کد خبر 94584
تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۰:۵۸

در ماه های اخیر دولت متوجه شد این تغییرات ارزش پول پیش از آن که مبتنی بر یک فرایند طبیعی اقتصادی باشد مبتنی بر اخلال در بازار است و دولت خود وارد صحنه شد و به کمک بانک مرکزی آمد و کلیه جوانب موضوع را بررسی کرد و گفت نوسانات ارزی در ماه های اخیر صرفا منشاء اقتصادی ندارد.

به گزارش مشرق به نقل از باشگاه خبرنگاران ، محمدرضا فرزین معاون اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی که در گفتگوی ویژه خبری پنجشنبه شب بعنوان نماینده دولت در این برنامه شرکت کرده بود گفت: متولی ساماندهی وضعیت ارزی کشور و حفظ ارزش پول بانک مرکزی است و بانک مرکزی در طی سال های گذشته و حتی در سال جاری وظیفه خود را به خوبی انجام داده است.

وی تصریح کرد: اما در ماه های اخیر دولت متوجه شد این تغییرات ارزش پول پیش از آن که مبتنی بر یک فرایند طبیعی اقتصادی باشد مبتنی بر اخلال در بازار است و دولت خود وارد صحنه شد و به کمک بانک مرکزی آمد و کلیه جوانب موضوع را بررسی کرد و گفت نوسانات ارزی در ماه های اخیر صرفا منشاء اقتصادی ندارد.

فرزین اضافه کرد: بنابراین رئیس جمهور از یک ماه پیش کارگروه ساماندهی ارزی را تشکیل داد و تا یک تعریف دقیق از وضیعت ارزی کشور داشته باشد و با تحلیل های کارشناسان به این نتیجه رسید که این تحولات منشاء اقتصادی نمی تواند داشته باشد.

وی در خصوص چرا دولت زودتر وارد صحنه نشده و اطلاع رسانی دقیق به مردم نکرده است افزود : متاسفانه فضای بازار ارز کشور به گونه ای دچار اخلال شده بود که صحبت های مسئولین نیز در این مدت نمی توانست کارساز باشد در حالیکه اطلاع رسانی توسط دولت و بانک مرکزی صورت گرفته بود ولی دولت احساس کرد بیشتر یک اخلال اقتصادی است بایستی سایر دستگاهها به کمک بانک مرکزی برای مدیریت بازار وارد عمل شوند و بتوانند با یک جمع بندی بازار را مدیریت کنند بنابراین فضایی در کشور بوجود آمده بود که ممکن بود حرف مسئولین اقتصادی به گوش عاملین نرسد انشاء الله فضای اقتصادی به طور مستمر از طرف مسئولان پیگیری و اطلاع رسانی می شود.

* صادرات 40 میلیارد دلار در سال جاری

معاون اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: تحلیل کارشناسان دولت در سال گذشته نشان می دهد تراز بازرگانی 40 میلیارد دلار مثبت بوده و بیشتر از واردات است و در اقتصاد یک تراز حساب جاری واردات خدمات نیز به این بخش اضافه می شود و تراز تجاری و مازاد سال جاری 25 میلیارد دلار بوده که در طی چندین سال حساب جاری مثبت است.

**درآمد 5/82 میلیارد دلاری ارزی از صادرات در سال 90

وی تاکید کرد: بانک مرکزی به دلیل برخورداری از پشتوانه ارزی مطمئن در سال 90 در طی هشت ماه گذشته 55 میلیارد دلار نفت فروخته و 5/27 میلیون دلار صادرات غیرنفتی داشته و توانسته 5/82 میلیارد دلار ارز از صادرات کسب کند.

فرزین یادآوری کرد: کشور ما در طی این هشت ماه اخیر از کل واردات حدوداً 40 میلیارد دلار درآمد بدست آورده و تراز تجاری و بازرگانی در این مدت به 8/42 میلیارد دلار رسید.

*** سوء استفاده اخلال گران سبب ایجاد بازار ساختگی ازر شد

وی درباره دلیل افزایش نرخ ارز در کشور گفت: از آنجا که انتظاراتی عاملین اقتصادی دچار اخلال شده بود و تحلیل هایی که با روش های متفاوتی صورت گرفت و نیز دولت وضیعت ارزی مناسبی نداشت و احتمال افزایش ارز را در بخش های مختلف داشت تا جاییکه بخشی از نقدینگی از سایر بازارهای موازی به سمت بازار کاذب هدایت شد و عده ای افراد سودجو نیز شروع به خرید و فروش ارز ساختگی در بازار کردند و اختلالاتی را در نرخ ارز بوجود آوردند.

فرزین تاکید کرد: طی 9 ماه گذشته 65 میلیارد دلار ارز فروخته و به بازار تزیق کردیم و کل واردات9 ماهه 44 میلیارد دلار بوده و بانک مرکز بیش از نیاز ارز فروخته است اتفاقی که افتاد تقاضای ارز سه دلیل داشت یک عده ای تقاضای احتیاطی( ارز را می خریدند و در آینده کالا را وارد بازار می کردند) و دسته دیگر تقاضای بورس بازی یا سفته بازی برای معاملات در بازار داشتند و اتفاقی که در این دو ماه بوجود آمد و ارز از سیستم بانکی خریده شد و همچنین در کشور طبق یک نظام ارزی مشخص، ارزی که بانک مرکزی می فروخت در دو بازار ملی یا سرزمین اصلی (در داخل) و فرعی (مناطق آزاد تجاری) بود.

معاون اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی اظهار داشت: سال گذشته 64 میلیارد دلار واردات داشتیم و بانک مرکزی نیز 66 میلیارد دلار ارز فروخته است امسال به دلیل تقاضایی وجود داشت بانک مرکزی نرخ شکنی کرد تا نرخ ارز بالا نرود و شروع به فروش ارز تداخلی کرد تا تقاضای کاذب کاهش پیدا کند. و به دلیل تقاضای مازاد بسیار زیاد نمی تواند پاسخگوی این نیاز ها باشد و بخش عمده ای ارز را به فروش رسانید.

**** تاکید مدوام بر تک نرخی شدن

فرزین افزود: مسئولان دولتی در تصمیمات کارگروه به این نتیجه رسیدند که نرخ ارز تک نرخی شود و نرخ ارز دو نرخی منشاء فساد و بسیاری از اختلا لات اقتصادی است و تلاش دولت در طی این مدت این بود که بازار را به سمت ارز تک نرخی هدایت کند.

وی خاطر نشان کرد: ارز تک نرخی از امروز در کشور به قیمت 1226 تومان به فروش می رسد و صرافان نیز در یک محدوده کوچک به دلیل هزینه عدد کمی را به نرخ فروش خود اضافه می کنند دیگر در کشور ارز دو نرخی نخواهیم داشت.

فرزین به تصمیماتی که در کارگروه گرفته شده است اشاره کرد و گفت: سامانه ای طراحی شده است که مسئولان واردات کشور و وزارت صنعت، معدن و تجارت در سازمان توسه تجارت، ثبت سفارش کالا را انجام می دهند و همه کالایی که وارد کشور می شود در این سامانه ثبت می کنند و هر کالایی را وزارت بازرگانی ثبت کرد بانک مرکزی متعهد می شود ارز در اختیار آنها قرار دهد و سیستم بانکی ارز مورد نیاز را تامین می کند.و بعد از این کالا با سیستم گمرگ چک می شود و ورود کالا انجام می گیرد و در صورت وارد نشدن کالا ارز از وارد کننده اخذ می شود.

وی با تاکید بر این که دیگر ارز خارج از شبکه بانکی کاربرد ندارد افزود: در ارز مسافری برای مسافران نیز به حواله داده می شود که در پشت فرودگاه ارز را تحویل بگیرد و با این روش یک نظام نظارتی برای مدیریت ارزی در کشور به وجود می آید و طی این مدت سامانه در بانک مرکزی راه اندازی شده و گمرگ و نظام بانکی و سازمان توسعه تجارت به هم متصل هستند که فرایند ثبت کالا و تامین ارز مشتریان را انجام دهند.

***** اطمینان بخشی به عاملین اقتصادی

فرزین ادامه داد: به دلیل افزایش قیمت حامل های انرژی در جریان اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها توانستیم تورم را کنترل کنیم و از یک لنگر های استفاده کردیم برای تثبیت نرخ ارز در نظام ارزی با توجه به این که نظام ارزی یک نظام ارزی شناور است و با یک رِنج محدودیت نوسان نیز اداره می شود و هدف دولت همچنان نرخ شناور ارزی مدیریت شده است و فراتر از این نوسان بانک مرکزی دنبال نمی کند.

وی تصریح کرد: بانک مرکزی در حال حاضر موظف است تمام نیازهای ارزی کشور را با نرخ 1226 تومان تامین کند بنابراین عاملین اقتصادی اطمینان داشته باشند با همین واردات مورد نیاز آنها را برطرف می کند.

******* بی اطلاعی از نرخ ارز در بودجه سال 91

معاون اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی از موضوع نرخ ارز در بودجه 91 اظهار بی اطلاعی کرد و گفت: هنوز این موضوع نهایی نشده است و نرخ ارز بعد از اینکه اعداد اعلام شود بررسی در آن صورت می گیرد و در حال حاضر طی یکی دو هفته گذشته جلسه ای برگزار نشده است.

******* کاهش شدید نرخ رشد نقدینگی در سال جاری

فرزین ادامه داد : در حدود 20 سال گذشته سالانه به طور متوسط نرخ رشد نقدینگی حدود 27 درصد بوده و در سال جاری با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها تا مهرماه نرخ رشد به 5/8 درصد رسیده است بنابراین نرخ رشد نقدینگی نسبت به یک روند بیست ساله شدیداً کاهش داشته است.

وی خاطر نشان کرد: نرخ رشد متاثر از دو نرخ است نرخ رشد پایه و ضریب فزاینده، بنابراین در جریان قانون هدفمند کردن یارانه ها نرخ پایه پولی با 4 درصد کاهش و ضریب فزاینده با 5/13 در صد افزایش داشته که بیانگر رشد پول درونی است و نیز نشان می دهد که با وجود انضباط مالی در حال حاضر نرخ رشد نقدینگی کمتر از سال گذشته بوده و دولت توانسته مبتنی بر یک روند انضباط مالی حرکت کند.

******** حذف 10 میلیون نفراز لیست هدفمندی یارانه ها

معاون اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی از حذف 10 میلیون نفراز لیست هدفمندی یارانه ها خبر داد و گفت: از دو ماه پیش اعلام کردیم که به دنبال حذف خانوارهایی هستیم که از تمکن مالی برخوردار هستند بنابراین اسامی 10 میلیون نفر نهایی شده و از هفته آینده اطلاع رسانی می شود و نامه نگاری نیز در این خصوص صورت می گیرد لذا به تمامی استانداری ها و فرمانداریها اعلام خواهیم کرد که با موضوع خود انصرافی ( افرادی که از تمکن مالی برخوردارند) همکاری کنند.

وی یادآور شد: کارگروه ساماندهی کار خود را به منظور اطلاع رسانی مستمر انجام می دهد و در نظام بانکی مشکل ارزی نداریم و تلاش دولت براین است که یک نظام تک نرخی را در کشور تشکیل و مدیریت کند.

فرزین اضافه کرد: نرخ سکه معلول دو چیز است یکی نرخ اونس طلای جهانی و دیگری انتظارات واهی برای نرخ ارز است که سبب شده قیمت سکه افزایش یابد وقتی حباب ارز از بین برود حباب سکه از بین خواهد رفت.
وی در پایان خاطر نشان کرد: وقتی بانک مرکزی پیش فروش سکه را انجام می دهد یعنی از سکه به عنوان سیاست پولی برای جمع آوری نقدینگی استفاده می کند و یک پشتوانه خوبی برای بهبود وضیعت نقدینگی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس