کد خبر 982755
تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۱:۳۳
درمان "۹۹ نوع درد" با مصرف این نوع سبزی

بر اساس آموزه‌های طب سنتی "این نوع سبزی" بسیار پرخاصیت است و در روزگار نه چندان دور، جایگاه ویژه‌ای در سفره غذایی مردم کشورمان داشته است؛ در روایتی از پیامبر اکرم (ص) مصرف این سبزی "درمان ۹۹ درد" دانسته شده است.

به گزارش مشرق، در عالم خلقت برخی غذاها و برخی گیاهان نسبت به برخی دیگر برتری داده شده‌اند، درست مانند انسان‌ها که به برخی در برابر برخی دیگر فضیلت داده شده است.

به این آیه دقت کنید: «و َفِی الْأَرْضِ قِطَعٌ مُتَجَاوِرَاتٌ وَجَنَّاتٌ مِنْ أَعْنَابٍ و َزَرْعٌ و َنَخِیلٌ صِنْوَانٌ وَ غَیْرُ صِنْوَانٍ یُسْقَی بِمَاءٍ وَاحِدٍ و َنُفَضِّلُ بَعْضَهَا عَلَی بَعْضٍ فِی الْأُکُلِ إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِقَوْمٍ یَعْقِلُونَ» ﴿رعد 4﴾

«و در زمین قطعاتی است کنار هم و باغهایی از انگور و کشتزارها و درختان خرما چه از یک ریشه و چه از غیر یک ریشه که با یک آب سیراب می‏‌گردند و [با این همه] برخی از آنها را بر برخی دیگر برتری می‏‌دهیم بی‌گمان در این امر برای مردمی که تعقل می کنند دلایل [روشنی] است.»

بیشتر بخوانید:

بر اساس روایات اهل بیت علیهم‌السلام یکی از این گیاهان "خرفه" است.

در روایتی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آمده است: پیامبر (ص) حرارتی یافت، بر "خُرفه‏‌ای" دندان فشرد و از آن احساس راحتی کرد، سپس گفت: خداوندا! در آن برکت بنِه؛ در آن، شفای 99 درد است. [ای خُرفه!] در هر جا می‌خواهی، بروی.»

همچنین در روایت دیگری از رسول اکرم (ص) آمده است: بر شما باد خُرفه که زیرکی دهد و اگر تنها یک چیز باشد که عقل را افزون می‌کند، همان است.

امام صادق علیه‌السلام نیز درباره خرفه فرموده‌اند: پیامبر خدا بر زمین سوخته‏‌ای پا نهاد و آن زمین، پایش را سوزاند؛ پس، پای خویش را بر خُرفه‏ نهاد و در نتیجه، سوزش حاصله، فرو نشست؛ از آن پس، پیامبر صلی‌الله علیه و آله خُرفه‏ را دوست داشت، برای آن دعا می‌کرد و می‌گفت: چه گیاه پُربرکتی است.

"خرفه" را در زبان عربی، فرفخ، بقله فاطمه یا بقلة الزهرا می‌نامند چون در روایات آمده است که سبزی مورد علاقه حضرت زهرا(س) بوده است.

امام صادق (ع) فرموده‌اند: در روی زمین گیاهی والاتر و سودمندتر از خرفه نیست و آن سبزی فاطمه است. (کافی ج 6- بحار ج66 )

در زبان فارسی به خرقفه پَرپهن می‌گویند چون برگهای پهن و ضخیمی دارد.

بنی‌امیه نام خرفه را تغییر دادند و بقله الحمقاء نهادند (سبزی احمق) و گفتند: چون در مسیر گذر مردم می‌روید سبزی احمقی است!

اما بر اساس آموزه‌های طب سنتی نیز "خرفه" سبزی بسیار پرخاصیتی است؛ ساقه آن ضخیم و مفروش بر روی زمین و مایل به سرخی و بسیار شکننده است؛ برگ آن اندک ضخیم و لزج است؛ در روزگار نه چندان دور، جایگاه ویژه‌ای در سفره غذایی مردم کشورمان داشته و سبزی‌فروش‌ها آن را مثل سایر سبزیجات عرضه می‌کردند اما متاسفانه به علل ناشناخته و البته قابل تصور به فراموشی سپرده شد؛ در حال حاضر با  اینکه خرفه به‌صورت خودرو در زمینهای کشاورزی می‌روید، کشاورزان  به دلیل متقاضی نداشتن، این سبزی بسیار پرخاصیت و مفید را کنده و دور می‌اندازند!

خواص "خرفه"

طبیعت خرفه، سرد و تر است، مسکن صفرا است، حرارت خون و کبد و معده را تسکین می‌دهد؛ سردرد گرم را رفع و عطش را تسکین می‌دهد، ادرارآور و در خرد کردن سنگ مثانه موثر است همچنین در مبتلایان به دیابت که گرم مزاج باشند، قند خون را کاهش می‌دهد.

مرحوم دکتر عبدالله احمدیه در مورد خاصیت ضد دیابت خرفه می‌گوید: «خرفه و تخم خرفه گاه در طبایع گرم رفع دیابت را می‌نماید؛ نگارنده آن را بسیار مورد آزمایش قرار داده و مفید یافته‌ام.»

به بیماران دیابتی که گرم مزاج هستند می‌گوییم زیاد خرفه بخورند و اگر موجود نبود، سه قاشق غذاخوری تخم خرفه را آسیاب کرده در سه فنجان آب چند ساعت بخیسانند؛ سپس از صافی گذرانده و این سه فنجان آب را صبح و ظهر و شب بنوشند.

خواص مهم خرفه در کتاب مخزن الادویه (برای پزشکان)

"برگ و ساق آن مسکن صفرا و مسکن خون و حرارت جگر و تب‌های حاره و عطش و دیابت و صداع حار و قاطع چرکی که از سینه آید و تفتیت حصاة و ادرار بول نماید و جهت حرقت مجاری بول و مثانه و حابس حیض بقوت قبض و برودت خود. جهت امراض حاره بغایت نافع خصوص در بلدان و فصول حاره و چون محرور المزاجان لاغر و خشک تناول نمایند ابدان ایشان را تر و فربه و ضماد آن با روغن کل جهت تسکین صداع حار ضربانی و سوختکی آتش و اورام حاره و با حنا بر کف دست و پای جهت تسکین حرارت آن و ضماد بیخ آن جهت ثآلیل و برگ و ساق آن مقوی باه محرورین و مضعف مبرودین و بالخاصیة مسقط اشتها و اکثار آن مورث تاریکی چشم مصلح آن مصطکی و کرفس و نعناع و تخم آن در جمیع افعال مانند آب آنست و از آن ضعیف‏‌تر."

با مروری بر جایگاه خرفه در روایات طب اسلامی و منابع طب ایرانی به وضوح بر لزم تلاش برای بازمعرفی و احیاء چرخه عرضه و تقاضای و قرار گرفتن آن در سبد غذایی مردم پی می‌بریم.

شایسته است در فصل تابستان، مردم خصوصاً افراد گرم‌مزاج تا می‌توانند سبزی خرفه را مانند سبزی خوردن میل کنند یا به‌عنوان سبزی آش استفاده کنند؛ ترشی آن هم خوشمزه می‌شود؛ اضافه آن را ترشی بیندازید که در سایر فصول داشته باشید؛ به کشاورزان و باغداران هم بگویید آن را دور نریخته و به سبزی‌فروش‌ها عرضه کنند و هرکدام باغچه دارید آن را بکارید.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 11
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    47 2
    صلوات
  • مهسا CA ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    11 5
    اندر باب سوادمقاله نویسی در تیتر اسم گیاه رو بنویسد نه با حقه بازی بعد بیست خط اشاره بشه
    • IR ۲۲:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
      2 0
      اگر نمی دانستید بدانید .معمولا یک عنوانی نوشته میشود تا فرد کنجکاو شود ومتن را بخواند .ومثل سایت مشرق مطالب خوب یاد بگیرد .این اسمش حقه بازی نیست .«سایت عالی مشرق»
    • IR ۲۳:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
      1 1
      حقه بازی نیست عین صداقت.
  • بازنشسته ناجا IR ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    10 1
    یادش بخیر ۶سالی که شادگان خدمت کردم هر روز مصرف میکردیم مخصوص خوزستانیهای خون گرمه
  • فرخنده آز دزفول -خوزستان IR ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    9 2
    باسلام-این سبزی به زبون محلی ما اسمش پرپینه وباسبزیجات دیگر مانند ریحون ونعنا وتره سرسفره مصرف می کنیم -خودرو هم هست وفقط درتابستان می روید-باتشکر
  • فرخنده-آز:دزفولج IR ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    2 0
    اسم این سبزی به زبون محلی مادزفولی ها""پرپین""است-باسپاس
  • IR ۲۲:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    3 0
    سبزی خرفه را چون سبزی حضرت زهرا سلام علیها است خیلی دوست دارم.لعنت خدا بر بنی امیه.
  • IR ۲۲:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    2 0
    سبزی خرفه چون سبزی حضرت زهرا سلام الله علیها است دوست دارم.لعنت خدا بر بنی امیه .
  • IR ۲۳:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    3 0
    ماایلامی ها به این نوع سبزی پرپین میگویییم .برال محمد صلوات میفرستم
  • فاطی FR ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
    2 0
    این دسته خبرها به صد تا خبر مزخرف از هنربندان می ارزه.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس