به گزارش مشرق به نقل از فارس، ایام و روزهای نزدیک نمایشگاه کتاب که میشود بازار گمانهزنیها و پرسشهایی از محل برگزاری و 10 گزینه مطرحه دوباره داغ میشود.
* کلنگی که از سال 89 در زمین سفت گیر کرد/اجاره سالانه یکمیلیارد و دویست میلیونی
در سال 89 کلنگ ساخت نمایشگاه کتاب توسط وزیر مسکن در منطقه پرند زمین زده شد، شهرداری کلنگ ساخت "شهر آفتاب" را در نزدیکی حرم مطهر امام (ره) زد که روند اجرایی و ساخت خود را طی میکرد و قرار بود سال 92 نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب برگزار شود. اما با هر پیشنهادی نهادی زیرمجموعه وادار به واکنش میشد چرا که هر یک از پیشنهادها ظاهرا غیرکارشناسانه مطرح شده بود.
خبرهای ضد و نقیض اهالی کتاب و رسانهها را در سیطره خود درآورده بود، اینگونه که عنوان میشد: «نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران که 20 دوره نخستش را در محل دائمی نمایشگاههای پایتخت تجربه کرد، با روی کار آمدن شهردار سابق تهران به عنوان رئیس دولت نهم از حاشیه بزرگراه چمران به حاشیه بزرگراه رسالت و مصلای امام خمینی(ره) اسبابکشی کرد و از دوره بیستم تا امروز از این مکان به عنوان محل «موقت» نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران یاد میشود؛ محلی که برای میزبانی از نمایشگاه یک میلیارد و 200 میلیون تومان اجاره میگیرد.»
* چیتگر؛ پیشنهاد رئیسجمهور/مکانی در حد رؤیا
این بار محمود احمدی ژاد رئیس جمهور نامی تازه را در محافل مطرح کرد و آن پارک چیتگر تهران بود!!! و عنوان میشد که: علاقهمندان به «یار مهربان» از سال آینده برای حضور در نمایشگاه کتاب تهران باید به مکان دیگری غیر از مصلی مراجعه کنند، مکانی مثلا در حاشیه بزرگراه تهران ـ کرج که به آن منطقه جنگلی «چیتگر» میگویند؛ محلی که باز هم شهردار سابق تهران و رئیسجمهور فعلی کشورمان پیشنهاد جدی آن را به رئیس نمایشگاه و مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داده است؛ خبری که به صورت رسمی از زبان بهمن دری معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام شد.
*اگر مصلحت میدانید محل نمایشگاه را مطرح کنید
بهمن دری سال گذشته در ایام نمایشگاه کتاب در جمع خبرنگاران گفت: هنگام برپایی نمایشگاه بیست و چهارم کتاب تهران و در مراسم افتتاحیه، پیش از سخنان رئیسجمهور به ایشان عرض کردم که اگر مصلحت میدانید در ارتباط با محل دائمی نمایشگاه صحبت ویژهای شود؛ رئیس جمهوری خود پیشنهاد دادند که من محل چیتگر را توصیه میکنم و دولت هم همه هزینههای احداث این نمایشگاه را پرداخت خواهد کرد؛ اما موضوع انتقال نمایشگاه به چیتگر بلافاصله واکنش مدیران شهرداری تهران را برانگیخت.
اما باز هم خبرنگاران در پی قانع کردن و توجیه این محل جدید بودند، در همین رابطه، سیدهادی ایازی، معاون امور فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران سال گذشته در مورد بحث نمایشگاه کتاب که گفته میشود که با پیشنهاد رئیس جمهور در چیتگر بنا خواهد شد، پاسخ داد: من تعجب میکنم از اینکه بنای نمایشگاه در کدام از نقطه از چیتگر باید ساخته شود؟ آیا قرار است پارک تخریب و نمایشگاه بنا شود؟ این امر امکان پذیر نیست.
* چالش خبرنگاران و یک مسئول و هزار دلیل توجیهناپذیر
معاون فرهنگی هنری شهرداری تهران عنوان کرد: "شهر آفتاب" به دلیل داشتن شبکه بزرگراهی، مترو و فضای وسیع بهترین محل برای احداث نمایشگاه کتاب است، در حالی که دسترسی به پارک چیتگر سخت است.
ایازی در پایان گلایهای را مطرح کرد: دولت اگر پولی دارد، همه را به یک نمایشگاه اختصاص دهد یا شهرداری را در راهاندازی مترو در پرند یاری دهد.
* آمار پرسشها افزون شد؛ پاسخها رویایی
دری هم در بحبوحه برگزاری نمایشگاه 24 کتاب تهران ناچار شد نشستی خبری تشکیل دهد و به پرسش خبرنگاران پاسخ دهد تا آخرین اخبار از زبان رئیس نمایشگاه شنیده شود؛ وی گفت: در رابطه با محل دائمی نمایشگاه تهران همه به یک امر اذعان دارند، اما ما در مصلی به دلیل اینکه این مکان برای نمایشگاه ساخته نشده و یک محل موقت محسوب میشود و با پایان ساخت و ساز و قرائت صیغه مسجد در آن عملا برپایی نمایشگاه را در آن غیرممکن میدانیم بنابراین باید به فکر احداث محل دائمی برای نمایشگاه کتاب باشیم. در دوره جدید محل دائمی نمایشگاه به شدت مورد پیگیری قرار دادم و پیشنهادات خود را که مبتنی بر پیشنهادات کارشناسی شده و میدانی بود به دکتر محمود احمدینژاد رئیس جمهور ارائه دادیم.
رئیس نمایشگاه بیست و چهارم کتاب تهران افزود: پاسخی که از جانب رئیس جمهور به ما داده شد این بود که باید کار کارشناسی بیشتری صورت گیرد، دلیل اینکه ما در حال حاضر مشکل زمین داریم یعنی اگر زمین تأمین شود با همین ظرفیتهای وزارت ارشاد میتوانیم نمایشگاه را احداث کنیم البته ممکن است چند سال همین امر به طول انجامد حتی ممکن است به دوران مسئولیت بنده هم نرسد اما به جد کار را پیگیری خواهم کرد تا کار برای سایر افراد تسهیل شود.
دری گفت: چهار مکان مورد توجه قرار گرفته که دارای معایب و محاسنی است معایب عبارتند از: دوری از شهر، رفت و آمد، عدم استفاده از ناوگان و وسایل نقلیه عمومی. این مکانها در عین حال نقاط قوتی هم دارد به دلیل وسعت زیاد این مکانها را طی نامهای از طریق وزیر به رئیس جمهور با ارائه مطالبی تقدیم کردیم، گفته شد در کارگروه دولت این مسئله مطرح میشود تا از میان این چهار مکان یکی انتخاب شود.
دری بیان کرد: یکی از آن مکانها اراضی و تپههای عباسآباد بود، دیگری شهر آفتاب، مجتمع امام خمینی در کنار مصلی و مورد آخر پرند بود. از این چهار مورد در این نامه ارسال شده، مواردی تحت عنوان معایب، محاسن و هزینهها آورده شد برای هر کدام هم محاسنی را نگاشتیم.
*قطع درختان چیتگر برای بنای نمایشگاه!!
به گفته دری در مورد معایب عنوان شد که باید به گونهای نمایشگاه را احداث کنیم که چند سال و یک چشمانداز ۲۰ ساله را مدنظر داشته باشیم پاسخ این بود که این موضوع از همه جنبههای مورد کارشناسی قرار گیرد و در کارگروه کتاب دولت این امر بررسی شود.
وی تصریح کرد: اما سوال اینجاست که برای برپایی نمایشگاه کتاب در چیتگر باید درختان قطع شوند این یکی از نقاط ضعف است چرا که ما هیچ محلی را انتخاب نخواهیم کرد مگر اینکه معایب و محاسن را احصا کنیم؛ هر محلی که نقاط قوت فراوان داشت و در ادامه از نقاط ضعف کمتری برخوردار بود انتخاب خواهد شد و با اعتبارات رئیس جمهور اقدام خواهیم کرد. اعتباری که ما در این مورد خواستهایم حدود ۲۰۰ میلیارد ریال است.
رئیس نمایشگاه کتاب تهران در ادامه ضمن تأکید بر اینکه تکلیف شهر آفتاب چه خواهد شد، گفت: آنچه شهرداری میسازد نمایشگاه کتاب نیست، نمایشگاه تخصصی فرهنگی است؛ اما آنچه که مدنظر ماست احداث محل دائمی برای نمایشگاه کتاب است که ممکن است چند منظوره هم باشد.
وی در ادامه افزود: هیچ اصرار و تأکیدی در انتخاب محل نیست اگر معایب داشته باشد نه یک ریال هزینه خواهیم کرد و نه آن محل را بر میگزینیم. دری در ادامه درباره محل پارک چیتگر و اینکه نظر شخص شما چیست؟ پاسخ داد: ابتدائا باید معایب و محاسن این چند مکان کارشناسی شود هر کدام عیب کمتر و محاسن بیشتری داشت انتخاب میشود.
* عکسهای زمینی و هوایی از هر جهت به داد متولیان رسید
اما باز هم گویی در طول سال گمانهزنیهایی با منطق و بدون منطق ارائه شد تا محلها کاملا به گفته دری با عکسهای هوایی و زمینی و بازدید میدانی و.... بررسی شود. در نهایت انواع و اقسام عکسهای هوایی و زمینی پاسخ داد و بالاخره نامی اعلام شد اگرچه باز هم باید منتظر ماند و دید که آیا این گزینه تغییر خواهد کرد یا نه.
* همای خوشبختی نمایشگاه کتاب بر شانه مجتمع امام خمینی نشست
بهمن دری روز گذشته در پاسخ به این سوال که نهایتا محل انتخابی کجاست؟ اینگونه پاسخ داد: بعد از پایان نمایشگاه امسال بالغ بر 10 گزینه به ما معرفی شد که هیچکدام از نظر کارشناسی مورد تائید مجموعه کارشناسان ما قرار نگرفت.
این مقام مسئول افزود: از برخی مکانها مثل «باغ کتاب» حتی عکسهای هوایی هم تهیه شد که در بازبینی این عکسها مشخص شد که قطعاً دچار مشکلات ترافیکی و آمد و رفت خواهیم شد.
معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد با اشاره به نیاز نمایشگاه کتاب تهران به حداقل 120 هزار مترمربع، یکی از دلایل منتفی شدن پروژه باغ کتاب را کمبود فضای مورد بهرهبرداری آن (36 هزار مترمربع) عنوان کرد و گفت: حاصل همه بررسیهای ما این شد که این پروژه (باغ کتاب) به نمایشگاه بیست و پنجم وصال نمیدهد و تحت هیچ شرایطی امکان برگزاری این رویداد در آن نیست و ما هم این ریسک را نپذیرفتیم.
رئیس نمایشگاه کتاب تهران همچنین به ظرفیتهای مجتمع امام خمینی (ره) واقع در محدوده پایین مصلی برای تبدیل شدن به محل دائمی این نمایشگاه اشاره کرد و از ارسال نامهای به رئیس جمهور برای تامین اعتبار ساخت این پروژه خبر داد.
بهمن دری گفت: این مکان گزینه مورد نظر ما برای ساخت محل دائمی نمایشگاه کتاب تهران است و در نامه مربوطه هم با قید قیمت و وضعیت پروژه، آمادگی وزارت ارشاد برای ساخت این پروژه و یا حداقل کلید زدن آن و تکمیلش در دورههای بعدی اعلام شده است.
این هم مجتمعی تازه که نامش به عنوان «محل دائمی نمایشگاه کتاب تهران» مطرح شد و باید منتظر ماند و دید که باز کلنگی زده میشود یا روبانی قیچی خواهد شد که باز هم به یاد مکانی دیگر افتیم و این محل را رها کنیم!!!
* هزینههایی که تاکنون صرف شد از جیب چه نهادی رفت؟
در نهایت باید پرسید آخر مگر هزینههای شهر آفتاب چگونه بود؟ آیا شهر آفتاب بدون کارشناسی بر زبانها افتاد؟ آیا پیشنهاد رئیس جمهور تنها در حد پیشنهاد بود؟...
کد خبر 92919
تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۹۰ - ۱۰:۴۸
- ۰ نظر
- چاپ
با اعلام مسئولان وزارت ارشاد در مورد تعیین محل دائمی نمایشگاه کتاب باید دید این مکان در نهایت میتواند محلی دائمی برای برپایی نمایشگاه کتاب باشد.