانند به شهر ری، میدان نماز، فرهنگسرای ولاء مراجعه کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس