وقتي صحبت از تحريم آن هم تحريم نفتي ايران مي شود برخي معتقدند اين تحريم ها سم مهلكي براي اقتصاد ايران است اما در اين ميان هستند صاحبنظراني كه فكر مي كنند نه تنها نبايد از تحريم واهمه اي داشت كه مي توان از آن استقبال هم كرد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي مشرق، براي پاسخ به اين سوال كه تحريم نفتي ايران خوب است يا بد ، بايد نگاهي به اقتصاد انرژي و آثار درآمدهاي نفتي بر اقتصاد ملي داشته باشيم و آنگاه مي توانيم به ارزيابي اين سوال بپردازيم.

نفت و مشكلات آن را سال ها پيش نويسنده اي غربي در كتابي تحت عنوان "نفت، نقمت است يا نعمت" بررسي كرده است و در يك كلام نتيجه گرفته است كه مضار نفت در اقتصادهاي وابسته بسيار بيشتر از منفعت هاي آن بوده است.

البته اين تنها اقتصاددانان مستقل غربي نيستند كه چنين اعتقادي دارند، بكله اساتيد داخلي نيز بارها و بارها درباره  معضلات وابستگي به درآمدهاي نفتي سخن گفته و مقالات متعددي نوشته اند،حال اقتصاد ايران با تجربه صد سال وابستگي به درآمدهاي نفتي در برابر يك آزمون جدي قرار گرفته  و‌ آن هم تمرين مقدماتي براي رهايي از دلارها نفتي است.

هر چند بايد پذيرفت براي گرفتن نمره قبولي در اين آزمون نيازمند صاحبنظران خبره ، مسوولاني دلسوز و كاربلد  و بالاخره عزم و اراده ملي هستيم، اما اقتصاد ايران چه بخواهد و چه نخواهد وارد اين آزمون شده است.

دلارهاي نفتي شيره جان اقتصاد ايران را گرفته است و تحريم هاي اخير موهبتي است كه مسلما اگر غربي ها مزاياي آن را مي دانستند هرگز وارد اين بازي نمي شدند.

كيست نداند كه ريشه غفلت از توليد ملي كجاست و كدام اقتصادداني است كه نداند سرنوشت وابستگي به درآمدهاي نفتي چيزي جز بيماري هلندي نيست.

زماني كه هلند با درآمدهاي سرشار ناشي از صادرات گاز مواجه شد، دريافت كه بايد با اقتصاد ملي خود خداحافظي كند و در اين شرايط بود كه تصميم گرفت صنعت و توليد خود را از درآمدهاي گازي محروم كند و حالا بعد  از گذشت صد سال اين فرصت طلايي در اخيار اقتصاد ايران قرار گرفته است فرصتي كه نبايد به راحتي از كنار آن گذشت.

در اين ميان كه با آشفتگي بازار ارز و سكه مواجهيم سخن گفتن از موهبت هاي تحريم نفتي كمي سخت به نظر مي رسد ، اما در يك كلام بايد گفت شرايط فعلي بيشتر از آنكه معلول تحريم باشد ناشي از ناكارامدي مديراني است كه فرمان اقتصاد ايران را در دست گرفته و به بيراهه مي برند.
آنان كه در ساختمان شيشه اي ميرداماد نشسته و آن استاد اقتصادي كه فكر مي كند در ساختمان باب همايون دارد نقشه راه اقتصاد ايران را طراحي مي كند بايد بدانند آيندگان درباره عملكردشان در دوران تصدي بانك مركزي و وزارت اقتصاد به خوبي قضاوت خواهند كرد.
ادامه دارد...

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • سید امیر ۰۰:۳۳ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۴
    0 0
    راستی استعفا برای چه زمانی درست شده؟
  • سهیل بشردوست ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۴
    0 0
    بلا سبب خیر شود اگر خدا خواهد... تو انرژی هسته ای پیشرفت کردیم چون تحریم شدیم، تو فضا پیشرفت کردیم چون روسیه نامردی کرد و خودمون دست بکار شدیم، تو صنعت نفت و گاز پیشرفت کردیم چون تحریم شدیم، این هم به یاری خدا باعث قطع وابستگیمون به نفت خواهد شد...
  • ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۴
    0 0
    تک محصولی و وابستگی شدید به درامد ان درزمانهای بحرانی نتایج خوبی ندارد اگر ازدرامد ان برای موسسات زیربنایی استفا ده شود خوب است
  • مرتضي خاكپور ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۴
    0 0
    ارسال نمي شود
  • ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۴
    0 0
    كسب و كار آزاد شود !؟ توطئه چيني كسب و كار از بين برود !؟ و صادرات فعله اي ارزاق مردم حذف شود . // / البته ارز براي آناني كه قصد خروج ارز و خودشان را دارند و براي آناني كه قصد تفريع و گردش در خارج را دارند مهم است !؟
  • ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۴
    0 0
    اگه میشه کالاهایی ضروری و غیر ضروری که وارد میکنیم با هزینه ای که صرف اونا میشه رو بگید
  • ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۴
    0 0
    منم موافقم اما کاش از این لحظه ها کسی بود که درست بهره برداری کند کاش کاش کاش
  • dr.khosravi ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۴
    0 0
    ba salam! shoma kheili mokhtasar va mofid hame chiz ra koftid ay kash haman aghaian ke nam bordid daghigh motaleae mikardand.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس