دلار

دولت در شامگاه دوشنبه ۲۰ فروردین امسال در تصمیمی شبانه از تک‌نرخی شدن ارز خبر داد و قیمت دلار را ۴۲۰۰ تومان اعلام کرد و این شروع سلسله‌ای از تصمیمات عجیب و غریب دولت در چند ماه متوالی بود.

 سرویس اقتصاد مشرق - قیمت دلار در بازار آزاد از اواسط سال گذشته به تدریج رو به افزایش گذاشت و از ۳۰۰۰ تومان به مرز ۴۰۰۰ تومان رسید. در ابتدا مسئولان بانک مرکزی و دولت، بهانه‌هایی مثل افزایش تقاضا به علت سفر اربعین و تسویه حساب ارزی شرکت‌ها در پایان سال میلادی را دلیل گرانی دلار عنوان کردند.

اما وقتی این وقایع تمام شد و نرخ دلار همچنان به روند صعودی خود ادامه داد، مسئولان دولتی علل غیراقتصادی و روانی را دلیل گرانی دلار عنوان کردند اما به طور شفاف نگفتند که این علل غیراقتصادی چیست؟

بیشتر بخوانید

لیست بلندبالای بهانه‌های مسؤولان برای افزایش نرخ ارز

با شروع سال ۹۷، روند گرانی ارز ادامه یافت و تا مرز ۶۰۰۰ تومان هم رفت و انتقادات نسبت به بازار ارز بالا گرفت؛ خصوصا آن که رقم ۶۰۰۰ تومانی برای دلار، رقمی بود که حامیان حسن روحانی در انتخابات سال ۱۳۹۶ علیه رقبای او به کار می‌بردند و مدعی بودند که اگر مثلا رئیسی رای بیاورد، دلار ۶۰۰۰ تومان خواهد شد. رسیدن قیمت دلار به ۶۰۰۰ تومان سرآغاز ۵ ماه اغتشاش تصمیم‌گیری از جانب دولت حسن روحانی بود که در ادامه به آنها اشاره می‌شود.

۱.     دولت در شامگاه دوشنبه ۲۰ فروردین امسال در تصمیمی شبانه از تک‌نرخی شدن ارز خبر داد و قیمت دلار را ۴۲۰۰ تومان اعلام کرد و این شروع سلسله‌ای از تصمیمات عجیب و غریب دولت در چند ماه متوالی بود.

۲.     اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی همان شب در یک مصاحبه تلویزیونی و در پایان جلسه فوق‌العاده ستاد اقتصادی دولت برای مدیریت بازار ارز که به ریاست روحانی برگزار شد، اعلام کرد: نرخ دلار از فردا (سه‌شنبه) برای تمام فعالان اقتصادی و برای رفع همه نیازهای قانونی و اداری آنان، نیازهای خدماتی مسافران، دانشجویان، محققین و دانشمندانی که برای کارهای تحقیقاتی خودشان به ارز نیاز دارند، ۴ هزار و ۲۰۰ تومان خواهد بود.

جهانگیری با بیان اینکه با این رقم، ارز مورد نیاز همه بخش‌ها از طریق بانک مرکزی و صرافی‌ها و بانک‌های تحت کنترل بانک مرکزی تامین می‌شود، اظهار داشت: فعالان اقتصادی و مردم هیچ دغدغه‌ای برای تأمین ارزشان با این نرخ نباید داشته باشند. وی تصریح کرد: هیچ نرخ ارزی با قیمت‌های دیگری به رسمیت نمی‌شناسیم و برای ما هر قیمت ارز غیررسمی دیگری در بازار از فردا به عنوان قاچاق تلقی خواهد شد. مثل قاچاقی که وقتی می‌گوییم مواد مخدر قاچاق است و کسی حق خرید و فروش ندارد و با کسی که خرید و فروش می‌کند، برخورد می‌شود، نرخ دیگری هم اگر در بازار شکل بگیرد، دستگاه قضایی و نیروهای امنیتی برخورد خواهند کرد و به رسمیت نمی‌شناسیم.

بیشتر بخوانید

بازخوانی وعده‌های جهانگیری درباره دلار ۴۲۰۰ تومانی

۳.     بر اساس تصمیم آن مقطع دولت، هرگونه خرید و فروش ارز در صرافی‌ها ممنوع و قاچاق عنوان شد. بدین ترتیب صرافی‌ها مکلف شدند نرخ دستوری دلار ۴۲۰۰ تومانی را روی تابلوهای خود درج کنند.

۴.     این تصمیم دستوری تا هفته‌ها مورد حمایت قاطع دولتمردان قرار داشت و پس از آن که ۱۸ اردیبهشت، آمریکا از برجام خارج شد، مسئولان دولت تاکید کردند مصوبه ۲۰ فروردین آنها اقدام پیشگیرانه برای خروج آمریکا از برجام بوده و این پیشگیری، کاملاً هم موفق بوده است!

۵.     تاکید مکرر دولتمردان مبنی بر این که اوضاع ارزی کشور عالی است و تراز تجاری کشور مثبت شده و دولت برای هر تقاضای ارز، دلار ۴۲۰۰ تومانی تخصیص خواهد داد، موجب شد تجار به واردات کالا تحریک شوند زیرا در پشت صحنه نرخ دستوری دلار ۴۲۰۰ تومانی، دلار با ارقام بالاتری در حال رد و بدل بود. بدین ترتیب ثبت سفارش واردات کالا چند برابر نسبت به سال گذشته افزایش یافت.

بیشتر بخوانید

رانت‌های کلانی که سیاست‌های دولت ایجاد کرد

۶.     با درخواست دولت، نیروی انتظامی در راسته صرافی‌ها حضور پیدا کرد و فضای بازار ارز، کاملاً امنیتی و پلیسی شد. به همین دلیل تعداد زیادی از صرافی‌ها مغازه‌های خود را برای روزهای متوالی بستند و عطای کار را به لقایش بخشیدند.

۷.     کنار گذاشتن صرافی‌ها از چرخه ارزی موجب شد ایران مهمترین ابزار دور زدن تحریم‌های بانکی را از دست بدهد. از آنجا که ایران مورد تحریم بانکی قرار گرفته، در دوره پیش از برجام، اکثر نقل و انتقالات مربوط به صادرات و واردات کشور از طریق صرافی‌ها انجام شد اما در سال جاری صرافی‌ها نیز با تصمیم دولت، کنار رفتند و کانال‌های ارزی که از مسیر صرافی‌ها فعال بود، متوقف شد و همین مسئله موجب تشدید مشکلات ارزی شد.

۸.     عدم جامعیت بسته ارزی دولت موجب شد تعداد زیادی از متقاضیان ارز بلاتکلیف بمانند. دولت خرید و فروش ارز در صرافی‌ها را ممنوع کرده بود اما راهکاری برای تامین ارز بسیاری از متقاضیان ارز ندیده بود یا این که بروکراسی پر پیچ و خمی دیده بود که تهیه ارز را طولانی و دشوار می‌کرد. به همین دلیل افرادی که برای سفر به خارج یا تامین ارز برای تجارت خود نیاز فوری به دلار داشتند، مجبور شدند در کوچه پس کوچه‌های اطراف صرافی‌ها از طریق دلالان خرده‌پا اقدام به خرید دلار با نرخ‌های بالاتر کنند تا مبادا در دام پلیس بیفتند.

۹.     دولت با آگاهی از نواقص بسته ارزی خود، کم کم مصوبات مختلفی را می‌گذارند و بر سیاست‌های ارزی، اصلاحیه می‌زد تا تامین ارز متقاضیانی که در تصمیمات ۲۰ فروردین از جا افتاده بودند، مهیا شود.

۱۰. با توجه به این که قبل از تصمیمات ۲۰ فروردین، نرخ رسمی دلار ۳۸۰۰ تومان بود، دولت اعلام کرد برای کالاهای اساسی دلار ۳۸۰۰ تومانی تخصیص خواهد داد و مابه‌التفاوت این رقم با نرخ ۴۲۰۰ تومانی را با یارانه‌ای ۳۰۰۰ میلیارد تومانی پر خواهد کرد. ضمناً دولت به مردم وعده داد که با این اقدام، هیچ کالای اساسی گران نخواهد شد.

بیشتر بخوانید

«دلار جهانگیری» کالاها را چقدر گران کرد؟

۱۱. از آنجا که دولت برای نظارت و تنظیم بازار کالاهای وارداتی با دلار ۴۲۰۰ تومانی، تمهیدی نیاندیشیده بود، میلیاردها دلار کالا با دلار ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور شد اما واردکنندگان، این کالاها را با نرخ بازار آزاد (که دولت آن را قاچاق و غیرقانونی می‌دانست) به فروش رساندند.

۱۲. بر این اساس، دولت با تخصیص ۱۸ میلیارد دلار ارز به نرخ ۴۲۰۰ تومان طی سه چهار ماه نخست امسال، فضای رانتی عظیمی برای واردکنندگان فرصت‌طلب فراهم کرد.

۱۳. از آنجا که دولتی‌ها تصور نمی‌کردند تبلیغاتشان درباره اینکه برای هر تقاضای ارز در کشور، دلار ۴۲۰۰ تومانی خواهند داد،   موجی از تقاضای واردات ایجاد خواهد کرد که تامین آن   با توجه به مشکلات ارزی کشور، میسر نخواهد بود، به فکر چاره افتادند و در گام اول، واردات برخی کالاهای لوکس و مصرفی را ممنوع کردند.

این اقدامی بود که از چند سال قبل رهبر معظم انقلاب خواستار اجرای آن شده بود، اما دولت آنقدر در اجرای آن تاخیر کرد که مجبور شد در بدترین زمان، آن را عملی کند. اگر این تصمیم سال قبل و در دوره ثبات ارزی گرفته می‌شد، تبعات بسیار ناچیزی داشت و قطعا موجب رونق تولید داخل می‌شد؛ اما در سال جاری در اوج بحران ارزی، این تصمیم دولت به جامعه گرا داد که برخلاف وعده‌های جهانگیری و سایر دولتمردان، منابع ارزی دچار محدودیت شده است. کالاهایی نیز که واردات آنها ممنوع شده بود، با افزایش شدید قیمت‌ مواجه شدند. بر این اساس، بازار در حالت واکنشی قرار گرفت و جرقه احتکار زده شد.

۱۴. در گام بعدی، واردات کالاها از سوی دولت، دسته‌بندی و مقرر شد کالاهای اساسی با نرخ دلار ۳۸۰۰ تومانی و از طریق درآمدهای نفتی و کالاهای واسطه‌ای و مواد اولیه با دلار ۴۲۰۰ تومانی از طریق درآمدهای نفتی و صادرات غیرنفتی تامین شود. این اقدام هم مجددا به جامعه گرا داد که منابع ارزی دولت کمتر و کمتر شده و موجب شد قیمت دلار در بازار، بالا و بالاتر رود.

۱۵. دسته‌بندی کالاها و ممنوعیت واردات کالاهای لوکس نیز جوابگو نبود و همچنان رانت عظیم ارزی به جیب فرصت‌طلبان می‌رفت و به تدریج اخبار مختلفی از فروش کالاهای وارداتی با دلار ۴۲۰۰ تومانی به نرخ آزاد ۸۰۰۰ تومانی منتشر می‌شد و مردم را خشمگین می‌ساخت. بدین ترتیب دولتی‌ها علم شفافیت را برداشتند و دستگاه‌های دولتی از وزارت ارتباطات گرفته تا وزارت صنعت و بانک مرکزی، مسابقه انتشار اسامی دریافت‌کنندگان دلار ۴۲۰۰ تومانی را شروع کردند.

۱۶. دستگاه‌های دولتی با انتشار اسامی دریافت‌کنندگان دلار ۴۲۰۰ تومانی، اینطور به افکار عمومی القا کردند که همه این واردکنندگان متخلفند و کالاهای وارداتی خود را با ارز آزاد فروخته‌اند اما در واقع اینطور نبود اما در اقدام مذکور، تر و خشک با هم سوختند. اطلاعات راست و دروغی در این میان منتشر شد به عنوان مثال وزیر ارتباطات که از تفاوت تخصیص ارز و تامین ارز بی‌اطلاع بود، اسامی شرکت‌هایی که برای واردات موبایل ثبت سفارش کرده بودند را منتشر کرد و مردم تصور کردند که این شرکت‌ها همگی متخلفند در حالی که برخی از آنها یک گوشی هم وارد نکرده بودند. این مسئله موجب نارضایتی گسترده فعالان اقتصادی خوشنام و باسابقه شد که سالیان سال در بخش‌های مختلف تجربه کار داشتند و در شرایط تحریم نیز مددکار کشور بودند.

۱۷. پس از آن که افشا شد بسیاری از فرصت‌طلبان با ثبت شرکت‌های کاغذی، اقدام به دریافت دلار ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کرده‌اند، وزارت صنعت مکلف شد تمام ثبت‌ سفارش‌ها را بررسی کند و فقط به فعالان خوشنام و باسابقه مجوز واردات بدهد. بدین ترتیب میز خدمت در وزارت صنعت راه‌اندازی شد و هر روز هزاران فعال اقتصادی مجبور می‌شدند به ساختمان وزارت صنعت مراجعه کنند و تاییدیه‌هایی را که تا پیش از این به طور اینترنتی دریافت می‌کردند، دوباره به صورت حضوری و کاغذی پیگیری کنند. این مسئله موجب آن شد که هر روز صف بلندی از تاجران در جلوی ساختمان وزارت صنعت تشکیل شود و کارمندان و کارشناسان این وزارتخانه نیز فرصت نفس کشیدن نداشته باشند و از ازدحام عجیب و  غریب، کلافه شوند.

۱۸. همین وضعیت در مورد بانک مرکزی نیز رخ داد و در اقدامی بی‌سابقه در تاریخ بانک‌های مرکزی جهان، هر روز هزاران فعال اقتصادی به ساختمان بانک مرکزی ایران مراجعه می‌کردند تا مشکلات ایجادشده به علت بخشنامه‌های مکرر و متناقض ارزی را به طور حضوری پیگیری کرده و چاره‌ای برای آن پیدا کنند.

۱۹. موج گرانی کالاها خصوصا کالاهای اساسی و مایحتاج مردم، موجب تصمیمات شتابزده دیگری از جانب دولت شد. این بار بحث احتکار کالا داغ شد و سازمان تعزیرات و سایر دستگاه‌های نظارتی اقدام به کشف انبارهای احتکار کردند اما در این قضیه هم تر و خشک با هم سوختند و انبارهای رسمی برخی کارخانجات به عنوان کشف احتکار رسانه‌ای شد و موجب نارضایتی صاحبان آنها شد. کار به جایی رسید که برخی دستگاه‌ها برای کشف احتکار با یکدیگر مسابقه گذاشتند. سازمان تعزیرات که زیرمجموعه وزارت دادگستری است، هیچ‌گاه از وزارت صنعت استعلام نکرد که آدرس و مشخصات انبارهای رسمی کارخانجات را بگیرد تا بدین ترتیب، بیگناهان را گناهکار جا نزنند.

۲۰. تصمیم دیگر دولت، ممنوع کردن صادرات کالاهایی بود که قیمت آنها در داخل بالا رفته یا عرضه آنها به سبب احتکار یا مشکلات تولید، کم شده بود. ممنوع کردن صادرات برخی کالاها موجب شد بازارهایی که صادرکنندگان بخش خصوصی برای به دست آوردن آنها سالیان سال برنامه‌ریزی کرده بودند، به راحتی از دست برود و رقبای منطقه‌ای خصوصا ترکیه جای ایران را بگیرند.

۲۱. با تغییر مکرر بخشنامه‌های ارزی و گمرکی، واردکنندگان کالا سردرگم شدند و بسیاری نمی‌دانستند کالایی که وارد بندر کرده‌اند، امکان ترخیص آن وجود دارد یا خیر. کار به جایی کشیده شد که یک کالا که به طور قانونی ثبت سفارش و وارد شده بود، با تغییر بخشنامه‌های دولت، غیرقانونی جلوه داده شد و صاحب کالا نمی‌توانست آن را ترخیص کند و کل سرمایه‌اش را بر باد رفته می‌دید.

۲۲. با فراگیر شدن موج مبارزه با رانت‌خواری ارزی و احتکار (که همانطور که در بالا ذکر شد تر و خشک را با هم می‌سوزاند)، فعالان مختلف بازار و برخی واردکنندگان، به طور موقت کارهای خود را تا زمان بازگشت ثبات به بازار تعلیق کردند. واردکنندگان مختلف به سازمان حمایت مراجعه و اعلام کردند حاضرند وجه ارز دریافتی برای کالاهای وارداتی را نقداً پرداخت کنند و فعلاً قصد واردات ندارند، زیرا می‌ترسند پس از واردات کالا، یا نتوانند کالایشان را ترخیص کنند و دچار مشکل مالی شوند یا این که به عنوان متخلف معرفی شده و آبرویشان برود. عقبگرد این دسته از فعالان اقتصادی، موجبات کمبود کالاهای مختلف در بازار را فراهم کرد و بر تنور گرانی‌ها دمید.

۲۳. مصوبه دیگر دولت مبنی بر ممنوعیت واردات کالا بدون انتقال ارز، موجب ایجاد مشکل برای واردات کارخانجاتی همچون خودروسازان شد که وارداتشان بر اساس قراردادهای دوجانبه با شرکت‌های خارجی و به صورت تسویه‌های بلندمدت بود. این مسئله موجب شد محموله‌های قطعات خودرو در گمرکات بلوکه شود، تولید خودرو دچار وقفه گردد، هزاران خودرو به طور ناقص تولیدشده و در خط تولید کارخانجات بماند و مردم تصور می‌کردند که این خودروها احتکار شده است. بدین ترتیب بازار با کمبود خودرو مواجه شد و بر گرانی خودرو که ناشی از افزایش قیمت ارز بود، دمیده شد و پراید به ۴۰ میلیون تومان رسید.

۲۴. دولت با تغییر رئیس‌کل بانک مرکزی، قصد داشت اعتماد بازار و جامعه را به سیاست‌های ارزی جلب کند، اما همان چرخه معیوب تصمیمات مکرر و متناقض ادامه پیدا کرد. این بار دولت ضمن لغو بسته ارزی ۲۰ فروردین، بسته جدید ارزی را رونمایی کرد، صرافی‌ها را به چرخه معاملات ارز بازگرداند، ارز تک‌نرخی را لغو کرد و بازار چندنرخی شد؛ یک نرخ ۴۲۰۰، نرخ ۸۰۰۰ تومان بازار ثانویه و نرخ ۱۳ تا ۱۵ هزار تومان بازار آزاد.

۲۵. در این  میان با دستگیری معاون ارزی بانک مرکزی به علت اتهامات در حوزه مفاسد ارزی، حوزه معاونت ارزی بانک مرکزی دچار بلاتکلیفی شد و انفعال بانک مرکزی در بازار ارز به اوج خود رسید.

۲۶. رئیس‌ تازه‌کار بانک مرکزی با یک سخن نسنجیده مبنی بر این که هیچ انگیزه‌ای برای کنترل نقدینگی وجود ندارد، موج جدیدی از گرانی را در بازار ارز و طلا ایجاد کرد.

بیشتر بخوانید

تاثیر سخنان روحانی و همتی در گرانی دوباره نرخ ارز+ نمودار

۲۷. دولت در تصمیمی دیگر با هدف جلوگیری از رانت ارزی، همه واردکنندگان را مکلف کرد برای ترخیص کالاهایشان از گمرک، مابه‌التفاوت دلار ۴۲۰۰ تومان و دلار بازار ثانویه (۸۰۰۰ تومان) را پرداخت کنند. این تصمیم با واکنش منفی فعالان اقتصادی مواجه شد. آنها می‌گفتند آنقدر نقدینگی ندارند که به ناگاه با تغییر تصمیم دولت، میلیاردها تومان بابت مابه‌التفاوت ارز پرداخت کنند. بسیاری از واردکنندگان از خیر ترخیص کالاهایشان از گمرکات گذشتند. بدین ترتیب هزاران تن کالاهای وارداتی در گمرکات کشور دپو شد؛ در حالی که بازار در عطش کمبود عرضه می‌سوخت. از سوی دیگر، کارخانجات و واحدهای تولیدی با کمبود مواد اولیه مواجه شده و خط تولید آنها خوابید؛ نتیجا بازارهای مختلف با کاهش شدید عرضه روبرو شدند که بازار پوشک از جمله آنها بود.

۲۸. رسوب کالا در گمرکات، هزینه‌های گمرکی، هزینه توقف کالا، دموراژ و تاخیر در چرخه بعدی مصرف را باعث شده و تمامی این مسائل به افزایش قیمت تمام شده کالاها منجر شد و واحدهای تولیدی را دچار مشکل بیشتری کرد و گرانی را به مردم تحمیل نمود.

۲۹. دولت با آگاهی از نواقص مصوبه مابه‌التفاوت ارزی، به مرور بر آن تبصره و استثنا زد و مثلا به واردکنندگان فرجه‌های سه‌ماهه و شش ماهه داد تا پس از ترخیص کالایشان از گمرکات، مابه‌التفاوت ارز را بازگردانند. اما واردکنندگان زیر بار نرفتند و کار به جایی رسید که گمرکات مختلف به سراغ واردکنندگان می‌رفتند و از آنها تقاضا می‌کردند کالایشان را دریافت کنند.

۳۰. بازار ثانویه ارز که در آن دلار به قیمت حدودا ۸۰۰۰ تومان عرضه می‌شود، تصمیم جدید دولت بود اما نتوانست عمق موردنظر را پیدا کند و با وجود عرضه ارز، کمتر واردکننده‌ای متقاضی دریافت آن می‌شد. دلیل نبود تقاضا برای بازار ثانویه نیز مشخص بود؛ تغییر مکرر تصمیمات دولت و تبصره و استثنا خوردن مصوبات، این امید را در همه واردکنندگان ایجاد کرده بود که اگر منتظر بمانند و لابی کنند، می‌توانند در مصوبات بعدی دولت در لیست دریافت‌کنندگان دلار ۴۲۰۰ تومانی قرار بگیرند. دلیل دیگر نیز کاهش شدید تمایل تجار به واردات بود، زیرا برخوردهای درست و غلط چند ماه اخیر، اکثر تجار واقعی را دچار ترس کرد که اگر جنسی وارد کنند، ممکن است با تغییر تصمیمات دولت، متضرر شوند یا این که به عنوان رانت‌خوار معرفی شوند.

۳۱. قطعا با خواندن موارد فوق تصور می‌کنید این همه اشتباهات تصمیم‌گیری در چند سال یا چند دولت رخ داده، ‌اما همه اینها طی ۵ ماه و در یک دولت مدعی تدبیر اتخاذ شده است. به این موارد می‌توان چندین مورد دیگر هم از بخشنامه‌های مکرر و متناقض دولت اضافه کرد که موجب بلاتکلیفی اقتصاد و بازار شد و بر تنور گرانی‌ها دمید.

نتیجه

وقایع فاجعه‌بار فوق در حالی در پنج شش ماه اخیر از سوی دولت رخ داد که همه آنها با هدف کنترل قیمت دلار صورت گرفت. این در حالی است که بررسی روند قیمتی دلار گویای آن است که اگر دولت در سال جاری هیچ تصمیمی نمی‌گرفت و می‌گذاشت بازار ارز به همان روند خود ادامه دهد، اکنون دلار زیر ۱۰ هزار تومان بود.

اما تصمیمات اشتباه اندر اشتباه دولت، موجبات بدتر شدن اوضاع را فراهم کرد؛ تصمیماتی که رهبر انقلاب درباره آنها گفتند: «یک خطای بزرگ انجام گرفته. نمی‌گوییم هم «خیانت»؛ زبان بنده این‌جور نمی‌گردد که راحت بگوییم فلانی یا فلان‌کَس‌ها خیانت می‌کنند؛ نه، امّا بالاخره خطا کردند و خطای مهمّی کردند که ضررش به مردم برگشت.»

در خاتمه باید گفت اگر دولت در این شش ماه کاری نمی‌کرد، علاوه بر آن که دلار تا این حد گران نشده بود و ارزش پول ملی کشور سقوط آزاد نکرده بود، ۱۸ میلیارد دلار منابع ارزی کشور هم به باد نمی‌رفت و این منابع در آستانه تحریم‌ها به کار کشور می‌آمد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 44
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 26
  • IR ۲۲:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    134 6
    دولت متخصص ها دولت راست گویان و درست کاران دولت کاربلدها دولت مدیرها و نه نوکرها دولت حقوق دانها و نه سرهنگها دولت "تدبیر" دولت "امید" چی شد پس جناب شیخ دیلمات؟
    • GB ۰۲:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
      11 10
      اینا اثرات قبل پیوستن به wto سازمان تجارت جهانی هستش صنعت درست درمون که نداریم فقط خام فروش هستیم و آقای روحانی داره فاتحه اقتصاد و ارزش پول رو میخونه تا مثل چین و هند کارگر خیلی ارزان قیمت داشته باشه تا برای سرمایه گذاری خارجی حرفی تو دنیا داشته باشه تا نفت کم یا زیاد یا قطع شد بتونه با این مانور بده برای اشتغال و این چیزا
    • IR ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
      26 0
      مدیریت بحران= صفر
    • IR ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
      3 2
      با این همه بدهی دولت و درماندگی بانکها چه گزینه ای بهتر از گران فروختن دلار به مردم؟حالا 515 هزار میلیارد عایدی دولت از نرخهای جدید!بدون نیاز به چاپ پول............................................؟؟؟
    • IR ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
      12 0
      اتفاقا کار ُکار خود روحانی است وبس.مگه در مجلس نگفت ُاگه به رییس بانک مرکزی بگم ُفردا نرخ ارز به قیمت سابقش بر میگرده!
  • IR ۲۲:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    74 3
    والله مملکت بدون وجود این مدیران مدبر ،متخصص، کاربلد ،توانمند ، دانشمند ، همه چیز تمام ، دکترمهندس ، که خدا به غیر از اونها تو این مملکت کسی رو واسه مدیریت نیافریده و این توانمندی بصورت تمام ژنتیک در وجود اونها نهادینه شده !!!!! ، چرخش بهتر میچرخه .
  • محد TR ۲۲:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    66 4
    رهبری مراعات کردن والا اقدامات دولت سیاسی وخیانت هست چراکه بیسواد و بی تجربه که نبودند چندین مشاور و متخصص هم دارند ولی تعمدا بر مردم فشار اوردن بقول روحانی مردم ریختن تو خیابان شعار دادن دلار گران شد!!!!!! پس مردم حرف نزنیدشعار هم ندهید والا گرانتر میشود
    • به تو چه IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
      7 4
      در دنیای امروز تمام دولتها فقط به فکر منافع خود هستند و مردم زیر قدرتهای سایسی له خواهند شد . خدای به امید تو.
    • احمد IR ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
      6 12
      اتفاقا هم باسواد هستن هم متخصص، کاری رو هم که می خواستن دقیق و درست انجام دادن. فقط هدفشون غیر از چیزی است که ما انتظار داریم. تازه اگر هم سواد و تخصص نداشته باشن با بهترین متخصصین اقتصاد دنیا در بانک جهانی و صندوق بین المللی پول در ارتباط هستن که ریز به ریز بهشون میگن چیکار کنن.
  • ابی IR ۲۳:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    19 3
    اگه دولت هیچ کاری نمیکردالان دلار2500بودبه خدااینهابا این راه به امریکاباج دادنددردیدارروباهی باترامپ خواهیم دیداگه سازش نکردن لعنت برمن اینها نوعی شگرد برپایمال کردن خون شهیدان است خرنباشید
  • IR ۲۳:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    34 3
    علی برکت الله
    • IR ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
      27 1
      علي لعنت الله
  • IR ۲۳:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    19 37
    دیگه کاریه که شده و نمیشه گذشته رو عوض کرد. به فکر آینده باشید
    • IR ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
      14 9
      آینده هم چون هنوز شماها هستین بازم همین آشه و همین کاسه . اینقدر تو آتیش تورم بدمین تا یکدفعه صدای ترکیدن دیگ اقتصاد ایران گوش کره زمینو کر کنه
  • IR ۲۳:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    58 3
    واقعا مثل معروفه که اگه نمیتونی حرف درست بزنی، خفه شی بهتره، اینو باید به دولت گفت
  • امین IR ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    14 0
    ما بیشتر از اینکه بحران اقتصادی داشته باشیم بحران مدیریت داریم. مدیران ناکارآمد سالهاست نظام را از درون میپوسانند
  • ل IR ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    51 2
    دولت فلج و ورشکسته و پیر و ناتوان
  • IR ۲۳:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    10 1
    به خدا کاری نمی کرد بهتر بود.
  • IR ۲۳:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    17 1
    شخصا عتقاد دارم طیف وسیعی(خیلی وسیع) از مسئولین ما خائن هستند. دیگران را نمی دانم ولی شخصا اعتقاد قلبی خودم را گفتم. امیدوارم نظرم منتشر بشه
  • IR ۲۳:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    6 0
    مقاله جامعی بود ممنون
  • IR ۲۳:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    15 0
    مشرق ، حراج طلا (پشتوانه ریال) توسط دولت رو تو گزارشت باید میاوردی.
  • IR ۲۳:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    17 0
    دو حالت بیشتر به ذهنم نمیرسه؛ یه خیانت و یا نفوذ نیروهای بیگانه در دل دستگاه‌ها در قوای مختلف
  • IR ۲۳:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۰
    9 1
    دولت همیشه برای پرداخت بدهی ها و ... دستش تو جیب ملت بوده ... با بهانه های مختلف.
  • حسین IR ۰۰:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    18 1
    از انگشت شمارترین افتخارات دولت طی پنج سال کنترل قیمت دلار بود که به فجیع ترین شکل ممکن مایه ننگ دولت و حتی تاریخ کشور شد.علی برکت الله
  • NL ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    9 0
    اینا مدرک تحصیلی معتبر مربوط به کارشون دارن؟؟
  • IR ۰۱:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    9 2
    خدا لعنتش کنه خدایا جونش رو بگیر به حق این شبهای عزیز بمیره مردم لعنتش کنن و راحت بشن یک انتخابات دیگه برگزار بشه یک انسان مصلح بیاد رو کار
  • IR ۰۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    16 0
    FATF و قبول اون توسط اصلاح طلبان در مجلس باعث شد ایران مسیرهای ریالی دور زدن تحریم ها رو با دست خودش ببنده بوی خیانت میاد......
  • IR ۰۱:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    13 1
    الملک یبقی مع الکفر و لا یبقی مع الظلم. آه مظلوم به زودی دامن حسن فریدون و باند مافیایش را خواهد گرفت. وسیعلم الذین ظلموا اي منقلب ينقلبون.
  • شاهرخ IR ۰۳:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    9 1
    این کارها که دولت انجام داد خیلی ازثروت مندان ثروتمند ترشدند ومردم بدبخت و فقیرترشدند این دولت هیچ کاری برای مردم عادی انجام نداد فقط برای ثروت مندان تا میتونسد ثروتشان رازیاد کرد فقط شعار که درست میشه کی پس همش دروغ دروغ هیچ فقط درست نمیشه چون دزد زیاد هست
  • IR ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    10 1
    سر دولت به تهش پنالتي ميزنه.....
  • IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    6 17
    اتفاقا دولت کارخیلی درستی کرد که ارز رو تک نرخی کردواون رو 4200تومن اعلام کرداما از اونجائی که این مردم خیلی سوءاستفاده گر تشریف دارن ومثل خریدهای بدون فکرشون از خودروسازی ها یه دفعه دیدن مال مفت گیراوردن وریختن بازارارزودلارخریدن اوضاع به این روز دراومدوحالاکه همه چی رو گرون کردن شاکی شدن دیگه بنده خدا روحانی چه کار باید میکردکه نکرد
  • رضا IR ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    6 1
    دمشون گرم خوب مملکتو رنگ کردن سبز- بنفش لابد در آینده هم سیاه
  • IR ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    10 0
    والله دولت اگه واقعا تو هیچ کاری دخالت نمی کرد حتی سیسات خارجی بهتر بود
  • IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    1 1
    من موندم اینها دکتراشون رو کجا گرفتن که همشون هم دکتر و مهندس هستند.و رجل سیاسی و اقتصادی و وضع ایجوریه . انشا الله با تدابیر مدبرانه اقا وضع بهتر خواهد شد.
  • مهدی IR ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    10 0
    من یک تولید کننده هستم . یک روز وزارت صنعت بمن گفت مشکلات شما چیه من صریح گفتم خود شما. والله کاری بکار ما نداشته باشند بهتر است
  • حسین IR ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    1 0
    وقتی خودشیفته ها در راس امور قرار بگیرن فقط به فکر دنیا طلبی وچپاول به نفع هم حزبی خود وبه یغما بردن مملکت هستن ودست آخر هم مملکت رو تسلیم اجنبی میکنن ما مردم این همه خون دهید دادیم که یک چنین ادمهای برای ما تعیین تکلیف کنن ما مردم تقصیری نداریم وقتی اینچنین ادم هایی رو بهشون صلاحیت میدهند مردم هم رای میدهن افرادی مثل اقای رئیسی فردی متدین ومتاهد به آرمانها برای اینکه مثل اقایون شارلاتان بازی بلد نبود رای نیاورد چون طرف مقابل به هر ریسمانی خود را آویزان کرد واز همه بدتر همین مثله دلار را پیش کشید که اگه این اقا رییس بشه دلار فلان قدر میشود الان ما مردم از نمایندهای خود میخواهیم که غزل اقای روحانی دارودسته ایشون برای همیشه از مسندهای دولتی محروم شود اقا مگه قحط رجال هست بسه است
  • IR ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    0 0
    متاسفانه در کشور روابط و سیاست کاری جای شایسته سالاری را گرفته است همگونه که رهبری فرمودند اگر نگاه به استعدادهای درونی باشد قطعا مشکلات حل شدنی است ولی تا نگاه به بیرون در دستور است آش همین و کاسه همین است
  • محمد ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    0 0
    گند زدند علی برکت الله و هیچ کس هم بازخواست نمی شود و مردم باید تحمل کنند و خلاصه همینی که هست !!! زیاد هم مردم رو پر رو نکنید
  • سید رضا IR ۱۶:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    0 0
    ادعا = 1000 ، تدبیر = 0
  • UA ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
    0 0
    بچه ها حالا چیکار کنیم؟ من خیر سرم دلار نخریدم که کمک ارز مملکتمون داغون نشه اما حالا چی؟ هرچی داشتم توو چند ماه شد ۱/۴ هیچ کور سوی امیدی نیست  بدبخت شدم به معنای واقعی کلمه
    • IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۰۳
      0 0
      خونه بخر آن هم برای استفاده شخصی واگر هم الان خانه داری بخر بده اجاره البته با قیمت منصفانه این لطف خدا بوده که این پول کثیف از گلوت پایین نرفته قدر خودتو بدون
    • IR ۰۳:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۷/۰۴
      0 0
      دلار رو آخر باید می فروختی و مشخص نبود چقدر سود می کردی بهتر بود حداقل چند کالای ایرانی می خریدی مثل طلای ساخت ایران یا حتی بعضی لوازم خانگی برندهای خوش نام ایرانی مثل پارس خزر الکترو استیل و...
  • علیم IR ۱۸:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۷/۰۲
    0 0
    اینکه دلار باید یک نرخی بشه منطقی واقتصادی است چراکه اگر یک نرخی نباشد زیانهای زیادی بوسیله رانت وقاچاق و...به اقتصاد وارد میکند مانند حالا که گوجه و سیب زمینی و....نسبت به پارسال 10 برابر شده وبعلت کاهش ارزش پول ملی داره صادر میشه (نگاه مثبش) اقلام وارداتی با دلار4200 مثل برنج وآرد شکر و بنزین قاچاق میشه یکبار برای همیشه باید واحد پولی ایران به پول طلا ، نقره و برنز تغییر کند تا تورم گرانی دیگر بی معنی باشد وثبات اقتصادی برای همیشه برقرار شود برای معاملات دیجیتال کافی است واحد پول در بانکها ، نرم افزارها،و نهادهای اقتصادی عوض شود برا ی معاملات نقدی که تقریبا 25 درصد معاملات مالی کشور را تشکیل می دهد سکه های 1،2،5 نقره به فرض با ارزشهای 1 سکه (4گرمی)نقره خالص 10.000تومان(1 سیم) به عنوان واحد پول و 1 سکه (4گرمی) نیکلی به ارزش 1000تومان (یک دهم سیم)به عنوان پول جز ضرب شود و سکه های طلا با ارزش 100 ،200 و 500 سیم به جای سکه(ربع،نیم و تمام بهار آزادی ضرب شود تا هم نامی آن به سکه های نقره اعتبار ببخشد ابتدا بانک مرکزی باید بانکها را موظف به ایجاد سپرده طلا بدون سود نماید اینکار ارزش سرمایه های مردم را حفظ نموده باعث میشود سرمایه ها ی مردم بجای تبدیل شدن به عنوان نقدینگی توسط بانکها بسوی سهام تولید وخدمات هدایت شود 1سیم نقره=10.000تومان و2سیم =20.000تومان و5سیم=50.000تومان 1/0 سیم=1000تومان2/0سیم=2000تومان و5/0سیم5000تومان 100سیم(ربع سکه طلا)=1میلیون تومان 200سیم(نیم سکه طلا)=2میلیون تومان 500سیم(سکه تمام)5میلیون برای جلوگیری از تقلب و دستکاری سکه ها می توان آنها را با استفاده از فناوریهای نانو(پوشش شفاف ضد خش یا گرافین)بصورت اسکناس(سکه نواری)تولید کرد در این صورت چون ارزش جهانی طلا ونقره چنان تغییری ندارد(از سال 2013تا 2018) تورم نه تنها تقریبا صفر می شود بلکه با افزایش قیمت اونس جهانی طلا (بین 2010تا2013) تورم منفی هم ممکنه داشته باشیم بنابراین قدرت خرید مردم بالا می رود اگر ذخایر طلای بانک مرکزی را 100 تن در نظر بگیریم100×450،000،000،000=45.000.000.000.000 45 هزار میلیارد تومان از نقدینگی بازار را جمع نموده خود نیز به عنوان پشتوانه حساب میشود چون یک کالای با ارزش است
  • دکتر IR ۰۳:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۷/۰۴
    0 0
    تنها راه نجات اقتصاد ایران تشکیل واحد پول ملی مشترک با کشورهای تحریم شده و همسایه مثل ترکیه روسیه افغانستان و ..هست ریال رو باید کنار گذاشت

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس