به گزارش مشرق به نقل از مهر، دکتر مهدی زارع، با بیان اینکه زلزله اراک به صورت فوج گونه از 18 روز قبل آغاز شده است، افزود: طی 18 روز (تا امروز) تعداد 52 زلزله با بزرگای بین 2.5 تا 4.3 در حد فاصل شمال خاوری شهر اراک و جنوب باختری شهر آشتیان رخ داده است.
معاون پژوهشی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی، مهمترین زلزله رخ داده شده در 18 روز را زلزله در چهاردهمین روز از این مجموعه زلزله ها دانست و اظهار داشت: این زلزله با بزرگای 4.3 در ساعت 16 و 10 رخ داده است.
وی با تاکید بر اینکه زلزله های فوج گونه در بسیاری از مناطق زاگرس مشاهده می شود، توضیح داد: در ایران مرکزی در "قم" و "گرمسار" دو منطقه فعال و لرزه خیز به دلیل وجود گنبدهای نمکی در سطح زمین لرزه ها به صورت فوج گونه و مجموعه ای از زمین لرزه ها رخ می دهد.
زارع گنبدهای نمکی را لایه های نامقاوم زمین معرفی کرد و توضیح داد: ویژگیهای این گنبدها این است که وجود آنها در ساختار منطقه باعث می شود که شکستگی ها و جا به جایی گسل ها به صورت ناگهانی نباشد بلکه به صورت تدریجی و به آهستگی رخ می دهد.
وی با تاکید بر اینکه در منطقه اراک گنبدهای نمکی در سطح زمین وجود ندارد، خاطر نشان کرد: با اطلاعاتی که از نقشه های زمین شناسی منطقه در دست داریم حدس زده می شود که لایه های نامقاوم گنبدهای نمکی در این منطقه در درون پوسته زمین در شمال شرقی اراک قرار دارد که منجر به وقوع زمین لرزه های فوج گونه شده است.
زارع همچنین تاکید کرد: اگر قرار بود که این تعداد زلزله در یک لحظه رخ می داد انتظار داشتیم که زلزله ای با بزرگای بیشتر از 6 در منطقه رخ دهد.
منشا زلزله های اراک
معاون پژوهشی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله، استان مرکزی را منطقه ای لرزه خیز توصیف کرد و یادآور شد: گسل "تلخاب" و "توزلو" محدوده گسلی هستند که باعث این زلزله ها شده است. گسل توزلو گسلی است که از شمال باختری مخلص آباد تا جنوب دریاچه نمک کویر میقان امتداد دارد و گسل تلخاب در شمال شرقی اراک واقع است و از روستای دستجرد عبور می کند.
نصب شبکه لرزه نگاری در هفته گذشته
وی با اشاره به آغاز زلزله های در استان مرکزی، اضافه کرد: با آغاز زلزله های فوج گونه در این منطقه و احتمال ادامه آن تا هفته های آینده اقدام به نصب شبکه لرزه نگاری در این منطقه کردیم که مطالعات در این زمینه ادامه دارد.
قطعی نبودن رخ دادن زلزله بزرگ در استان مرکزی
زارع با بیان اینکه هیچ مدلی تایید نمی کند که بر اثر زلزله های کوچک زلزله بزرگ رخ دهد، اظهار داشت: در حال حاضر پیش از آنکه زلزله ها مساله مهم ما باشد، لرزه خیزی منطقه باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه زلزله های اخیر نشاندهنده فعال بودن منطقه است، گفت: در مقطعی از زمان سکوت لرزه ای در منطقه بوده است و زلزله ای رخ نداده ولی الان با نصب شبکه لرزه نگاری در استان مرکزی توانستیم لرزه خیزی منطقه را مورد مطالعه قرار دهیم.
زارع همچنین یادآور شد که احتمال می رود که این زلزله ها تا 2 هفته آینده ادامه داشته باشد.
کد خبر 96040
تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۹
- ۰ نظر
- چاپ
معاون پژوهشی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله، با بیان اینکه از 18 روز گذشته تاکنون در استان مرکزی 52 زلزله رخ داده است، و گفت: احتمال می رود که این زلزله ها تا 2 هفته آینده ادامه داشته باشد.