رادار

علاوه بر آنکه این سیستم می‌تواند برای عملیات‌های پاکسازی مین‌ها و مواد منفجره به جا مانده از جنگ تحمیلی مورد استفاده قرار بگیرد، قابلیت شناسایی تونل‌های زیرزمینی تروریست‌ها را هم دارد.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، بسیاری از ایرانیان، 8 سال دفاع مقدس زمانی بود که با واژه های مختلف و اصطلاحات متنوعی در حوزه سلاح ها و تجهیزات رزمی از جمله مین به عنوان یک تجربه خطرناک و تلخ آشنا شوند. مرزهای کشورمان با عراق به دلیل تجاوز ارتش بعثی، علی رغم تلاش های فراوان صورت گرفته، هنوز هم یکی از مناطق آلوده از نظر وجود مین ها و مهمات عمل نکرده به حساب می آید.

چه در زمان جنگ برای اجرای عملیات های رزمی و چه پس از پایان آن دوران، برای پاکسازی مناطق مختلف، نبردی خونین بین تخریب چی های ایرانی و این قاتلان خاموش به جا مانده از روزگار تجاوز ادامه دارد که البته به نسبت سالهای اول پس از پایان جنگ، به شدت محدوده این مقابله کاهش یافته است.

در موضوع مقابله با مین ها دو بحث همیشگی وجود دارد؛ یکی شناسایی و دیگری خنثی سازی و یا نابود کردن مین ها. در بحث شناسایی در مواردی که نیروی تخریب چی مین یا مهمات عمل نکرده را به صورت بصری مشاهده کند کار در این بخش آسان بوده و به دنبال پروسه خنثی سازی می رود اما متاسفانه در مناطق مرزی کشور و عراق، شرایط جغرافیایی کار را برای تخریب چی های ایرانی بسیار سخت تر کرده است.

بیشتر بخوانید:

طوفانِ «MRAP» بومی در اوج تحریم‌ها و بدعهدی‌ها/ ایران هم به جمع تولیدکنندگان یک غول میلیون دلاری پیوست +عکس

زنجیره دفاعی نیروهای مسلح در برابر تهدیدات بالگردی کامل شد/ نسل جدید راکت‌انداز «رعد» به کمک گاتلینگ و مین‌های جهنده آمد +عکس

با وجود این که پس از پایان جنگ تحمیلی طرف عراقی حاضر شد نقشه مناطق مین گذاری شده توسط ارتش این کشور را  ارائه دهد اما به دلیل بارش های سنگین در غرب و سایر تحولات جغرافیایی، در بسیاری از موارد اصطلاحا مین ها شسته شده و از مکان اولیه به نقاطی دیگر منتقل شده اند. به عبارت دیگر منطقه جستجوی تخریب چی های ایرانی گسترش پیدا کرده و کار از نظر زمانی و هزینه ای بسیار افزایش پیدا می کند.

مسئله پاکسازی مناطق آلوده برای کشور ما از اهمیت خاصی برخوردار بوده و از زمان پایان جنگ تا به امروز افراد زیادی در این مسیر شهید یا به شدت مجروح شدند. در این سالها فناوری هایی مثل لباس ها و پوتین های ضد انفجار، خودروهای کوبنده ضد مین و سیستم های انفرادی کاشف مین در اختیار یگان های پاکسازی قرار گرفته که فعالیت را بسیار سریع تر و البته امن تر کرده است. حالا جهاد خودکفایی نیروی زمینی سپاه با سیستمی جدید برای کشف مین ها به میدان آمده است.

رادارها به جنگ مین می روند

با شنیدن اسم رادار، بسیاری به یاد بحث کشف هواپیماها یا شناورها می افتند اما باید بگوییم که کلاسی از رادارها نیز وجود دارد که می تواند به درون زمین نفوذ کرده و اشیاء زیر زمین مثل مین ها را نیز شناسایی کند. رادارهای نفوذگر در زمین که در عرف کار به اختصار GPR نیز از آنها یاد می شود سیستم های راداری هستند که معمولا امواجی رادیویی در مقایس 10 مگا هرتز تا 2.6 گیگاهرتز را به سمت زمین ارسال می کنند. این انرژی الکترومغناطیسی وقتی به اجسامی مثل مین ها برخورد می کنند امواجی را به بیرون از زیر زمین ارسال می کنند که این بازتابش توسط گیرنده ها کسب شده و روی نمایشگرها نقطه مورد نظر مشخص می شود. البته امکان کشف برخی از تونل های زیر زمینی نیز برای این سیستم ها تعریف شده است.

برد این رادار بسته به جنس خاک و سنگی که در زیر سطح منطقه مورد نظر قرار دارد، فرق می کند اما برد بیشینه برای این رادارها در بهترین حال حدود 15 متر است و در شرایط سخت مثل وجود سنگهای گرانیت در زیر سطح مورد جستجو شاید این عدد به چند سانتی متر نیز محدود شود. البته این رادارها دارای قابلیت های غیر نظامی زیادی نیز هستند. در مهندسی ساختمان و ساز، علوم فضایی مثل جستجو و رسیدن به تصویری از زیر سطح کرات دیگر، مباحث کشف عتیقه جات و اشیاء باستانی و همچین کشف رگه هایی از مواد معندی و سنگ های ارزشمند نیز به کار می رود.

در ارتش های جهان سیستم های کشف مین و تله های انفجاری در سالهای اخیر با توجه به تجربیات در جنگ های عراق و افغانستان و سوریه توسعه بسیار زیادی پیدا کرده و در حال حاضر در بحث رادارهای سری GPR در ارتش آمریکا، سیستمی ساخت شرکت DCD GROUP وارد خدمت شده است. این سیستم قابلیت نصب بر روی انواع خودروهای مهندسی و رزمی را دارد که هاسکی نامگذاری شده است.

سامانه هاسکی ساخت آمریکا

شرکت انگلیسی cobham از دیگر تولیدکنندگان این نوع سیستم ها در مدل های نظامی و غیر نظامی است. اگر بخواهیم به تولیدکننده دیگری در این بخش اشاره کنیم می توان به شرکت کانادایی sensoft نیز اشاره کرد.

سیستم راداری ساخت cobham انگلیس

 درباره سیستم ایرانی که در جهاد خودکفایی سپاه ساخته شده اطلاعاتی در رژه 31 شهریورماه امسال (به عنوان اولین رونمایی رسمی از این سامانه) ارائه نشده است اما روی خودروی مورد نظر شاهد نصب شدن یک سری آنتن روی یک واحد مکعبی هستیم.   واحد پشت آنتن ها به نظر نوعی بخش تامین قدرت و کنترل برای این سیستم به نظر می رسد.

با توجه به ظاهر این سیستم، به نظر می رسد کل مجموعه ایجاد توان – کنترل و آنتن ها قابلیت نصب روی انواع خودروها را داشته و می توان از آن در شرایط مختلف بهره برد. در جلوی سیستم نیز به نظر یک سامانه اپتیکی نصب شده که تصویری از وضعیت جلوی خودرو را در اختیار کاربران قرار می دهد و مجموعه این ابزارها حاکی از طراحی مناسب و حرفه ای برای تامین نیازهای نیروهای مسلح کشورمان را دارد.

سیستم کاشف مین ساخت جهاد خودکفایی نیروی زمینی سپاه

این سیستم به صورت خاص می تواند برای عملیات های پاکسازی مین ها و مواد منفجره به جا مانده از جنگ تحمیلی در دشت های استان خوزستان یا مناطق غرب کشور در کردستان، ایلام و کرمانشاه مورد استفاده قرار بگیرد و عملیات کشف و شناسایی را با سرعت و دقت بیشتر و در عین حال ریسک بسیار کم تر به انجام برساند. زوج شدن این سامانه با وسیله ای مثل مین کوب تفتان می تواند کل پروسه شناسایی و نابودی مین ها را سرعت بیشتری ببخشد.

البته همانطور که در بالاتر اشاره شد این سامانه قابلیت هایی در بحث کشف تونل ها نیز دارد و می توان از آن به عنوان یک گزینه خوب در معدود نبردهای در حال انجام در عراق و سوریه برای کشف برخی پناهگاه های زیرزمینی تروریست های تکفیری که ممکن است در آینده تبدیل به تهدیدات جدید علیه امنیت این دو کشور شوند نیز استفاده کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 26
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 11
  • IR ۰۰:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    72 84
    کسی پیگیر ساخت انبوه هواپیمای جنگنده نیست. روزی از این کندی پیشرفت صنعت هواپیماسازی و موتور‌جت پیشمان نشویم که دیر شده باشد.
  • IR ۰۴:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    53 78
    به نام خدا - ما می توانستیم با این جوان های باهوش ایرانی، بلافاصله بعد از جنگ تحمیلی 8 ساله، این دستگاه مهم مین یاب را بسازیم؛ اگر مسئولین وقت کوتاهی کرده اند باید جوابگو باشند. در مورد ساخت وسایل دیگر جنگی نیز نباید کوتاهی شود.
  • CA ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    سپاه با امواج نامرئی... امواج مرئی هم داریم مگه؟!
    • IR ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
      46 80
      بله امواج دریا
    • IR ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
      48 80
      بله داریم. نور بخشی از طول موج مرئی است که شامل امواج با طول موج 360 تا 700 نانومتر میشود و امواج نامرئی، امواجی هستند که در خارج از این محدوده قرار دارند.
    • IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
      29 80
      امواج دریا موج مکزیکی
    • عزت ایران IR ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
      32 77
      اصل خبر رو ببین لذت ببر
    • DE ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
      41 67
      تخصص در امواج نامرئی را شیخ اصلاح طلبان و خصوصا سِد ممد دارند زیرا 40 سال است موج سوارند.آنها با شاخک های خود همه نوع موجی از امواج نامردی گرفته تا امواج نامرئی را شناسائی و سوار میشوند.الان هم دارند خود را برای موج مرئی خشونت و اِغتِ شاش بعدی آماده میکنند.
    • IR ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
      15 20
      ماله کشی تا کی؟ اون صوته که خارج از اون محدوده نمیشنویم نه نور پروفسور
    • IR ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
      3 3
      بس نور مرئی جز امواج نیست بابا اطلاعات ندارید زوری نیست که
    • DE ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
      26 52
      پروفسور نفهم، 320تا 700 مانومتر مال امواج الکترومغناطیسیه که در این محدوده مرئیه و ما بعنوان نور می‌بینیم، بلندتر از اون امواج فروسرخ و رادیویی هستند، کوتاهتر از اون امواج فرابنفش و ایکس و گاما. از کجا این همه فیزیک یاد گرفتی؟ رادیو فردا یا من‌و‌تو؟
    • IR ۱۷:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
      12 13
      ابله انتظار داشتی با نور مرئی مینارو پیدا کنن؟ یه عده نفهمین همتوووون. مملکتو به این روز درآوردین
  • IR ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    33 91
    از دانشمندان جوان ایران بسیار متشکریم که این وسیله مهم را ساختند اما به نظر میرسد نیاز است تا برای دشت های ناهموار این امکانات بر روی خودروی شنی دار نصب شود و از بالای سر راننده به محلی که امواج بر انسان مضر نباشد منتقل شود. ساخت ان افتخار است و تکمیل ان راحت است
  • IR ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    13 46
    یه خورده فقط حجیم ساخته شده
  • IR ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    40 96
    سلام خدا برسپاه پاسداران .خیلی عالی .خداقوت .خسته نباشید.
  • داریوش IR ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    احسنت اگه همین طور پیش برویم انشالله در آینده نزدیک میتوانیم هواپیما مسافربری هم بسازیم چون واقعآ نیاز شدید هستش
    • IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
      13 58
      بسیار عالی انشاء الله به جایی برسیم که بتوانیم با فرستادن موج مین را زیر زمین منفجر کنیم آن روز دیر نیست.
  • NL ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    16 78
    درود خداوند بر تمامی دلاور مردان غیور و خوشفکر این سرزمین
    • IR ۲۱:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
      5 5
      انشالله که از یک مدل نمونه فراتر بره.
  • محمد US ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    درود به همه صنعتکاران امور نظامی روی ماهواره های جاسوسی کار شود به قول دوست ما در ساخت انبو جنگنده به روز اقدام شود
  • م IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    بیسار عالی
  • DE ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    11 61
    اسهال طلبان دق کردند
  • IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    9 93
    باید تولید جنگنده و موشک را به حداکثر ممکن برسانیم باید انبارها موشک و .................داشته باشیم
  • IR ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    9 69
    به نظامیان عزیز پیشنهاد میکنم یه طراح صنعتی استخدام کنند یکمی محصولاتشان خوشگل تر بشه
  • شهید IR ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    درود خدا برسپاهیان اسلام وایران وجوانان خوش فکر انقلابی وسربازان گمنام امام زمان .خداقوت دلاوران
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۳
    5 4
    تا كور شود چشم منافق بدبخت آلباني نشين ومخالفين داخلي.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس